Reklama

Reklama

Stará Praha

Dokumentární / Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1912, 6 min

VOD (1)

Nejstarší dochovaný monotematický film o Praze zaznamenal atmosféru města na začátku XX. století. Tichá zákoutí, historické památky, provoz v ulicích - unikátní záběry tramvaje na Staroměstském náměstí a dopravní ruch na Karlově mostě. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Radko 

všechny recenze uživatele

Krása miest, kde cítiť silné energie a napojenie na ducha histórie, spočíva pomerne silno aj v dejinnej nemennosti pohľadov na ich centrálne časti. Samozrejme, dnes už dámy i páni v klobúkoch chodia oveľa zriedkavejšie. Parník na Vltave vidieť zase maximálne tak pri historickej výročnej plavbe. Väčšina zákutí prezentovaných vo filme je ale pre občasného návštevníka Prahy spoľahlivo identifikovateľná aj dnes. Zábery spred vyše sto rokov chytajú za srdce túžiace okamžite nasadnúť do stroja času a trochu sa poprechádzať Prahou za čias monarchie. Poznámka: Slovenské hlavné mesto má tiež svojho ducha. Pomerne prefíkane ho ale skrýva. Necitlivé stavebné zásahy a snaha vybudovať vždy čosi aktuálne sa Bratislavou vinú ako hnedočervenomodrá niť celým 20. storočím. Pri záberoch z centra Wilsonovho mesta (názov Bratislavy v r. 1918-1919) totiž tú dnešnú "krásavicu na Dunaji" poznať len veľmi ťažko. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Komu neposkočí srdce pokaždé, když se tím nádherně černobílým a lidí tak akorát plným městem kolem kamery prožene fiakr, ten asi nepochopí, proč dávám pět hvězd. A pobavilo mě, jak málo se (nejen) Pražané za sto let změnili ve vztahu k veřejné dopravě. Pod tramvaje se totiž motají pořád stejným "on ten ďábelský krám přece zastaví" stylem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jako Pražák to oceňuji. Později napsal Karel Čapek v Anglických listech , že Praha smrdí kombinací benzínu, piva a moči. V této vrcholící době průmyslové revoluce určitě kouřem, což bylo u Vltavy vidět. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne veľmi cenné dielo. V krátkom čase zachycuje pohľady na rôzne pamiatky, ktoré už vtedy brali s určitou vážnosťou, ale samozrejme veľa vynecháva. Boli to začiatky, ale nebolo to nejak amatérske, náhodou to bol celkom fajn dokument, ktorý potešil pohľadom do histórie. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Těžko se takovéto historické záznamy hodnotí, asi jako kdyby dneska někdo vzal kameru a šel natáčet ruch v ulicích velkých měst, a někdo jiný se na takovéto záměry díval za 100 nebo 200 let... Na mě tyto záběry fungují jako stroj času, který mě přivede do dob, kdy po Karlově mostě jezdili kočáry a první auta a po ulicích pánové chodili v buřinkách a dámy v šatech s paraplíčkem. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry z našeho hlavního města, je velmi působivé vidět vystupovat dámy s velkými klobouky z tramvaje. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Z jednoho pohledu se tyhle záběry mohou zdát jako velice běžné, které si dneska udělá každý člověk na svůj mobilní telefon. Ovšem z pohledu druhého jsou to záběry více jak sto let staré, dochovalé a velice cenné archiválie, které nám ukazují, jak vypadala Praha těsně před první světovou válkou. A zde je právě ta hodnota tohoto, z dnešního pohledu dalo by se říct, dokumentárního počinu. [137. hodnocení, 10. komentář, 78%] ()

Reklama

Reklama