Reklama

Reklama

VOD (1)

Toto zcela netradiční zpracování legendy o Dr. Jekyllovi a panu Hydeovi je příběhem dobra a zla, lásky a vášně. Mary Reilly (Julia Roberts - Pretty Woman, Hook, Noci s nepřítelem) je skromná služka, pro kterou je její pán životním idolem. To by nebylo nic divného, kdyby oním vyvoleným nebyl Dr. Jekyll (John Malkovich - S nasazením života, Nebezpečné známosti). Mary postupně zjišťuje, že její pán je nejen milý a obdivuhodný doktor, ale také šílenec, který skrývá velké tajemství... (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (72)

tron 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa napriek zlým recenziám z doby premiéry (česká Cinema dala 4O%) tešil. Nie snáď, že by som zbožňoval Juliu Roberts (to ozaj nie), alebo nejako extra megalomansky uznával skúseného Johna Malkovicha. Ale mám rád temný, schizofrenický príbeh doktora Jekylla a jeho nevychovaného priateľa, nepredvídateľného a riadne nepríjemne tajomného pána Hydea. Ak sa dá, nenechám si ujsť žiadnu jeho filmovú verziu. Táto sa pýšila silným režisérom Frearsom a zaujímavým nápadom podať notoricky známy príbeh z pohľadu tichej slúžky. Práve tá na seba napriek svojej utiahnutosti strháva pozornosť. Julia Roberts bola v polovici 9O. rokov jednou z najväčších hviezd Hollywoodu (za film dostala skoro 9-miliónový honorár), ale v súvislosti s Mary Reilly sa ukázala istá malosť resp. nevyzretosť publika, ktoré ju v pre ňu atypickej, temnej a neromantickej polohe odmietlo akceptovať, takže sa z filmu stal prepadák (47-miliónový rozpočet vs. celosvetová tržba 12 miliónov). Pritom snímka disponuje fakt pekelne temnou, mrazivou a nepríjemne tiesnivou (v dobrom) atmosférou, pričom práve oná "zmena uhla pohľadu" má za pozitívny následok, že známe zvraty vnímame tentokrát trocha inak, dalo by sa povedať sviežejšie  a film vďaka tomu ide viac do hororu, keďže Dr. Jekyll je tu predsa len skôr za vedľajšiu postavu, vďaka čomu si démonický Malkovich mohol dovoliť luxus nevytŕčať z každého záberu; s jeho postavou je narábané opatrnejšie, minimalistickejšie a záhadnejšie, je to skôr tajomný muž v úzadí a to je super. Hoc postavu vymyslel a kultový román o ňom napísal R.L. Stevensom (Ostrov pokladov), snímka Mary Reilly je v skutočnosti adaptáciou knihy od Valerie Martinovej. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Frearsův pokus o horrové drama s dobře známým příběhem by nebyl ničím pozoruhodný, nebýt Julie Roberts a Johna Malkoviche v hlavních rolích. Obě hvězdy předvádějí výtečné výkony, Malkovich si bez větších problémů poradil s rozštěpem osobnosti doktora Jekylla – na jedné straně rezervovaný a introvertní vědátor, na druhé straně osobnosti zvrhlík a bestiální zvíře... Juliina Mary není překvapivě pozoruhodná vzhledem, ale tiché a vyrovnané dobro z ní doslova čiší. Spojením těchto dvou (tří) osob vzniká docela koukatelné drama, v němž se Frearsův přínos omezuje na pár povedených lekaček a spoustu mlhy. Atmosféra snímku funguje sotva na půl plynu, což je vzhledem k prostředí a příběhu velká jizva na kráse. A na duši divákově nezahřeje ani nedotažený scénář... ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyla blbá a nezačala se před lety zajímat o fanfikci a obsah termínu "Mary Sue", tak na mě ta atmosférická, lehce úchylná romanťárna mohla fungovat stejně jako v dětství. Teď už z toho holt není nic jiného než typicky plochá verze původního materiálu zprasená o přítomnost spasitelské bezvýrazné panenky. Snad mi přečtení knížky za účelem pravděpodobného potvrzení tohohle závěru nebude trvat dalších deset let. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pointu příběhu všichni známe, takže na ní se divácký zážitek založit nedá. Ale na démonických výstupech Johna Malkoviche už ano a jeho monolog z Maryina snu je pravou ukázkou hereckého mistrovství. Julia Roberts je zde krásná a smutná a její zastřený pohled mi nedovolil nesoucítit s ní. Navíc Frearsovi se výborně povedlo vykreslit silně depresivní ponurou atmosféru domu i města a vytvořit tak netradiční pohled na legendární předlohu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je prumerne zpracovani pribehu Dr.Jekyll a Mr. Hyde. Atmosferu to jakz takz ma, ale bat se nebudete, John Malkovich i Julia Roberts se snazi a par napinavejch okmaziku tu je. Vic nez Julia me zaujal Malkovich, ktery opet ukazal, ze je vyborny herec a i kdyz kuli spatnymu scenari nema moc sanci ukazat co v nem je, tak ty prilezitosti co dostane skvele vyuzije a uverite mu, ze je jednou hodnej tichej vedec a podruhy magor co beha po ulicich a zabiji. Nebejt Malkoviche a Julie tak si tohohle filmu asi nevsimnete, takze jen 3*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle kus s Julií Roberts mi dlouho unikal. Napravil jsem to až téměř dvacet let poté, nicméně s konstatováním, že až o tolik jsem nepřišel. Její oddaná služka bohatého a laskavého doktora Jekylla, měnícího se stále častěji ve zlého pana Hydea tuhle hororovou látku rozhodně nezachrání. Stephen Frears volí zoufale dlouhé záběry, ve kterých se toho příliš neděje. Atmosféru to má, zájem diváka si to však získává docela obtížně. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tak vidím, že väčšina ľudí tento film za nič extra nepovažuje. Preto si dovolím prispieť aspoň jedným nadšeným komentárom. Ja som Mary Reilly videla dosť dávno, ale pre mňa to je proste nádherný, mrazivý aj romantický príbeh s krásnou a trochu hororovou atmosférou. John Malkovich je skvelý všade a Julia Roberts sa pre ňu netradičnej úlohy ustrašenej a skromnej slúžtičky zhostila výborne. Z koexistencie dvoch hlavných postáv navyše sála jemné, ale citeľné erotično. Stephen Frears sa jednoducho nezaprie, je to skvelý režisér. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Největším kladem tohoto filmu je hustá atmosféra, největším záporem, že se ve filmu nic moc neděje - je to především o emocích. 72% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět. Přeměna Dr. Jeckyla na pana Hydea v očích služky v podání nenalíčené Julie Roberts. Bohužel celkem nuda. Ani Julia tohle neutahne sama. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mary Reillyová dokázala vyťažiť maximum z vynikajúcej dobovej atmosféry a charizmatického výkonu hlavných postáv. Z môjho pohľadu ide o jeden zo snímkov, kde to John Malkovich roztočil v plnej paráde. Potešila aj na oko pekná výprava a celková ponurosť, ktorá dodala filmu slušný mysteriózny náboj. No obsahová stránka ma moc neoslovila - žiadna zápletka, ktorá by aspoň trocha dokázala upútať pozornosť. Tiež som čakal viac "hororovejších" situácií. Lepší priemer. 65/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

John Malkovich je opravdu úžasný. Právě jeho výkon udržuje celý film na démonické úrovni, udržuje atmosféru v napětí, sklíčení, strachu. Vlastně je tenhle film víc než psychologickým dramatem - i horrorem. Úžasné jsou i vedelejší role - Michael Gambon jako kulhající násilnický otec, Glenn Closeová jako bordelmamá. No a Robertsová možná právě tímhle filmem naznačila, že nemusí hrát jen ve stupidních romantických komediích, nicméně svým spoluhráčům se bohužel nevyrovná. Mám jen obavy, že tenhle film si moc nadšených diváků nepřisvojí, jelikož je až moc nejednoznačný a komorní. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Malkovich jako Jekyl *****. Malchovich jako Hyde ***. Robertsová ****. Robersová + Jekyl ****. Robertsová + Hyde ***. Celkem ****. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spomienka na Marry Reilly je už trochu matnejšia, ale to by nebola, ak by bol film skutočne vydarený. Takto pôsobí skôr ako trochu zbytočný pokus vytvoriť ďalšiu variáciu na známu tému. Za zhliadnutie stojí, pokiaľ si chcete doplniť Frearsovu filmografiu a vidieť Juliu Roberts "nie zase až tak úplne krásnu", ako sme poväčšinou pri jej filmoch zvyknutí. Pri ďalšej tv repríze si dám reprízu aj ja. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený film - Robertsová mile neamerická, z Malkoviche mám husí kůži, atmosféra hustá a ponurá, přesně jak to má být ve staré dobré Anglii :-) ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Kdysi v roce 1996 se několik filmových kritiků rozhodlo, že Mary Reilly je špatný, nanejvýš průměrný film, že už samotná předloha neposkytuje dostatečně kvalitní materiál pro kalibr typu Stephena Frearse, tvůrce takových snímků jako Nebezpečné známosti, či Hrdina proti své vůli. Trošku mi to připomíná Paula Verhoevena a jeho Showgirls. Patří už jaksi k dobrým mravům vyjadřovat se o Mary Reilly negativně, shazovat ji pro údajnou nedotaženost, vysmívat se plytkému scénaři. Nemůžu si pomoct, ale je to chyba. Nejen kvůli filmu samotnému, který není ani zdaleka tak špatný, jak se takřka všeobecně předpokládá. Dokonce i pokud odhlédneme od mimořádných hereckých výkonů Julie Roberts a Johna Malkoviche, zbývá geniálně zrekonstruovaná atmosféra doby viktoriánské Anglie se vší její upjatou morálkou, striktním dodržováním společenských konvencí, leskem vyšší společnosti a bídou v brlozích živořící lůzy, determinovaných vztahů mezi panstvem a služebnictvem. Takto dokonale podali ducha určité doby snad jen Ivory v Rodinném sídle a Soumraku dne a Altman v Gosford Parku. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama