Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Nikdy bych si to netroufal říct, ale vy buzeranti jste docela normální." "Kdo by to byl čekal, že?" "Já ne. A proto zejtra na Prideu budeš pochodovat jako hrdý člověk. Jako pravá buzna!" ___________ V čem evropani narozdíl od amíků na poli komedií vynikaj o několik mílových kroků napřed je, že dokážeme točit skutečně nekorektní filmy který urazí a pobaví zároveň. A právě srbský koprodukční snímek 'Paráda' – který by se klidně dal přejmenovat na 'Náckové vs. Gayové' – je toho důkazem, protože jde o výjimečnou, jedinečnou a velice netradiční žánrovku...... Důvod je vcelku prostý: neexistuje sebelepší film zabývající se tématem homofobie a nenávistí vůči jinakosti. Z daný problematiky si film dělá nehoráznou prdel, avšak zároveň se o ní snaží velmi implicitně edukovat – a paradoxně onen komediální střet tezí a anti-tezí funguje na výbornou, díky čemuž se bourá všeobecný mýtus, že s pomocí humoru nelze odbourávat stereotypy a předsudky. Je fakt neuvěřitelný s jakou geniální černohumornou upřímností, nekorektním slav humorem a spontánním buranským optimismem dokáže snímek referovat o tak citlivým tématu a přitom být i kritickou výpovědí o společenské nátuře Srbska. O to víc mě překvapuje že se tenhle film stal na Balkáně instantní kultovní klasikou. Nelze se taky čemu divit, poněvadž tenhle film je nečekaně originální a zábavný. Nezapomenutelný zážitek tak jedině kazí relativně antiklimatický závěr, který je v opozici se zbytkem feel-good tónu filmu...... Nejsmutnější na tom všem je pak fakt, že je příběh inspirován na základě skutečných událostí. Ještě nikdy jsem však neviděl komedii, která by byla tak kurevsky BASED. 'Paráda' je zkrátka jeden z mála filmů, ke kterým se určitě rád vrátím, to vám můžu garantovat duhovou na bílým. Nic pro diváky bez nadhledu...... ___________ "Budu k tobě upřímnej. Kdybys mi nepomoh porodit tu oslici, zmlátil bych tě." [#PRIDE2022🏳️‍🌈] ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad na crazy komedii se v tomto podání změnil na podivnou výpověď o zaostalosti některých balkánských krajů a národů. 1)  Ale vidím i pozitivní aspekty díla. Už se na Balkáně točí filmy nejen o všudypřítomném gangsterství, primitivismu a bídě, ale raší tu snahy o plnou duchovní emancipaci v podobě vzájemné tolerance odlišných světonázorových, politických, náboženských postojů včetně třeba sexuality či genderu._____ 2)  O zábavě bych v této souvislosti moc nemluvil, spíše o lehkém popíchnutí většinové společnosti, aby si uvědomila, že svou většinu může velmi rychle ztratit, když půjde o něco jiného, než o to, s kým kdo spí a souloží._____ 3)  Výstižný koment: evulienka3*****._____ Zajímavý postřeh o spojování gayů s kriminálníky a národy bývalé Jugoslávie uvádí zette*****. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Dát dohromady čtyřprocentní menšinu a protřelé zločince, aby spolu uzavřeli smlouvu na ochranu proti neonacistům je zajímavý nápad, ale na to jaký to mělo komediální potenciál jsem se tedy moc nezasmála, spíš mi jen sem tam uniklo nějaké to ušklíbnutí. A na to, aby to fungovalo v té vážnější rovině, tam chyběly uvěřitelné charaktery, s postavičkami spíše karikaturního rázu se dobré drama dělat nedá. Nejvíc mě zaujalo, jak tam cestovali, namačkaní v malém růžovém autě, po Balkáně a nabírali parťáky, škoda, že to trvalo asi jen čtvrthodinku. Zato ta závěrečná citová ždímačka mě zklamala na plné čáře, ta se tam vůbec nehodila. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasifikace "Komedie / Drama" je více než odpovídající. De facto je to komedie, ale svým vyzněním ve finále spíše tragédie. Byť jsem na to koukal v roce 2024 a film je z roku 2011, obávám se, že se "tam" nic moc od té doby nezměnilo. Pro nás Středoevropany asi nejvtipnější balkánský kolorit v podobě "za jugoslávských válek jsme byli proti sobě , nesnášeli jsme se a stříleli po sobě... a teď jsou z nás kamarádi na život a na smrt" :) 80% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)
  • Na Berlínskom filmovom festivale 2012 vyhral film cenu divákov a cenu ekumenickej poroty - špeciálne uznanie a cenu "Siegessäule". Na filmovom festivale v chorvátskom meste Pula vyhrala herečka Hristina Popović cenu Zlatá aréna a na MFF gayov a lesieb v talianskom Turíne vyhral cenu divákov v kategórii Najlepší hraný film. (Marek1991)
  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)

Reklama

Reklama