Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Věru, jsem zklamán. Docela mě sere, že tak od očekávaného filmu, jako je Ledová archa, jsem fakt z kilometrů, čichal fakt kvalitní a distopický žlabek. A co jsem dostal? To se asi slovy popsat nedá, nebo je to tím, že jsem zkrátka debil, který si ani neuvědomuje, co ho přesně zklamalo. Tak za prvé, celý bych to samozřejmě udělal jinak, po svým. Pán Ping-Pong si dost na logiku, asi nepotrpí, a to je pak těžké, teda až ve chvílích, brát tenhle epos vážně. 13 opic, Potomci potratů, hmm? Mohl bych dál pokračovat? Já si taky někdy rád ráčkuju, při tomhle filmu to pádilo, o sto šest! Ne a teď vážně, film byl v pohodě. No, a vynikající bohužky ne. Ale, abych dal přibývající hvězdu za ochotu, tak se mi v některých momentech líbila česká stopa. Teď si zkuste představit, že by se to celý odehrávalo ve vlaku Českých dráh. S ním by se tak cloumalo, hlavně v tunelu, že bysme rovnou po 15 minutách mohli film vypnout. A tuze rád bych ochutnal to energické želé. Nevadi mi, že do nich melou hovna, a sem tam nějakého spadlého švába, ale na hubnutí by to bylo jak vyšitý, do píči. ()

Kejdlo 

všechny recenze uživatele

Coolervoucí béčko jak se sluší a patří a jsem velmi rád, že jsem tenhle film zaregistroval a viděl, jelikož je to akční nářez a ke konci jsem byl strašně nerad, že už to končí a není kam postupovat. Kdyby z toho někdo udělal ještě seriál, bylo by to zajímavé a svého diváka si to jistojistě našlo. Mě určitě. 8/10 ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Kardinální hovadina plná naprostých logických nesmyslů. Nic moc vizuál, neherec v hlavní roli, miliarda klišé. Ztráta času. Škoda, potenciál tam určitě byl. (HD, orig.) ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Slušný náklad. Len ťažko uveriť že tvorcovia tohto filmu si nepotykajú so psychotropnými a omamnými látkami a prekurzormi ako by to nazvala polícia SR. Taký mišmaš filmových žánrov, groteskných postáv a absurdných situácií sa v jednom filme len tak nevidí. Z vagónu do vagónu, z filmu do filmu. Bolo to zábavné, bolo to krvavé, bolo to akčné a bolo to uletené. Takto to môžem a toto sú hlavné plusy a devíza východoázijskej kinematografie. 70 %! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Naprosto originální snímek z dechberoucími interiéry, výbornou myšlenkou a překvapivým koncem, herecky tu exceluje především asijská část ánsámblu..............moje hodnocení = 9 z 10. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický film odehrávající se ve vlaku? To jako vážně? Premisa zrovna dvakrát nefunguje, naštěstí na dalších frontách film funguje značně lépe. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi synopse, kde je veškerá lidská přeživší společnost umístěna v jednom nikdy nezastavujícím vlaku, který brázdí pustou ledovou krajinu a navíc každý takový vagón je hierarchicky striktně oddělen od vagónu nižší třídy (tady nelze nevidět určitou analogii s Titanicem, kde pasažéři třetí třídy znázorňovali pomyslné společenské "dno" a podle toho s nimi bylo zacházeno). Já jsem se vcelku bavil. Jde sice o uzavřenou a jasně vytyčenou lineární cestu z jednoho místa na druhé, ale ten nápad oné riskantní povstalecké cesty, která nemůže z principu dopadnout úplně nejlépe, se mi jeví jako fajn myšlenka. Nemám problém akceptovat, že je to vše trochu přikrášlené a že to vše vychází z komiksové předlohy, která je určena (třeba) pro mladší publikum. Objevují se tu zajímavá společenská i politická zamyšlení, jejichž analogii můžeme mnohdy vidět v reálném světě. Školní vagón s malými děcky, kterým je vymýván mozek propagandou systému poukazuje taky na určitou sugestivní paralelu s reálem. Po dobré dvě třetiny filmu jsem se vcelku bavil a tušil relativně slušný výsledek, no zbytek už jaksi působil spíše komiksově než realisticky. Pokud opomenu epilog a závěrečnou kapitolu, asi bych jen dodal, že nemám rád filmy, kde se hlavní postava na konci dozví nějakou myšlenku, díky které začne všechno přehodnocovat a najednou prozře v nějakou pomyslnou nebo fiktivní pravdu, kterou doteď neviděl. Docela průměrný film, který má však slušnou synopsi a v mnoha místech poukazuje na postavení člověka ve společnosti: " Každý tu máme své místo a aby společnost přežila, tak tu každý musí vykonat svou byť třeba nezáviděníhodnou roli...". ()

Rihan 

všechny recenze uživatele

Ta baba mi silně připomínala Frau Merkel,vše řítící se do záhuby. Pro mě celkem sklamání s poněkud nadsazeným hodnocením. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Působivě stylizovaný a výrazně atmosférický snímek, což jsou jinak pro film sice dvě velmi důležitá pozitiva, ovšem v tomto případě jsou zcela upozaděna neskutečně promarněným potenciálem ústřední zápletky, která nabízela originalitu, nápaditost, dynamičnost a zábavnost, ovšem tvůrci tím vším naprosto nesmyslně a nekompromisně pohrdli a ve výsledku natočili podivný paskvil, který sice nelze jednorázově zcela odsoudit, ale prostě ta promrhaná možnost udělat fakt kulervoucí jízdu mě při závěrečných titulcích vážně bolela. Mě by se to celé líbilo, a podle mě to tak i mělo být, jako nekompromisní, krvavé, nekorektní béčko, prostě sekec mazec jízda, ovšem tvůrci zřejmě zatoužili během natáčení po vyšších ambicích, chtěli zabrousit do áčkových vod a oslovit i to intelektuálněji osvícené publikum, což pak ale film nakonec potopilo a učinilo z něj právě ten nevyvážený kočkopsí zákusek. Celý ten postapokalyptický námět o posledním útočišti na zemi v jedoucím vlaku je totiž fakt nápad k nezaplacení, stejně tak jako ono samotné společenské rozdělení a následná revolta proti stanovenému systému, a nakonec ani závěrečné zúčtování a pointa nejsou vůbec špatné, ale to zpracování, kdy mi především vadilo, že se tvůrci vlastně nedokázali vůbec rozhodnout, jak to celé pojmou a podají, to mně fakt frustrovalo a ubíjelo. Chvíli to totiž byla akční jízda, chvíli temný thriller, pak emoční drama, pak zas efektní show, od všeho na přeskáčku po troškách, ovšem absolutně nic pořádně, působivě a důmyslně. Akce tak byla zpracovaná nenápaditě, nedynamicky, nepřehledně a častokrát i úplně mimo kameru (???), thrillerové momenty neměly vůbec šťávu ani napětí, dramatické vsuvky působily spíš směšně a nemístně, a zbytečně "velkolepé" efekty jen ukázaly, o jak nevyzrálou a múzou nepolíbenou produkci vlastně šlo. Celá ta výprava po vlaku za „lepším životem“ tak ve výsledku dopadla především právě díky žánrové rozkolísanosti dost nezáživně, s roztříštěnou zábavností, momenty nadšení a intenzity pravidelně střídaly momenty zoufalství a opovržení, prostě celé to působilo jako naprosto nekompaktní zážitek. Po herecké stránce pak film dopadl téměř stejně, na jedné straně tak byly k vidění výborné, a třeba v případě Tildy Swinton, až strhující výkony, naopak takový Chris Evans, jako ústřední hrdina, byl opravdu nepřesvědčivý a mdlý, až hanba. Snowpiercer tak nakonec sice za pozornost asi stojí, ovšem velké věci od něj očekávat nemá vážně smysl. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zatím 3.film od tohodle korejskýho panáčka a opět 4 *. Ze začátku sem měl docela nutkání to vypnout, páč se mi nějak nezamlouvala myšlenka, že bych měl 2 hodiny strávit v jednom vlaku. No, ale přečkal sem začátek a pak už to pěkně jelo. Páč to není jen tak obyčejnej vlak, ale takovej sci fi vlak, ve kterým je všecko možný :o). Kapitán Amerika si střihnul zajímavou roli. Chvílema film působí hodně béčkově, hlavně teda když tam sou nějaký efekty (není divu, když je dělali na Barandově :o) ). Mám staženej další kousek - MAtka, tak sem celkem zvědavej. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

1984 i Brazil dostávájí šíleného jihokorejského sourozence a také bezpohlavní Tildu v její nejbizarnější roli...Snímek, který sází na atmosféru, herecké představitele, gradaci a chameleonství...První minuty se nesou ve znamení děsu z toho, jaké je postapokalyptické EC dementní nápad a jak se další korejský režijní výlet směrem na západ nepovedl, jenže pak se objeví militantní rybáři a školní třída... ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Poměrně chytré a povedené koprodukční sci - fi natočené na základě komiksu pojednávající o posledních přeživsích v postapokalyptické vizi světa, kteří se před smrtící zimou uchýlili na poslední ,,bezpečné" místo na Zemi. Do nekonečna obíhajícího vlaku. Snímek pracuje s originální zápletkou a hlavně také s deskripcí a argumentací. Po celou dobu trvání vyprávění je film popisný a divák společně s hlavními postavami poznává mechanismus fungování a prostředí vlaku. Ústřední hrdinové (jak už to bývá), největší lůza v rámci cestujících, se snaží prostřednicvtím vzpoury vymanit z bídy a hladu a dostat se ze špinavé zadní části vlaku do jeho jídlem oplývajícím předku. Dominantou filmu je ono poznávání každého vagonu, který vždy vypadá odlišně a je jinak barevně vyřešen a po každé na postavy čeká jiné překvapení. Najdeme zde povedené akčí scény a mnoho zajímavých nápadů, ze kterých je cítít neamrické vedení. Snímek také může nalákat atraktivní herecké obsaznení a také fakt, že celý projekt se natáčel u nás na Barrandově. Zůstává jen velkou záhadou, jakto, že se film nedostal (alespoň prozatím) do české distribuce. ()

Chipsonator 

všechny recenze uživatele

No WoHóó! Tomuhle říkám překvápko! Musím říct že jsem byl tímhle mezinárodním flákem nadšen! Je to atmosferické, originální, překvapivé a má to styl! Herecká směsice je skvělá, akce vybroušená, soundtrack úderný. 설국열차 mě zaujal od začátku až do úplného konce, nepřestal mě překvapovat svými nápady a já zařezaný v židli s otevřenou hubou jsem sledoval jeden z nejlepších filmů co jsem za poslední dobu viděl! Bravo! 95% ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, co se na mě chystá a dostal jsem adrenalinovou postapokalyptickou jízdu, kterou nezažijete v žádném z vlaků českých drah. Projekt proti globálnímu oteplování maximálně selhal a vedl ke vzniku celosvětové doby ledové. V roce 2031 jsou jedinými přeživšími mrazivé apokalypsy lidé, jenž nastoupili do vlaku milosrdného pana Wilforda, jak se však říká, všichni jsme si rovní, ale někdo si je rovnější a to platí také v tomto železném oři. Osazenstvo tohoto neúprosně pádícího babylonu na kolejích je rozděleno do tříd. V přední sekci se veze privilegovaná vrstva žijící v přepychu, zatímco ti co neměli štěstí, živoří v zadní sekci na přídělech nechutných proteinových kostek. Místním nelidským poměrů se postaví nepsaný vůdce Curtis (Chris Evans) a vyrazí na čele povstání vstříc svému osudu, který na něj čeká v lokomotivě, kterou pohání posvátný stroj. Jeho průvodcem a klíčníkem, který otevírá dveře mezi jednotlivými vagony je smažka a bývalý bezpečnostní odborník Namgoong Minsoo (Kang-ho Song) ujíždějící na místní třeskuté droze Kronol. Stísněné a různorodé prostředí železničního mikrokosmu dodává filmu skvělou klaustrofobickou atmosféru. Korejský režisér Joon-ho Bong podílející se i na scénáři tak v neokoukaných kulisách šéfuje povedenému multinárodnímu obsazení a vypráví originální příběh s filozofickým přesahem, který donutí diváka přemýšlet. Nevšední filmová podívaná o tom jak je složité vystoupit z rozjetého vlaku. ()

Dargel 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nápaditý námět i zpracování filmu. Sci-fi v takovém provedení u kterého se člověk musí zamyslet. Byla zde vidět korejská syrovost oproti tradičnímu americkému klišé. Vizuálně velmi propracované, jednotlivé sekce vláčku ale vzbuzují mnoho otázek, které nebudou ani do konce filmu zodpovězeny. Boj za zlepšení životní úrovně za cenu zničení života samotného? Poslední monolog byl velmi chytře vymyšlen tak, aby diváka, naprosto podporujícího hlavního protagonistu, přiměl zamyslet se nad vyšší důležitostí vlaku a přežití. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Po nějakým tom rozmýšlení dávám 4*, protože mě to prostě zaujalo svou neotřelostí. "Postapo" filmů jsem viděl dost, ale tady to bylo zase trochu jiný, se zajímavým nápadem o vlaku, kterej jezdí kolem světa neustále dokola. Už od začátku je nastolený, kdo kam patří a je vytvořenej patrnej rozdíl - "ti dobří" = černobílí, špinaví / "ti špatní" = pestrobarevní, nablýskaní. A když pak přijde scéna s dětma ve třídě, která je naprosto ujetá a bizarní, umocnění je v tu chvíli stoprocentní. P.S.: Klobouk dolů před barrandovskýma studiama, co se jim podařilo vytvořit za rozmanitost jednotlivých vagónů! ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama