Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 110 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 61,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 125,5 mil. (NIRO)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Natáčelo se od 22. února do 15. června 2012 v Louisianě a v Kanadě. (Varan)
  • Futuristicky vyhlížející automobil je koncept Audi Fleet Shuttle Quattro a designeři Audi ho navrhli přímo pro tento snímek. Ve scénách, kdy automobil řídí plukovník Graff (Harrison Ford), ve skutečnosti seděl v seriovém Audi A7 Sportback a konečný vzhled byl dotvořen pomocí CGI. (Saur.us)
  • V knize je možné dozvědět se, že oblíbenou zábavou Petera Wiggina (ve filmu Jimmy Jax Pinchak) bylo stahování veverek zaživa. (vojtaruzek)
  • Klávesnice pro levou ruku, používaná piloty jednotek dronů, jsou Razer Nostromo. (ČSFD)
  • Pohled na Zemi z oběžné dráhy v 52. minutě Blu-ray verze, zobrazující řecký Peloponésos s ostrovy Kefalonia a Zákynthos, je zrcadlově převrácený. Vpravo dole lze totiž spatřit Salentinský poloostrov, "patu" Itálie. (JASON_X)
  • V knize je Ender mnohem mladší než ve filmu, kde jej hraje Asa Butterfield. Na začátku vyprávění, ve chvíli, kdy je mu vyjmut sledovací monitor, je mu šest let. (Jirka_Šč)
  • Některé rekvizity k filmu byly vytvořeny 3D tiskárnami. (Cheeker)
  • Producenti konzultovali některé raketové technologie s Elonem Muskem, ředitelem společnosti SpaceX. (Cheeker)
  • Herci měsíc individuálně trénovali s členy Cirque du Soleil, aby mohli některé kaskadérské kousky dělat sami. (Cheeker)
  • Důstojníci U.S. Marine Corps mají knihu "Enderova hra" na seznamu doporučené literatury. (Cheeker)
  • Několik měsíců před premiérou se rozhodla podstatná část fanoušků knihy kvůli bigotním homofobním výrokům autora předlohy Orsona Scotta Carda film bojkotovat. Studio Lionsgate se od jeho výroků okamžitě distancovalo. (Brousitch)
  • Filmování částečně probíhalo i ve vesmírném středisku NASA. Prostory, kde se za normálních okolností sestrojují raketoplány a jiná vesmírná zařízení, posloužily několik dní jako ateliéry pro filmový štáb. (Reapper)
  • Název literární předlohy byl inspirací pro film Benderova hra (2008), příbuzný známému seriálu Futurama (od r. 1999), do jehož čtyř epizod byl také rozstříhán. S příběhem knihy ani filmu však neměl mnoho společného. (nopud)
  • Film je natočen na motivy knih "Enderova hra" a "Enderův stín" od Orsona Scotta Carda. První zmíněná se v roce 1985 dočkala ocenění Nebula a v roce 1986 ceny Hugo. (Mr.Bulanek)
  • Keď Mazer Rackham (Ben Kingsley) povie, že maorské tetovania na jeho tvári mu dovoľujú "hovoriť za mŕtvych", jedná sa o odkaz na knižné pokračovanie Enderovej hry pod názvom "Speaker for the Dead" (v preklade "Hovorca za mŕtvych"). (Macejko)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama