Reklama

Reklama

Záblesky chladné neděle

  • angličtina Cold Sunday
Trailer

Obsahy(1)

V lidech se ukrývají mnohá tajemství. A jedno děsivější než druhé... Na jedné cestě v mlžných a sychravých severních Čechách se během všední jízdy pohádá Tereza (A. Petřeková) se svým přítelem Richardem (K. Rímský) a vystoupí na silnici, kde stávají prostitutky. Zde v rychlosti nastoupí do auta neznámého Adama (R. Jašków), co zde hledal společnici pro svého bratra Martina (J. Plouhar). Chtěl totiž nalézt, dívku, jež by na dnešní rodinné oslavě dokázala udělat dobrý dojem. Tereza jej zaujme a nabídne jí několik tisíc, za předstírání, že je bratrovou přítelkyní. Dívka, jež je ráda, že uprchla před umanutým Richardem, přijímá. Zaveze ji tedy za svým bratrem do odlehlé vilky na vesnici a již během příjezdu se jí něco nezdá a začíná být nervózní – není to ani tak ponurým domem či odříznutím od světa jako spíše samotným Martinem, o kterém má mnoho pochybností. Adam však vzápětí odjíždí a nechá Terezu a Martina o samotě… (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ivan Pokorný občas atmosféru umí, jen by nemusel pořád natáčet scénáře své manželky. Chápu, že se jim v tandemu asi dobře spolupracuje, ale trošku rozšířit svůj pracovní záběr by neškodilo. Tohle rozbředlé nic, ve kterém to vypadá, že jsou podezřelí a divní téměř všichni, až z toho vyleze skoro úplný opak, by neškodilo zkrátit minimálně o třetinu i to je myslím málo. Na obstojných lokacích a tajemné hudbě thriller fakt nevystavíš. 30%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmu bych si zřejmě ani nevšiml, kdybych neviděl, že tvůrci místo již naprosto přežité a totálně zbytečné novinářské projekce (copak se dneska někdo řídí podle nějakých rezencí bůh ví koho, které navíc připomínají sebeukájení vlastního ega než normal recenzi, četli jste někdy ted Cinemu, hrozný fakt ) udělali csfd projekci pro zdejší chátru a ještě přišli v tandemu rejža - Adélka na besedu s chátrou po skončení projekce. Takovýhle přístup jsem natolik ocenil že jsem se o víkendu sebral a šel si koupit lupínek. A nakonec převládá spokojenost. Umím si sice představit Záblesky chladné neděle jen v televizi, ale budiž tedy kino. Velmi se mně líbila ta hra na kočku a myš, kterou si s námi tvůrci hráli, tudíž v mý soutěži o nejěvtší mišuge filmu, každý chvilku tahal pilku. Že se na tam prolíná více žánrů nebo že neumím film nějak zařadit, na to seru. Film a především tvůrci by neměli být těmahle krávovinama vůbec svazováni, protože jen tak může vzniknout nějaká originalitka tohoto typu, kde ze všeho nejvíc převládala divná atmsoféra ve který nevíš minuty. Pokud jde o herce nejvíc mně leží v hlavičce Adélka a to nejen její dokonalá prdelka, ale i herecký výkon, fakt nevím co si o tý holce mám myslet a bytostně budu zvědav na další její filmovou roli, pokud možno hodně odlišnou od této. Protože buď je ta holka zatraceně dobrá herečka a nebo "jenom" další prdelka v řadě a po tomhle filmu mám 50 na 50. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEJSEM JEHO MAJETEK! NEMÁ PRÁVO SE KE MNĚ TAKHLE CHOVAT!“...... /// Vlastně mi ani nevadí, že se dlouho o atmosféru stará ,,jen“ pomalý tempo a hudební motiv. Spíš by mohlo lehce nasrat, že Dora (nebo jak jí chcete říkat) není zrovna reklamou na prudkou inteligenci. Ale co, nehraje tady jadernou fyzičku. Všechny postavy (i budovy) jsou opředený tajemstvím nebo záhadou. Škoda, že všechny ty otazníky až nekřesťansky natahujou. Míň bejvá někdy víc, a mě to začíná nudit. Namísto nějakýho zajímavýho konfliktu se mluví, mluví, mluví a (ano!) mluví! To co zajímavě začalo, končí jako nepodařenej pokus o upletení filmovýho biče z (filmovýho?) hovna. Thriller? Ale děte! Ovšem v neděli večer v televizi pro odpírače superstár a podobnejch píčovin – proč ne. Vy si tam klidně jednu hvězdu přidejte! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Spoďáry jsou moje montérky. 2.) Nečetl jsem ,,oficiální text distributora“ a proto mě má ještě co překvapit. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Snaha natočit v české kotlině i něco jiného než vztahovou komedii je jistě chvályhodná. Bohužel si Pokorný nevšiml, že jeho pokus o thriller je už od začátku nechtěně směšný. Atmosféra kolem samoty je v kombinaci se sychravým počasím slušná, ale v závěru se ukáže, že scenáristka celou dobu blafovala a neměla eso v rukávu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horečka sobotní noci, Záblesky chladné neděle a rázem máte zkažený víkend.. Hudba mi trochu připomínala Neila Younga a Jašków upíra z Nosferatu, leč Pokorný tak dlouho spřádá kolem postav pavučinu tajemna, až všechny mouchy otráveně odletí jinam. Jednu hvězdu navíc dávám za bystrost Jana Plouhara - to já bych tak dobře schovaný velociped hledal doteď.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Psychothriller po česku? Ale kdeže! Pár keců v autě, ale to hlavní se odehraje až na samotě u lesa. Ono je vlastně jedno, jestli se to „stěžejní“ odvypráví na seně, v panelákovém bytě nebo třeba ve studni. Nepřeháním. Když tu na alespoň trochu logickou otázku padne silně nelogická odpověď, divák si rve vlasy. Zvláštní příběh, zvláštní název, zvláštní atmosféra, zvláštní herecké výkony. Přitom ve snímku vystupují herci, kteří by jinde mohli slušně zazářit. Jenže to by se museli obloukem vyhnout režiséru Pokornému i scénáristce Procházkové. Výsledek občas vypadá, že Pokornému při práci na Kriminálce Anděl někdo podstrčil mizernou story, kterou už někdo moudrý předtím coby jednu z epizod ze seriálu okamžitě vyhodil. Jenže Pokorný se zachoval jako lidumil a scénář si schoval pod sako, aby ho použil pro svůj debut v kině. PS: Nejvíc pobaví ukrývání jízdního kola u silnice!! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Nesympatičtí chlapi, uřvaná neherečka Petřeková a jabko, který ani zadarmo nestojí za nic .. prostě sovy zde nejsou tím čím se zdají být .. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto filmu jsem vůbec nevěděl, že existuje a byl pro mne velkým překvapením. A řekněme rovnou, že milým. Po delší době jsem zase shlédl český film, který bavil, držel v napětí a pokládal nové a nové otázky. Dějová linie je skvěle vykonstruovaná a divák vůbec netuší zda sledovaní hrdinové jsou ti zlí, nebo naopak ti dobří a možná i oběti... Vše se odehrává kdesi na severu za pochmurného podzimu plného mokré trávy, spadaného listí a mlh. Až v poslední den filmu vyjde slunce a v ten den se divák dozví jak vše vlastně bylo a jak je to celé geniálně jednoduché! Jak je vidět, se zručným režisérem, dobrým scénářem a jen deseti herci se dá natočit skvělý napínavý thriller, který mi lehce připomenul severské snímky. Je pravdou, že Adéla Petřeková občas ujela, ale i tak to bylo velmi dobré a já dávám filmu 3 tisícovky. * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Spomedzi všetkých žánrov patrí práve thriller medzi tie, ktoré v českej kinematografii a najmä v kvalitnom prevedení nemajú početné zastúpenie. Každá podobná snaha o podobne čistokrvnú žánrovku potom poteší, ale u Pokorného to potešenie nevydrží dlhšie než pár minút. Vzrastajúca demencia krkolomných zvratov a postáv v rozličných štádiách mentálnej retardácie (útek na bicykli v lodičkách tomu nasadzuje parohy) si podáva ruku so zameniteľným prostredím, absurdne načrtnutými vzťahmi a neexistujúcim pozadím, ktoré mimo dosahu diváka zázračným spôsobom prostredníctvom dedinských klebiet vplýva na priebeh jednej nedele v náhodne zvolenom zapadákove. Nesporne televízne spracovanie by nevadilo, ale Hájekova hudobná kulisa ma bude ešte dlho naháňať v nočných morách. Už fakt, že najsympatickejším z celého filmu je predstaviteľ domnelého hlavného záporáka Jan Plouhar, ktorý dokonca v niektorých scénach hrá, naznačuje, že tu niečo nehrá. A nie, nejednoznačnou mrazivou atmosférou ani nepredvídateľnosťou deja to nebude. 40% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a na takovou zhovadilost se čumím v chladnou neděli, ne tedy, že bych měl vidinu kvalitnějšího kulturního zážitku třeba v teplou středu, to rozhodně ne, ale čekal jsem alespoň slibované záblesky, které název zmínil. Konalo se leda hovno! Že jsou mi někteří herci či neherci sympatičtí méně než je zdrávo, je čistě subjektivní záležitost a měl bych se tedy zaměřit více komplexněji na celý filmový zločin, snad o to více, že na casting zřejmě dorazili jen ti největší vykloubenci a šílené krávy. Vrcholem všeho je Adéla Petřeková. Po dlouhé době nenacházím slov, přestože je náš rodný jazyk vybaven velmi barvitě, pak na něco takového připraven není a obroditelé byli také spíše podivíni a jejich čistonosopleny jsou mi tedy choroše platné. Ne, ať mi hlavně nikdo netvrdí, že tak bravurně hrála nějakou postavu ze scénáře...něco s tak permanentně tupým výrazem, chůzí Zilvara z chudobince a dikcí umírající straky obecné, která přehrávala tak, že se mi doma kroutily žaluzie, ne, již nikdy. Ovšem v pořádku, debilku máme téměř za sebou, i když si myslím, že by šla bez úhony (hahaha) přežít pouze tak mít ji před sebou, nicméně nechci zabíhat do dalších úchylností, kterých je ve filmu mnoho a to naprosto šokujících. Ježiš, já se tlemim. Snaha o navození atmosféry byla úplně tristní, příběh naprosto přiblblej a pokud si pan Hájek myslí, že jeho strašný hudební podkres musí znít celou dobu trvání této krasojízdy, pak ani on zmíněný pokus o vybudování nějaké atmosféry nezlepší...měl bych ho, vzhledem k jeho jmému, poslat do háje, ale já si myslím, že si zaslouží mnohem stylovější poslání do prdele, protože zazdil byť nějaké možné promile z kladného hodnocení. Ano, i já bývám občas na drogách, a pak jsem mírumilovný. Po takových kulturních zážitcích mám chuť volat obden na Barrandov a vyhrožovat bombou, nebo ještě lépe, nikoho nevarovat... Pane Pokorný, co mi to děláte??? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Návrat českého filmu k poetickým názvům navzdory tomu, že si divák poetiky, vyjma hrstky zpomalených záběrů, moc neužije. Atmosférou se film blíží tajemnému thrilleru s psychologickými prvky. Atraktivní Dora prchá před svým prchlivým a rozzlobeným ženatým milencem, který má nepokryté sklony k agresi. Ve spěchu nastoupí do auta ve kterém sedí distingovaný Adam, který ji považuje za šlapku a zaplatí ji, když bude jeho bratrovi na oslavě narozenin dělat společnici. Odveze ji na odlehlý a zanedbaným dojmem působící statek s tragickou minulostí, kde žije jeho podivínský bratr, který byl dříve učitelem a kterého společnost zavrhla pro jeho nemorální chování. Dora s nedobrým pocitem zůstává na statku ve společnosti muže, jehož úmysly jsou nejasné. Neotřelý námět se nepodařilo dotáhnout zdárně do konce. V samotném závěru si film dal mat, když rezignoval na postupně budovanou psychologii postav. Rovněž příběhu scházel, i přes místy dusnou atmosféru na statku, výraznější a poněkud vyhrocenější dramatický koncept. Většinu času se totiž jelo na stále stejnou rychlost a vznikal tak pocit stereotypního se motání na jednom místě bez vrcholných momentů, které by film pozvedly. Režisér Ivan Pokorný (střihl si menší roličku kriminalisty) to měl celkem dobře rozvržené, ale postupem času nebylo příliš jasné, kam chce nakonec dokráčet. Nedá se však přímo hovořit o zmatenosti. Objevem byla pro mě Adéla Petřeková v roli Dory, která filmu dodala šmrnc zajímavého pojetí, na první dojem prvoplánové sexy role. Dalším plusem byl Jan Plouhar jako nevyzpytatelný podivín obývající statek a také Kryštof Rímský jako násilnický milenec. Nova jako výkonný producent sice posbírala většinu herců ze svých nemožných seriálů, ale ti ukázali, že mají rozhodně na víc. A Ivan Pokorný, kdyby si víc dal záležet v jemné psychologické hře s postavami a vymyslel hustější závěr filmu, mohl natočit výjimečný film. Do takových výšin film nevystoupal. A dokonce se to obešlo bez product placementu. Film není nutno vidět v (chladnou) neděli v níž se odehrává, ale lze v něm spatřovat záblesky kvality. Mé hodnocení: 60% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem na CSFD projekci vyrazil, neb tento unikátní počin by mne určitě minul. Neskutečně stupidní, pitomý film. Zřejmě nepříšernější filmová hudba, co jsem kdy slyšel, trhající uší pokaždé, když zazní. Trapná hra na uměleckost prostřednictvím kamery a zpomalených záběrů. Jeden herec obklopený neherci, bohužel ve vedlejší roli. Co však film neskutečně zvedá, je nechtěná vtipnost. Většina sálu zachovávala z mně neznámého důvodu dekórum, ale jak jsme se začali s kolegou hijackerem nepokrytě chlámat, lidi kolem sebe jsme celkem strhli. Žraní jablek na střeše auta (ač byla hnusná). Zřejmě nejotravnější telefonní vyzvánění na světě. Dora v rejoice-kách. Hustění staré ukrajiny a následná jízda v botách na jehlách. Schovávání ukrajiny trsem trávy. Dorino "Do píči", když píchla. "Kdo stojí o její posraný vajíčka?" - "Já. Mám hlad." No prostě komedie. Šílená. A asi nejnezapatovatelnější název filmu v dějinách. Škoda toho vážného konce, na pět to mělo rozjeto dobře... 80% ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Je to velmi napínavé, protože se všechny ústřední postavy chovají jako na útěku z Bohnic a člověku tak neustále šrotuje, kdo z nich do polstrovaného pokojíčku opravdu patří. Učitel Martin má zálibu v zakrvácených svetrech a bez lopaty nebo pušky v ruce na něj nenarazíte a k tomu se vždy jen náznakem dozvíme něco z jeho temné minulosti. Mysteriózní nádech umocňuje sychravé počasí na samotě u lesa, démonická klavírní hudba v takových dávkách, že vám zůstane v uších ještě půl dne po skončení a drastické dějové zvraty- Tereza není Tereza, někdo je manžel a pak zase není…na chvíli je z toho dokonce pěkná řezničina! Při záběru kdy si vytočený Rímský podá na odpočívadle pro štětky bezbrannou popelnici a bez varování jí téměř skope do bezvědomí jsem si raději zakrýval oči. Ale abych jen nezlehčoval- Záblesky jsou na české poměry velmi slušný psychologický mysteriózní sriler a snaha se cení,ne? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film mě vtáhl do svého děje, jak se mi to ne vždy daří. Konec sice pořádný happy end ale to mi nevadilo. Film jsem shlédl na youtube, jako většinu filmů, na které koukám v poslední době. Sice tu a tam film vrže, ale o mi až tak nepřekáželo v hodnocení za tři hvězdičky, které dávám nadějným režisérům, a taky většinou pokud bych chtěl film ještě znovu vidět. Film si ale na nic nehraje, role jsou civilně podané, žánr naplňující. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zřejmě to měl být thriller postavený na hře s tajemstvím, kdy všichni něco tají a divák se až v závěru dozví, kdo je tu skutečně magor a kdo oběť. Jenže se to zrovna nepovedlo, takže výsledek občas vypadá jako divná komedie či dokonce nezáměrná parodie. A nejsem schopen rozluštit, do jaké míry za to může scenáristka a do jaké režisér. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejpodivnější český film roku, zcela jistě. Nemůžu se rozhodnout, jestli hudební motiv, scénář a některé herecké výkony považovat za dobré nebo špatné. Líbí se mi lokalita, konečně má někdo odvahu natočit film u potoka, v sadu, na odpočívadle u dálnice (mezinárodní silnice). Na druhou stranu, scéna předcházející rozbíjení vajec, ve které se Dora hádá s Martinem, a taky dialogy u zpovědi přes dveře, to je hrůza. Adéla Petřeková asi není kopyto, ale tahle postava jí úplně nesedla. Atmosféra chladu, vlhka, plísně a strachu je ale dobrá, co by za ní renomovaný Juraj Herz u svého propadáčku dal. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Škoda toho... těžko vlastně říct čeho. Jednak nevyužitého potenciálu thrilleru, protože chvílemi to určitou atmosféru má.. Jednak i příběhu- kdo mluví pravdu? To je ale asi tak všechno, po zbytek času byste nejraději popadli tu kulovnici či co to je za zbraň a postříleli celý ansámbl, aby se zbytečně netrápili, protože takové zacházení s filmovým materiálem a herci je fakt nehumánní. Hlavní "hrdinka" je blbá jak tágo (neberu si nijak osobně, že je blond), během filmu jsem si říkala- mně je jedno, co se s ní stane. Nevzbuzuje takové ty sympatie, které cítíte k hlavní postavě, přestože to je třeba grázl. Konec pak přijde naštěstí rychle, když ještě vrtíte hlavou a zkoušíte, jak moc ostré máte v kuchyni nože... Dvě hvězdy za to, že jsem se smála, ale určitě ne tam, kde tvůrci zamýšleli. ()

Reklama

Reklama