Reklama

Reklama

Eduardovská farma

(seriál)
  • Velká Británie Edwardian Farm

Obsahy(1)

Tým z Viktoriánské farmy - historička Ruth Goodmanová a archeologové Alex Langlands a Peter Ginn - stráví rok na eduardovské farmě, kde se budou potýkat se zkouškami a nástrahami tehdejšího života. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Eduardovskou dobou sa označuje jedna z historických etáp vývoja Veľkej Británie. Nazýva sa tak podľa vlády kráľa Eduarda VII. Môžeme tak označiť roky od začiatku 20.storočia (1901) až do vypuknutia prvej svetovej vojny (1914). Do týchto časov sa preniesli aj aktéri tohoto experimentálneho dokumentu. Obliekli si dobové šaty, používajú len dovtedy objavené technológie, snažia sa čo najviac priblížiť spôsobu života obyčajných ľudí, ktorí v tých časoch žili. Nie som Angličan a ani sa nijak zvlášť nezaujímam o ich históriu, takže ma projekt "Eduardovskej farmy" moc neoslovil. ** ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Občas chytnu nějaký díl (nebo kousek dílu), takže nemůžu hodnotit jako celek. Ovšem vždycky mě to baví. Sledovat, jak se Ruth snaží coby služka v obrovském domě vysávat ručním vysavačem, jak se pánové pokouší vybudovat kovárnu nebo jaké to bylo slavit Vánoce coby chudá rodina, to je vždycky pokoukáníčko. Doufám, že se mi jednou poštěstí vidět tuhle sérii komplet. ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o tipy, jak si s lecčíms na farmě i v domácnosti poradit, jsou Edwardovská a Tudorovská farma ze čtveřice tím nejlepším. Z hlediska historických reálií je nejzajímavější Tudorovská farma, jejíž fantastická komplexní atmosféra nakonec nejvíc pohlcuje. Méně mě oslovila Viktoriánská farma, to je – nebýt příjemně nostalgické oslavy sklizně v závěrečném díle – spíš jen taková sbírka podivných dobových strojů, z nichž čas jednu půlku zdokonalil, aby dal na druhou naštěstí úplně zapomenout (některé svou bizarností připomínají dnešní fukary na listí a podobné nesmysly) – prakticky se tu toho dá využít již méně a historické informace tu nejdou příliš do hloubky. Také Farma za války se u mě nesetkala s nadšeným přijetím – tato série je z historického i praktického hlediska už jen minimálním přínosem, zejména pak pro občana z Čech, kde se na mnohých chalupách hospodařilo stejnými nebo podobnými metodami, poplatnými moderním dobám „rychlokvašného nedostatku“ ještě v posledních desetiletích 20. století. Válečné téma je v Británii poněkud specifické, a rovněž tak pokles čistoty, celkové úrovně, mentální a fyzické péče i hodnoty prožitku, který s životem na farmě již mnoho nesouvisí, není v této části příliš inspirativní. Zato edwardovská doba na anglickém venkově je i pro dnešní organickou farmu, řemeslnou dílnu či ekologickou domácnost hutným zdrojem zkušenosti a poučení. Trojici šarmantních historiků tu navíc vnímám jako nejsehranější a nejvtipnější, s edwardovskou atmosférou se sžívám stejně skvěle jako s tudorovskou. Ze všech báječných farem s úžasnou Ruth mě nejvíc baví tyto dvě. Za shlédnutí stojí ale rozhodně všechny! ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Najväčšia sila tohto (v celkovom cykle zatiaľ najdlhšieho) seriálu je fakt, že sa ani zďaleka nezameriava iba na poľnohospodárstvo, ale aj na vidiecke remeslá, priemysel, baníctvo, rybolov, dopravu a dokonca aj cestovný ruch a dobové kultúrne a spoločenské podujatia. Tentokrát to teda rozhodne nie je len o statku a políčkach. V Eduardovskej farme sa nám vďaka spomínanej mnohotematickosti núka jedna z najplastickejšie vykreslených rekonštrukcií dennej driny v nejakom konkrétnom historickom období. :-) Devon je navyše asi najpiktoresknejší kút Anglicka, v akom doteraz nakrúcali niektoré z dielov tohto dokumentárneho cyklu (pobavil diel s nočným táborením na Dartmoorskej planine, kde si pred spaním robili srandu aj z Doylovho Psa Baskervillského x-D). Eduardovská farma je ambiciózny seriálik a vzhľadom na jeho široký záber, doslova poldňovú stopáž, krásny výber prostredí a až vyčerpávajúci prílev najrôznejších zaujímavostí je to menší magnum opus súčasnej britskej dokumentárnej tvorby. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Keby fungovalo na Slovensku namiesto tej primitívnej hlúposti radšej niečo na tento štýl, tak by sa na to dalo aj s obľubou pozerať. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama