Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Akákoľvek scéna má čaro a je skvele premyslená. Je tu dychberúci vizuál, úžasná akcia, parádny tempo, perfektné herecké výkony. Zhruba v polovici začne neustávajúca nálož režijných nápadov, dejových zvratov, drsných a nečakaných zabití či brutality. Keď k tomu pridám skvelý a nezabudnuteľný herecký výkon Chrisa Evansa a taktiež (prekvapivo) Tildy Swinton, ktorá tu stvárnila ministerku obrany, vnútra a armády v jednej osobe, je tento film pozerateľný i viackrát. A to aj napriek tomu, že hudba tomuto filmu nerobí obstojní doprovod. Snowpiercer vznikol na základe predlohy komiksu a ten je závislý od určitej predstavivosti čitateľa. Vo filme je však nutné, aspoň čiastočne, niektoré časti deja vysvetľovať. V tomto filme sa to tvorcom podarilo vo všetkých scénach a preto je tento film ohromne zaujímavý, plný akcie a napätia. Záverom snáď to, že týmto filmárom sa podarilo vyrobiť úžasný sci-fi film, ako za čias majstra Spielberga. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet a pekne drsná šikmáčška réžia, ktorá im fakt ide. Tak isto aj herecké obsadenie je dobré, Evans konečne nehrá plejboja a tak isto aj Beltramiho hudba tomu dodáva gule. Je to dobré, zaujímavé, je to drsné, špinavé, brutálne a hnusné, ale ten záver na mňa vôbec nefungoval a len som kývol plecami. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Obsazením a produkčními podmínkami jde sice o veskrze americký projekt, ale kredity za funkční odvyprávění natolik okázalé látky posílám čistě jihokorejskému režisérskému mágovi. Bong výborně pracuje s tempem a dávkováním informací, díky čemuž divácká zvědavost napříč celým vlakem nepolevuje a vytváří se stále nové záchytné body, od nich lze přepisovat žánrová i motivační očekávání. Postupem skrze jednotlivé prostorové úrovně se mění stylistické dominanty a dochází k nečekaným žánrovým úskokům, které jsou někdy vtipné, jindy napínavé a akční. Tvůrci si uvědomují, že námět nemůže být brán z čistě racionálního hlediska vážně, a tak se nebojí shodit některé seriózní motivy absurdním a symbolickým zvratem (což je ostatně silná stránka všech Bongových filmů). A byť je vykalkulovanost příběhu občas do očí bijící a někdy je těžké přijmout silné myšlenky zabalené do násilné vzpoury různým konvencím (ať už žánrovým nebo sociálně-kritickým - což je další znak režisérovy tvorby), Ledová archa ve své specifické komunikaci s divákem nepolevuje a vystavuje zábavný fikční svět, který je radost odkrývat. O tom, jak skvělí jsou ve svých rolích Evans, Hurt, Swinton nebo Harris, pak netřeba déle polemizovat. Dejte Snowpiercerovi šanci a zkuste u něj přemýšlet, vrátí vám to. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Polar express podruhé .-) ale bez hodného Santy! -- Zlý kouzelník (který býval dříve inženýrem) Zababa sestaví největší mašinku na světě a rozjede se s ní po světě. Vpředu jede sám Zababa, pak jeho nejvěrnější a v posledních vagónech jedou ti nejnuznější ze všech. Je tam i pan Drahoš z výtopny a Pašíček. Ti by se samo sebou chtěli podívat do kabiny té veliké a zlobivé mašinky, ale kouzelník Zababa si to nepřeje a posílá jim do cesty další a další překážky. Občas mašinka na chvilku přejede kouzelnou výhybku kdy všichni ustrnou, pak si to ale hasí dál kolem světa, který zmrznul. --- Jak to vzít vážněji. Napadá mne otázka, proč zrovna vlak. Vlak plný lidí se všemi těmi vagóny by i při své velikosti a délce asi nebyl schopen dlouho jet mrtvou pustinou coby samozásobující se jednotka a to i kdyby mašina nabírala sníh a kudlanky. To rozdělení sekcí - bio rovnováha - ehmm prostě nad tím se nesmí moc přemýšlet. Pár nápadů tam bylo zajímavých, (líbila se mi škola a paní učitelka:-) ale nejvíce mne uchvacovala krajina za okny, kde život činností vědců experimentujícími s počasím navždy zmrzl. Ta zavátá města, nádraží se šinkanseny, převrácené trajetky s rozsypanými kontejnery... hmmm to mám rád ! Film si tedy sice řadím do balíčku post apokalyptických filmů, tady je to už ale mírně na hraně. Ten komiksový základ je z filmu cítit na sto honů a ten filozofický podtext mi nějak unikl. Česká účast na projektu samozřejmě mile potěšila ! Dávám 3 kostky kronolu. * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na tento film som netrpezlivo čakal a tešil sa už od jesene minulého roka, kedy sa ku mne dostali prvé chýry a plnohodnotný trailer. Oplatilo sa. Kvalitná, remeselne a myšlienkovo zažitému Hollywoodu sa trochu vymykajúca jednohubka pochádzajúca z atraktívnej medzinárodnej koprodukcie, lákavá ako témou a zasadením, tak aj menom režiséra a zástupom známych tvárí. Miesto vsadenia na stámiliónový rozpočet a pripodobenie stredoprúdovým blockbusterom sa hrá s formou aj obsahom, a tak na jednej strane ponúka osobitý vizuál, a zároveň málo predvídateľný príbeh s množstvom myšlienok, metafor a zvratov, ktoré mu dodávajú punc nejednoznačnosti. Viac v recenzii. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost, první půlka se mi líbila opravdu celkem dost, ale pak už jen vykuleně postupovali čim dal luxusnějšími vagóny a přišlo mi to takový bez šťávy, hlavně konec (SPOILER - je hezký, že když na úplnym konci vylezli z vagónu, tak uviděli na vlastní oči zvíře, ale zrovna ledního medvěda, to je docela průser). Hodně dobrej tu byl Chris Evans, kterýmu jsem toho drsňáka baštil i s navijákem. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo plné krve, syrovosti, vlakové postapo atmosféry, humoru, zvratů, Tildy Swinton, sněhu, proteinových cihel, napětí a skvělých herců a jejich ještě lepších výkonů. I po druhém shlédnutí nemám slov. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Některé pasáže jsou přepáleně akční a bizarně zábavné (škola), jiné naopak vyloženě krásné způsobem snímání. Bohužel film sráží chvíle, kdy se snaží být vážný a vyjadřovat se ke společnosti, diktátorství, náboženství, etc. Hrozně špatný je v tom hlavně monolog hlavního hrdiny a také úplný závěr filmu. Celé to v podstatě nedává smysl a evokuje to spíše videohity devadestých let, což mi přijde poněkud málo. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Jede, jede mašinka a vůbec se jí nekouří z komínka. Zato mě se kouří z hlavy, protože tohle je prostě klasa zimní film. All people to recycle. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ojoj, námet aj prevedenie sa mi fantasticky pozdávali a určitý čas som mal pocit, že odomňa Snowpiercer vyfasuje solídne štyri hviezdy, ale neustále sa opakujúce lacné triky (tie by som však prekúsol) a zbytočne prekombinovaný záver (to už ale nie), ktorý sa zbytočne snažil hrať na čosi ultra-chytrého, snímke celkom nepríjemne podrazil kolená. Navyše nejedna scéna na mňa pôsobila nadmerne exhibičným, priam samoúčelným dojmom (napríklad pani učiteľka so zbraňou, týpci na diskotéke presúvajúci sa na mostík, cez ktorý sa nevedeli/nesnažili ani dostať a iba v pozadí skackali..wtf). A také mi veru nešmakujú. Škoda. Lepšie 3. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Výborná postapokalyptická záležitost s originálním nápadem a parádním vizuálem. Zároveň je potřeba dodat, že můj plný počet je tak trochu guilty pleasure, protože důvodů ke strhání filmu je spoustu, jen já k tomu nemám potřebu. Nejvíc ze všeho je potřeba si dát pořádný nadhled, akceptovat sci-fi, ale radši moc nepřemýšlet nad jeho science složkou. Hned za tím je žánrová houpačka, kdy jsem naposled podobnou (a dlouho před tím ne) zažil u druhého kopání prdelí. Taky by mně asi nestačily prsty jedné ruky, kdybch měl spočítat "inspirovaní se jinde". Ale co už, i přes tohle všechno jsem byl bez problémů schopný buď přivřít oko (science, vykrádačky), nebo to plně akceptovat (guilty pleasure v podobě odkazovaní na vše možné, černý humor, trapný humor, do toho umírání ve velkým, Octavia Spencer a takdále). Já tento film musím doporučit, protože tohle chtělo pořádnou dávku odvahy natočit, přičemž výsledek je přinejmenším neobvyklý ale žároveň taky pořádně zábavný sci-fi mišmaš. 90% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

První půlhoďku si člověk říká WTF a jak se to vyvine dál. Pak přijde na scénu úžasná Tilda Swinton a svým komediálním talenten si ukradne dalších 45 minut pro sebe a já se těším na ztřeštěné finále .. Jenže hmm zbytek je typicky asijský spletenec nesmyslné přestylizovanosti, filosofického žvatlání, šíleného scénáře a cukrkandlové finále s černouškem. Bleee. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si říkala, že na ty 4* "Snowpiercer" v pohodě dosáhne. Chyba lávky, druhá polovina vlaku (technicky vzato první) je na mě totiž až moc velký bizár - školou počínaje a milionem nepotřebných částí konče. K čemu jsou Survival Vlaku kadeřnictví, krejčovství, sauna, diskotéka, opiové doupě apod., když nemá žádná skladiště, hajzly a ani blbou kuchyň? Kde bere krejčí látky? Co dělají s mrtvolami? A kde je ku*va nějaký personál? Šíleně nedomyšlené, a proto nereálné. Škoda. 3*. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

To nejlepší ze stylu Terryho Gilliama (toho Gilliama co natočil 12 opic) se potkává s Chan-wook Parkem (Old Boy) a je z toho fascinující, nádherně syrový, a dokonale vypointovaný sci-fi nářez s překvapivou myšlenkovou hloubkou. Místy je to spíš jak bizarní tripový úlet, to ostatně i premisou, ale i navzdory tomu - ten příběh fantasticky funguje, a to co se tam děje, wow, nevěřil jsem že na tohle má v drahém filmu s áčkovými herci ještě někdo koule. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu som čakal veľa, a som rád, že nie som sklamaný. Mám rád, keď sa atmosféra vybuduje hneď na začiatku a udrží sa čo najdlhšie. V zadnej časti vlaku vládla dokonalá špina a beznádej, presne to, čo v sci-fi postapo hľadám. Ku koncu, ako sa nešťastníci prebojovávali na začiatok vlaku, začala síce atmosféra celkom logicky opadať, ale zase sa to nahradilo slušnou akciou a vôbec nie zlou dejovou linkou. Jednoducho, film mi nedal ani chvíľu vydýchnuť, bavil od začiatku až do konca. Rozhodne ide o zaujímavú myšlienku (vlak ako uzavretý ekosystém), ktorá bola veľmi dobre filmovo spracovaná a preto snímok odporúčam všetkými desiatimi. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Paní ministryně Tildy Swintonové je parádní, té bych hnedle šla dělat asistentku. Jednoznačně je to nejzajímavější postava z celého značně ujetého filmu. Samotný závěr se stane obrovskou noční můrou pro všechny rasisty, to je od Bonga výborný žertík. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je čas projet se vlakem z roku 2031, co nikde nestaví. No jo, ale dvě hodiny svištět mezi ledem a sněhem po zániku civilizace, není to trochu moc stereotypní?! Byla by to super jízda, kdyby si režisér udržel kvalitu svých nabízených služeb. Idea vměstnat zbytky lidské civilizace do super moderního vlaku je určitě zajímavá. Ke všemu je společnost rozdělena na spodinu a vrchnost. V posledním vagonu je špína, hlad a smrad, na opačném konci si smetánka užívá toho nejvyššího komfortu. Jen s tou zajímavou myšlenkou umět naložit. A to už je horší. Celé se to v podstatě smrskne na to, že se jednoho dne spodina vedená umolousaným hrdinou Curtisem vzbouří a probojovává si cestu k uzurpátorům, se kterými chce jednou provždy zúčtovat. Co na to divák? Střídavě se baví, oceňuje ojedinělou nápaditost i bizarnost jednotlivých scén i téměř comicsově stylizovaných postav, ale nelze si nevšimnout řady nedomyšleností, rušivá je i slabší triková stránka, na které je znát výrazná stopa českých trikových specialistů. To samé třeba platí i o výpravě, kterou má na svědomí Ondřej Nekvasil. Technicky moc film s nákladnými blockbustery soupeřit nemůže. Vlak i ledová krajina je nestydatě a okatě digitální, samotná jízda i její fyzikální vlastnosti jsou občas k smíchu, zvláště když stroji hrozí vykolejení, ale vždy to nějakým zázrakem a vůlí animátorů ustojí. Nemyslím si, že divák je v současnosti připraven dívat se na mrzké triky určené do mateřské školky. Shrnu to takhle: triky jsou otřesné. Na bitkách by se taky dalo notně zapracovat. Představte si, že povstalci mají sekery, ale mlátí s nimi své protivníky jak totální nemehla. Choreografie soubojů veškerá žádná, brutalita se také nekonala. Vše vyřešil jeden dlouhý a zcela stupidně komponovaný zpomalený záběr, ve kterém sekery dopadají kamsi do prázdna. Žádný záběr v hromadných soubojích nestál za moc. Ale pak je zde několik bitek jeden na jednoho. Ty už byly přece jen o něco lépe zvládnuté a výživnější a dojem o nějaké to procento vylepšily. Zábavně je na tom film relativně dobře do dvou třetin, následně začal prudce stagnovat. Od okamžiku, kdy se řady povstalců povážlivě ztenčily a dorazilo se na konec vlaku, respektive na jeho začátek, film hodně polevil. Ať se na mě Ed Harris nezlobí, ale jeho zlosyn v županu mě vůbec nebavil. Ostatní postavy měl ale film zajímavé. Chris Evans a jeho hrdina film táhl, než ovšem začal pronášet kecy o tom, jak ho hlad donutil jíst lidské maso. Tak tohle mohli ze scénáře vyškrtnout. Některé z postav opustí dějiště předčasně. Pozoruhodná je hlavně Tilda Swinton v roli ohavné ministryně, jejíž figura je ze všech nejvíce stylizovaná. S napětím se film moc nepřetrhl. To, že to nebyl moc strhující kousek, ale rozhodně být mohl, kdyby režisér za to uměl pořádně vzít, což uměl jen občas, zapříčinilo, že se divák zamyslel. A to se nemělo stát. Najednou se vyrojily otázky, zda 18 let nepřetržité jízdy po totálně zmrzlých kolejích, na které nikdo technicky nedohlíží, není totální nesmysl, nebo co třeba vlak pohání, nebo jestli lze vůbec přežívat desítky let v takto uzavřeném prostoru. Čím méně otázek si budete klást, tím si tuhle netradiční jízdu užijete. 60% () (méně) (více)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

V rámci přípravy na film si klekněte k ledničce, zapněte stopky a strčte hlavu do mražáku. Vytáhněte ji až po 7minutách, a to přesně! Efekt se dostaví dvojí. Dokážete se vcítit do kůže chlapíka kudrnáče, jehož umrzlá paže při poklepání tak hezky zvonila, když byl vynalézavě potrestán za mrsknutí boty po pizizubé pizdě, vlakové politručce (Tilda Swindon si tu roli úžasně užila :-). Navíc váš lehce namražený mozek přestane řešit nelogičnosti scénáře, stejně jako otravně melodramatickou moralitku v echt stupidním závěru filmu, blbém jak žížala v nanukovém dortu. Scenárista to očividně přehnal s kronolem... Asi čichal celých těch 17 let, po které rychlík Košičan kroužil kolem zhrouceného postapo světa, a to bez jediného stébla přeloženého přes koleje - v délce 438 tisíc kilometrů! Ale to neřešte. Pak si budete moci v klidu vychutnat choreografie davových bojových scén, vymazlený interiér vlaku (stvořený na Barrandově!), radostně zpívající dětičky ve Wilford-train-school, i to výživné menu pro spodinu. Jako kdysi ve slabikáři: „MÁMA MELE MASO. MY MÁME PROTEIN. Ó MY SE MÁME!“ Úplně se mi sbíhaly sliny na tu mňamku ze švábů! Užívejte si exkurzi po dalších a dalších vagonech, po nablýskaných zbytcích naší už dlouho zmršené civilizace, jíž rozprášené CW-7 dalo jen ránu z milosti. Zhodnocení filmu a současně nekrolog: Posledních 15 minut to sklouzlo k béčkovému filmu. A souhlas, je to samoúčelná exhibice, skoro na odpad!, ovšem samotný vlak Intercity byl na pět hvězd. Morbidní podobenství o nás a našem světě, poháněném motorem konzumu. A v něm nás čeká co? No co asi... Těhotná učitelka se samopalem nám (ještě bez nože zapíchnutého do krku) zahraje na klavír a my si unisono zazpíváme: „What happens if the engine stops? We all freeze and die!“ A jak by horlivě zakdákala pizizubka Mason: „So it is!“ ()

Webb odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem tak trochu omráčený tímto filmem, jehož scénáristický funkční systém, jak se záhy ukáže, popírá sám sebe. Nefunguje tu logika, chování a motivace postav, živý časový organismus tu neexistuje. Velice nepodařený film. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nadchnul trailer a mám rád dystopie. Ale tahle, i když má světlé stránky (hlavně nutí k čistě racionálnímu zamyšlení o přežití lidstva v případě katastrofy), mě zklamala. První půlka zajímavá, byť se tváří docela přímočaře. Ale ty věčné zpomalovačky a ukecaný natahovaný konec mě ubíjely. # Potěšilo mě, že jsem tu slyšel i češtinu. # [monitor, 5.1, EN sub] # příběh *** | hudba *** | humor – | akce ** | napětí * | pustil bych si znovu ** ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama