Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

Brmbolec 

všechny recenze uživatele

Skutočne som sa bál, že to bude blbosť, ale musím povedať, že to je za poslednú dobu jeden z najlepších filmov aké som videl. Skutočne som sa bavil. Všetko ostatné zhrnul vo svojom komentári J*A*S*M. U mňa 5* ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Zrejme nebudem ten správny divák, i keď postapokalyptické filmy sa mi páčia. Ale tu je to pritiahnuté za vlasy a nemám síl sa nad to povznieť. Sklamalo ma to. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Společně s hrdiny jsem postupně postupoval vpřed. Co vagón, to jiné prostředí. Pokaždé něco překvapivého, vždy něco originálního. V tomto směru nemám nejmenší výhrady. Stejně tak oceňuju myšlenkový potenciál, který v celém příběhu dřímá a je nabitý odkazy k budoucnosti, současnosti nebo minulosti lidstva jako takového. Velice mně ale zklamala akce, vyžívající se ve zpomalených záběrech. Atmosféra před každým střetem je hutná jako hrom, ale když potom vypukne samotná bitva, nastupuje slow-motion a všechno napětí je pryč. Kromě tohoto, mně také rozladil závěr. Zbytečně natahovaný a bezradně zakončený. Mezinárodní herecké obsazení je OK, zvláště působivé je osazenstvo první třídy - bizarní, šílené a ujeté. Celkově se jedná o originální podívanou, která napoprvé určitě pobaví. 7/10 ()

farb 

všechny recenze uživatele

Řádná scifárna. Slibný odpich, skvělý vývoj a úderná pointa. Vlaková post-apo premisa vytěžena až na dřeň. ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Po pomalém rozjezdu tak na půl cesty ke mě tahle filmová lokálka nabrala rychlost šinkanzenu. Cílová stanice děsivá protože krom ledních medvědů tady člověk na bělocha nenarazí. Druhá půlka jasně lepší než první aneb narvu postupně do diváka všechny dostupné drogy až vybouchne! ()

miki68cz 

všechny recenze uživatele

Levňoučký filmík přesně podle českých not. Mnoho krve, trochu neumělá režie, chatrný příběh, někdy podivné herectví neherců;-) Ta česká věta tam zazní jako pěst na voko. I přes všechny vítky a divnej konec beze smyslu, docela zajímavá blbůstka, kterou lze doporučit jako zajímavý pokus z Barrandova. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Kdo četl Aldissův Nonstop, musí nutně zažívat pocity "deja vu". Moderní zpracování se však snaží být vlastním příběhem, který kromě akčních scén má obsahovat i sociální podtext a zvýraznit osudy a "motivaci" hlavních protagonistů. Příběh Curtise, hlavního hrdiny filmu, se však dozvídáme jeho ústy až téměř v závěru filmu. Příliš pozdě, abychom s ním či s jeho motivy konání mohli sympatizovat . Realistické zobrazení krvavých střetů a bitek odvádějí divákovu pozornost trochu jiným směrem, pro mě osobně trochu na škodu celkovému hodnocení filmu. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Odchovaný na kórejských filmoch s minimálne 120-minútovou stopážou a ako neveľký fanúšik postapo záležitostí som si jedného večera sadol k Snowpiercerovi. Worth it. Spočiatku mi síce vadil 'murikánsky hlavný hrdina v de facto kórejskom filme, no akosi sa to stratilo. Strhujúca "prechádzka vlakom" bola výborne spracovaná, takto mi film už dávno nesadol. Pokiaľ ide o postavy, z Masonovej mi bolo spočiatku až zle, no keď som zistil, aká zúbožená existencia je za tou maskou, aj mi jej prišlo ľúto. Wilford bol zasa parchant, no akosi som s ním súcitil. ()

MickeyH. 

všechny recenze uživatele

Tak toto bylo něco otřesnýho! Krvavý trhák s ďábelsky nepředvídatelným zvratem? Ano, tento popis zazněl přímo ve filmu... Celý snímek musím brát jako velmi povedený vtip, protože jinak to nejde. Hrůzostrašné herecké výkony, slabá výprava a tucty nelogických pasáží či záběrů (např. Kde vzal malý kluk na konci kožich, který je mu šitý na míru?). Další věc je častá změna charakterů postav a jejich nelogické chování v rámci toho daného charakteru. Prostě jako by zapřeli sebe a bezdůvodně se začali chovat tak, aby to vyhovovalo scénáři. Nepropracované charaktery nemám vskutku rád! A už vůbec nechápu to vyšší hodnocení. Prostě typická ambiciózní fraška, která dokáže uspokojit diváka, který při sledování filmu rád vypne mozek. Mě to jen dokázalo naštvat. Ztráta času. ()

Oxymoron5 

všechny recenze uživatele

Chci dát plnej počet, ale tenhle vlak nestaví, a to ani na Bartošovou. Za závěrečnou pointu, tedu za tu VELKOU(tedy předposlední) bych sázel hvězdy jak ruská akrobatka i za tu krev a sekerky a pošahanost Tildy Swinton, která se svíjí jak hmyz v želé, ale celý to jaksi zmrzlo i s tou akrobatkou, a ti jsou sakra odolní. Vlak má asi sto vagónů a při osmičkách si můžete zamávat, třeba i kulkami, ale že tu stovku přeběhnete v rozmezí deseti prostředí, to chce gepardí nohy. Tak snad se jim ve dvou bude to lidstvo dobře zakládat. ()

kiros179 

všechny recenze uživatele

Vskutku originální kousek, u kterého asi nemá smysl nějak více přemýšlet jestli by něco takového bylo alespoň trochu možné. Bong nám vcelku originálně ukazuje, že ten kdo celé roky nic nedělá (maximálně se množí) bude mít i v promrzlém světu zítřka stejně mrzký život jako měl kdykoliv jindy, i když by mě zde napadla jedna paralela s dnešní situací u nás (Tags: nedělání, množení), ale nejsem Okamura. Film má opravdu povedou atmosféru, pocit nedostatku místa na vás přímo dýchá. Když nad filmem tak trochu zamyslím, jsme svědky toho, jak jedna skupina lidí ve jménu svého lepšího života, málem fatálně ohrozí osud celé lidské rasy - ale nakonec je to samozřejmě všechno trochu jinak :) 70% ()

Emjecko 

všechny recenze uživatele

Ten film byl tak divný, až jsem chvíli po jeho zhlédnutí přemýšlel nad tím, jestli mi to bylo sympatické a byl jsem na vážkách, jestli být nespokojený (dvě hvězdičky), nebo být v sedmém nebi. (maximum) Nakonec netrvalo dlouho, abych se definitivně rozhodl pro druhou variantu, za kterou si stále stojím a stát budu. Joon-ho Bong se prostě rozhodl, že si z diváků pořádně vystřelí a do filmu, od kterého by většina lidí očekávala klasickou akčňárnu se standardním happíkem, nacpal tolik absurdit, až si nejsem jistý, jestli lze s určitostí říct, na jaký že se to díváme žánr, důležité však je, že tenhle maglajz ,na rozdíl od pejskokočičkovéhodortu:), chutná výborně. Na žánrové/dějové skoky jsem zíral s otevřenou pusou, ale to zírání bylo ve VELKÉ většině případů plné nadšení z toho, že někoho napadlo něco tak svěžího, a i když věděl, že ne každému to bude po chuti, stejně to natočil a já jsem jenom rád, protože udělal dobře, ke všemu v naší zemi a to se počítá. ()

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Výborný kousek, připomíná mi to nedávnou Kolonii, neznámý film a takhle překvapí. Jen mi na filmu pořád něco vadilo a nevím co to bylo, možná ta stísněnost a četná ujetost, proto nedám plnou palbu. Jinak výborný scénář, fajnová zápletka a i ten konec se povedl, prostě důkaz toho, že i z kliše se dá dostat hutná dávka překvapivých momentů. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Docela fajn nápad, jenže... Slušný rozjezd, rozporuplná jízda, drncavý dojezd do cílové stanice a v ní pak skoro až nesnesitelný skřípot brzd... Krajinka za oknem už mi byla v závěru jízdy úplně šumák, cesta nudně dlouhá, příběh prdlý až infantilní, herci prázdní (s výjimkou parádně rozxichtělé Tildy!!)... Jede, jede mašinka, rozmazává hovínka... Klikám „průměr“ s vědomím, že o hvězdu za Tildu a nápad nadhodnocuju.. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

"So it is." Naprosto geniální jihokorejsko-americko-britsko-česká kolaborace dala vzniknout jednomu z obsahově nejlepších postapo filmů vůbec. Co se týče podobného typu filmů z posledních pár let, tak si opravdu nevzpomínám, že by mě nějaká sci-fi verze budoucnosti zaujala více nežli tato Bongova. Snowpiercer je výborně natočenou směsicí brutálních bojových scén, filosoficko-sociálně-politického přesahu a zajímavé možné verze sociálního soužití v dokonalé zmenšenině světa, tedy v neprodyšně uzavřeném ekosystému neustále jedoucího vlaku, ve kterém mají všichni své úkoly a vše je uměle spravováno, i když to tak na první pohled nevypadá. I přesto se po téměř osmnácti letech spokojeného soužití v kastovním systému (eventuálně v systému třídním) ti nejnižší vzbouří a rozhodnou se dojít si pro svou "spravedlnost". Z hvězdného obsazení jednoznačně vybočuje dokonale slizká Tilda Swinton, charismatický duchovní vůdce John Hurt a svým způsobem i feťáckej zámečník Kang-ho Song. Třeba takový Chris Evans žádné extra herectví nepředvádí. Závěrečné zúčtování a poslední minuty ve vlaku jsou pak už jen zdrcující svou pravdivostí a neovlivnitelností, jenže rudoši si stejně budou mlít svojí. ()

mimozakon 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som očakával nejaký horor, alebo niečo podobné. Dostal som výborný post-apokalyptický sci-fi thriller, ktorý ma bavil od začiatku až do konca. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama