Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

dee-key 

všechny recenze uživatele

Ač téma rychle ujíždějícího vlaku, postapo ponorkové nemoci a třídního boje už je celkem vyčpělé, je tento sněžný penetrant ukázkou toho, že se dá natočit ještě pořád docela slušný film i na to. Sice to působí trochu jako arkáda na Atari, prostě se probít odzadu až dopředu, i když nevíte, co tam vlastně bude, ale během filmu je pár překvapivých momentů, které to celé honí nahoru. Krom toho je to fakt dost dobře obsazené a je to důkaz toho, že se dá pořád vymyslet něco relativně nového. Takže až na ten retardovaný konec se mi to fakt líbilo. ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, který by si podle mě zasloužil lepší zpracování, méně logických mezer a nedomyšlenosti. Chris Evans rozhodně není špatný a když nevypadá jako oholený a vypasovaný přiteplenec, může hrát i takovéto drsňáky. Za shlédnutí určitě stojí, rozhodně nenudí, ale věřím, že se z toho dalo udělat lepší dílo. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tu sa ani nedá nemať zmiešané pocity, pri takej prekombinovanej scenáristickej haluzi, no s nejedným originálnym výtvarným riešením (slečna s metrom). Na mňa pôsobil trochu neujasnene a rozpačito (i nechcene komicky - škôlka) vo svojom záverečnom vyznení, aj tak ale klobúk dolu za odvahu - nie len tvorcom, ale aj producentom, že do toho naliali toľko peňazí. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Jo to takhle jednou lidstvu jebne a dobrovolně si nastolí dobu ledovou. A tak po světě pendluje vlak, kde vzadu jsou ti nejchudší a vepředu smetánka. Děti se tam učí hezké písničky a děkují Vůdci, za stvoření vlaku. O film jsem vlastně zakopl čirou náhodou, ale jsem za to rád. Pecka, jak vizuálně tak herecky. Nejvíc mi asi utkvěla v hlavě zubatá Tilda. Líbilo se mi, že se tam nesrali a oddělávali postavy hlavní i vedlejší. Krásné eRko. Jen poslední premisa se mi zdála malinko nedotažená. Jinak skvělá jízda za 80%. ()

Eržik 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyl takhle nerozhodný... Vůbec nevím zda se mi to úplně líbilo nebo je to naprostá hloupost... Každopádně mi to i dost dlouho po zhlédnutí vrtá hlavou, a to je třeba počítat, protože ne každý film to dovede. První dojem byl, že tohle určitě není "musím vidět" film a rozhodně jej nepotřebuji vidět znovu, ale tím už si nejsem tak jist. Některé scény stojí za to je vidět znovu a pak kvůli lepšímu porozumění myšlenky... Protože ve filmu hodně mluvili cizí řečí a já neměl jiné než holandské titulky... O to víc mě potešilo, když jsem tam slyšel češtinu :-) ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Mimořádná linka Praha – Soul celkem zabodovala, až by jeden žasl nad tím, nakolik se České dráhy pokouší zlepšit veřejné mínění za pomocí asijských režisérů a modernizací vlakových souprav (už je mi jasné, za co si člověk připlácí v první třídě). Ale ne všechno šlape tak hladce, jako perpetuum (pedo)mobile v týlu. Nadšení z první projekce opadlo, a teď můžu s klidnou hlavou říct, že to má své brouky. Nemálo. Ovšem, jelikož jsem byl ujištěn, že výsledek radostné česko-korejské spolupráce je vlastně metafora na dnešní společnost, symbolika úpadku, boje a znovuzrození, pak nějaké ty díry ve scénáři musím chtě nechtě svést na umělecký záměr. V takovém to případě za silné 4*, podobnou apokalypsu bych si dal líbit častěji. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Zajímavá nehollywoodská sci-fi, která se veze na inspiraci z postapokalyptických videoher (a bizarní propagandě Falloutu nebo Bioshocku). Sbírá body díky tématu - společenské metafoře, svěží výpravě, obsazení (tradičně výborná Tilda Swinton nebo Ed Harris) a občas se zachová proti očekávání, dokonce se ani moc nezdrží v chudinských vagónech a postup do vyšších úrovní funguje výborně. Vlastně to kazí čítankový hlavní hrdina, viník několika pitomých klišé, kterých se jinak film zdárně vyvarovává, otřesný omyl je šlápnutí na brzdový pedál rozjetého děje kvůli monologu s cigaretou (u kterého vás asi napadne, proč se někdo s takovými stravovacími návyky po 17 letech rozčiluje nad výrobním materiálem proteinových cihel). Škoda. 3,5 hvězdy. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Řemeslně vynikající, herecky skvělý (Tilda!), ale jako podobenství o lidstvu jako pasažérech věčného vlaku mě to nechalo poněkud chladnou (chvílemi až podchlazenou). A ten konec ve mě tedy moc naděje taky nevyvolal... ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

První část nudnější, táhlejší, ale chápu, že se musíme seznámit s dějem a prostředím. Jakmile se začal dav bouřit a pokusil se o útok na "Zimní palác", tak to nabralo větší obrátky, ovšem... no zas takový trhák to nebyl. Místy nechutný, neustále depresivní a silně pesimistický s idiotským koncem. Ovšem česká hláška v původním znění "Zavřete dveře", ta fakt rozsekala. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem nic nečekal, jen mě překvapilo jeho kvalitní obsazení. Na druhou stranu jsem byl o to více překvapený a nadšený z tempa a příběhu, který velmi svižně ubíhal a především ze zoufalého prostředí, které ve společnosti by určitě nastalo. Na Snowpiercera se musím za čas ještě kouknout, abych si užil a doplnil veškeré niance příběhu z posledního vlaku světa. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Záznam hovoru z černé skříňky Wilfordova sněžnýho penisu. Crrrrrrrrrrrrrrrrr....."Kurva, zvoní telefon ! Zvedni to Ty tlustá kuno ! " ječí Wilda. "Už letím můj pane" hlaholí tlustá žlutá dýně. "Zde špička Svatého penisu, kdo tam?"......"Zadní sekce ty krávo, dej mi Wildu ! "..."Předávám" piští dýně....."Tady Wilda, co mě otravuješ ty plesnivá špíno?"....."Čus pičus vole, tak mě napadá, co kdybych ti dopředu poslal pár zfetovanejch magorů s loučema a sekerou, aby si kluci trochu zablbli? Co ty na to Wildo? "...."Kurva dědku, proč jsi to neřek hned ! Stejně jsem měl v plánu menší loutkový divadýlko. A navíc mi chybí 90centimetrovej lidskej čistič trusu."....Bezva Wildo, hned je posílám ! " a jak řekl, tak i udělal a bylo na co koukat. Yeah ! 85% P.s: Tilda Swinton je monstrózní swinstvo. ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení, a to překvapení s přívlastkem milé. Velmi zajímavý příběh s plno akce. Rozhodně originální nápad, který byl skvěle zpracován. Líbil se mi celý kontext filmu, a také kvalitně provedené dialogy, které pokládali otázky, které stojí za zamyšlení. Obsazení bylo taky výborné, není tu moc věcí, co bych tu mohl vytknout. Velmi sympaticky ucházející se sci-fi za 79%! ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Bacha, potenciálně s p o i l e r o i d n í komentář. Dá se tomu vytýkat sto a jedna věc. Většina výtek by však mířila k jednomu kamenu úrazu, a tím je nepraktičnost v uspořádání vlaku. Ta je navíc ještě umocněna hrou na efekt, na které je tento film zákonitě (jak jinak, má-li nás bavit a překvapovat svým dějem) postaven. Nedokážu si představit ten pohyb mezi jednotlivými vagóny (školka, bazén...), zvlášť když dojde k mobilizaci sil. Lidé v první třídě se věnují svým každodenním kratochvílím (kávička, vínko, návštěva zubaře) a jen tak kolem nich zakmitá kohorta revolucionářů, žádné emoce, žádné štráchy, jen račte vstoupit. To všechno je ve prospěch jakéhosi matrix efektu, ale hlavně divácké atraktivity, o kterou tu jde především. Záleží na každém zvlášť, jak k tomu přistoupí a zda-li toto bizarní (až tarantinovské) divadlo skousne. Tohle je navíc komiks (ne sci-fi drama, jak se může zdát), a zřejmě ne každý bude správně naladěn. Mě dokonce tento snímek zprvu ani moc nelákal, i proto mi připravil obrovské překvapení od začátku skoro až do konce téměř v každé scéně. 74% ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Ústřední nápad s rozvrstvením společnosti uvnitř vlaku mě sám o sobě nadchl. Jako člověk neznalý komiksové předlohy nemám takový problém se zpracováním jako sečtělejší diváci, avšak příliš se mi nelíbí exteriérové trikové ztvárnění (pohledy na vlak). Naproti tomu interiér dýchá povedenou sci-fi atmosférou. Dokážu si představit i šílenější ztvárnění vagónů, k podpoření kontrastu mezi přední a zadní částí vlaku - napadl mě např. plesový sál. Paní, která si plete v tichu zahrady ale tvoří docela povedenou hranici mezi dvěma oddíly jednoho uzavřeného světa. Špinavá a přelidněná zadní část se mi zdála každopádně propracovanější a zajímavější, druhá část filmu je už jen takovým lehkým náhledem té "tajemnější" části vlaku, u které skoro není čas se pozastavit a prostředí si pořádně prohlédnout. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Joon-Ho Bong mi teda nic nehovori, a film to bol len priemerny. Miestami mal napinavejsie casti a postapokalypticka atmosfera a tematika bola zvladnuta dobre, ale sama o sebe nestaci na kvalitny film. Rezia je miestami dost nevyvazena, ale vladnu tu dobri herci ako Chris Evans /Cellular, Captain America, Street Kings/ a Jamie Bell /Vlajky Nasich Otcu, King Kong, Odpor/. Ovsem, pre mna len priemer, a to korejsku kinematografiu velmi nemusim. 65 % ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Pamatoval jsem si to ještě v červenejch číslech a taky to tam patří. Já jsem přímo nadchnutej tou nápaditostí katastrofy s příchutí postapo scífka ve vlaku, kde by každej měl mít svoje místo, ale logicky, ne každej s ním bude spokojenej. A na to, že to mělo dvě hodiny, tak to byl sakra dlouhej vlak a přitom tam nebyla slabá chvilka. Dobře, pár věcí, kdy to nebylo úplně nejchytřejší se najde, ale stejně není čas nad tím moc dumat, i ty závěrečný zápletkový dialogy měly koule. A i když to mohlo skončit o 3 minutky dřív a doufal jsem v trošku jinej konec, tak musím hodnotit na max. Kdykoli bych se podíval znova. Zasloužilo by si to víc rozšířit, už jenom kvůli tý český hlášce :) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmu mám rozporuplné pocity. Když to vezmu od konce, tak vše do sebe celkem pěkně zapadá, ale závěr byl přinejmenším rozpačitý. Nemyslím si, že by mohli lidstvo zachránit Inuitka s malým černouškem, což je největší otazník nad smyslem filmu. Celý příběh se tváří jako socialistická vzpoura proti nespravedlivému řádu utopické společnosti, který byl předem daný, ale chudí se chtějí mít lépe a díky tomu rozvrátí a zničí celou společnost - v tomto případě vlastně lidstvo. Co získali? Vlastně nic, ale to nám autoři filmu jaksi již neukázali. Je poté otázkou, zda by mohla společnost ve vlaku fungovat právě i podle rovnostářského řádu, já souhlasím spíše s panem Wilfordem, i když si nemyslím, že to je to nejlepší řešení. Jinými slovy, moc jsem "lůze" nepřál vítěžné tažení. Pokud přestaneme přemýšlet nad filosofickou stránkou příběhu, jedná se o zajímavé sci-fi v neobvyklém prostředí, se svižným a dramatickým dějem. Sice si několikrát tvůrci neohlídali proporce vagonů a občas se film tvářil skoro jako počítačová hra, ale jedná se o zábavnou záležitost, která rozhodně fanoušky žánru potěší. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Ledová archa se celou dobu drží příběhu, který směřuje k závěru celého snímku. Na tom všem zakládá, proto je během těch dvou hodin plno nesmyslů, plno scén co nejsou vůbec potřebě, plno věcí bez čeho by se děj obešel, ale hlavně aby to došlo k potřebnému závěru, leč také je tam plno zajímavostí co se jen tak nevidí, jako třeba momentka v podobě odhozené cigarety atd., které zlepšují sledování těch šílených 126 minut.. .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama