Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě atraktivní a poutavé béčko o futuristickém vlaku, který v postapokalyptické době, veze poslední přeživší, rozdělené na vrstvy od nejnižší po tu nejvyšší. Některé části se možná zbytečně táhnout, ale film je natolik zajímavý a obsazený výbornými herci, že se mu těch pár chybek dá odpustit. A když už dojde na akci, je příjemně krvavá a náležitě drsná. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Wilfordova železniční společnost nabízí last minute non-stop cestu kolem světa, vše hezky řízeno, třídně rozděleno a logicky obhájeno - jak jsme, konec konců, zvyklí. Hlavní rozdíl spočívá v okleštěném životním prostoru a v členění času, kdy gregoriánský kalendář nahrazuje přejezd Jekatěrinským mostem... Ale že je to originální jízda! Bohužel jen do bodu, kdy je ukojena vaše zvědavost, která je sytá přesně s posledním vagónem, dál už jsou jen kosti od hostiny... a taky vám tam zabijou všechny oblíbence! Ačkoliv, někdy je lepší nepřežít. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po pár minútach začínam vidieť pekne hustý,násilný,brutálny sci-fi film o jednom dlhom experimentálnom vlaku,ktorý ide stále dokola a dokola,nachádzajú sa v ňom ľudia,ktorí prežili dobu ľadovú,ale začínajú mať toho všetkého plné zuby,a tak nastáva vzbura... Vlak,ktorého Kupé skrýva nejedno prekvapenie a som prekvapený,aký herecký ansámbel a vizuálna stránka tu je. Výprava za asistencie českého odborníka,ktorý si koleduje o nomináciu... Nič zaujímavejšie z nových filmov som už sakramensky dlho nevidel. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Vlak plný naděje a zoufalství...opravdu zajímavá podívaná z Barrandova! Post-apokalyptický snímek s velmi dobrým hereckým mixem, který je doplněn o český komparz v netradiční režii s potěšujícím koncem:o)). ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Po první hodině filmu jsem měl sto chutí to vypnout a nasolit odpad, ještě že jsem to neudělal. Potom, co vyvraždili vagón strážců, tak se začal postupně zobrazovat úplně jiný svět, neuvěřitelný, ale působivý a úžasně natočený. Závěr filmu byl zase WTF, ale celkově se to na ty 2 hvězdy nakonec vyškrábalo. Pár impozantních scén a charismatický Evans však nemůžou zachránit celý film, ač koncept to rozhodně není k zahození. Co je však zajímavější, kolik se za poslední roky vyrojilo na plátna apokalyptických či postapokalyptických filmů - to nevěstí nic dobrého. 45% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film udržal moju pozornosť hlavne v prvej polovici, kde ma zaujímalo, čo sa nachádza v ďalšom a ďalšom vagóne. Na moje prekvapenie táto príležitosť neostala celkom využitá, s troškou fantázie mohli do toho zapojiť niečo ešte absurdnejšieho. Alebo na záver pripraviť nejaký mimoriadny zvrat - napríklad, že vonku nie je žiadna doba ľadová alebo že ten vlak vlastne v reálnom svete neexistuje a podobne. Možností bolo veľa, no ukončené to bolo tak trocha plocho. Tilda Swinton ale herecky exceluje, už dávno som si nevybudoval tak rýchly odpor k postave. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Teplá voda, kafe s rohlíkem a české dráhy dostaly po tomhle filmu zase nový rozměr. King kong kang Song mě překvapivě bavil dokonce víc, než ovulačně preferovaný Chris Evans. A Tilda by v roli odpudivé ministryně excelovala klidně i s vlastním chrupem, no s tím falešným už to byl opravdu apokalyptický výjev. Je to dlouhé (ale originální), strašně špinavé, líbezně drsné a rasově korektní. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Futurizmus s miernou dávkou béčkovosti mi pripomínal najviac asi tvorbu súrodencov Wachowskich. Táto Wilfordova archa pojednávala o globálnom otepľovaní, aj o probléme možného preľudnenia, čo z nej robilo viac ako len akčný film. Ale prvá polovica bola o dosť slabšia ako tá druhá. Spočiatku som si hovoril, že ľudí, ktorí mi to odporučili asi sklamem, pretože bude moje hodnotenie negatívne. Ale potom milo prekvapil hlavne scenár, ktorý mnohé zo skôr videného objasnil a odďaľoval happyend. A to ma presvedčilo, že môžem tvorcom odpustiť niektoré nepekne digitálne triky a nesympatického hezouna Chrisa Evansa. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer se mi moc líbil, měl myšlenku, atmosféru a akci. Režisérovi se navíc povedlo vyhnout se tradičním klišé. Oceňoval jsem zakomponování groteskních prvků (např. uklouznutí na rybě nebo Češka na záchodě). Posledních cca 15 minut mě vyloženě naštvalo. Od tý doby, co Neo přišel k architektovi, šla kvalita filmu rapidně dolů. Teď se tu už asi objeví sem tam nějakej spoiler, tak pozor. To, co mi na Snowpierceru nejvíc vadí, je jeho finální poselství, které vydává. Objevují se tu stupidní klišé, kterým se film celou dobu úspěšně vyhýbal (ano mluvím o tobě lední medvěde, který si dokázal 17 let přežít v mrazech, kde nedokázal přežít nikdo jiný nebo ses za těch 17 let stihl vyevolvovat z bakterie). To by ale nebyl zas takovej průšvih, rozhodně by to neznamenalo propad o 3 hvězdy. Co mě nejvíc vytáčí je fakt, že se lidstvo vyhubilo vlastní blbostí, kdy místo, aby žilo ve špatnejch podmínkách, tak radši spáchá sebevraždu (mám takový tušení, že jsem to tak pochopil jedinej). Protože, já na konci viděl 2 přeživší a maximálně tak 2-3 zachovaný vagóny, kde rozhodně nemohlo přežít alespoň tisíc lidí, nutných pro zachování populace. Logickým úsudkem tedy dospívám k závěru, že režisér se divákovi snaží říct, že lepší je nežít vůbec, než žít v despocii. Pak je tu druhá varianta, která je ještě horší, a to sice taková, že JEDINÝM východiskem, jak uniknout totalitarismu, je sebedestrukce. Obě varianty mě vytáčí k nepříčetnosti. Pro mě ideálním (ve smyslu originálním a děsivým) koncem by bylo, kdyby hlavní hrdina převzal vlak a pokračoval dál. Kdyby byl Snowpiercer špatný film celou dobu, tak nad tím mávnu rukou, ale protože se jedná o výborný film, který spáchá 10 minut před koncem sebevraždu, dávám pouze 1*. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Už vím co si představit pod pojmem dokonalý film. Přesně tento snímek si toto ocenění zaslouží. Nemám k němu ani jednu výhradu. Kousek nabitý akcí, skvělými dialogy, výborným nápadem a vynikajícími interiéry. Příběh mě pohltil a já žral každou minutu se slinami nad polštářem. Rozdělené vagóny podle sociálních skupin byly výborné a já tak soucítil s tou nižší sociální vrstvou, která žila ve sračkách na konci vlaku. Některé scény docela nechutné a naopak některé opravdu hezky vykucené. Plno zvratů ještě požitek z filmu zásobily. Bomba!!!!! ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Film o hrstce ozbrojených lidí a budoucnosti, která je hodně... ehm... cool. Přesto o naší společnosti vypovídá víc než lecjaký dokument, byť se samozřejmě neubránil zveličování jejích negativ. V tom sociální přesahu Snowpiercer uspěl tam, kde loňské Elysium selhalo. Ohledně moderní šlechty, ke které by každý chtěl patřit a která si úzkostlivě hlídá udržení daného stavu, totiž nic nenaznačuje, ale tne do živého. Jako bonus dostanete solidního Chrise Evanse. Takže nastupovat, v tomhle vlaku vás čeká zatraceně emotivní jízda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když si lůza z druhé třídy řekne, že chce jezdit první třídou, nedopadne to dobře, áno? První třída ví, jak řídit vlak, i za cenu několika drobných lidských obětí, jen první třída ví, jak redukovat lidstvo, jak je motivovat. Ale nebojte se, občas silný jedinec z řad lůzy dostane prvotřídní nabídku! A je jen na něm, zda ji přijme, nebo vystoupí z kruhu. Co se týče tohoto filmu, kupodivu klaustrofobická atmosféra zde moc nefunuguje, nevím proč. Celá ta redukce světa kolem nás do podoby vlaku s mnoha vagóny, kde každý vagón představuje část světových oblastí a problémů, celé je to tou redukcí poznamenané a nefunguje to. Buď si divák klade otázky ohledně fungování vlaku, kdy prostě technicky a technologicky je to celé nesmyslné, nebo po tom, co to chce říct k dění ve světě, a tam to zkrátka nefunguje taky. Nelze postihnout vše, jak svět funguje a jak je asi ovládán, a stejně tak ani není rozdělen jen na ty třídy (vagóny), ukázané zde. Vlak je hrozně dlouhý, jak by řekl Vlasta Burian, až tak, že si „žere ocas“, ale těch vagónů je nakonec nějak málo - třeba zloduch jednu chvíli střílí z vagónu o hodně dalších vzdáleného, aby pak došel během chvilky do vagónu, kde jsou rebelové - ten neustále se měnící počet vagónů mne mátl, někdy to vypadalo, že kolem jezdí hned několik vlaků. Což by možná nebyl tak špatný koncept, jenže pak už jsme u Ledové společnosti a nazdar, už by byla vidět inspirace, odkud tento film mohutně čerpal. Nakonec z toho vyleze ploché a nicneříkající nic. Co si z toho odnést? Že nemá smysl bojovat, neb na špici se stanete jedním z nich? Že je jedinou šancí vystoupit? A co se tím přesně jako myslí? Neujasněný koncept u mne sráží hodnocení daleko dolů, i když s vizuálem si kluci vyhráli, i se souboji. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Stísněný prostor dělá své a když pominu zákony kinetiky, zbývá dostatek místa pro emoce a fantazii. Zvědavost hnala dopředu nejen mě a protagonisty, ale i samotný vývoj děje, jenž ani nemohl vyústit jinak. A to z prostého důvodu zákona lidství. Génius může mít různá přání, vize a představy, ale nikdy nesmí podcenit zásadní vliv prostředí. Dokonce i velikán Freud uznal na sklonku svého života toto závažné pochybení ve svém celoživotním vědeckém zkoumání podstaty lidského jednání. ;-) ()

hrona 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu je strašně znát, to, že amíci se pouze vezou dle Korejského smýšlení. Takový nářez jsem vskutku nečekal. Film, ve kterém se snoubí akční linie typu co je na těle přebytečné musí pryč,,s poetickou strukturou, hrající všemi barvami, přes psychologiocké vykreslení postav, až prakticky k totálnímu bezohledí. Celkové pojetí vlaku, je rozhodně myšlenkou více než zdařilou, rozhodně na film nelze hledět, jako na obyčejnou akční mydlárnu, či v tom zase vyloženě hledat umění, je to zkrátka něco mezi. Osobně na mě Chris Evans působí daleko lépe než jeho maskovaný hrdina zahalený v amerických barvách. Zbytek ansámblu také není k zahození. Zkrátka veliké překvapení. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

No nevím, v podstatě to vypadá jako takové nákladnější ateliérové cvičení, doplněné o CGI exteriéry studentů prvního ročníku animace. Přítomnost známějších herců vše trochu zachraňuje, bohužel se nemůžu zbavit pocitu, že by se s podobným námětem dal udělat skvělý seriózní spektákl, který by šel dál, než jen po prchavém wow momentu. Zavřete dveře, odcházím. 5/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Filmík, který se celý odehrává ve vlaku. Ovšem v žádném případě to není nuda, naopak, lidstvo venku umrzlo a spodina ze zadní části vlaku už má dost života ve špíně a žraní proteinových (broučkových) tyčinek a tak se rozhodne si prorazit cestu až do prvního vagónu. Takovéto filmy, kde se pořád něco dějě, mám rád. Spoiler: Akorát jsem nepochopil, jestli nakonec přežilo více lidí anebo jenom ta ženská s dítětem? Protože kdyby jenom oni dva, tak by stejně lidstvo zaniklo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Že by to bylo podobenství o světě, jeho směřování a sociálních rolích? Trochu tedy toporné a podivné, se snůškou velkohubých a prázdných keců, celkově dost cynické. ____ Tilda Swinton vytvořila zajímavě odpudivou postavičku, jejíž příšerný umělý chrup musel být záměrným vyjádřením opovržení ke všemu okolnímu, protože si pohodlně mohla nechat udělat normální zuby v perfektně vybavené zubní ordinaci, kterou měla k dispozici. A drží přitom ještě příšernější projevy než Bridget Jonesová. ________ Pobavila mě hláška: "Myslel jsem, že cigarety vyhynuly už před deseti lety..." Ale to možná byla jen chyba v překladu. ()

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím pochváliť barrandovské štúdia za odvedenú prácu a čo sa týka hodnotenia, prvé slovo, ktoré ma napadá je nevyváženosť. Na jednej strane veľmi pôsobivé a nápadité, viď kresby alebo scéna s rúrou, rukou a rybou. Šplhla si u mňa ministerka i učiteľka. Na strane druhej, zo streľby v zákrute, ochrankárovho zmŕtvychvstania či ďaľších scén a nezmyselných zvratov som bol doslova vykoľajený. Preto nemôžem dať viac, ale nedám ani menej. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale tak nepřesvědčivý film už jsem dlouho neviděl. Hrozně mu chybělo to "něco", co diváka dokáže přesvědčit, že sebevětší blbost, kterou sleduje (ať už jde o oživlé dinosaury, různá zmutovaná vraždící monstra, fotřík, kterému sáhnou na dítě a on pak sám s holýma rukama vymlátí půlku metropole), je v podstatě logická a možná. Ta absence toho "něčeho" mě pravidelně mlátila do ksichtu zhruba každých deset minut. Tomuhle filmu jsem prostě nevěřil ani ten mráz. Ale jedno mi Snowpoercer přeci jen dal, Tilda Swinton nemůže být normální člověk, to prostě není lidská bytost. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama