Reklama

Reklama

Anno 1790

(seriál)
  • Švédsko Anno 1790
všechny plakáty
Trailer
Švédsko, 2011, 10x60 min

Hrají:

Peter Eggers, Joel Spira, Linda Zilliacus, Johan H:son Kjellgren, Richard Turpin, Irma von Platen, Felicia Maxime, Sara Turpin, Philip Panov (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Rok 1790 je 200 let starý moderní detektivní příběh, který ukazuje život takový, jaký byl v 18. století ve Stockholmu. Bylo to město, kde vedle polorozbořených budov stála majestátní sídla a děvky a žebráci chodili po stejných ulicích jako bohatí obchodníci a šlechtičny. Případy vražd a metody jejich řešení byly tehdy jiné než dnes, ale motivy zůstávají stejné: pomsta, chamtivost, láska, žárlivost a politika. Hlavní postava D??dh je moderní člověk s moderními problémy.  Je „srdcem revolucionář", který se často ocitá kvůli svým názorům v nebezpečí.  Je rozpolcen mezi loajalitou a bojuje se svou zakázanou láskou k Magdaleně Wahlstedt, manželce D??dhova šéfa, policejního ředitele. Ať pravda zvítězí ... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Po první celkem dobře vystavěné epizodě jsem už chtěla věřit, že se vzácně povedl další seriál. Omyl! Další epizody nabízejí už jen banální krimi-zápletky, řešené totálně nudným upovídaným a ani zbla akčním způsobem. Kde nic, tu nic. At´ jsem se nutila sebevíc, tu plochost jsem nepřekousla a nakonec jsem to brala rychloposuvem. A opět "klasika" v přístupu k nahotě a erotice vůbec = jedenkrát pozadí hlavního hrdiny-suchara (Eggers), jedenkrát pozadí herce Ola Rapace při cenzurovaném sexu a pár ženských ńader, tot´ vše, více vám ANNO1790 proseté přes síto současné probyznys-cenzury nenabídne. Tohle dílko už vyšumělo z mé paměti jak bublinky nad šampańským! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v německém televizním filmu "Isenhart" se i zde tvůrci pokusili spojit neotřesitelně populární žánr moderních detektivek s historickým prostřed, a také podobně neuspěli. Vojenský lékař se v roce 1790 shodou okolností stane hlavním vyšetřovatelem policejní jednotky ve Stockholmu, při čemž využívá svůj intelekt a své lékařské dovednosti k řešení kriminálních případů. Obyčejné životy se prolínají s velkými dějinnými událostmi a do toho hrdina marně touží po spanilé ženě svého despotického nadřízeného. Jenže premisa ne zcela odpovídá výsledku. Hlavní problém představuje roztříštěné vyprávění a scénář zcela vycucaný z prstu. Tvůrci evidentně chtěli vystavět obsáhlý příběh, kde se budou prolínat roviny detektivky, romance, historie, politiky a spektaklu. Jenže všechny elementy nedokázali skloubit do celistvého tvaru a tak vyprávění jen skáče mezi neukotvenými prvky. Ač je v propagaci dáván důraz na detektivní žánr, seriál by vlastně mnohem lépe obstál, kdyby se detektivní linie zcela zřekl a vzniklo místo toho výpravné historické drama akcentující dobovou politiku. Bohužel zdejší provedení detektivní linie představuje výsměch všem kvalitním detektivkám. Po vzoru druhořadých pásově vyráběných titulů televizní produkce jako "Místo činu" jsou případy krajně banální a jejich řešení vůbec není výsledkem nějaké dedukce či pátrání, nýbrž přichází zcela samo na pokyn scenáristy v podobě automatického a celého doznání pachatele sotva se potká s vyšetřovatelem. Jenže zatímco německé kriminálky si nehrají na sofistikovanost, PR oddělení za "Anno 1790" má tu drzost o svém hrdinovi prohlašovat, že případy řeší za pomoci svých lékařských dovedností. Naopak dokonce i "Místo činu" je proti "Anno 1790" o mnoho tříd lepší, neboť alespoň věnuje svou stopáž profilaci postav a motivací, aby pak rozluštění dávalo alespoň nějaký smysl, ale zde je vše jen otázkou zcela nemotivovaných zásahů shůry. Ale co, hlavně že hrdina je fešák a žena jeho srdce náležitě pohledná, každý záběr křičí rádoby progresivní ušmudlanou výpravou a pravidelně se divákům naservíruje troška krve a sem tam nějaká postelovka. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama