Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

Mitisko 

všechny recenze uživatele

Pekná paralela na naš pulanétu. Ludia by si mali uevdomiť čo páchajú a akí v podstate sme. Sem tam mi to prišlo až moc sci-fi, ale dalo sa to vydržať. Ku koncu sa mi zdálo, že dielo má skryté posolstvo v zosobnení Ed Harrisa, ktorý vlastne riadil život vo vlaku. Presne takéto a podobné postavi riadia život stáda na tejto planéte... ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Tak Kapitán Amerika znovu zachraňuje lidstvo před nácky. Přijal jsem tu utopickou vizi budoucnosti a nechal se povozit ve vlaku, který nikde nestaví. A chci Vám poradit. Čím dřív si přestanete pokládat zbytečné otázky, tím dřív se Vám to začne líbit. Trošku levnější look vynahrazují herci a zajímavý scénář. Mrzí mě, že v tomhle filmu byl potenciál nějakého šokujícího závěru (já sám jsem měl několik variant), ale vše dopadlo, tak nějak čekaně. 70% ()

ljukyljuk 

všechny recenze uživatele

kritici ho riadne vychválili, že je politicky provokatívny, najlepší film roku 2013, vizionársky a s úžasnými akčnými scénami a ešte k tomu to aj bolo sci-fi, tak som očakával nejaký tough shit... a ono sa z toho vykľul skrytý stonerský poklad, fakt! s niekedy strašne sprostými dierami v príbehu a riadne klišé vecami a wtf momentami, ale zároveň to bola sranda pozerať a dalo sa na tom brutálne zabaviť, keď ste v highi (brat nezaspal a pozeral to až úplne dokonca a verte mi, to už musí niečo znamenať). 60% už aj za Octaviu Spencer kričiacu We want chicken! ()

teddinka1 

všechny recenze uživatele

Scénář má hodně děr, určitě by se dalo spoustu věcí dovysvětlit lépe než jen letmými záběry. Digitalizace je velmi poznat. Ale chápu, že rozpočet je napjatý. Nicméně pár věcí je padlých na hlavu, ale celkově je to takové oddechové, napínavé a konec jsem tušila maličko jiný, než nakonec byl (SPOILER: myslela jsem, že s dětmi dělá jiné věci vzhledem k tomu, co říkal Curtis před posledními dveřmi) ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

V začátku dobrý, ale pak jsem se nějak začala ztrácet v tom, jestli je to jako komedie nebo ne. Neboť jsem to asi vůbec nepobrala. Chvíli to bylo dost dobré sci-fi s takovým postaokalyptickým nádechem a pak najednou přišla nějaká scéna, která to totálně rozjebla, viz. nesení ohně jak na olympiádě. :D Takže absolutně rozporuplné pocity... ()

amim 

všechny recenze uživatele

"We go forward." Velmi pomalý rozjezd, kdy bez okolků řeknu, že jsem trpěl společně s cestujícími nejnižší třídy. Nicméně jak jsme se dostali přes mlatu na sekery musím říct, že kvalita šla výrazně nahoru a s postupem do vyšších a vyšších tříd vlaku se i stupňovitě zvyšovala kvalita snímku. Věci začali dávat smysl, začal jsem poznávat, že i nejtitěrnější poznámka, dialog či předmět má svůj záměr. Na konci každé akce přišla odměna v podobě dalšího kousku informace, na konci každého vagónu odměna ve formě nového prostředí, které se stávalo stále barvitější a výraznější. Jen škoda, že odměna i ve smyslu, že už jsem nemusel akci trpět. Ač už zmiňovaná bitka na sekery protkaná nepochopitelnými slowmo efekty či přestřelky skrze okna vyloženě otravovaly a tak nějak jsem doufal, že už žádná další akce nebude a postavy budou mít dost času k nějakému pěknému dialogu. Očekávané finální rozuzlení mile překvapilo, i když jsem byl mírně zklamán, že mě v některých oblastech nechalo bez jakéhokoliv vysvětlení. Úplně finále naopak zklamalo, ale tady jde asi o otázku priorit. Velmi mile jsem byl překvapen obsazením. Evans opravdu dokázal, že si ho můžu představit i jinak než v kostýmu superhrdiny, a zbylé dvě "hlavní" role mírně zfetovaných Číňanů (asi) skvěle doprovázeli Evanse na jeho cestě vpřed. Musím říct, že jsem očekával míň, ale zároveň jsem teď zklamán, že jsem nedostal víc. Potenciál to má a vlastně je to i velmi chytré a nutí diváka přemýšlet, aniž by to úplně očekával. Jen škoda útrpného začátku a zkažených akčních scén. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Po delší době film, kterej není předvídatelnej, a když se na něj díváte tak absolutně netušíte, co by mohlo být dál. Neříkám, že je to superpecka, ale rozhodně to stojí za shlédnutí... ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Je to...divné. Ze začátku se to tváří jako schématické béčko, kde vás překvapí, kolik v tom hraje slavných lidí, pak se začnou objevovat prvky, které ukazují, že to asi tvůrci nemyslí až tak smrtelně vážně a že to asi bude mít i nějaký ten filozofický přesah...pak se z toho stane taková videohra a ta naděje se začne rozplývat a pak přijde závěr, který dá za pravdu těm, co čekali nějaké to eticko-morální drama. A všechny podivnosti se vysvětlí. A všechno to skoro bude dávat smysl. Až teda na tu základní myšlenku, že je to o vlaku, který během každého roku projede skrz na skrz zamrzlou zeměkoulí a jediné, co ho trápí, jsou sem a tam nějaké rampouchy na koleji. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

V anglickém znění potěšila scéna, kde v ryzí češtině zazní "zavři dveře". Jinak průměrné postapo, které samo sebe nebere příliš vážně. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Opět mix žánrů /motivů,převzatých z různých scifi a zasazených do prostředí vlaku. A právě depresivní prostředí vlakové soupravy je ten nejpádnější důvod se na film podívat. Je pak zajímavé sledovat, jak vlakový prostor dává vyznít různým scénám a připravuje momenty překvapení (vjezd vlaku do tunelu aj.). Bohužel některé prvky mohou působit rušivě (ulétlé postavy ala ministryně, dětská třída),ale jako příklad dystopické společnosti to funguje velmi dobře. Celkově shrnuto jde o film,který si svou pozornost zaslouží. ()

Raijin 

všechny recenze uživatele

Z filmu sici lowbudget na kazdom kroku a zaroven na kazdom kroku je citit, ze bol vyucity na maximum. Dokonalo ukocirovane sceny a charizmaticke postavy dodavaju spravny drive nie len pre pohyb vlaku, ale i divakovi. Zaverecny rozhovor s tak dlho schovavanym strojvodcom mindblowing. Nebyt niekolko pribehovych nezmyslov a finalovej klise a nezmyselnej sceny v inak celkom originalnom filme by zasluzilo aj 5 hviezd. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Trištvrtiny filmu ma to bavilo, bolo to aj vtipné, surové a vlakový nápad bol celkom dobre využitý. Avšak koniec, ktorý bol síce prekvapivý, bol divný, celá myšlienka bývania vonku bola tiež nedotiahnutá. Chápem, že chceli dokázať, že sa vonku dá bývať, ale čo s tým? Všetko ležalo pod snehom a mrzlo, ako chceli vybudovať fungujúcu civilizáciu. Nakoniec, predpokladám, sa im to ani nepodarilo. Taktiež schopnosti mladej aziatky boli spomenuté, ale ukázané možno v troch scénach a nevysvetlené, takže úplne zbytočné. Škoda toho premárneného potenciálu. Takto iba 6,9/10. ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku proste niečo je. Videl som ho 2x za 2 dni, a to asi o niečom vypovedá. Záver je vskutku ironicky, tak trochu tragikomický a položí hneď niekoľko otázok... ()

Klajondr 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem bizarní asijské sci-fi, ale místo toho jsem dostal vcelku slušnej film s deep myšlenkou na konci. Evans nehraje vůbec špatně, i když si s pohledem na něj pořád musím vybavovat toho slušňáka Ameriku. Ono vlastně celé herecké obsazení je celkem obdivuhodné na korejské poměry, něco podobného jsem viděl jen u The Great Wall (což je možná urážka). Jinak je to snímek, který sice prezentuje již neoriginální myšlenku, ovšem nijak nudný není. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Úvodem je třeba říct, že nejprve jsem viděl seriál, až pak jeho nejspíš předlohu. Seriál fajn, byť na konci už ztrácel dech. Film ... velká bída. Seriál měl děj a zápletku, tady se jen jde zezadu dopředu, navíc nesmyslně, nepřátele jsou náhle v zádech, byť se jde stále vpřed, dveře otvírá magor, kterého probudí z jakési koje tím, že na něj promluví, přestřelka přes sklo je strašná hovadina. A takových tam je strašně. Naprosté zklamání ... ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Na sobotní večer ideální zábava. Místy trochu drsnější, třeba trest za hozenou botu atd. Tilda byla na zabití od samotného začátku, tak dobře to zahrála. Úplný konec jsem asi nepochopil,( pozor, možný spoiler) jako že svět úplně nevymřel, či co. Jinak i přes pár nelogičností mě to pobavilo... ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama