Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ponurý příběh se odehrává v druhé polovině devatenáctého století. Mladičká Augustine trpí podivnými záchvaty a dostává se do psychiatrické léčebny věhlasného profesora Charcota. Psychiatr se jí se zájmem ujme, není však jasné, nakolik je pro něj dívka pacientkou, kterou chce uzdravit, a nakolik nástrojem jeho kariéry. Děj snímku je zasazen do doby, kdy se psychiatrie teprve začínala vymaňovat ze sadistických léčebných metod. Režisérce se podařilo vytvořit temnou atmosféru této doby a zdůraznit tak vnitřní konflikty postav. Její debut, v němž excelují Vincent Lindon a Soko, v mnohém připomíná Nebezpečnou metodu (2011) Davida Cronenberga. (Febiofest)

(více)

Recenze (8)

tidwell 

všechny recenze uživatele

Kde leží hranice mezi šílenstvím a rozumem? Vynikající komorní historický snímek Alice Winocour jakoby převáděl do filmové řeči Dějiny šílenství Michela Foucaulta - je o tom, jak se lékařská věda snažila přeložit ne-rozum do řeči rozumu, což se nikdy neobešlo bez násilí. Každý lékařský obor má svou temnou historii, včetně psychiatrie. I když Charcot pro psychiatrii udělal mnohé, jeho "výzkumy" byly z dnešního pohledu velmi kruté a vedle obnažování těl pacientek před psychiatry (samozřejmě, že výhradně muži) zahrnovaly i takřka divadelní inscenace nejrůznějších záchvatů (často záměrně vyvolaných hypnózou či alkoholem). Pacient byl "materiálem", který sloužil pro vědecké účely, na němž se na veřejných přednáškách demonstrovaly příznaky, diagnóza i výsledky léčby. Ovšem hlavní roli hraje ve filmu Augustine trpící epileptickými záchvaty a herecký výkon Soko (Stéphanie Sokolinski) doslova bere dech. Ponurá a temná atmosféra filmu oděného do tmavých barev nemá (naštěstí) vůbec nic společného s Nebezpečnou metodou (2011). Neskutečně smutný film o temných zákoutích lidské mysli. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tématicky je film geniální, komorní zpracování příběhu vysloveně sluší. Vincent i Soko toho moc nenakecaj, ale o to víc zahrajou, ale co je to všechno platný, když režisér miluje černou a podstatnou část filmu zahaluje do tmy což je technické fópa jak hrom, protože mě tak ochuzuje nejen o obrazový detaily, ale především o pohledy na celkové obličejové výrazy hlavních postav a ty hrajou důležitou roli v každým filmu, jinak by ve filmech mohly hrát loutky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ten Lindonův podmanivý pohled je zde ještě mnohem silnější nežli jinde. A možná právě on dodává snímku tu potřebnou dávku tajemna, mraziva i laskava. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, no potenciálne to mohlo byť ešte o kus lepšie. V mnohých smeroch často príliš monotónne, ale ako celok podľa mňa priniesol želaný efekt. Soko zahrala rolu (ne)vyliečenej hysterickej ženy výnimočne, a na jej hereckom výkone sa dá v podstate stavať celý film s temným príbehom liečby hystérie. Vtedajšia doba priniesla pozoruhodné psychiatrické "výskumy", ktoré v dnešnom ponímaní vyznievajú až nesmierne kruto a ponižujúco. Ale hlavne, že sa podarilo... ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, co se týče psychologie hlavních postav, postupné rozkrývání vztahu mezi hlavními postavami, proměn vztahu lékař -pacient. Celkové vyznění podporují i výborné výkony herců, zejména Vincenta Lindona a u nás předtím (jako herečka) neznámé Soko ()

MJI 

všechny recenze uživatele

Víc historický než psychologický. Velmi citlivá ženská rezije. Vynikající Soko umí vypadat odpudivě stejně jako rafinovaně pritazlivě. Viděno na FEBIO festu 2013. ()

Reklama

Reklama