Reklama

Reklama

Leonard Cohen

(koncert)
  • USA Leonard Cohen
Hudební / Dokumentární
USA, 1970, 45 min

Hrají:

Leonard Cohen

Obsahy(1)

Unikátní koncert kultovního kanadského písničkáře, spisovatele a básníka na The Isle of Wight v roce 1970.  Brilantní písničkář, básník, ale i prozaik Leonard Cohen je dnes již legendou. Svou osobitou poetikou ovlivnil tolik umělců, že každý pohled na Cohenův text v sobě nutně obsahuje i mnohé z jeho statutu legendy, klasika, modly či vzoru. Skladbu, kterou bychom u jiného zavrhli, u Cohena bez problémů přijmeme; co nám někde jinde přijde jako klišé, vnímáme v textech milovaného Kanaďana jako působivý básnický obrat - tak silná je aura jeho osobnosti, tak uhrančivý jeho hlas, tolik podmanivé melodie. Cohen píše poezii od mládí, od 50. let, pokoušel se ale prosadit i jako prozaik, přičemž oba jeho romány vyšly v českém překladu: jak Nádherní poražení, tak prvotina Oblíbená hra. A právě román Nádherní poražení je prý tím nejlepším, co Cohen kdy napsal, hlavně pro to, že si kniha zachovává onen nezaměnitelný humor, který tak dobře známe z jeho písní - Románu Oblíbená hra kritika vytkla křečovitost debutu, pozdní věci, včetně i u nás známé drobné prózy Kniha milosrdenství, jsou vytýkány manýristické bizarnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na tento koncert jsem čekala u televize do půl druhé v noci a dobře jsem udělala. Sice jsem si ho mohla nahrát, ale to by nebylo ono. Mám řadu CD tohoto hudebního mága a nejvíc mi vždy vadilo, že mi jazykové neznalosti brání porozumět o čem tento podmanivý hlas ve svých písních vypráví. Tušila jsem, že to bude něco poetického a krásného, ale až teď jsem si potvrdila, že jsem se nemýlila. Netroufla jsem si osobně se zúčastnit jeho koncertu v Praze, ale podle vyprávění přátel, kteří měli to štěstí, to bylo fenomenální. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

dobrá pieseň je pieseň, čo očarí nielen hudbou, melódiou ale ale vie aj podfarbit slová - text, ktorý niečo dáva. V tomto prípade, v prípade Cohena, sú aj texty čo oslovia poslucháča, melancholický prednes speváka to len prifarbí. Ach jo v prípade Cohena naozaj ľutujem, že neovládam jeho jazyk. Ďakujem naozaj ďakujem za titulky, film bol pre mňa zážitkom a spomienkou na roky sedemdesiate, kedy leteli takéto koncerty a skladby o ktorých súčasná generácia nemá ani šajnu. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Síla výpovědi přebíjí technické nedostatky (podladěná kytara „vynikne“ hlavně v Suzanne), ostatně ze vzpomínek přímých účastníků vyplývá, že šlo o narychlo připravené a částečně improvizované vystoupení. S těmi vzpomínkami souvisí důležitý faktografický údaj: V titulcích filmu je uvedeno, že dodatečné výpovědi byly natočeny v roce 2009 a pak zkombinovány s koncertním záznamem z roku 1970, takže správné vročení výsledného pořadu je 2009; dále je v titulcích uvedeno: režie Murray Lerner. Vše se dá ověřit na http://www.imdb.com/title/tt1604116/, kde se navíc dozvíme, že jde o americko-britskou koprodukci (tedy nejen USA) s původní stopáží 64 minut (takže ČT uvedla nějakou zkrácenou verzi). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach Suzanne, tebe jsem přece tak miloval... A všechno zpackal... A mistra Leonarda miluju též, protože i když sama hudba nemůže změnit svět, Cohen je básník, který myslím svět aspoň oslovil. I když slova jen slovy jsou... Ále to je jedno, každému co jeho jest... Poslouchám ho a rád už víc jak třicet let. - - - P.S. http://www.youtube.com/watch?v=n_56ep729TE - - - - - (Poprvé viděno za tiché hluboké noci 4.11.2011 na >poetickém prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 4.11.2011) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama