Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale tak nepřesvědčivý film už jsem dlouho neviděl. Hrozně mu chybělo to "něco", co diváka dokáže přesvědčit, že sebevětší blbost, kterou sleduje (ať už jde o oživlé dinosaury, různá zmutovaná vraždící monstra, fotřík, kterému sáhnou na dítě a on pak sám s holýma rukama vymlátí půlku metropole), je v podstatě logická a možná. Ta absence toho "něčeho" mě pravidelně mlátila do ksichtu zhruba každých deset minut. Tomuhle filmu jsem prostě nevěřil ani ten mráz. Ale jedno mi Snowpoercer přeci jen dal, Tilda Swinton nemůže být normální člověk, to prostě není lidská bytost. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Tilda Swinton a scéna ze školky předčasným vrcholem filmu. Nemůžu se zbavit dojmu, že díky geniální myšlence, jsme mohli dostat kulervoucí postapo scifko. No nedostali. Kapitán navždy Kapitánem. 65% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nápad a provedení v pohodě hlavně se dalo divat, ale herci se mi tady nehodily a chyběla nějaká pořadná akce a napětí. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bizarní a fantasmagorické sci-fi frašky mě většinou nebaví, pokud nejsou nějak výjimečně nápadité nebo originální. A téhle se to podařilo tak z poloviny... tedy konkrétně podařilo se jí to ve druhé polovině, ta první mě vůbec nenadchla; scénář mi přišel hodně pitomý, takový jakoby špílbergovský blábol o konečném vítězství chudých a ušlápnutých lidiček nad těmi bohatými a mocnými nahoře, a snaha o gilliamovsky nápaditou výpravu se mi zdála žalostně nepovedená. Navíc korunu všemu nasazoval korunovaný vůl s kamerou v rozklepaných prackách. Ale od bitvy se sekerníky se začalo blýskat na lepší časy, děj mě začal celkem bavit a vzbudil mou zvědavost. Nejvíc mě nadchl absolutní nesoucit s hlavními (a samozřejmě i s vedlejšími) postavami, které jedna za druhou mizely ze scény bolestivou smrtí, což oceňuju - inu Korejci... Původně jsem se taky těšil na zajímavou androgynní Tildu Swinton, ale ta byla natolik zkarikovaná, že bych ji ani nepoznal. Takže nakonec jsem aspoň spokojený s vizuálně přitažlivým filmem a s jeho originálním námětem. Moje scéna č.1 - usměvavý holohlavý pán s vajíčky a usměvavá slečna učitelka v akci. Silné tři. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Velká vlaková revoluce. Ani tady stádo lůzy netuší, kde je jeho místo a tak spustí na konci vlakové soupravy odpor, který má vyvrcholit pochodem s cílovou stanicí "Lokomotiva". Co bude pak nikdo netuší. Ale jak už to tak u levicové politiky bývá, následky jsou vedlejší. Upřímně řečeno nesídlím všeobecné nadšení. Nápad s vlakem se mi líbil, to zase jo, herecky se mi to také pozdávalo a Tilda Swinton byla prostě boží, ať už se zubama, nebo bez zubů. Jenže jinak to byla prachobyčejná pohádka, kde chudí a utlačovaní pozdvihnou zbraň proti zlým pánům a domohou se svých "práv". Rádoby drsná a špinavá atmosféra tady na mě působila strašně účelově, stejně jako spousta keců, jimž vévodila Evansova slzavá kanibalská historka. No a samozřejmě je to předvídatelné až běda. Takže jedná se určitě o solidní postapokalyptický thriller, ale takových najdeme každý druhý rok dvanáct do tuctu. 60% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý film s velmi originální zápletkou, který se mimoto může pochlubit výbornými hereckými výkony v čele s Chrisem "Captainem Americou" Evansem. Skvělá práce! „Have you ever been alone on this train? When was the last time you were alone? You can't remember, can you? So please do. Take your time.“ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Toto je presne moja šálka čaju. Každý vagón futuristického vlaku v sebe ukrýva nielen kritiku spoločnosti a jej fungovania, ale aj nový, pôsobivý vizuál. Od najšpinavších, po najdokonalejšie. Joon-ho Bong je môj obľúbenec. Dlho som sa filmu vyhýbal, pretože ako všetci vieme, prvotiny talentovaných tvorcov mimo USA, ktorý točia pre USA, väčšinou dopadajú katastrofálne. Tu si ale Bong udržuje svoju poetiku. Herci sa prispôsobujú jeho minimalizmu a čo je najdôležitejšie fungujú ako celok. Každá postava - aj tá najposlednejšia dýcha niečim novým. Každý herec hrá inak ako zvyčajne a pritom udržuje zmysel celého diela kompatibilný s myšlienkami. Na konci sa z toho síce stáva moralizujúce béčko, ale namiesto znechutenia to malo ten najkrajší možný účinok. Pre mňa výborná záležitosť, ku ktorej musíte byť ústretový a ona sa vám následne oplatí určitou dávkou novátorstva a technickej dokonalosti. A jeden z mála filmov, kde cítiť každý jeden dolár. Čo mi príde strašne sympatické a to aj filmu dopomohlo k plnému počtu. A skript pre tento film si zaslúži neuveriteľnú pochvalu. V rámci žánru takmer bezkonkurenčné. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

film s moc zajímavým obsazením a především pak námětem, v němž se ale postupem času začne objevovat jedna díra za druhou, což je korunováno ultrašpatným a těžce neuspokojivým finále.. po tolika superlativech jsem čekal daleko víc.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trilogia Matrix zpakovana do jedneho vlaku. Na môj vkus sa dej bohuzial prilis dlho zdrzal v najnezaujimavejsom vagone na konci vlaku a tie vizualne a aj dejovo najzaujimavejsie vagony prebehol velmi rychlo. Namiesto postupneho prebojovavania sa mohli radsej urobit z hlavneho hrdinu spiona, ktory by sa postupne a hlavne pomalsie infiltroval az na zaciatok vlaku a my by sme mali dostatok casu vychutnat si cely ten originalny ekosystem. 6/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Hunger Games zatvorená do vlaku. Dostanete teda preplácanú splácaninu v ktorej sa neudeje nič zaujímavé. Ak máte chuť na život ohrozujúcu cestu naprieč vlakom, tak si dajte Vlak do Pusanu. Ak máte chuť na snahu prevrátiť hierarchiu systému, tak si dajte Díru (2019). Ledová archa má postavy absolútne bez sympatií, zaujímavých vlastností, schopností. Ak sa chcete nudiť a ako bonus dostať zastaralé digitálne triky arktickej krajiny, tak nech sa páči. Chris Evans je herecká extra nuda, takže zapadol na výbornú. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Vcelku to byl v pohodě film, u kterýho jsem uvažovala, že dám i těch 8/10, ale posledních pár scén mi tak trochu zkazilo dojem z celýho kousku, takže zůstanu u 6/10. Celý ten nápad s ledovou apokalypsou a jediným vlakem s trochou přeživších byl skvělej a ještě jsem nápad jemu podobný nikde neviděla, takže film mě zaujal hned ze začátku. Ve filmu je pár klišé, ale naštěstí většina z nich se dá přehlídnout. Školní část ve filmu dost pobavila, ale byla až moc přehnaná, hlavně co se týče ideologie. Hlavní zápletka revoluce spodní vrstvy je sice ve spoustě filmech, ale tohle pojetí je určitě zajímavý a originální. Nejhorší část, je poslední záběr filmu, kterej působí spíš jako z nějakýho animáku pro děcka a bez kterýho by se film v pohodě obešel, hlavně teda nechápu, jak to ty dvě děcka přežili, vzhledem k tomu, že v předešlý scéně oheň sežehnul celej předek vlaku. Scéna která taky stojí za zmínku je s Češkou na hajzlu, takže doporučuju si to pustit v originále. :D ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V úvodních titulcích si můžeme přečíst i jedno České jméno. Pod rouškou "Production disigner" je podepsán Ondřej Nekvasil. Svět zamrzl a život zmizel. Jen pár lidí, kteří měli štěstí přežijí v "arše". Archa je vlastně jedoucí vlaková souprava. Ale i zde funguje rozdělení na "chudé a bohaté" (Boty a Hlavy) Chudí (boty) jsou na konci vlaku a bohatí (hlavy) jsou vpředu. No a ti chudí chtěj také žít na začátku vlaku. CITÁT - Odsud až na začátek vlaku. Všechno nebo nic......... Linie příběhu se velmi podobá hře. Nejdříve je dán povel k úkolu, pak se úkol splní a další level následuje. Zase úkol. zase splnění a hurá pomalu na začátek vlaku (Archy). Čín je skupina dál (blíž), tím jsou úkoly těžší. Dobrá hudba a zajímavé řešení z toho dělají krvavý masakr. CITÁT - Voda?............ ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

"Sněhoborec" byl pro mě velmi silným flmovým zážitkem. Co se zprvu tvářilo jako čistokrevná sociální balada, proměnilo se nakonec v pestrobarevný sci-fi / steampunk zážitek zavdávající si v pohádkovosti s Karlíkem a továrnou na čokoládu, v morálce s Matrixem a v bojovnosti s Hunger Games. Film spočívá z většiny v tom, že postupně prolézáme vagóny čehosi, co dovede tisíckrát přebít nejvyrumělkovanější sen každého šotouše. Po cestě pozorujeme bídu i luxus, krásu i ohavnost, upřímnost i pokrytectví až nakonec dokráčíme k velkým opancéřovaným dveřím, za kterými náš vyvolený Neo zjistí děsivou věc. Tento snímek mě i přes svou délku naprosto uchvátil dokonalým audiovizuálem, originálním a svižným scénářem a překvapivě kvalitním hereckým obsazením. Navrch toho všeho přidávám půl hvězdičky za české cameo v sauně. 9/10 [KVIFF 2014] ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Mišung americkej a kórejskej filmariny. Niektoré scény sú pomalé wtf, iné rýchle akčné. Všetky seky a rany sú točené PG-13, až je to niekedy otravné, pritom film ako taký pre mládež rozhodne vhodný nie je. Nebudem klamať, dojmy to vo mne zanechalo. Cez nonsensy sa v záujme celku prenesiem. A všetky prítomné herečky boli vo svojich rolách dokonalé. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akčný sci-fi so sociálno-kritickým podtónom. Mňamka. Je ale zrejmé, že niečo také by si asi hollywoodsky štúdiový systém dovoliť nemohol a tak to všetko ostalo na krajinách, ktoré sú k podobným prístupom viac otvorenejší ( rozumej - sú ochotný to zaplatiť ). Vizuálne majstrovské, kinetické ( aj keď nejde o perpetuum mobile ) a strhujúce. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Je to dost nebezpečný a levičácký na to, Aby s tím Harvey Weinstein měl potřebu něco udělat, ale to je na tom právě to přitažlivý. To, že si to i přes svojí videoherní strukturu (postupování jednotlivejma levelama vstříc bossovi, a někdy i vizuály, viz anti-utopický Bioschocky) a zbytečný flashbacky drží potenciál až do konce ... ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Fantaskní postapo s líbivou stylizací a místy komisovým lookem. Závěrečná půlhodinka však celkem obstojně pohřbila veškerý vývoj děje, solidní námět a kreativitu. To, co se mi v počátku dost líbilo (hlavně námět a eRkový přístup), se vyvinulo do jakéhosi předimenzovaného ničeho s příchutí artu a velmi špatným závěrem. V konečném důsledku, když si to sesumíruju, je to pěkná "sračka". Je to obrovská škoda, protože to vypadalo velmi slibně. A to se nebavím o nepřehlédnutelně bídném CGI, za které by se styděly filmy 8 let dozadu.. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý film.Příběh odehrávající se v jednom vlaku dokáže zaujmout příběhem , prostředím i některými postavami v čele s Evansem,Harrisem a Hurtem,ale přesto je tu pro mě několik věcí co mi překáželi a to zejména rozpačitý závěr filmu... a dost mi vadila Tilda Swinton....souhrnně dávám 75 % a čtyři hvězdy. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Bong Joon-ho mě poprvé zklamal. Ledová Archa za mě tedy ani z daleka nedosahuje kvalit jeho jiných filmů (alespoň těch co jsem zatím viděl) a je to škoda. Námět skrýval nadějí na dobrý film se zajímavou myšlenkou (obzvláště od Bonga...). Jediné v čem predikce nezklamala je opět fajn sociální kritika a samozřejmě herecké výkony. Chris Evans se vyprofiloval do sympaťáka, jenž utáhne snad již jakýkoliv film. A zde se mu to opět daří. V čem však snímek hodně ztrácí je nezajímavý scénář, který dle méhoo dost mrhá potenciálem zmrzlého světa, který brázdí vlak, který nezastavuje. A vněm poslední přeživší světa, jenž si vytvořili svou společnost se značnými sociálními rozdíly. Tudíž se nic nezměnilo, jen prostor k žití je jaksi menší a neustále se pohybuje. Je opravdu škoda, že příběhově je snímek nezajímavý až běda. Dokonce i přes vstřícnou délku, která neslibovala nudu, nakonec film nudný byl. 40%. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama