Reklama

Reklama

Obsahy(1)

27. září 1810 byla francouzská vojska pod velením maršála Massena poražena u Serra do Bucaco anglo-portugalskou armádou generála Wellingtona. I přes toto vítězství byli Portugalci a Britové následně nuceni ustoupit před početně silnějším nepřítelem. Potřebovali ho nalákat do Torres Vedras, kde Wellington nechal postavit opevněné, těžko překonatelné linie. Současně byl vydán příkaz k evakuaci rozsáhlého území mezi bitevním polem a Torres Vedras, kdy součástí plánu bylo spálení úrody a odvezení či zničení veškerých zásob, aby se tím zabránilo Francouzům získat nějaké potraviny. Toto je dobrodružství mnoha postav ze všech společenských vrstev - vojáků a civilistů, mužů, žen a dětí, mladých i starých. (lioncel)

(více)

Recenze (3)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý film. Na jedné straně je vyroben s nezaměnitelným portugalským historickým a kulturním cítěním, na druhé straně, je to zároveň jakýsi nadnárodní panoramatický protiválečný epos, který ukazuje účinky totální války na téměř každého. Můžete sledovat životy mnoha postav, jak přežívají, umírají v průběhu této doby. Chaos, vražda, smrt následkem úrazu, hromadné brutální znásilnění, závažné dislokace lidí, ničení měst a obcí, všechny výjevy jsou uvedeny jako epizody, v téměř impresionistickém stylu, ukazují hrdiny i padouchy, oběti i pozůstalé. .. Toto je dobrodružství mnoha postav ze všech společenských vrstev - vojáků a civilistů, mužů, žen a dětí, mladých i starých - táhnou přes kopce a údolí, mezi zničenými vesnicemi, spálenými lesy, zpustošenou zemí. Pronásledováni Francouzi, sužováni nemilosrdným počasím. Množství uprchlíků pokračuje v ústupu, aby si zachránili kůži - idealistický mladý poručík Pedro De Alencar, Clarissa Warren, mladičká rozverná hříšná Angličanka, temný prodejce Penabranca, mstivý seržant Francisco Xavier i chtivá prostitutka Martírio, všechni míří různými cestami do Torres, kde finální bitva bude rozhodovat o osudu každého z nich. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Wellington sám se tam jen mihne (a to spíš jako výtvarný kritik). Příjemná je mluvená dvojjazyčnost, méně už celková pozvolnost. Bráno jako trojhodinovka dějepisu země, o které se vlastně ani neučí. ()

Reklama

Reklama