Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

Martrix 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla naprosto skvělá. Pokud si někdo myslí, že se nedá vybudovat napětí ve vagonu jedoucího vlaku, tak by se měl na Snowpiercer určitě podívat. Film nejvíc funguje právě v těch chvílích, kdy nevíte která bije a říkáte si, co se sakra bude dít teď?! Okamžiku, kdy pochytíte o co jde a máte pocit, že teď už jste schopni kvalifikovaně odhadnout co bude dál, se nemusíte vůbec bát. Tvůrci vám připraví spoustu překvapení v podobě několika neotřelých nápadů. Kdyby si film udržel celou dobu rovnováhu mezi napětím, akcí a neotřelostí, byl by pro mě Snowpiercer nejpříjemnějším překvapením za x let. Jenže zhruba od poloviny filmu se to trochu pokazí a začne se filozofovat, nebo se akce překlopí do zbytečně stylizovaných bitek, nebo se začne zběsile vysvětlovat....přesto je to pořád velmi, velmi dobré. Lepší 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tahle apokalypticka budoucnost z jednoho rychliku me nechala chladnym, skoro jako pocasi ve filmu. Ani moc nechapu tak rozsahlou koprodukci a velmi mezinarodni herecke slozeni. Natoceno je to dobre, obsahove me to ovsem na mile minulo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Proč zrovna vlak ? A PROČ NE ?!? Interesantní masakr v originálních, trochu klaustrofobních post-apokalyptických kulisách jedinečného mikrosvěta, který překvapivě věrně přebírá většinu pravidel a zákonitostí světa standardních rozměrů. Jeho kvalita je lehce nevyrovnaná, leč přímočarým a brutálním tahem na branku s přehledem vítězí nad všemi nedokonalostmi, které v návalu horlivosti sám zapříčinil. P.S.: V podstatě jde jen o to, jestli vůbec existuje nějaká reálná ŠANCE ... pro člověka ... nebo spíš pro LIDSKOST ... v rámci všech našich světů. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

,,Víš, za co se nenávidím? Protože vím jak chutná člověk. " Lidé, jakožto inteligentní tvorové, jsme do vzduchu vypustili nějakej sajrajt, kterej by měl zastavit globální oteplování. Místo toho jsme, my inteligentní tvorové, celou planetu díky sajrajtu zmrazily. Ale byl tu jeden vizionář, Willfred, který postavil ultravyspělý vlak, který pojmul několik desítek lidí, ze kterých se staly stovky. Vlak projíždí už sedmnáct let světem po jedné koleji a je rozdělen jako dříve svět, na lepší a horší. Vepředu smetánka s Willfredem v čele, vzadu chudina s plánem na revoluci. S kapitánem Amerikou v čele. Narazil jsem na tenhle filmek z roku 2013 úplnou náhodou a herecké složení potěšilo. Námět mi připomíná hru Bioshock a vůbec bych nebyl proti si to zahrát. Chris Evans v roli vůdce odboje za lepší svět (chápej jako vlak) celkem zabil, nebyl to ten poctivej kapitán jak ho známe. Na potkání rozdává smrt a nebojí se popravit i ženu. Dá teda do kupy odboj a postupuje dlouhým vlakem, sekce po sekci, vagón po vagónu a smrt číhá všude. Tvůrce vlaku si zahrál Ed Harris (Skála) a i když tam blbne jen pár minut tak to stojí za to. Nebudu prozrazovat nic víc, tohle je potřeba vidět přátelé. Jen to, že námět a všelijaké detaily jsou vyšperkované k dokonalosti. I když pár hovadin se najde. Kamera hezky akční i se střihem, pár efektních záběru, dobrej zvuk. Pro mě překvapení, určitě jsem to neviděl naposled. 4 silné hvězdy a.k.a 85% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Spôsob, akým alegória funguje, nie je práve jemná alebo neočakávaná, ale je čudne dojímavá, napriek hrôzostrašnosti, ktorá tu bola predtým. Celkovo vzaté, pochúťka. 8,5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

strášne dlheeee POSTAPO :). Ale kukatelné. Zaujímave vyústenie aj keď si tu poslednú časť s edom viem predstaviť aj inak. Aj tak mi vŕta v hlave čo tak vysoko v horách robil ľadový medveď, živiaci sa viac rybami, hm ... smiešne .... asi nám chcel scenárista naznačiť , tam kde je medveď je život .. hmmm ale v Skalistých horách ??? ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Celej film předu blahem a pak všichni pochcípaj a jako jediný přeživší vylezou v norkovym kožichu asiatka a mrňavej černoch, co si ho asi za těch 30 sekund, co trval výbuch stihl přešít, aby mu přesně padnul. Pak tam prošel medvěd, podíval se do kamery a konec. Pak jsem prošel já, podíval se k východu a konec. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Interiérová geniální dystopie, která mě neuvěřitelně sestřelila. Myšlenkami a přesahy nakupené komorní postapokalyptické sugestivní sci-fi plné nápadů, originality a skvělých hereckých výkonů. Dvojitý silný závěr dodává ještě větší hloubku. Jedna malinka výtka by byla, ale to nestojí za řeč. Dnešní apokalyptické sci-fi se můžou jít zahrabat, 5 hvězd. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Osvěžující variace na postapokalyptické téma a la Matrix, Kostka a spol. Škoda, že se film bral občas až příliš vážně a nadnášel špínu a násilí nad pestrost jednotlivých vagónů a občas až příliš karikoval. Jinak nemám nic moc proti tomu, říkat nahlas, že co do sci-fi, dá se na to koukat bez bolesti. Ten komiks by mě asi ale zajímal více. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu mi běhaly hlavou myšlenky, že pravděpodobně sleduji nejlepší postapokalyptický film. Minimálně nejvíce navozující tísnivé myšlenky a pocity "takhle to nesmí skončit". Druhá polovina se ovšem stala natolik nelogickou, že film dosahuje sotva hodnocení 4*. Škoda, potenciál byl vysoký, ale na mě příliš nezodpovězených a nelogických otázek - jaktože koleje drží i v tom mrazu? Odkud se bere jídlo? Kde spí zbytek cestujících? ()

alchac 

všechny recenze uživatele

To si takhle jednou nějaký Oldboy vyleze z mrazáku, posvačí hmyzí kimči, spláchne to koktejlem nitráku s Bioshockem (protřepat, zamíchá se samo), vyhulí půl kila dobré Brazilské trávy, aby následně sedl na jakýsi NWO zug a probral se až v Alpách, zjistiv, že vykosil půlku vlaku okovaným výtiskem Železné rady, na rukávu montérek má kdoví proč rudou stuhu s nápisem LM a do ucha mu z rozhlasu chraptí "A kiss to build a dream on". Čili ve výsledku je z toho opravdu povedená taškařice. Škoda jen toho silně předvídatelného a mírně marcipánového konce, neb pětka zase jednou visela proklatě nízko. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Kolize dvou naprosto rozdílných filmových kultur. Jak tohle může fungovat? Nemůže... Škoda mluvit, tak aspoň pár hvězd za zpracování zbytek je jen velká a táhlá hrůzná nuda. O.o ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Korejci evidentně dobře platí, takže nemají problém obsadit film hvězdami. O to nic. Tento železniční Matrix má našlápnuto, ale ačkoli se v ději máme posouvat stále o další a další vagon dopředu, ve skutečnosti se neposuneme nikam. Efekt je to co režiséra zajímá, smyslu to nemá a po hodině už je divák nasycen. Těžko definovat co mi na tom vadí, ale není se prostě čeho chytit. A to ani tehdy, když mám napsat, proč se mi to nelíbilo. Jiný kraj, jiný mrav. 40% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Diery v logike a občasné straty tempa nemôžu zakryť skutočnosť, že je to po všetkých stránkach ojedinelý projekt a úchvatná osobitá vízia. Presne niečo také, kvôli čomu milujem film. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl scénáristou, NIKDY bych se nepouštěl do tohoto typu scénářů, jakými jsou dystopické či postapo světy s nějakým specifickým fungováním. Je to totiž chůze na tenkém ledě a čím komplexnější to fungování napíšete, tím víc si naběhnete na smeč v podobě nelogických kiksů a nesrovnalostí. Nebudu je tu vypisovat, to už za mě udělali ostatní uživatelé, počtení na tohle téma je tedy dost, tak sem hodím jen jeden nesmysl, o kterém se (pokud jsem to nepřehlédl) nikdo nezmínil a tím je až karikaturní hierarchie. Nemůžete, opakuji, nemůžete na tak malém prostoru, jakým je do nekonečna jedoucí vlak (byť by měl třeba 100 vagonů) vystavit ty nejextrémější případy na obou stranách. Poslední vagon se špinavýma trhanama, kteří pomalu nemají co do huby a musí žrát proteinové bloky (k těm ještě později), zatímco v prvních luxusních vagonech jsou luxusně oblečení snobáci, žeroucí steaky a chodící div ne se zlatou lžičkou zaraženou v prdeli. Na takový rozsah musíte mít velké město, ne-li alespoň stát. Když si vezmeme stupnici od 1 do 10, přičemž ti nejpodřadnější trhani by byli 1 a snobáci se zlatou lžičkou zaraženou v prdeli 10, tak v kontextu toho, že by v dané "době ledové" byli lidé vůbec rádi, že jakýmž takýmž způsobem přežívají a že to s tím vlakem nějak funguje, v realitě by to bylo dejme tomu: poslední vagon 3 a první 7. Bylo to myšleno hezky, ale působí to až parodicky, zvlášť když se ten film bere smrtelně vážně. Být to nějaká komiksová stylová řež s nadsázkou, kdy by se hlavní hrdinové probojovávali skrz vagony jako v nějaké videohře, neřeknu ani ťuk. No a když už jsem načal tu řež. Nemám rád, když si film hraje na tvrďáka (trest se zmrazenou/rozbitou rukou, vagon plný bouchačů se sekyrami...), ale ve výsledku je to jen PG-13. Působí to pak jak malý ratlík, co na vás štěká, jak smyslů zbavený, aby vás zastrašil, ale vy víte, že stačí jedna kopačka a čuchl by ke kytkám. No a ještě k těm proteinovým blokům. Chápu, že měli působit nechutně, zvlášť když ukázali z čeho se to vyrábí, ale zvolili nevhodný vizuál lesklé, pružné, úhledně zarovnané cihličky, která mi strašně dělala chutě. Nepomohlo ani to, jak musela proteinový blok ochutnat i vedoucí snobka, která se pomalým kousáním a kyselým pohledem snažila divákovi namluvit, že to je hnus, ale já bych se do toho strašně zakousl. No nic, musím dopsat koment, nepíšu ze svého PC, bydlím totiž v paneláku v prvním patře, kde tak tak přežívám, píšu ze sousedova luxusního PC z patra osmého. Sedím si v křesle vystlaném z kůže sněžného leoparda, ale soused už mě vyhání pryč, je trochu nevrlý, protože - však víte - tlačí ho zlatá lžička zaražená v prdeli. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Hranice přesahující multikulturnost tohoto snímku způsobená tím, že jde o korejský sci-fi velkofilm na motiv 30 let starého francouzského komiksu natočený v Barrandově očividně cílený na západní [čti: americké] publikum je na filmu hodně znát. Bohužel v nepříliš pozitivní slova smyslu. Výsledkem je výstavní sinusoida skvělých a nepochopitelně špatných momentů. Patrné je to zejména na rozpačitých hereckých výkonech střídajících komiksově-teatrální přehrávaní se super dramatickou seriózností a občasnou dávkou prkenného anti-talentu z kterého krvácejí oči. Nejsmutnější je, že vzhledem k námětu by snímku sedl libovolný tón kdyby jen ale byl aspoň trochu konzistentní. Námět a příběh zní možná originálně, ale jde o ten nejtypičtější scénář ze všech typických sci-fi scénářů. Otázky a paralely kterých se film dotýká jsou sice fajn, ale máte-li už nějaký ten dystopický zářez, tak vás na zadek těžko posadí. Pravdou ale je, že i přes generický základ tento film, ať už díky francouzské předloze či korejské produkci, občas něco neotřelého z rukávu vytáhne. Podtrženo a sečteno Snowpiercer působí jako lehce nadprůměrné béčko plné promarněného potenciálu. A takových tu bohužel bylo a bude mnoho, mezi nimi i dost těch co si s tématem poradily o něco lépe. Snowpiercer na sebe ale trochu neprávem stáhne většinu pozornosti. Nebýt totiž ostříleného a na západě (právem) populárního režiséra +korejského hereckého velikána tak po tomhle sci-fi neštěkne ani pes. 66% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, ale inak sa jedná o strašne povrchnú a prvoplánovú slátaninu, ktorá v jednotlivostiach je svojím spôsobom zaujímavá, ale ako celok nedrží pohromade. Logika je pritiahnutá dosť za vlasy a všetko je podriadené hlavnému účelu - efektnosti. Keďže je film podľa komiksu, chápem ten dôraz kladený na ľúbivý vizuál a veľké gestá, ale neoslovilo ma to. Ono mi príde úplne scestná aj snaha tvorcov robiť film epicky rozmáchlým. Dej odohrávajúci sa na ploche jedného vlaku z podstaty veci doslova žobre o striedmosť. Opulentný dizajn jednotlivých vagónov je preto síce pekný, ale príliš cartoonový na to, aby som ho vedel brať vážne. Herci všetci fajn, až na Songa, ktorého postava a výkon pôsobili ako päsť na oko. Ázijský a americký štýl takto bezprostredne vedľa seba veľmi neladia. Kto ma však úplne dorazil bola Tilda Swinton. Vôbec som ju nespoznal a počas filmu som si dokonca hovoril či by "pravá Tilda Swinton" nebola lepšia ako táto jej dvojníčka. Poriadna premena - klobúk dole. ()

Gonzi 

všechny recenze uživatele

Možná až moc velká vykrádačka matrixů (architect anyone?) a kolem a kolem celý potenciál vlaku šel tak nějak do prázdna (nevadí mi že byl celý survivor train over the top, ale že tam nebyly žádné pointy z toho že byli ve vlaku místo třeba v podzemí...) Jinak ok film. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama