Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Přesně podle průměru hodnocení, Sahara je válečný film sahající svou směsicí akce a poněkud upozaděné práce s postavami (které jsou však typově skvěle obsazeny) kamsi do třídy 75%ních filmů. S pauzou takového roku mezi reprízami je to velmi slušná náplň času. Pro mě rozhodně příjemné překvapení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jdu na výlet a vidím vyschlou studnu, okamžitě buduji zákopy a hodlám ji bránit i za cenu vlastního života. Mám prostě rád, když se chlap chová jako James Belushi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který má rozhodně na víc než jen jako televizní snímek. Herci jsou vcelku slušní a rozhodně mě hodně překvapil Jim Belushi, jelikož jeho si dokážu představit akorát po boku psího kamaráda K9 z kriminálky. Velice zajímavě vykonstruovaný příběh, který sleduje partu vojáků v tanku, kteří si to štrádují skrz poušť a sem tam narazí na nějakého přivandrovalce. Nakonec všichni skončí v pevnosti, kde je i studna s pitnou vodou, a kde se nakonec schýlí k poslední bitvě, která na televizní poměry je rozhodně velmi slušná. Zajímavě pojatý film, který dokazuje to, že i za málo peněz může vzniknout výborný válečný film, který je svým způsobem i ojedinělý....Zkuste si vzpomenout kolik válečných filmů z druhé světové odehrávající se v Africe vzniklo?.... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Přes do videopůjčoven ideální plakát (ty vhsky si ještě pamatuji...) až po jednoduchý příběh je Sahara válečným snímkem s minimem hrdinů, ale jasným cílem a to potěšit diváka. James Belushi se konečně vybodl na kriminálky se psem a zkusil prodat svůj americký drsný obličej. Celkově jsou herci moc fajn a naštěstí není divák zahlcen zbytečnou hromadou postav, ale "pouze" devíti statečnými... Krom toho Brian Trenchard-Smith se asi upsal ďáblu, protože mezi ostatními jeho filmy je Sahara jasně nejlepší a o pět parníků a saharu kvalitativně lepší než vše ostatní, na co Brian sáhl. Krom toho poušť není zbytečně převizualizovaná a film má tak nekompromisní náboj, který ve válečném filmu určitě potěší stejně jako příjemné tempo. Celkově slabší 4*, ale příjemné překvapení filmu nikdo neodpáře. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to sice především o lidech, ale ani válka a boj není zanedbán. A rozhodně to není žádnou akční formou jako ve válečných filmech poslední doby. Spíš syrový a skutečný. Nechápu, proč to nepustili do kin, protože TOHLE by se do kina hodilo. A Jim Belushi ukazuje, že není jen otylým nejapným gagistou, ale i hercem. Ale sranda je, že já ho mám jako otylýho nejapnýho gagistu mnohem radši, i když i tahle role mu sakra sekla. Jindy Tak jsem právě zjistil, že je to jenom remake. Tak aby to nebylo skvělý, když v tom původním hrál Humphrey Bogart, že? To ale nic nemění na tom, že se mi tento film líbil. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zvenku malá, ale uvnitř velká. Tradiční fráze válečných filmů nechybějí ani u téhle minimalistiké záležitosti, ale trochu té žánrové vaty nikdy neuškodí. James Belushi táhne svoji sebranku utahaných vojáků přes poušť a proti něměcké skvadře vyprahlých vojáků. Díky rúznorodosti a zejména zajímavosti spojeneckcýh vojáků je to rozhodně dobrá podívaná. Ostatně zkuste si nefandit fanatickému Frantíkovi s vizáží Jean Claud Van Damma. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je mi celkem jedno, že film neodpovídá historii. Ten film neni až tak moc o válce, ale spíš o osudech několika vojáků, co se ocitnou uprostřed pouště a dochází jim voda. Neni to žádný válečný velkofilm, kde má divák možnost vidět plno efektních explozí a záběrů z boje. Spíš je to docela minimalistický dílko s nepříliš známými herci (kromě Belushiho) a asi dost nízkym rozpočtem. Akorát je to zbytečně zdlouhavý. Ten film moh mít rozhodně kratší stopáž. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Autoři se snažili do filmu nacpat co nejvíc národností, které se války v Africe účastnily. Jinak je to strašná ptákovina, asi jako když jsme si hráli na válku s klukama (aneb "představujou si to jako Hurvínek válku"). Klasický výtvor Briana Trencharda-Smithe (jen se podívejte na jeho tvorbu). Jedna hvězda za interiér tanku M3 Lee. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

M3 a moji přátelé s žíznivým čumákem.. Pominu, že německý letec útočí v Hurricanu a nebo že M3 Lee nepotřebuje naftu a nejspíš jezdí na Lucky Striky (těch měli dost). Pominu i to, že Belushiho serža v porovnání s Bogiem připomíná zaměstnance technických služeb, co si spletl tank s traktorovou sekačkou. Nepominu ale fakt, že tenhle remake nepřináší vzhledem k originálu s Bogartem téměř nic a je de facto stejně zbytečný jako snaha navštívit Adolfa v bunkru v dubnu 1945 s nabídkou na penzijní spoření. Vlastně jedna věc tady jiná je a to slepě vedené davové útoky Němců na hájenou studnu v sovětském stylu nás mnogo (tak, aby je Spojenci mohli efektně kosit po tuctech). Trošku mi to připomnělo vtip, jak na školní besídce vykládá stranický funkcionář dětem, jak se za války v jejich vesnici hrdinný partyzán se slovy „Za stranu! Za lidi!“ rozběhl po zasněžené silnici proti německému tanku a s odjištěným granátem se sklouzl pod jeho pásy. Vzadu se přihlásí starý dědula pamětník a říká: „Já u toho byl a takhle to nebylo. On nevolal za stranu za lidi, ale zasrané náledí..“ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slušný komorní válečný film z atraktivního prostředí Africké pouště. Nenudí, ale historickou přesnost či realističnost v tom, proboha, nehledejte. 60%. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Vojnový film, ktorý som videl asi milión krát a ani po toľkých zhliadnutiach ma neomrzel. Radí sa medzi moje najobľúbenejšie vojnové filmý. Neni to točené ako nejaký veľkofilm ale ako obyčajný TV film je robený na veľmi vysokej úrovni. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o druhé světové válce a tenhle mi málem unikl (myslel jsem si, že Nova znovu dává tuhle Saharu) ale když jsem uviděl jméno James Belushi, tak mi došlo, že to asi bude něco jiného. Pak jsem si přečetl obsah a bylo vymalováno… :-) A musím říct, že mě tento film příjemně překvapil. Protože tohle není o bitvách, explozích a podobně (přeci jen, je to TV film a místy je to poznat). Tohle je o těch lidech, kteří ve válce bojovali. Je o těch lidech, kteří ve válce umírali. Jde to poznat SPOILER! při rozhovoru v jeskyni, před prvním útokem Němců. Ten rozhovor mi na chvíli připomněl film Zachraňte vojína Ryana (povídají si, odkud jsou a smějí se, i když ví, co je za chvíli čeká). Prostě a jednoduše, pokud chcete nahlédnout do vojákovy duše, tak si pusťte Saharu. Protože jak říkám, na TV film to je hodně dobré. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

19. 8. 2020 zemřel Viktor Wellemin. Byl jedním z posledních československých účastníků bojů z druhé světové války u severoafrického Tobruku. A tak jsem si tak trochu jeho počest zopakoval Saharu. Zjistil jsem, že jde o remake stejnojmenného filmu z roku 1943 s Humphrey Bogartem. Ten je zase inspirován sovětským filmem Třináct (Hlídka v poušti) z roku 1937. Sahara je podle mne dobrým válečným filmem s tématem nás je málo jich hodně, ale na množství nehleďte. Smě spojeneckých vojáků se drží složení filmu z roku 1943. Tank M3 Lee s jménem Lulu Belle je rozhodně výhodou v boji proti přesile (jeden z tankistů je Mark Lee z filmu Gallipoli). Jedna ze závěrečných hlášek je: "To není fér." Ta to je pravda, ve válkách není spoustu fér. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jim Belushi v jeho najlepšej role. Preto ho mám rád vo vážnych snímkach a nie ako komika. Tento dej príjemne odsýpal, akcia je tak akurát a nenájdete tu žiadne megalomanstvo, alebo priblblý americký pátos, ktorý v iných filmoch nezachránia ani známe tváre. V rámci žánru skutočný nadpriemer a to nemyslím len TV tvorbu. 2. svetová vojna, rozľahlá púšť, jeden americký tank, málo vody, jedna studňa, veľa Nemcov. V skutku slušná vojnová snímka. Hlavnou osou príbehu je boj o vodu. Tá tam má svoju strategickú úlohu. Človek by si mal vôbec uvedomiť, ako je táto tekutina vzácna, aj keď jej má nepreberné množstvo. Film Sahara je prevažne dobrodružným vojnovým príbehom a tvorcovia v ňom nerobia z hlavným predstaviteľov falošných akčných hrdinov. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

TV film, ktorý vyzerá lepšie ako niektoré kino filmy. Prekvapivo dobrá réžia, ktorá dokázala zachytiť atmosféru danej situácie, výprava vôbec nevyzerá ako keby stala pár korún, akcie sa dajú vychutnať, dej tiež nie je zlý, herecké obsadenie moc hviezdne nie je, ale James Belushi to zvládol výborne. Skratka film, ktorý ma atmosféru, hlavnú hviezdu a na oko dobre vyzerá. Jeden s mala vojnových púštnych filmov, ktoré sú dobre a priznám sa, že film ma pripútal na celú stopáž a nebolo to len cigaretami Jamesa Belushiho :-) 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tuhle australskou záležitost, podle někoho dokonce lahůdku.... Já tak nadšen nejsem, ale na TV film to zas nebyl takový průšvih. Příběh sám je až banálně jednoduchý. Bojuje se v něm o oázu v poušti. Historie podobných střetů napsala už mnoho ať už se jednalo k křesťanské rytíře ve Svaté zemi či zde o partu spojeneckých vojáků bojujících s Afrikakorps v roce 1942. Serža Joe Gunn jako jediný se svojí osádkou a poškozeným tankem M3 Lee ,,Lulubelle'' přežije německý přepad. Tank se mu podaří zprovoznit a podaří se mu i navázat rádiové spojení s velením, které nařídí ústup na jih k Tobruku. Cestou narazí na fragment britské jednotky zdravotníků, u které je i jeden Frantík a jeden Australák. Aby toho nebylo málo, cestou přibude britský voják - Lybijec se zajatým Italem. Pro tolik lidí směstnaných na rozpáleném pancíři pouští se sunoucí Lulubelle nemá Joe dost vody a tak skupinka jako první z priorit vidí místo úprku před postupujícím Romelem nalezení oázy se studnou. Bohužel, ke stejnému názoru a ze stejného nedostatku se podobně rozhodně německá jednotka.... Dál nebudu spoilerovat. Začnu tím co potěšilo. Byla to pestrá účast sympatických herců a nebýt tam zastoupená téměř každá z národností bojující v Africe (proč tam nebyl sakra i nějakej Čech? :-) bylo by to asi více uvěřitelnější. Další body jsou jednoznačně za obludu M3 Lee, kterou v jiných filmech asi neuvidíte. Tenhle tank - předchůdce slavného Shermanu si nejvíce bojů prodělal právě v Africe, protože měl hlavní zbraň solidní ráže na německé obludy. Jeho nevýhodou byl vysoký profil a právě nízko umístěná hlavní zbraň, což z něj dělalo výrazně lepší terč než bylo u nižších spojeneckých tanků. V závěru mně potěšili i kluci od LRDG, který beru vůbec za největší borce v Africe. No a nyní zápory. Když tank odjíždí v úvodu z bojiště, je bohužel vidět, že je brán z různých stran a tak záběry na vraky jeepů, náklaďáků atd.. jsou stále tytéž. Dalším mínusem bylo nasazení německého neválečného letadla. Opravdovým vrcholem však byla německá jednotka... Vojáci se vezli na americkém GMC náklaďáku a velitel na americkém polopásu M3A Halftracku... Sice mohlo jít o kořistní vozidla, ale že by Němci jeli jen na všem americkém? Sice na halftracku naštěstí měli namontované emgéčko a né americkou padesátku. To proboha nikde nevyšťárali funkční Sdkfz nebo alespoň pár Blitzů? Další hrůzou byl německý útok na oázu, kdy slavný a bojem otřelý Afrikakorps nabíhal k oáze v rojnici! řvoucí huráááá ve stylu Rudé armády aby byl následně kosen dobře umístěnými breny v oáze... --- Pokud bych to měl shrnout, jedná se spíše o dobrodružný film, kde zaujme zápletka pokud jste ji takto viděli poprvé. Pro nás co jsme viděli českou Oázu http://www.csfd.cz/film/1028-oaza to zase tak převratné nebylo. Dávám tři loky vody z plechovky. * * * PS. Po tomhle filmu se půjdete napít! :-)) !!! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +postavy, -škoda, že podobných filmů nevzniká více/// Abych při sledováni nabyl trošku autentičnosti, tak jsem několik hodin před filmem nepil :-) Na film jsem se podíval již po několikáté, tentokrát ještě s bratrem, který tomuto filmu jako jednomu z mála dal přednost před „WoWem“ (PC hra World of Warcraft). A to už je co říct. Historické překlepy neřeším a spíše se soustředím na samotnou situaci vojáků. Většinu z nich si oblíbím. Jen škoda, že herci (např. Jerome Ehlers) se více neproslavili. Jinak je to místy s trochou nadsázky i sranda, zvláště když si tak krásně podávají nácky. To, že zvládly přesilu 1:50 jim celkem věřím. Jen měli dobrou taktiku a velkou dávku štěstí a munice. Na televizní zpracování to má dost slušnou úroveň. I když jasně, vetší rozpočet by prospěl./// Celkem 78%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pětadvacet let starý válečný film a snese srovnání s dnešní produkcí stejného žánru. Napětí, akce, trocha pohádkovosti, trocha patriotizmu, herectví, kdy se hraje víc očima než silou grimas. Moc pěkně se na to dívá. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako TV film úplně OK. Takový malý tématický filmek, který si nehraje na historický velkofilm, ale do situace vtáhnout dokáže. Mně se to líbilo. 75% ()

Reklama

Reklama