Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (876)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně snímek, který stojí za to vidět. Skvělá myšlenka postapokalyptického sci-fi je rozvinuta hlouběji, než by se dalo čekat, a překvapivě to není otravné. Funguje to. Jsem si jistý, že je to jihokorejským přístupem, který dokázal i se západními herci divy. Navíc scénář není jen prázdnou výpovědí. Jsou zde scény, které by většinou do podobného filmu nezapadly, tady fungují výborně. Chris Evans ještě ukáže, že umí hrát. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Kdyby na konci skutečně všichni zemřeli a pak by byl záběr na ledního medvěda... dala bych tomu možná i 5*, protože by to byla neskutečná ironie. Takhle se to ale proměnilo na protahovanou se dvěma posledními lidmi, kdy při velkém štěstí ten klučina zemře za 70 let.. ooo super.. lidstvo žilo dalších 70 let a pak bylo vyhubeno.... na stáří.... Pokud to vezmu ale z té druhé strany, tak to byla moc fajn podívaná - s parádním nápadem, ten vlak byl bombózní - na ušpiněné a smradlavé herce typu Evans, J. Bell, O. Specter nebo J. Hurta či na vyndávací zuby Tildy, při nejlepším na pražské zfetované komparzisty frenolem bo jak se to vybuchující bombové svinstvo jmenovalo. V závěru teda 3-4*, holt neměli zjemnit ten konec tolik. ()

DH3Factor 

všechny recenze uživatele

Revolucionářsky naladěný kapitán Amerika, jakožto sociál ze zadního vagónu neurazí. Tahle americko-korejsko-francouzsko-česká variace na originální sci-fi pořádně motá hlavy. Sice jsem nechytil jemné nuance příběhu (například máčení sekery v rybě) tvořící podklad pro pochopení finále s ledním medvědem, ale i tak jsem z toho měl jakési podprahové trnutí. Takže minimálně jedno zhlédnutí si tenhle místy až umělecký divnofilm rozhodně zaslouží. ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem cestovanie vlakmi. Strávila som v nich niekoľko svojich najlepších rokov, stretla mnoho zaujímavých ľudí a zažila kopec zábavy. Tento snežný expres ma ohromne pobavil a pripomenul mi zážitky z vlaku. Ten pocit, keď máte vystrčené ruky a cítite čerstvý vánok medzi prstami, alebo stojíte v poslednom vozni s hromadou ľudí a snažíte sa prebojovať do prvej triedy. Ruky sme si síce neutínali, ale občas nám niekto pohmoždil kufrom nohu. Našli sa aj staré protivné strigy, ktoré nám bránili v presune. Kang-Ho mi naviac pripomenul jedného tmavšieho pasažiera, ktorý nám kedysi celú cestu „spríjemňoval“ fľaškou s acetónom. Najkrajšie je ale sedieť pri okne a sledovať, ako sa krajina za sklom mení. Ak si chcete užiť poriadnu jazdu, tak si kúpte lístok na tento snežný expres. Ale POZOR!.. vystúpiť možte až na konečnej... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Luxusní záležitost. Skvěle vystavěný příběh, nekompromisní tempo, mindfuck na každém rohu. Tenhle proteinově vyvážený postapo zákusek se mi hned tak nezají. Plnou palbu nedám, samotný závěr je už trošičku přitažený za uši, ale bylo to vážně o fous. A jakožto fandu do obrázkového čtení mě to nejspíš donutí pořídit si i komiksovou předlohu. „3… 2… 1… HAPPY NEW YEAR!“ ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Bohužel mírné zklamání a rozkošnou Tildu jsem nikdy neviděla, osobně ji podezřívám že je hermafroditka, neboť ona to ještě potvrzuje svým zjevem i v soukromí, nicméně je herečka dobrá. Těšila jsem se na Kang - ho Songa a Eda, leč škoda slabšího scénáře... No dobrá, dejme tomu... Jeden nikdy neví, co se může v budoucnu přihodit. Každopádně my, co proteiny až tak nemusíme a dáváme přednost vitamínů, to budeme mít o malinký chloupek jednodušší :-) ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Film jsem si stáhl náhodou a absolutně jsem nevěděl, o čem je. O to větší překvapení, že se jedná o tak dobrý film se skvělým obsazením. Velmi napínavý a gradující. Navíc potěšila i česká věta :)) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bizarně vemlouvavá postapokalyptická vize udělaná na efekt. 1) Logiku a myšlení odložte v předsálí a nezapomeňte si vzít od šatnářky lístek. Pseudofilosofické úvahy střídají pseudoakční okamžiky a divák jen zírá. 2) Ale je tu můj oblíbený 27letý Jamie Bell (Edgar), snímek nabízí zajímavou podívanou a tvůrci se snaží (se střídavým úspěchem) přemostit zoufalé díry ve scénáři a v celkovém pojetí díla. 3) Spoiler. Lední medvěd na konci symbolizuje fakt, že existuje potrava, kterou se živí, a tudíž existuje i možnost přežití pro lidi. Taky ovšem může znamenat, že těch několik přeživších ani nestačí zmrznout a medvídek bude mít chutnou večeři. Podobných duchaplností je ve filmu více. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

„My všichni, v tomto vlaku života, musíme na svých místech zůstávat. A každý z nás musí zaujímat předem nařízené konkrétní pozice. Nosili byste botu na hlavě? Samozřejmě, že nenosili, bota na hlavu nepatří. Bota patří na nohu, na hlavu patří klobouk. Já jsem hlava a vy jste bota! Já patřím na hlavu, a vy patříte na nohu. Ano? Takhle to je.“ Krásně vystihuje celý film. Na Snowpiercera jsem si dělal zálusk už delší dobu. Téma rozložení sociálních sfér na vlakové vagóny je zajímavé, a když se do toho přidají solidní herci a Barrandovské studia, tak by to mohl být zážitek. A taky, že byl. Co se filmu upřít nedá je prapodivná atmosféra, která balancuje na dvou váhách. Na jedné straně atmosféra klasického sci-fi, kdy se utlačovaní vzbouzí proti aristokratům a na straně druhé nadčasová myšlenka faktu, že tahle situace, tu byla, je a bude vždycky, kdy se někdo bude snažit hrát na Boha a řídit osud lidstva. Těžko film hodnotit. Rozhodně je to brutání jízda, která diváka nešetří. Nijak extra zvraty jsem nečekal, ale ten pár, který přišel v závěru, mě vcelku dostal. A upřímně musím říct, že Evans patří rozhodně mezi herce, kteří nehrají jen (s prominutím) přiblblé komiksárny, ale dokáže zahrát i jiné role a věrohodně. Samotná myšlenka filmu není nijak překvapující, takže se v závěru nedostavilo mnou očekávané překvapení. Film je spíše sondou do člověka, zda je schopen opravdu přežít a zůstat přitom stále lidskou bytostí. Asi nedokážu říct, že jsem film docenil, pravděpodobně, to bude chtít vidět ještě jednou. Co můžu teď s jistotou říct, že se jedná o kvalitní filmařinu (výborná kamera!) a působivý film. Návrat je stoprocentní. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nadupaná post apokalyptická jízda odehrávající se v uzavřeném vlaku, který si to šine zmrzlou krajinou. Výborná myšlenka! Průchod vzbouřené "lůzy" v čele s Chrisem Evansem od zadního vagonu až do přední části vlaku k hlavnímu stroji a padouchovi (Ed Harris) je impozantní. A co předvedla Tilda Swinton bylo na Oscara! Pekelnej soundtrack vytvořil i Marco Beltrami. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický snímek, který je postaven na poměrně bláznivé myšlence o neustále jedoucím vlaku skrze zmrzlou zemi. Nápad je to hodně šílený, ale zpracování funguje tak jak bych ani nečekal. Postavy dělají to, co dělat mají a nejsou jen pitomým masem na porážku. Vcelku mně překvapilo, že je většina filmu protkána bizarností a zároveň podávána v rozumně formě s akcí. Na můj vkus tam toho je strašně hodně, ale přesto Snowpiercer nepůsobí přeplácaně, funguje a zdárně směřuje k závěru, který je ve své myšlence hodně drsný. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl vážně mazec! Mám vlaky rád, v tomhle bych ale nechtěl trávit ani karanténu, natož 18 let! Tedy, v zadních vozech určitě ne.. Je to napínavé, plné kontrastů (např. tma - světlo :)), překvapení (kuk - kluk!), tak nějak tarantinovsko-korejsky ulítlé, po česku rozdováděné, místy až surrealistické. Věřím, že i kino, kavárna (minikinokavárna) s dětskou hernou by se našly a zejména pak nepostradatelná posilovna. Dám téhle komiksárně z nadhledu za pět a myslete si o mě, co chcete.. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Digitální sračka, která překvapí leda tak tím, jak až moc velká sračka to je, tohle vidět znovu, tak radši umrznout... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že během první scény jsem měl pocit, že sleduju nějaký anti-NWO konspirační blábol o chemtrails. Ale to jsem se spletl. Málokterá myšlenka je tak nosná jako promítnutí společenské hierarchie do uzavřeného prostoru. Proto jsou díla, jako je Weissův Dům o tisíci patrech nebo Aldissův Nonstop (který jsem nečetl, ale námět mě nesmírně láká), tak fascinující. A když se to celé navíc odehrává ve vlaku, beru to všemi deseti. Vlaky mě totiž odmalička fascinují, ale i děsí (více zde). Atraktivita Snowpiercera tak spočívá v postupném pronikání do předních částí vlaku a neustále přítomném kontrastu mezi životem těch vpředu a těch vzadu, to vše za občasných lehce filosofických úvah o společenství a jeho smyslu. Je tajemný Wilford spíš králem nebo Bohem? Proč nemůže vlak zastavit svou nekonečnou jízdu? Jak a proč je nutné ovládnout záhadnou Lokomotivu a co vůbec Lokomotiva symbolizuje? Všechno tohle dělá ze Snowpiercera nevšední a rozhodně zajímavý zážitek, který ani nijak zvlášť nesnižuje zamyšlení nad tím, jak to ty dystopie dělají, že se jim i přes přísnou segregaci společnosti podařilo vymýtit rasismus, ani nepříliš věrohodné digitální efekty. (1 015., 13. XI. 2014) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Sklamanie.... S takéhoto námetu som čakal trocha iný výsledok. Možno trocha vážnejšie, umiernenejšie a komornejšie post-apo ale rozhodne nie toto. Pripadalo mi to akoby tvorcovia kopírovali, veľmi dobrú a jednu s mojich najobľúbenejších Pc hier Bioshock. Vizuálna stránka bola úplne vykradnutá. Každým krokom k prvému vagónu to bolo stále viac a viac. Celý dej bol situovaný hlavne do vagónov takže keď prišlo na zábery vonkajšieho sveta mali sme možnosť vidieť iba nepodarenú CGI krajinu.. škoda. Dal by som aj tri * zase to nebolo tak úplne zlé, nejaké tie existenciálne pochody tam boli, ale ten koniec s nahrádzaním poškodených častí deťmi bolo nelogické až ma to zabolelo... Ani koniec nejako extra neprekvapil. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá žánrovka, kde je hlavní devizou netuctový námět a herecké obsazení...Přestože se celý děj filmu odehrává ve vlaku řítícím se zamrzlou krajinou ani chvilku jsem se nenudil....Dost dobrý! ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Trailer vypadal našlapaně a tak jsem byl nakonec lehce zklamán. Film to rozhodně není špatný, má několik pěkných scén, každopádně tady byl potenciál na pořádnou pecku a ta se bohužel nedostavila. Logických děr je tu, na tento druh filmu, až moc a závěrečné vysvětlování Harrise, proč se děje co se děje, mě teda zrovna 2x nepřesvědčilo. Každopádně herecké výkony jsou dobré, je komu fandit a úplný závěr filmu mě potěšil. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer je rozhodně zajímavý počin, který krom super kvalitní filmařiny nabízí i kupu zajímavých myšlenek a podnětů. Člověk si zde užije brutální akci i pomalé filozofování. Jednotlivé segmenty vlaku mění film, jak stylisticky, tak žánrově. Děj několikrát dokáže překvapit a postava Chrise Evanse je skutečně propracovaná s poměrně velkou hloubkou. Po technické stránce filmu vlastně není co vytknout. Možná levné cgi, ale to je tam velmi málo a zážitek nekazí. Režie, herci i kamera jsou vynikající. Problém je se scénářem, občas diváka dostane a někdy naopak překvapí velmi nemile. Myšlenkami a výstavbou je to velmi bohaté, na druhou stranu tu občas hapruje logika a bylo by potřeba něco vysvětlit trochu víc do hloubky. Je škoda, že postavy občas vypnou mozek, protože pak se to chvílemi začne rozpadat. Každopádně to ani na moment nenudí a dvě hodiny utečou jak nic. S lepším koncem a bez logických kiksů by to byla plná palba, takhle to je jen slušná spokojenost. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické akční sci-fi, které nestaví na vizuálních efektech nebo zombících, nýbrž na námětu a originální pointě. Moc se mi líbila nepředvídatelnost dalšího dění, zvědavost, co bude v dalším vagónu. Potenciál tohoto snímku byl obrovský, a i když zůstal ne zcela využit (nějaké mezírky tam jsou, co naplat), tak jen víc takových pokusů. Příběh graduje v závěrečném rozhovoru, když Curtis vzpomíná na první roky ve vlaku, kdy se konečně dozvíme, proč má pořád obě ruce. Ve filmu je úspěšně zamaskováno nečekaně mnoho známých hereckých tváří, za všechny z nich palec nahoru. Velké překvapení a silné čtyři hvězdy. Určitě by tomuto nevšednímu počinu, který byl z valné části natočen na Barrandově v české koprodukci, slušel i nějaký přiléhavý český název… ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tu sa ani nedá nemať zmiešané pocity, pri takej prekombinovanej scenáristickej haluzi, no s nejedným originálnym výtvarným riešením (slečna s metrom). Na mňa pôsobil trochu neujasnene a rozpačito (i nechcene komicky - škôlka) vo svojom záverečnom vyznení, aj tak ale klobúk dolu za odvahu - nie len tvorcom, ale aj producentom, že do toho naliali toľko peňazí. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama