Reklama

Reklama

Obsahy(1)

27. září 1810 byla francouzská vojska pod velením maršála Massena poražena u Serra do Bucaco anglo-portugalskou armádou generála Wellingtona. I přes toto vítězství byli Portugalci a Britové následně nuceni ustoupit před početně silnějším nepřítelem. Potřebovali ho nalákat do Torres Vedras, kde Wellington nechal postavit opevněné, těžko překonatelné linie. Současně byl vydán příkaz k evakuaci rozsáhlého území mezi bitevním polem a Torres Vedras, kdy součástí plánu bylo spálení úrody a odvezení či zničení veškerých zásob, aby se tím zabránilo Francouzům získat nějaké potraviny. Toto je dobrodružství mnoha postav ze všech společenských vrstev - vojáků a civilistů, mužů, žen a dětí, mladých i starých. (lioncel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Wellington sám se tam jen mihne (a to spíš jako výtvarný kritik). Příjemná je mluvená dvojjazyčnost, méně už celková pozvolnost. Bráno jako trojhodinovka dějepisu země, o které se vlastně ani neučí. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý film. Na jedné straně je vyroben s nezaměnitelným portugalským historickým a kulturním cítěním, na druhé straně, je to zároveň jakýsi nadnárodní panoramatický protiválečný epos, který ukazuje účinky totální války na téměř každého. Můžete sledovat životy mnoha postav, jak přežívají, umírají v průběhu této doby. Chaos, vražda, smrt následkem úrazu, hromadné brutální znásilnění, závažné dislokace lidí, ničení měst a obcí, všechny výjevy jsou uvedeny jako epizody, v téměř impresionistickém stylu, ukazují hrdiny i padouchy, oběti i pozůstalé. .. Toto je dobrodružství mnoha postav ze všech společenských vrstev - vojáků a civilistů, mužů, žen a dětí, mladých i starých - táhnou přes kopce a údolí, mezi zničenými vesnicemi, spálenými lesy, zpustošenou zemí. Pronásledováni Francouzi, sužováni nemilosrdným počasím. Množství uprchlíků pokračuje v ústupu, aby si zachránili kůži - idealistický mladý poručík Pedro De Alencar, Clarissa Warren, mladičká rozverná hříšná Angličanka, temný prodejce Penabranca, mstivý seržant Francisco Xavier i chtivá prostitutka Martírio, všechni míří různými cestami do Torres, kde finální bitva bude rozhodovat o osudu každého z nich. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama