Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Matrixem, že první polovina filmu je velice slušná, hezky vybudovaná atmosféra se solidními akčními pasážemi a zajímavými zápornými postavami, především mluvčí je opravdu zábavná. Film kazí konec, který je dost rozporuplný a takový plytký. Rozhovor na téma způsob vládnutí společně s přesahem kooperace obou sociálních pólů má sice něco do sebe, ale je prostě přitažený za vlasy a zásadním způsobem zjednodušený, že snímek spíše degraduje. Je jasné, že se mělo jednat o nosnou myšlenku filmu, zkombinovanou s odmítnutím systému ze strany hlavního hrdiny, ale opravdu nevím jak jinak by lidstvo přežilo, rozhodně ne designovaným koncem. Takže byť se bezesporu jedná o zajímavý snímek, spíše tři hvězdy. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Já jsem čepice a vy jste bota! Já patřím na hlavu a vy na nohu!" Katastrofická, postapokalyptická atmosféra. Na tu jsem byl zvědavý. A dočkal se. Ba víc. Vskutku originální námět byl sugestivně podán, takže možná hodnotím pod vlivem hypnózy, každopádně už jen pro ten scénář... Efekty asi spoustě lidí nebudou stačit, na mne ale působily dojmem, že takhle nějak by asi v současnosti točil Karel Zeman (i když asi ne tak agresivně :-) Mrazivá atmosféra a otázky, u kterých bychom se mohli pozastavit a zamyslet, mne uchvátily a dávají snímku kultovní statut. Full point! ()

michald99 

všechny recenze uživatele

Překvapivě pozitivní výsledek. Film místy předvádí geniální vyprávění s napínavými a hodně nečekanými prvky, chvílemi však sklouzává k béčkovým filmům a zamotává se do vlastní logiky, či snad vypadá, jako že mu dochází fantasie. Evans trochu pozaostává, jeho zarostlá tvář však propůjčuje revoltě výraznější look&feel, ostatní postavy skvělé a konečné otevřené rozuzlení působí jako příjemný závěr poněkud agresivního dobrodružství. ||80%|| ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

První polovina velice slibná, z té druhé už tak nadšený nejsem, zvlášť jsem pak zklamán z nemastného, neslaného závěru. Na takhle nízkorozpočtový sci-fi opravdu hvězdné obsazení, z něhož mi v hlavě asi ještě dlouho zůstane slizounská Tilda Swinton. Ve filmu navíc zazní i čeština, což k přihlédnutím k tomu, že se to natáčelo u nás, není tak překvapivé, nicméně potěší. Lepší tři. ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

Vlaky a postapokalyptická budúcnosť je skvelý a zároveň tak idiotský mix až človeka nadchne. Otvorením každej sekcie sa dostávame do nového príbehu nikde nehraničiacej absurdity. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení tohto filmu vychádzam z dvoch teórii. Buď som až príliš zvyknutý na rýdzo Hollywood filmy alebo a k tomu sa prikláňam, je to kokotina. Nechápem o čo tu Bongovi išlo, ale je to katastrofa. Film je zlý a iné sa povedať nedá. Hercom sa divím, že sa na to dali. Všetko tu bolo zlé, všetko. Dávam 2* len zo zdvorilosti. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Logiku tam hľadať netreba. Každý vagón reprezentuje skôr metaforický obraz rôznych častí spoločenského systému. Záverečná reč Eda Harrisa a jeho objasnenie vodcovi povstania o čo tam vlastne celú dobu išlo, je geniálna. Je to v podstate podobenstvo fungovania nášho sveta. Kde však logiku hľadať treba, je scéna z vagóna plnom sekerníkov v kuklách a nasledujúca rúbanica. Načo točiť niečo, čo musí byť kompletne schované mimo záber kvôli dostupnosti pre široké publikum. Ak má režisér záľubu v rozsekanom ľudskom mäse, mal by natočiť film pre ľudí, ktorí radi navštevujú Darkweb, ale tu si to mohol odpustiť. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Ledová archa mě ihned okouzlila svým originálním nápadem, který fakt nezklamal. Atmosféra se díky chladnému prostředí tvoří sama, herci se ve filmu nešetří, akce je stylová (tak zajímavé akční scény jsem snad neviděl, působí dost herně), vlak a jeho jednotlivé vagóny nám jsou představeny a film má spád a hlavně (!) miluju soundtrack, což je velkým plusem. Bohužel samotné finále, na které jsme se připravovali celkem zklamalo a osobně se mi nelíbilo. Už se to tvůrcům poněkud rozpadlo, a tak jsme dostali jen chabý dojezd. Vyhodnocení: Česká věta potěšila :) ()

Xeno.morpH 

všechny recenze uživatele

Aneb co se stane, když se ekoalarmistická verbež zavčasu nepostaví ke zdi . A také se dozvíme něco o fašismu jako vyváženém uzavřeném ekosystému - pochopitelně i s vlastním mašinFýrerem :) ...Tolko snehu najebalo! :) ()

s1r1us 

všechny recenze uživatele

Lidská populace a její sociální rozdělení dle Sheldona Coopera. Dost bizzare děj i myšlenka celého vlaku, nicméně koukatelné do konce. Bod navíc za českou produkci a tlustou českou paní v sauně =D ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

A Klaus zase neměl pravdu, globální oteplování existuje! Tady je to důkazem :) A tak opět lidi zkouší poručit větru,dešti, ale bez výsledně. Tak jeden vynálezce přijde konečně na něco originálního a o to vlak, který objede zeměkouli za jeden rok. V něm je parádně ukázána celá společnost, rozdělen do kast, až utopicky krásně šílená. To vše se zvládlo natočit na Barrandově, prohodila se troška českého slova a bláznivá T.Swinton tomu dávala tu třešničku na dortu.. Nechyběli parádní řezačky, jak ze starýho Odlboye :) Jen škoda těch efektů, s tím by to bylo ještě o bod lepší. 8/10 ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Příběh sice velmi přitažený za vlasy, ale poměrně zábavný a netradiční. V první chvíli vše vypadá, že film se bude odvíjet dle běžných schémat postkatastrofických filmů, brzy se ale začnou objevovat zajímavosti, zvláštnosti až úchylnosti a postupem času jich pořádně přibývá. Konec je pak dosti nevšední a nečekaný a celý film tak ještě o něčo zlepšuje. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Překvapení! Kapitán Amerika si nechal narůst vous a znolanovitěl, což mu však nebrání konat hrdinské činy. Celá myšlenka o společnosti stratifikované po vagónech mi přijde zajímavá (jakkoli v praxi nesmyslná) a Ed Harris si svou roli již dlouho tak neužil. Film si hraje dle vlastních pravidel a proč by ne, když to funguje. Jen by mě opravdu zajímalo vyústění závěru. Měl bych být z něj rád? ()

LolopelS 

všechny recenze uživatele

Tak veľa otázok som sa pri filme už dlho nepýtal. (ne)Efektne natočený brak. Kórea mi obyčajne nevadí, v tomto filme to však smrdí poriadne skazenou ostro-kyslou polievočkou.. ()

forkys 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuji film, který má uchvátit jednečností. Styl kterým je vše prodáváno očím diváka je stoprocentně originální, stříhy, záběry, dialogy, povedený slow motion při fight scéně ve vlaku, kdy Chris uklouzne po rybě apod. Tilda Swinton v roli podvraťácké, nesnesitelné babky ukazuje svoje kvality a z celého obsazení nejvíce vyniká. Škoda jen slabých animací, které jsou nutností v postapo snímcích. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama