Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi, adaptující starý francouzský komiks, dnes už s trochu zašlou zápletkou. Spousta výborných dílčích scén, avšak konec trošičku zakolísal v jinak výborně rozjetém závěru. Kang-ho Song výborný, Chris Evans se snažil,, Tilda Swinton se propracovala v žebříčku odpornosti až na úplný vrchol. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ze začátku pomalejší a víceméně obyčejné drama o nižší vrstvě v jakémsi vlaku, jenže pak tempo zrychlí, film přitvrdí v neakčních a následně i akčních scénách a vrcholí fantastickou přehlídkou tvůrčích nápadů a vynalézavosti, což vás utvrdí v tom, že tohle neni obyčejné akční béčko, točené v Barrandovských ateliérech. Nene, tohle je stará dobrá a poctivá prácička. PS: Chris Evans si to neskutečně dává...71% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ten východní nádech je z toho cítit hodně. Nejen stavbou mizanscény, nebo typicky konzistentní a přehlednou střihovou skladbou, ale i změny prostředí a akční scény jsou jak přes kopírák. Paradoxně západní ksichty a anglický jazyk občas působí rušivě. Dá se o tom říct, že je to v podstatě atypický a tématicky zajímavý film, který je krutě odosobněný. Neměl jsem chuť fandit vůbec nikomu, právě naopak. Čím větší bitka, tím lépe. Čekal jsem rafinovanou pointu ala Oldboy (USA), ale nedostal jsem ji. Podobně odvážný a sebevědomý film, ale technicky nevyrovnaný (!) a myšlenkově skomírající ačkoliv ano, je tu pár zajímavých režijních nápadů. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Famózny prierez spoločnosťou odrezanou od sveta. Funguje presne ako tá naša. Na základe práce zotročovaných más, ktoré však vlastne veľmi k životu ani nepotrebuje. Vodcovia tak hrajú svoje hry. Vrámci nich vymýšľajú rôzne prepojenia, povstania, katastrofy, vojny a genocídy. Choroby. A najmä: Večné zastrašovanie a vyvolávanie masovej obavy. Neustále a každodenne. Podporovatelia vládnucich vyrastajú v materiálnom dostatku, ideologicky sú naočkovaní stupídnymi debilinami. Mysliteľov je len zopár. A aj tí sú vláčení rodinnými traumami alebo nereálnymi víziami ideálnej spoločnosti. Výstižná alegória, ktorá začína ku koncu trochu viaznuť. Naťahovanie záverečných súbojov v prospech klasického komerčného modelu prežitia hŕstočky z hŕstky, ktorá bude zakladať úplne novú, ale tentoraz už dokonalú spoločnosť, ostal žiaľ nezmenený. 75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že výsledek někdo vynáší do nebes, já budu rozhodně méně štědrý. Multimezinárodní zastoupení (mimochodem se natáčelo na Barrandově) láká na vlak, který krouží kolem Země poté, co se tak nějak všechno posralo a vrátili jsme se do doby ledové. Moderní Noemova archa nám umožňuje cestovat se vzbouřenci (spodina ze zadní části vlaku) až do předního luxusu, aniž bychom tušili, co přinese další vagón. Jen víme, že smetánka to slušně schytá. Potěší toho mnoho (řada nápadů, akční sekvence, mile divná Tilda Swinton, výtvarné řešení – hlavně vyučování pobavilo), chyb dokážu najít také dost. Ale ty nechme stranou. Myšlenkový potenciál ok, ale ve výsledku to prostě nedolehlo. Jakékoliv nadšení jednoduše vyhasne (alespoň u mě) až příliš rychle!! Tři až čtyři, stačí si vybrat.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem se ten den špatně vyspal, nebo mi tenhle film nějak nesedl, ale čekal jsem hodně podle ohlasů od lidí, kterým věřím, co se filmů týče. A nechci psát, že Snowpiercer je špatný film, protože není, je to dost dobře natočený film, který má hodně zajímavou myšlenkou. Jenže se táhne neskutečně dlouho (přišlo mi, že musí mít minimálně tři hodiny) a ty dobré a napínavé scény vám dost rychle vyšumí z hlavy, protože se nudíte. V závěrečných titulcích mě potěšilo, že jsem viděl hodně českých jmen, ale to je asi tak jediný bod navíc. Jak říkám, dám tomuto filmu za pár let šanci znovu, už jen proto, abych si připomenul, co to ten Chris Evans dělal, když nebyl kapitánem Amerikou… :-) 60 %. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Blockbusterové béčkové postapokalyptické scifi. Geniální vedlejší charakterové panoptikum a kopa roztomilých detailů - nepamatuju si, kdy naposled někdo tak zručně balancoval přestřelenost a vtípky s vážným příběhem. Joon-ho-Bo bude podrobněji prozkoumán. Výměna kabátů na konci je srandovní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý snímok symbolicky symbolizujúci striktné pravidlá, ktoré dodnes rozdeľujú všetkých ľudí na planéte do viacerých ekonomických vrstiev. Ani po "zániku" zeme nám tvorca nedáva nádej, že si budú všetci na svete rovní, pričom si obyčajní človek bude musieť opäť všetko vybojovať. Je to smutné, ale bohužiaľ pravdivé. Nepamätám sa, že by som videl niečo obdobné takže sám za seba môžem skonštatovať, že "Snowpiercer" je skutočne výborný film pre mňa až s nečakane originálnou myšlienkou i pointou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Než jsem poznal ostatní filmy Džun-ho Pona (jestli se tak skloňuje), byl jsem k Ledové arše trochu skeptický. To hvězdné obsazení v tuctově vypadající zápletce, která chce být něčím víc... Chápete, zavánělo to. Jenže pak jsem viděl skvělého Parazita, skvělé Monstrum a skvělou Okju a na Ledovou archu se těšil víc a víc, protože je to zkrátka přesně ten pelmel příběh, který by měl natočit právě Džun-ho Pon. Sci-fi metafora na kolejích, propracované postavy, napětí, akce, humor i nějaké ty bizarnosti a nejedno překvapení. Někomu se to může zdát prvoplánové a laciné a takovým divákům se vlastně nemůžu divit, protože Džun-ho Pon není pro každého. Tím však jenom dokazuje, jak výjimečný to je tvůrce. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně povedená sci-fi záležitost, jež navíc nabízí několik hodně zajímavých myšlenek a po několika dnech ve mně stále zraje jako víno. Atmosféra je sympaticky drsná a nekompromisní. Akce je pak vizuálně nápaditá, ostatně skoro jako samotné vagóny nekonečného vlaku. Trochu mě proto mrzí malinko odfláknutý závěr s pár wtf momenty. I přesto hodně povedená záležitost a příjemné potvrzení toho, že Chris Evans již v pohodě utáhne film i bez amerického štítu v rukách. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak šel jsem do toho po vesměs nadšených ohlasech od svých oblíbenců a musím jim dát víceméně za pravdu. Už od začátku mě ten skvělej nápad chytnul (a pak, že nejde už v dnešní době přijít z něčím novým a originálním... pche!) Všechno jde když se chce. Je to jenom o trošce nadšení a invence a všichni rádoby filmaři si můžou strčit do řiti všechny ty ptákoviny postavený na gigantických digitálních efektech. Jak vidno jde to i bez nich. Kromě nekompromisní a velmi zručně natočený akce pak film nabízí i skvělou myšlenku která donutí diváka zapřemýšlet u tématu, že nic není zadarmo a všechno zlý je vlastně pro něco dobrý a naopak. Je to v podstatě takový reálný obraz současného světa, kterej mě svým pojetím trefil na komoru. Nezmocňuje se mě sice až takový nadšení abych pálil plnej počet, ale velmi pěkný čtyři hvězdice si to zaslouží každopádně. Jinak potěší i Česká stopa v tomhle filmu a jenom musím konstatovat, že je věčná škoda, že se jedná o další film kterej naší kinodistribuci opět mine velkým obloukem, ale co už nedělám si iluze. Dnešním kinoplátnům holt vládnou homoupíři, homodlaci, transformeři a podobná pakáž. Takový už je holt diktát doby s tím nic nenaděláme. Každopádně jakýkoliv kreativní film z kvalitním námětem a myšlenkou se počítá a v dnešní zatuchlé době kdy nastává pomalu soumrak takových filmů hned dvojnásob.85% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Já žasnu - Snowpiercer byl předem oprávněně řazen mezi dvacítku nejočekávanějších filmů tohoto roku... Veškeré zažité archetypy kinematografického umění za poslední bezmála století nahuštěné do jediného, vizuálně podmanivého sci-fi. Říkal tady někdo, že jej už na stará (filmová) kolena nemá populární kulturní odnož čím překvapit? ()

petero 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer teda dokáže prekvapovať počas celej stopáže a s blížiacim sa finále o to viac. S prvým prekvapením vyrukuje už počas úvodných titulkov kde v kórejskom filme s americkými hercami sa cez celú obrazovku zjaví meno českého tvorcu. A pri výbornej saunovej (či záchodovej) scéne je opäť odkaz na našich susedov, ktorá tak pôsobí ešte exkluzívnejšie a v rámci napínavosti poriadne vtipne. Ostatne tých scenáristických a režijných nápadov je tu veľa a sú jednoducho skvelé, neopozerané a niektoré vyslovene originálne (oslava nového roku uprostred dlhej, veľkej masovej bitky sekerami), či už skôr videné, akoby vložka z úplne iného filmu ala. scénka s pedofilmi z Running Scared, tu návšteva školy (resp. škôlky) a premietanie videa. Ostatne film je podarenou akčnou záležitosťou kde sa prechádza vlakovými vozmi ako levelmi v počítačovej hre, s výborne obsadenými hercami (Tilda Swinton tentokrát na nespoznanie a jej top kreácia) a parádnym zabijakom (vždy som tvrdil, že takéto niečo, vyhypeovanie postavy za tak krátky čas, dokážu len aziati). S postavami ostatne tvorcovia zachádzajú nekompromisne ale rozumne, nie ako pani Bigelow v The Hurt Locker, takže až do konca nie je jasné kto to vlastne prežije a ako to skončí. Exotický apokalyptický akčňák s myšlienkou, ktorý zostane v hlave. Zatiaľ najväčšie prekvapenie roka. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Spojenie kórejských a amerických filmárov bolo lákavé a letmo prečítaný obsah filmu ma navnadil. Ešte viac som sa potešil účasti E. Harrisa ale veľmi zabodovala i T. Swintonová. Hlavný predstaviteľ Ch. Evans nebol podľa mňa šťastná voľba, prišiel mi dosť nevýrazný. v niektorých momentoch je film skutočne zaujímavý a napínavý, ale s prepracovanejším scenárom by zabodoval určite viac. Zamrzí hlavne slabo vysvetlené pozadie okolo samotného vlaku. Rozdelenie vlaku na chudobnú časť a smotánku je pre diváka určite atraktívne a keď sa nebudete rýpať v detailoch, tak si film väčšina divákov užije. 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Neviem kto je Joon-ho Bong ale tento film vyzerá ako nezvládnutý projekt snaživého debutanta. Prvá hodina je veľmi fajn. Originálna, s výbornou atmosférou a zaujímavými akčnými scénami. Ale postupne sa z toho stane prehliadka WTF momentov aby vo finále nastúpila už úplná facepalmiáda. Takže nakoniec to nefunguje ani v dramatickej, emočnej ani myšlienkovej rovine. Hlavne ma mrzí ten premárnený potenciál. Toto mohla byť veľká vec. A tie triky výrabalo nejaké decko v garáži? ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Malej, mezináridní blockbuster, kterej dokáže to o čem o desítky milionů dolarů dražší produkce jenom sní, funguje tady skoro všechno, od zarostlého Kapitána Zamrzlého, přes skvostnou akci, která má atmosféru spíš než krveprolévání, tak něžné romantické chvilky (ty záběry ze zakrvácených oken při maskarech na zamrzlou, rozpadlou civilizaci po totální destrukci, ach) až po dekadentní scénografii, které chybí jediná věc, sice se prolézá celej vlak sem a tam, ale kde sakra ty buržoazní nadřazenci (bez urážky vůči místním buržoazním nadřazencům, přirozeně) spí? Sice to není v podstatě žádná chyba, ale moje vnímání filmu to lehce narušilo. Velká škoda je ale konce samého, který postrádá větší napětí, nebo alespoň něco trochu šokujícího, navíc hodlám okázale ignorovat poslední záběr. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční nedůvěra se postupem času zcela vytratila. Příběh je určitě zajímavý a béčkové zpracování nevadí. Režisér prokazuje nezkaženost mainstreamem a film je díky tomu osobitý za všech okolností. Scéna s vajíčky má perfektní vygradování. Herci ze sebe dávají to nejlepší a kdo si počká tak na závěr příjde i Ed Harris. 75% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Jede vláček přátelství, kdo má arzenál ten vpřed jít smí..." Honila se mi kebulí odrhovačka z pionýrských táborů, zatímco jsem pozorovala, jak si smečka z osvětimského vagónu na chvostu šinkansenu probíjí trasu za šťastnými zítřky do VIP třídy. "Ledové arše" by slušely atraktivnější bojové scény a nejspíš i vyšší rozpočet na vizuální efekty, občas zaskřípala logika v soukolí příběhu, na druhou stranu potěšily herecké výkony (hlavně Tilda si svou groteskní roli vyloženě užívala). Sečteno a podtrženo: na hnojišti katastrofických filmů se urodil zajímavý, byť zdaleka ne bezchybný mezinárodní plod. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Inspirace více Huxleovým Překrásným novým světem, než Orwellovým 1984. Prohnilý dekadentní kapitalistický svět nasáklý totalitními manýry (ať žije vůdce, ať žije Wilford ) je rozmetán lůzou na cimpr campr. A ti zbohatlíci si to samozřejmě zaslouží, ne že ne, páč regulovaná je ona spodina, nikoliv pracháči. Snímek se řadí k těm, kde společnost dosáhla vrcholu, směřuje k úpadku, a proto je třeba udělat revoluci. Na druhou stranu se nedočkáme žádných velkých keců o nutnosti vzpoury, jelikož naštvanost lidí překročila únosnou hranici. Sami ovšem netuší, kdo za onou vzpourou vlastně stojí. Film je jako na velkých vlnách - prudká akce - dumání - akce - přemýšlení - akce - snění.... Jediné, co kazí dojem, jsou naprosto otřesné triky! Zatraceně, to nemohli udělat model vlaku? Ty rozplizlé pixely vypadají hodně levně. Interiéry naopak potěšily (v jisté chvíli jsem si vybavil 2001: vesmírná odysea....). ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické sci-fi ve vlaku - pro fandy žánru naprostá lahůdka. Jedná se o hodně dobrý, netradiční nápad, ale především je nutné ocenit prostředí, ve kterém se film odehrává. To je naprosto fantastické, sice se může jevit místy až šíleně, ale je neuvěřitelně nápadité a efektní. Dějově je to možná slabší a má to i nějaký ty trhlinky v logice, nicméně se dostaví nepřeberné množství výborných scén (v nepřeberném množství různorodých vagónů), které perlí všemi různými žánry (komedií nevyjímaje). Konec byl takový dost rozporuplný, ale celkově na mě film bezpochyby zapůsobil velmi kladně a i když to není žádný dokonalý kousek, tak mě si získal a určitě si ho chci jednou zopakovat. Tohle je ten typ filmů, o kterých má člověk po zhlédnutí velkou chuť diskutovat. A vo vo vo tom to je. 80% ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama