Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

zjs 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, opravdu pěkně zpracované. Jenom jedna slabá chvilka, jinak to sviští dějem a bují zvědavostí, co bude v dalším vagonu. Připomíná to Matrix, jen tady ta vzpoura nemůže mít happy end, nebo ano? ()

Da_reba 

všechny recenze uživatele

Veľká októbrová revolúcia prezlečená do Sci-fi kabátu - Asi takto sa to dá zhrnúť. Žiadne prehnané efekty, žiadna prehnaná zápletka a dej. Zato film plný zaujímavých podobenstiev z reálného života. 65% ()

Mojdas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ovšem provedení mě do kolen teda neposlalo! Poslední půlhodina ztratila již totálně tempo a já se chvílema už nudil! Průměr... ()

Allein4 

všechny recenze uživatele

Nápad zajímavý, ale mohl se víc vytěžit v úvodu, kdy tam mohli dát alespoň čtvrthodinovou story o vzniku situace. Osm vteřin těch letadel bylo opravdu málo. Oproti tomu mohli naopak vystříhat několik zbytečných nebo zbytečně dlouhých scén. Plusem byla závěrečná havárie, po efektové (i efektní) stránce velmi dobře zvládnutá. Z celkového pohledu však jen 35 %. ()

ian.draco odpad!

všechny recenze uživatele

A je to tady. Můj první odpad na čsfd. Nevím jak vyjádřit dojem ze shlédnutí tohoto snímku. Zda říci zlaté Války hvězd na turecký způsob nebo škoda že je ze závěrečných titulků poznat spolupráci barandovských studií. A předem se omlouvám za útok ad hominem, ale opravdu se může tento způsob filmu někomu líbít? A pokud ano, zkusili jste někdy v poslední době použít mozek? Přiznávám přistupoval jsem k námětu skepticky (konec lidstva se stal skutečností a jediní přeživší jedou vlakem), říkal jsem si když do toho šli určitě měli nějaká esa v rukávu. Tak snad abych citoval Trhák: "Kravina na kvadrát! Debilní paskvil! Výplod šílence!" Jenže podle hodnocení zde se zdá, že si film svou skupinu našel. Přírodě žel. Abych však jen nedštil oheň a síru, tak 2h utekly relativně rychle, takže je možné že pokud film ještě někdy uvidím, zvednu na jednu hvězdu. ()

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Pro co by jste se rozhodli, zachovat lidstvo, nebo zachovat lidskost? Film má také co říct, ale myslím si, že nám pomocí tohoto filmu mohlo být sděleno více. Nicméně nám sděluje dostatek na průměrný až nadprůměrný film. Hodně silné 3*. Dlouho jsem přemýšlel zda dát 4* a po znovuzhlédnutí měním na 4 * * * * ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, mám hodně o čem přemýšlet. Nejvíc mne těší, že vážně nevím kdy jsem vyděl něco tak originálního. A musel bych hodně pátrat po podobném námětu. ()

zbynek.poliv 

všechny recenze uživatele

Na tenhle snímek jsem se chystal už delší dobu. Říkal jsem si, jo to bude nějaký jednoduchý, bezproblémový "béčko" na večer k čipsům s omáčkou. Nope, seš vedle jak ta borovice. Začátek ve vagonu s lůzou toho moc nenapoví, co se bude dít nebo kam se děj budou posouvat. Možná revolta, možná jen útěk? Každopádně děj nabírá a nabírá s každým dalším vagonem a jede stejně skvěle, jako onen vlak, ve kterém se celý film odehrává. Co vagon, to další kousek do skládačky, nové otázky a nové odpovědi. Chvíle akce střídají dialogy a různá rozhodnutí. Nejvíc se mi líbil monolog hlavní postavy kousek před koncem, kde se přiznává k různým zkušenostem, které nejsou morálně slučitelné. Parádní záběr, opravdu skvěle zahráno. Takový obrat jsem vůbec nečekal. Škoda trochu laciných triků a hodně nastříhaných záběrů. Naštěstí skvělá stylizace vyvažuje nedostatky a snaží se odvádět pozornost tam, kam je potřeba. Za mě má Sněhoborec plný počet, opravdu velmi zajímavý dystopický počin. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Perfektní sci-fi nářez. Sice to místy postrádá logiku z hlediska funkčnosti vlaku a opodstatněnosti socanské třídy ve vlaku, ale je to tak zábavně natočené, že to prostě hltáte. Zajímavé je, že hlavními hrdiny jsou vlastně nevděční chudí hajzlové, kteří místo aby byli rádi, že je zazobaný majitel vlaku vzal k sobě a daroval jim tak život, tak se probíjejí hlava nehlava a přes mrtvoly se tlačí do první třídy, kam prostě lůza nepatří. Co na tom, že je vedení vlaku trochu fašistické, pořád přece mají být rádi za to, že si vůbec můžou ty své nemyté prdele vést ve vytápěném vlaku. Film krásně personifikuje dnešní kapitalistickou společnost, kde jsou stejně neskutečně velké rozdíly mezi spodní vrstvou (lůza z konce vlaku) a vrstvou mocných kapitalistických bossů (předek vlaku), čímž vlastně zdůrazňuje nesmyslnost a nespravedlnost celého současného systému. Zároveň však film naznačuje, že jisté vedení a manipulace jsou pro přežití celého lidského ekosystému potřeba, takže jen těžko usoudit, zda je film natočený na zakázku mocných bankéřských Illuminátů, či nikoliv. Do pěti hvězdiček mi chyběla lepší režie a propracovanější logika příběhu, ale pořád je to překvapivě jeden z nejlepších sci-fi poslední doby. ()

breebee 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, jsem z toho hrozně zmatená. Asi jsem totiž nepochopila to poselství. Zprvu se to zdálo jako takové drsnější Hunger Games, ale ke konci jsem už úplně přestala chápat. Jen mě mrzí, že asi už nikdy nebudu mít náladu si to pustit znovu, protože to by si ten film zasloužil. I guess. ()

Mr.Lordi 

všechny recenze uživatele

Delší zvažování mezi plným hodnocením a čtverkovým. Osobně, pár věcí v tomto filmu mi přišly přehnané až zvrácené (scéna s kouřením poslední cigarety na světě - mimochodem z ní bylo za celou dobu jednou potáhnuto - a popisem minulosti), závěr byl také nebral jako nejlepší. Nechci příliš spojlerovat, proto celé hodnocení uzavřu spokojeností, že na něčem takovém se byla schopná podílet i česká republika pěknými 85%. ()

StanleyVanH 

všechny recenze uživatele

Moc povedený ojedinělí kousek. Putování vágony, řežba, drama a střílení, dobrý příběh. Jen v té školce to bylo trapné, to mohli vynechat, to už bylo přehnané. ()

zekon odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto neskutečná nudná trapná zhovadilost navíc neprostříhaná a šíleně dlouhá. Už dlouho jsem větší sci-fi hnůj neviděl. ()

Cardas 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si s logikou moc velké starosti nedělá. Proč vlak vůbec jede a nevyužívá energii motoru jen na nejtepleším místě světa? Kde se bere ve vlaku tolik havěti, že se tím uživí takové množství lidí? ... Koleje jsou tak perfektní, že v mraze vydrží osmnáct let bez údržby? Co to tam to dítě v tom motoru nahrazuje? Jaktože přežil lední medvěd osmnáct let, když všechno živé umrzlo? Kde a co lovil? Proč si lidé neulovili totéž k jídlu, co ten medvěd? Atd. Tohle jsou ty kraviny, u nichž jsem při sledování úpěl jako týrané zvíře. Když už se mi začalo dařit aspoň silou vůle přijmou tyhle nedomyšelné pitomosti jako prostě rámec, v němž se odehrává podobenství, na němž se demonstruje filozofická úvaha o povaze moci na světě, tak se mi to závěrem zase rozbouralo, jako razítkem "ne, jde opravdu o pitomost". Krátkou dobu se mi to jako podobenství dokonce zdálo přijatelné - revolta ze spoda je postupně vedena až do poznání, že prostě "kdybys to vedl ty, nejednal bys jinak", a maltusiánská teze, že tragédie jsou přínosným způsobem k regulaci populační exploze vyvíjející se geometrickou řadou v disproporci prostředků k obživě rostoucí pouze řadou aritmetickou, dále tíha odpovědnosti v nutnosti rozhodnout za ostatní mění často levicového revolucionáře na stoupence uznávajícího nutnost individuálního "leadera" pravicového střihu. Chvíli zaznívala úvaha o nesouměřitelnosti světa nejchudší většiny se světem nejbohatší menšiny a také výchovné přijímání předem daných ideologických východisek typu, že bouřit se proti takové danosti je nejhrubší projev barbarského nízkého chování, které musí být vymýceno, světový řád... Jenomže tohle všechno, jak říkám, je neustále zabíjeno tisícovkou otázek, proč to či ono nedává smysl, a nakonec se sám film z bezradnosti uchýlí stejně radši k té technické stránce, která navíc nedává logiku... A přiznání hlavního hrdiny, že žral děti, aby se zrelativizovaly hodnoty nadobro, vyznívalo až směšně jako příliš chtěná a umělá vsuvka, aby nikdo nemohl říct, že hrdina je šablonovitý, protože i on má část viny... A dalo se přece jen zapravdu tezi, že jeho individuální hodnota a síla byla potřebná a že brát věci bez iluzí je potřebná vlastnost silných jedinců... a hned zas ale informace, že když dá každý do placu k jídlu svou ruku, dá se takto kolektivně zajistit i přežití všech, aniž by bylo nutno někoho zabít úplně... No, motalo se to dost. Pokud to mělo být opravdu obrazným vyjádřením a podobenstvím, tak to všechno v zásadě ale vycházelo ze základní teze, že náš svět je místo, kde není dost jídla pro všechny, a proto tu je celý problém s nutností společnost řídit, protože jinak se budou stejně lidi žrát mezi sebou anebo je nutné uměle toto vraždění navodit, aby byla rovnováha (alternativa k opuštění toho systému je prostě ukázána jen za cenu naprosté nelogičnosti a pitomosti). Ten nedostatek ale vlastně vůbec není problém dneška, protože prostředků k obživě je dost a zdroj problémů spočívá spíš v povaze touhy po moci a dominanci mocných a fanatických, a v disproporcích v distribuci bohatství, nikoli v nedostatku. Takže ačkoli v tomto ty navozené myšlenky film přece jen dokázal do diváka nějak dostat a uvést je v život, celek vlastně byl úplně rozbitej. Jakmile divák začíná v těchto rovinách uvažovat, vzápětí je veden opět do akční roviny a pozornost je věnována těm technickým věcem, které odporují logice, takže to filmu úplně ubližuje a dělá ho zbytečným. Divák se navíc dozvídá, že celá vzpoura byla vlastně naplánovaná samotným nejvyšším W. ve spolupráci "moudrým" starcem, který "chápal" nutnost tohoto koloběhu moci a udržení rovnováhy násilnou redukcí počtu obyvatel, a naplánoval to s tým největším hajzlem v poznání "dějinné nutnosti". Jediná vzpoura zkusit to přece jen úplně mimo systém a nepřijmout základní tezi, že takový pokus znamená smrt, zůstává na konci jako úplná konina... rozbít vlak (=celou společnost) a vydat se mimo jeho realitu "zpět" do přírody, kde najednou žije medvěd, který do té doby byl mrtvej, protože všecko přece zmrzlo (leda že by po osmnácti letech nastalo oteplování a během pár let došlo k evoluci od bakterií až po medvěda...). Mně teda tyhle typy filmů nebavěj, a znovu jsem si to potvrdil i na tomto. Je to fakt blbé. Na mne tedy ani ta filozofická rovina vzhledem ke vší té maškarádě blbosti už neměla šanci zapůsobit jako dostatečná hodnota k rehabilitaci toho filmu v mých očích. Natolik hluboká ta filozofie zas není, zdaleka převážila ta blbost, a to v takové míře, že jsem si ani nemohl všímat filmařské šikovnosti. () (méně) (více)

ghoston 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené Béčko lavírující na hraně Áčka. Chtěl bych trochu více odpovědí na mé divácké otázky, ale co se dá dělat. Udělal bych z toho ještě hru pro PS4 :-) Tam po smyslu taky nikdo moc nepátrá. Nebo? ()

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

Vynikající bizarní záležitost, kterou nikterak nekazí ani laciné triky. Výteční Swinton, Evans a Harris! Snad jen škoda toho stupidního medvěda na konci. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama