Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem začít pochvalou za to, že chytrých sci-fi jako je Snowpiercer není nikdy dost. Pak mi došlo, že aby tenhle film fungoval, musíte přijmout jeho logiku (třeba už jenom to, že před věčnou zimou se lidstvo zachrání tím, že bude jezdit kolem celé zeměkoule ve vlaku). Ale tady je ten háček - Snowpiercer není o apokalypse, spíš vypráví o lidském charakteru a o sociálních třídách, a to velice zajímavým způsobem. Po vetšinu filmu jste uvnitř vlaku, takže se musíte soustředit na herce, a je panečku na co koukat. O sympaťákovi Chrisi Evansovi už víme, že bez problému utáhne celý film (tady mi připomínal ne Kapitána Ameriku, ale svou starší postavu z vesmírného horůrku Sunshine). Film má drive a nudit se určitě nebudete. Navíc vás několikrát hodně překvapí, nejen svou temnou gradující atmosférou. A mimochodem tu na dvě vteřiny uslyšíte češtinu! ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nie je to zle vymyslené, každopádne však z každej minúty filmu cítiť, že JE TO VYMYSLENÉ, že je to nie úplne pravdepodobný autorský konštrukt... na druhej strane to môžete ignorovať a pristupovať k tomu ako k alegórii - to však ale nepodporuje výprava a snaha o diváckosť (akčnosť, výprava, hviezdne obsadenie) a príbehovosť. záver bol zamýšľaný ako polo-prekvapivá pointa s akýmsi morálnym humanistickým presahom, no vo výsledku z neho vzišla žánrovým klišé zaťažená téza. do očí tiež niekomu môže biť aj nie stopercentne zvládnutá štýlová a energetická konzistencia (chápem, že autori chceli ukázať rozdiel medzi plebejskou zadnou časťou a oligarchiou v prednej časti kulisami, kostýmami, rekvizitami a adza aj záberovaním a inými zložkami filmovej reči, ale viditeľne sa od "vagónu ku vagónu" mení aj žáner a spôsob hereckého prejavu a práce s "humorom", čo znova pôsobí ako konštrukt na potvrdenie autorského zámeru, no uberá vierohodnosti celku). za celkový nápad (vo forme námetu) a snahu o invenčný príbeh na poli sci-fi žánru, ktorý paradoxne v poslednej dobe originalitou a invenčnosťou neoplýva a za pár príjemných detailov (ku ktorým patrí skvele karikovaný a štylizovaný výkon tildy swinton, ktorý si musela neskutočne užívať) tento film stojí za pozornosť. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitné sci-fi by malo mať relatívne originálny nápad, uveriteľný fikčný svet a nejaký ten alegorický rozmer, čo sa týka porovnávania so súčasným svetom. Toto všetko Snowpiercer má a patrí medzi najkvalitnejšie sci-fi záležitosti posledných rokov. Ale Joon Bo Hong sa rozhodol osloviť všetky divácke vrstvy a tak sme svedkami filozofovania na myslím si že slušnej úrovni a na strane druhej akčných scén ako z PC hry pre násťročných. Tieto dve roviny sú síce prepojené, ale aj tak ma viac bavila polovica druhá, trochu zadumanješia a po akčnej stránke predsa len dávajúca prednosť akejsi realite súbojov jeden na jedného. Režisér pár krát prekročil pomyselnú čiaru toho, čo je dovolené a bolo mi to sympatické. Veľká škoda, že sa tento film neocitol nejakým omylom v našom Imaxe, to by tu bolo asi aj vyššie hodnotenie. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Trošku rozporuplných a nudných úvodních 30 minut, které se všechny odehrávají v zadní sekci vlaku, kde žijí ti nejubožejší a kde je totální tma, takže se člověk musí hodně snažit. aby sem tam zahlédl alespoň kousek něčí hlavy. Poté už následuje to lepší. Kapitán Amerika konečně odstartuje další ze série revolucí, které už se mnohokrát v historii vláčkem prohnaly. Sympatická alternativní budoucnost je vykreslena moc pěkně. Vláček zde funguje, jako poměrně promyšlený uzavřený ekosystém. Špinaví páni postupují vláčkem dále a my si můžeme vychutnávat vagony nejrůznějších funkcí, což považuji za to vůbec nejzajímavější v celém snímku. Postapokaliptické snímky mám hodně rád a žádný, který by byl zasazen do prostorů nikdy nestavícího vláčku jsem zatím neviděl. Takže další plusové bodíky. Trošku mě udivuje tolik zdejších negativních ohlasů. Na to kolik na filmu spolupracovalo zemí, a dokonce přispěla i ta naše nejmilovanější, tak to funguje dost dobře. Za mě dobrý. Pohodová sci-fi oddechovka. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

O tomhle kousku jsem snad nikdy neslyšel, o to víc jsem pak čuměl jak puk. Příjemně potrhlý, plný překvapení. Celkově krásná práce. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavá dystopická sci-fi. Lidstvo v boji proti globálnímu oteplování nechtě zchladilo Zemi až příliš mnoho. Země je neobyvatelná a poslední přeživší se nacházejí ve vlaku. Děj se odehrává v roce 2031, kdy je vlak na své cestě kolem světa už 17 let. Vynalezl ho vizionář jménem Wilford a ten taky celý kolos řídí. Ve vlaku ale panuje tvrdá totalita a ne všichni jsou si rovni. Film se zaměřuje na skupinu lidí ze zadní části vlaku, kteří už chtějí změnu a nechtějí být neustále společenskou spodinou. Proto zorganizují vzpouru vedenou silným Curtisem. Toho hraje Chris Evans, který se na tuto roli opravdu hodí. Víc už nebudu prozrazovat. Občas se mi některé věci ve vlaku zdály až moc ujeté, ale co už. Konec je trochu zvláštní. Každopádně je to dost poutavý film, který stojí za zhlédnutí. :) "Šťastný nový rok!" :D ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptická komiksová sci-fi, nebývale kvalitní a fungující na atraktivním principu - hrdinové procházejí ze zadních vagónů dlouhého vlaku do těch nejpřednějších a v každém z nich na ně čeká překvapení. Svou strukturou film připomíná počítačovou hru a vydrží bavit téměř celé dvě hodiny, a to zejména díky kvalitním hercům (to obsazení je neuvěřitelné), vynikajícímu vizuálu a bravurnímu výkonu režiséra. Zkrátka efektní, nápaditá a inteligentní jízda s filozofickým podtextem, které bohužel ke konci trochu vychladne kotel. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Solidní pokus o nahlédnutí do možné blízké budoucnosti, který však zůstal někde uprostřed vlakové soupravy, k průvodčímu se ne a ne dostat. Scénář, jako by snad ani neexistoval, hlavní hrdina naprosto bez koulí a herecky to (zase) zachraňuje rozkošná Tilda, která byla naprosto k sežrání, skoro jako ty výživné proteinové roládky, nebo co to vlastně bylo. Jen by člověk nesměl vědět, z čeho se vlastně vyrábí. Sečteno a podtrženo, ideální dvouhodinová zábava, u které člověk nemusí opravdu dvakrát extra přemýšlet. Stačí se jen dívat. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, doba ledová je doba ledová a z lidí se stali zmrzlí nanuci a dobře jim tak, jelikož v této neblahé situaci se ocitli díky svým experimentům proti přírodě. Oni chtěli zastavit globální oteplování a tím způsobili to, že země zamrzla a svět se naráz změnil v kostku ledu a přežila jen hrstka vyvolených, kteří se dostali do vlaku, který objíždí celý svět a nikde nestaví, protože má speciální nezničitelný motor. Ve vlaku jsou lidé rozděleni podle sociálních vrstev, z nichž ti nejchudší jsou na záďi vlaku a ti nejbohatší jsou vpředu této ledové archy. Tak toto se vše dozvíme na začátku tohoto filmu. Děj pokračuje tím, že lidé ze zadní části se vzbouří a chtějí se dostat co nejblíže k přednímu vozu, aby se měli lépe. A po přečtení mnoha recenzí musím souhlasit s uživatelem Arsenal83, který píše, že film byl zajímavý asi tak do půlky filmu, kdy bylo velice napínavé sledovat, co nás očekává v dalším vagonu a že v druhé půlce se tvůrci celkem vykašlali na pointu a spíše se soustředili  na akční scény ve kterých se asi Chris Evans připravoval na nového Captaina Ameriku, jelikož jeho výkon v druhé půli značně zamrzl. Je to škoda, protože nápad s postapokalyptickým světem v budoucnu byl vcelku originální, ale chtělo ho to domyslet pořádně až do konce, aby to mělo nějaký ty grády, protože v tomto polárním expresu pro dospělé jsem už jen čekal, kdy přijde Tom Hanks, aby zúčastněným rebelům zkontroloval platné jízdenky. Jinak musím vyzdvihnout herecký výkon Tildy Swinton, která se při natáčení asi někde praštila do hlavy, protože to není možný, co to tam ta ženská vyváděla. Tento snímek, který se také natáčel v Barrandovských ateliérech, takže jsme tam mohli vidět hrát křoví mnoho českých držtiček se povedl jen do té první půlky, pak se mi to nelíbilo a proto to musím vypočítat a vychází mi to na těch průměrných 60%. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jo, dobré! Stísněný prostor vlaku a navíc nemožnost vystoupit, protože byste umrzli, dělá ze Snowpiercera atmosferickou lahůdku. Přidáme diktátorství vůči podřadným jedincům a touho po osvobození se, nějakou tu vzpouru, osvobození se od útlaku a herce, které sotva poznáte (že ano, Chrisi) a můžu dát plný počet. 80% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Proč jela ve vlaku manta a kde byly ustájeny krávy? A je vůbec možné obrátit globální oteplování, aniž bychom posunuli tu žlutou kouli na nebi o několik světelných let dál? V rámci zachování zdravého rozumu doporučuji nad těmito a mnoha dalšími otázkami nepřemýšlet. Snowpiercer má sice chvílemi tendenci tu a tam nabídnout nějaké to vysvětlení stran jak a proč, nicméně kdyby se na to vysral úplně, žádnou velkou škodu by si nezpůsobil, spíš naopak. Avšak plivat na tuto jinak kulantně vystajlovanou dystopičárnu nehodlám, faktická uvěřitelnost tu totiž zjevně nehraje první housle. Famózně zpracovaný globální rozklad společnosti na malém prostoru a ve zrychleném módu, podávaný v hustokrutopřísném kabátku, kde lítají sekery, stříká krev a padá sníh. Čtyři hvězdy, ten lední medvěd, který přežil sedmnáct let bez jediného tuleně, byl už možná moc art. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Snowpiercer" je podľa mňa vynikajúci film. Skutočne s mrazivou atmosférou, vynikajúcimi hereckými výkonmi a príbehom, ktorý človeka skutočne pohltí. Toto je viac než len post-apokalyptické sci-fi. Tento film má podľa mňa skvele spracovaný príbeh, ktorý sa ku koncu posunie do levelu, ktorý nikto podľa mňa nemôže očakávať. A je to absolútne vynikajúce. Postavy ma brali nadmieru, celý ten vlak vyzeral vynikajúco a okrem toho som absolútne nedokázal predpovedať ani jednu scénku. Pretože sa môže stať absolútne čokoľvek. A nejde to klasickými technikami rozprávania príbehu. Naopak je z toho vskutku originálne vytvorený film, kde človek cíti všade tú jeho mrazivosť a nečistosť sveta, v ktorom títo ľudia musia žiť. Chris Evans je vynikajúci, no rovnako aj ďalší herci. Octavia Spencer, Ed Harris, John Hurt... neviem čo by som tomuto filmu vytkol. Podľa mňa vynikajúci thriller so skvelým prostredím vlaku. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Akční sci-fi o cestě ze zadních vozů jedoucího vlaku k lokomotivě mi přišel podivně nevyrovnaný. Dalo by se říci, že skvěle vypadá (výprava, masky a spol.), ale jeho děj (i samotné akční scény) za očekáváním hodně zaostávají. Mohl by tento fikční svět vůbec fungovat? Od autora Vzpomínek na vraždu a Mutanta jsem prostě čekal víc. Ale Tilda Swinton je skvělá, o tom žádná. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, je včlenění do filmového průmyslu - hezky popisuje uživatel BoredSeal - souhlasím s ním, ba napsal to tak, jak to cítím i já, a napsal bych to podobně, kdybych to uměl...Osobně mě zaujalo u toho filmu něco jiného - vlak zde představuje de facto - planetu Zemi, lidi jsou rozdělení do sekcí, a motor vlaku funguje jen, když je vše řízeno...Co mi to připomíná - planetu Zemi, kde pokud by neplatila jen jedna částečka z toho co platí, a my si vše ani neuvědomujeme, či dosud neznáme, tak by zde život nebyl možný. Ve filmu se ale ukazuje člověk, který je za tím, v reálu tomu tak není. ...Vynechávám bojové scény, kdy se lid likviduje, a nakonec tedy dojde ten "vyvolený", až do poslední sekce, kde se seznámíme s tím, kdo ovládá tenhle "vlak". Zestárl, hledá pokračovatele, ale ten naruší systém, ve snaze zachovat kdysi klasické hodnoty prakticky zruší chod "vlaku", tedy obrazně Země, a na konci zůstává jen žena a dítě. Uvidí ledního medvěda, čímž film končí, a má patrně znamenat že je zde život..Film se mi ale líbil, a pokud by tam nebylo tolik bojových scén, často vykalkulovaných, až to bývá legrace, tak by se mi líbil ještě víc...Dávám čtyři hvězdičky za to, že mě ten film chytl, a díky za to. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Tohle mne řádně zklamalo. U filmu jsem měl dojem, že každých 10 min sleduji úplně jiný žánr či film. Korejci samotní tohle umí a dělají moc dobře, ale tady to prostě vadilo. Dokážu si to vysvětlit jen tak, že ta slušná řádka národností, která se na snímku podílela, si chtěla do něj vtisknout to svoje, a tak se o film prostě podělily. Ono to dokonce sedí i s myšlenkou toho filmu a cestou dlouhým vlakem a jednotlivými vagóny. Ale bohužel ten film působí trapně! Evidentní trapnost vychází z toho, že chvíli sledujeme "Mad Maxovské" drama, za chvíli se nám zde vtipkuje z vesela v mnoha scénách, pak zde máme barevňoučké vyjasňování postapokalyptické utopie jako by vykradené ze sračky "Hunger Games"... A přiznejme si, že vykrást sračku, tak nám zbyde v rukou co? No raději si ani nepředstavovat... :-) Chvíli zde máme prostor na amerikánské "národnostní" kecy, traumatické vzpomínky a monology, a tak bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho... Všechno už jsem jako by viděl (a asi fakt viděl), vlastně mi připadlo, že každý článek vlaku vykrádá nějaký konkrétní film. Ve finále zjistíme, že úplně všechny postavy jak záporné, tak kladné, (a to nemluvě že o kladnost/zápornost a proměnlivost postav zde nouze není...), ale že všechny postavy jsou zde úplní idioti... Že všichni naletěli všem, že vlastně ten film je o úplném hovně a jediný, kdo to má v hlavě nakonec úplně v pořádku a ví, co chce a jak to získat, je závislý feťák... Těch několik akčních scén nebylo zas tak řádně brutálních, jak bych si osobně "představoval"... a hlavně... mají špatnou choreografii. Nebo spíš choreografie není dobrá, souboje se mi nelíbily, nic se mnou nedělaly... Úplný závěr pak je jen totálně tou poslední kapkou moče na pořádné dvouhodinové hromadě sraček, kdy jsem si říkal: "Bože odpusť těm hňupům! Oni snad nevědí, co činí..." :-) Moje kritika je výrazná, aby šla "proti" pochvalným recenzím a aby si diváci předem ujasnili, že to není zas taková pecka, jak někteří uživatelé tady píšou a že možná vůbec nedostanou to, co očekávají nebo chtějí... /50%/ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Prihliadnuc ku tomu, že to bolo podľa komiksu a odhliadnuc od nejakých tých slabších pasáží ma táto jazda bavila. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Smysl postrádající, místy utahaný, místy chaotický post apokalypticky zaměřený snímek odehrávající se v jednom zběsilém a rozkastovaném vlaku. Spoiler: ten konec má být happy end? Jakože se žena s dítětem postará sama o sebe v mrazu, bez jídla, bez tepla, bez ničeho, obalená ledními medvědy? Nebo to měl být totální konec všeho? ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie. Žiadne lacné béčko. Prepracované a minimálne rovnako pôsobivé ako napr. KOCKA. Hlavne pri spätnom pohľade ide o výborný film - len si to porovnajte s LABYRINTOM, HRAMI O ŽIVOT či DIVERGENCIOU... Solídne scifíčko s pár nezbudnuteľnými scénami... ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama