Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

Stanix 

všechny recenze uživatele

Mno, tak tohle bylo moc zajímavé pokoukání. Ze začátku to připomínalo klasickou postapo-kýč-blokbástr nudu, ale to byl omyl. Prakticky s každým novým objeveným vagónem to bylo stále lepší. Výtvarník pan Nekvasil odvedl sakra dobrou práci a kluci z Barrandova jakbysmet. Jednoduchý scénář slušel tomuto snímku, který se ani nesnažil hrát na vyšší laťku, naprosto přesně. Dějová linka má příjemnou existencialistickou formu a zajímavé sociální profily postav. Je to taková lahůdka. ()

Petike odpad!

všechny recenze uživatele

Únavne simplistický príbeh na inteligenčnej úrovni young-adulťáckych pokusov o antiutopické romány. Režisér a scenárista navyše drzo vykrádajú celý námet z francúzskej klasiky La Compagnie des Glaces. Môžu tvrdiť, že ho adaptujú, ale nie je to tak. Vôbec. Už tu len chýbal Kevin Costner v otrhanej poštárskej bunde, ktorý by namiesto "Verím v USA !" bliakal "Verím, že ľudia by mali na sebe navzájom páchať samoúčelné násilie, lebo jedna či druhá strana slepo verí v detinsky zjednodušené socioekonomické triedy !". Je smutnou iróniou, že Snowpiercer svojím pseudofilozofovaním a pseudonárekmi po spravodlivosti zaujme nanajvýš tak hipsterskú zlatú mládež zo spoločenských vrstiev, ktoré by boli terčom útoku spoluobčanov zo zadných vozňov. Šťuchnutie do Costnera z mojej strany nie je náhodné: Snowpiercer je v svojom údajnom presahu na rovnakej inteligenčnej úrovni ako The Postman - je to krčmorečovský, gýčovo sebaživiaci sa mýtus bez akejkoľvek normálnej ľudskej nuansy. Celá premisa je rovnako zle vystavanou a zahranou power fantasy, akurát s lepšími efektmi. Odhliadnuc od tohto konkrétneho naratívu, pôvodný komiks bol o niečom celkom inom, a napriek jeho veku a názvu jeho média boli jeho postavy čokoľvek, len nie "komiksoví panáčikovia". ()

brabbik 

všechny recenze uživatele

Zvláštní postapokalyptický filmíček. Trocha možností, nějaké to proteinové želé pro hladovějící a hlavně český komparz, který se grázlovi nestydí vynadat :D na Cestu (The road) to asi nemá, ale jistě to neni vůbec špatný film. Nenáročné prostředí a celkem slušně promyšlený EKOsystém :) 80% ()

dateldlask 

všechny recenze uživatele

Včera pozdě večer po zhlédnutí této taškařice jsem během usínání předpokládal, že tomu dnes naperu superodpad. Jenže co se během spánku a náročného pracovního dne nestalo. Použiju-li na své dojmy alegorii s vínem, tak z Ostravského kahanu se za necelý den stal archivní výběr z bobulí. Rozhodujícím důvodem této proměny bylo uvědomění si, že film v žádném případku není avizovaným trilerem, nýbrž excelentní komedií, před kterou musejí smeknout i tvůrci legendárního Tele Tele. K nejsilnějším momentům díla patří vynikající nápad použít místo opotřebovaných dílů motoru děti, výuka ve školní třídě, která mně připomněla moji 1. třídu v 1. roce normalizace, úžasná Tilda, kterou si od této chvíle budu vždy představovat při provádění samohany. Finále spektáklu je jedno grandiózní vyvrcholení spočívající v tom, že hlavní hrdina, do té doby nervózní jako pes z toho, že má dvě ruce, čímž se odlišoval od všech exponentů levicové lůzy z konce vlaku, si umně nechal levačku vyrvat v ozubených kolech motoru lokomotivy. Okamžitě po amputaci se stal šťastným a krásně tančil. Prostě finále, které si dojímavou silou svého sdělení nezadá s hymnickými závěry Pyšné princezny či Císařova pekaře. 100% ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý post apokalyptický snímok, ktorého logiku nemá zmysel riešiť, pretože zachádza silne do ríše fantasy ? či sci-fi. Každopádne je tam spústa známych ksichtov, niekoľko veľmi dobrých a originálnych nápadov, skvelá Tilda a mnohokrát skľučujúca atmosféra. Scéna s vozňom plným sekier je neskutočná. Ako vždy filmu ubližuje minutáž a chcelo by to aj o čosi lepšieho režiséra. Nuž ale dobré to bolo. Zaujímavé. ()

viky13 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela zajímavý snímek. Moc jsem nečekala a první půl hodiny ani nic moc nedostala. Postupem času se ale objevil nečekany mráz v zádech a začal nabírat na síle. Na konec mi zbyl jen hluboko pohřbený znepokojivy pocit. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo někdy zfilmoval Aldissův Nonstop, přesně takto bych si ho představovala. Ubikace a jejich nesnesitelná ubohost, v pustinách, které se postupně mění, a nakonec Příď a rozřešení, kdo vládne, včetně zaprodance-mecenáše. A konec - naděje na nový život, třebas nebezpečný. Skoro jako kdyby někdo opisoval. Nesmyslnost tohoto vlaku řešit nejde, neboť to je základem všech sci-fi, jakási nesmyslná technika a nesmyslná situace - bez toho by to přece nebylo sci-fi! Herci skvělí, obdiv vůči Tildě nechápu, je jak bezbarvá ubohá larva a také mi jako jediná vadila a přišla nevěrohodná až do morku kostí. Ovšem film vřele doporučuji! ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Film o hovně natočenej převážně v hovnovejch barvách.. Frčí vlak ledovou krajinou a lidi se v tom vraždí sekyrama. To je asi vše , co mi z tý hovnový sračky zůstalo v závitech. ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

Ledová archa to je takový nádražní galimatyáš. Už hodně dlouho jsem neviděl tak rychlé střídání žánrů, jako je tomu právě u Ledové archy. Ztrácel jsem se v tom natolik, že jsem nebyl schopen rozlišit, zda-li jde o záměr nebo snad nerozhodnost tvůrců, jakým směrem se dál ubírat. Největším lákadlem je zasazení do anti utopického světa, který existuje v rámci jedné vlakové soupravy. Každý vagón zde plní svoji funkci a divák má možnost si tenhle futuristický vlak prolézt pěkně odzadu až k přední mašině, která ukrývá pasažéry uctívaný motor. Tohle si přeci říká o skvělou scifi, ne? Jenomže, co skvěle zní na papíře, nemusí být skvělé na filmovém plátně. Ač je divák na začátku filmu obeznámen s motivací hrdinů jít vpřed, tak stejně postupem času odumře v nic neříkajícím ději, až se závěrečné rozuzlení na konci, vytrácí do prázdna. Tohle by se totiž mnohem lépe hrálo, než se na to dívalo! To byl můj pocit po celou dobu filmu. Dýchala z toho skvělá akční příběhová hra (Bioshock), která by nabídla něco víc z historie světa před a po nastalé apokalypse. Takhle jako film lepší dvě. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

40% - komentář 20ti slovy: Nápad dobrý a postupný průchod vlakem s různorodými, občas nelogickými, vagóny celkem ušel, ale čekal jsem lepší pointu a závěr. Takové hloupoučké. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Nová a originálna sci-fi so všetkým, čo k tomu patrí. Od začiatku sledujeme evolúciu civilizácie od jednoduchých základov po vedu, vzdelávanie, kvalitu, luxus a konečný zánik. Film ma neskutočný štýl a ráz po ktorom keď skončí, máte chuť si ho pozrieť viac krát. Herecké výkony sú veľmi, veľmi dobré a zopár hercov tu podáva svoje životné maximum (viď Tilda Swinton). Dej je veľmi dobrý a udržuje si svoje tempo od začiatku až do konca. Dejové zvraty, ktoré sa tu dejú sú naozaj parádne a pri nejednom si chcete film pauznúť a snažiť sa pochopiť, že čo ste práve videli. Dávam tomuto všetkému plný počet, pretože je to naozajstná šupa! ()

Ondr0n 

všechny recenze uživatele

Můj první dojem ze Snowpiercera byl velmi rozporuplný, vylezl z toho však  opravdu geniální film s jedinečnou atmosférou a zajímavým příběhem plným různých překvapení. Nikdy nevíte co vás čeká v dalším vagonu. PS: Doporučuju nedívat se na trailer ()

Marfab 

všechny recenze uživatele

Upřímně, ten film nemá hlavu ani patu. Navíc je zbytečně dlouhý což je pro tento snímek, odehrávající se pouze v jednom prostředí, smrtící. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer je zaujímavá sci-fi odreagovačka. Síce je závod o moc, ľudská "elita" a "odpad" poriadne klišé v podobne ladených filmoch, všetko ostatné bolo celkom kreatívne a pútavé. Vlastne ani neviem, či som niekedy niečo podobné videla. Vlak, ktorý nezastavuje a je plne sebestačný, akvárium, záhrada, Tilda, ktorá svoju postavu zahrala neskutočne dobre a tak isto skvelý Ed Harris. Všetko bolo tak veľmi nereálne, až to bolo skvelé. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Chris Evans zase trochu jinak, ale já mu to tady nejspíš věřím. Zápletka byla jednoduchá a některý věci se daly snadno předvídat, jenže na to dobývání do dalších a dalších vagónů se dobře koukalo a vůbec celej ten závěr film vylepšil. Rozhovor v motoru se držel cestou mimo větší klišé, takže když už sem potom zahlídla méďu, tak spokojenost nechyběla. ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Právě jsem pod tlakem svědomí dala dvě hvězdy. Jsem taková mrcha, že bych nejradši dala jednu. Ale svědomí mě přesvědčilo. Jenom proto, že nosná myšlenka ja fakt pořádná haluz, která by mě teda nenapadla ani v nejdivnějším snu, jsem ustoupila. Dneska vytvořit něco, co tu ještě nebylo, by mělo být oceněno. Ale v tomhle filmu mi témeř nic nedává smysl, nikdo mi není sympatický a nikomu nefandím. Chris Evans radši bez komentáře. Tilda Swinton naopak velmi dobrá :) ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Člověk by opravdu nevěřil kolik nenávisti, katastrof a násilí se může semlet v jednom vlaku. Film byl určitě dobře natočený, ale dějově byl strašný. Proto doufám že už dlouho film podobného typu neuvidím protože dívat se dvě hodiny na mlácení a zabíjení do krve nepřináší nic jiného než neklidné spaní a noční můry. Alespoň teda mě. Snažila jsem se to jen na chvilku obrátit ve smysl pro humor, kdy nastala v jednom vagónu sekerová bitka a z okna jsem pozorovala krásné horské panorama. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama