Reklama

Reklama

Viktoriánská farma

(seriál)
  • Velká Británie Victorian Farm
Velká Británie, 2009, 6x50 min

Obsahy(1)

Viktoriánská doba byla plná pokroku, který poznamenal všechny sféry lidského života včetně farmaření. První výrazný pokrok v zemědělství změnil prostou obživu na podnikání. Historička Ruth Goodmanová a archeologové Alex Langlands a Peter Ginn se vydávají na starou usedlost, kde se pokoušeí hospodařit jen s pomocí technologií dostupných ve Viktoriánské Anglii. Připravují si typická jídla té doby, slaví historické svátky a dodržují tamní tradice. Zkrátka zkoušejí žít životem tehdejších obyvatel. (dmk)

(více)

Recenze (4)

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

No toto je proste dokument presne pre mňa! Obdivujem ženy z toho obdobia aké boli šikovné. Ja si viem tak ledva zaštopkať ponožku a nie ešte šiť šaty. ()

Setkon 

všechny recenze uživatele

Jakožto nefarmáře a laika na podrobnou historii mě zde obsahově zaujalo snad všechno. Podání jest nadmíru stravitelné, hl. herci/průvodci zaujmou, přizvaní experti leccos dovysvětlí a svou přítomností dotvoří vážnost, která tomu snad někdy může po Ruthině smíchu počínat chybět. Vše utíká dost svižně na to, abych se nenudil, avšak pomalu na možnost porozumět všemu předkládanému. Musím-li porovnávat s ostatními "farmami"... Že nemusím? Tak nebudu. Na špici v oboru jsou všechny. ()

Reklama

dmk 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený a celkem originální dokument. Dobře zvolení lidé, kteří dokáží o daném tématu vést s někým rozhovor(v podstatě forma výkladu o dané problematice, jež je v mnoha dokumentech, mnohdy vysoké kvality, na velmi nízké úrovni, aniž by vás to nutilo přepnout. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Ukážková klasika, hoci je tu ešte badať určitú nesmelosť, vzhľadom na vtedajšiu štvorročnú odmlku po predchodcovi Tales from the Green Valley. :-) Škoda, že má celý seriál len šesť dielov (v porovnaní s prevažne dlhšími súkmeňovcami), ale ten trojdielny vianočný špeciál to celkom pekne vynahrádza. Dokumentárnych počinov o rekonštruovaní každodenného života v rôznych historických obdobiach je stále trestuhodne málo. Viktoriánska farma bola ono životne potrebné nakopnutie, ktoré daná téma potrebovala, ak sa chcela dočkať ďalšieho kvalitného televízneho spracovania. Som rád, že sa cyklus konečne natoľko uchytil, aby bola jeho budúcnosť aspoň na niekoľko rokov dopredu zaručená. Jednou z najväčších devíz Viktoriánskej farmy je, že štáb až úpenlivo dáva pozor na to, aby sa v zábere neobjavili vybranému obdobiu cudzie prvky z našej súčasnosti. Zdá sa to ako maličkosť, ale až zarážajúco dobre to zvyšuje autenticitu celého diela a možnosti diváckeho vžitia sa do deja a odborného výkladu. Napodobne aj v bratských seriáloch cyklu. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama