Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Už když jsem viděl, že se do Nesboova díla nasrali ušáci, tušil jsem průser ... že bude až takový, to ale ne ... absolutní dno, být Joem, tak tvůrce zažaluju.

 (hodnocení, recenze)

silentname

Zapomněl si dodat, že je to úplně jiné. Co vlastně z knihy zanechali kromě řekněme základní kostry bez většiny kostí? Ta kniha je prostě tak úžasná. Jelikož mám dost thrillerů načtených, tak zaporaka tady, řadím k neřadům typu Red Dragona, oba měli ve svých dílech celkem podrobně popsanou minulost.

silentname

silentname (hodnocení, recenze)

Tak som konečne knihu prečítal a jediné čo môžem povedať, že je to miliónkrát lepšie spracované než tu. Myšlienky a dôvody vraha sú jasnejšie, máme lepšiu predstavu o tom kto sú naši hrdinovia, ich motivácie a aj celková logika je tu podaná skvele. V knihe je vrah okrem toho podaný tak, že človek nevie kto to bude. Vo filme to je veľmi predvídateľné. A to je asi posledný klinec do rakvy čo zatĺkam tomuto filmu. Je to len posledný dôkaz, že to tvorcovia posrali na plnej čiare.

 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Jenže v knize jsou všichni podezřelí s vrahem propojení. Ve filmu změnili téměř vše jak už jsem psal.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Libilo se mi to jako klasická detektivka.. 4* knihu jsem necetl, ale myslel jsem si od zacatku filmu kdo asi bude vrah, kdyz to zacinalo o cca 30 let dříve a pak se to posunulo do teto doby.. Ale spoiler: divak nevi koho hraje pak ten malej kluk.. Mam dojem tam jeho jmeno zaznelo zpočátku a pak az u konce kdy byl dospělý..

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

ZdenoMolnar

Ne. U trailerů je to občas tak, že když se film přestříhá, prostě scéna chybí. Někde třeba uberou ze scény postavu, protože by to mohl být zásadní spoiler, ale tohle je ten první případ.

ZdenoMolnar

ZdenoMolnar (hodnocení, recenze)

Tento film má dve verzie konca? Lebo niektoré scény ktoré boli v traileru vo filme neboli. Napr. oheň v dome, detektívov krik, ryby v snehu...

na příspěvěk reagoval Nevka

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Mě se zpracováním film líbil. Jediné co se mi nelíbilo bylo rozuzlení zápletky a tam se na "zfilmování knížky" vymluvit nedá.

Prakticky nulové propojení postav. Čekal jsem víc, ale tohle byla jen prostě velká náhoda a spojitost mezi nimi žádná. Dvojice otec-dcera policajt tam například vůbec nezapadala.

Pro mě jen průměrná vyvraždovačka bez hlubšího smyslu, kde jsem si jen musel klást otázky, co s tím mělo společného to hafo postav okolo. Asi jen autorovy pomůcky na odkládání pozornosti a připravení závěrečného twistu.

 (hodnocení, recenze)

Kniha je 100x lepší. To je tak když ve filmu nechají motivace, ale pak změní jejich životní příběh a to potom nemůže dávat smysl. Navíc ten konec je ultradementni přitom v knížce je až neskutečný jak dobrý to je. Myslím finále na můstku nebo jak se tomu říká. Ale to nejsou zdaleka všechny chyby filmu, jen už se mi je nechce vypisovat, jen pokud někdo fakt bude chtít. PS: to jak Harry ve filmu odhalí vraha je vážně ostuda.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

qxkamo

Tak nevím, jak ostatní, ale já se nad tvým názorem nenasírám. Pokud se ti to líbilo a připadalo ti to hluboký, je to super, přeju ti to... Jenže když někomu napíšeš, že to špatně hodnotil proto, že to nepochopil, musíš počítat s reakcí. Protože většina těch lidí to pochopila velmi dobře. Pokud chceš rozmazávat psychologii a motivaci postav - tak to je právě to, co mě nasralo úplně nejvíc. Protože ano, v knize bylo velmi pochopitelné proč se kdo chová tak, jak se chová. Ve filmu vůbec. A vzhledem k mýmu vzdělání bych neřekla, že to bylo proto, že jsem to nepochopila:)) Film byl nedotaženej úplně ve všem. Takže mě mrzí, že jsi neuvedl jediný konkrétní příklad, co jsme jako podle tebe nepochopili. Protože jsem docela doufala, že budu moct přehodnotit svoje zklamání.

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

Nevka

Olse souhlas. Jeho knížky jsou vesměs boží. Larson dobrej, ale trochu přeceňovanej.. Ovšem Kepler je/jsou:)) pro mě diletant a už od něj nic číst nechci.

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Pítrs85

Olsena mám taky nejraději. Jeho Vzkaz v láhvi řadím mezi své 3 nejoblíbenější knihy. Jen mě trochu mrzí, že mám doma všechny díly (krom Washingtonského dekretu, který je mimo sérii) a k Nesmírnému spolu se Selfies jsem se ještě nedostal. U Larssona je smůla, že se nedožil vyššího věku. Byl výborný.

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Pítrs85

Jo, četl jsem i nějaké recenze a většinou se s tebou shodují, tudíž děkuji za potvrzení :) Já má ze severských nejraději Olsena, Keplera a Larsona.

na příspěvěk reagoval Pítrs85, viktorka181

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Nevka

Já mám přečtených všech jedenáct dílů, tudíž jestli můžu doporučit, po Netopýrovi to nevzdávej, toho beru spolu s dílem Policie jako nejslabší část, naopak taková Červenka, Pentagram, Spasitel... všechno super knížky. I poslední, loňská, Žízeň se povedla.

na příspěvěk reagoval Nevka

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

Ak by to bolo oznacene len jednym zanrom Drama, tak ma to 80%, ci? :D. A uz sa nesamonasierajte nad mojim nazorom, ja ten vas respektujem ;).

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, viktorka181

silentname

silentname (hodnocení, recenze)

qxkamo

Mimo pointu... ale čo už... možno je to v knihe vysvetlené lepšie, no film toho dokopy moc nepovedal. Aby som to teda upresnil... skoro vôbec nič. Takže keď človek pohne mozgom a vidí úvod filmu, tak dokopy je mu jasné viac-menej všetko. Dokopy je už treba len zistiť kto je vrahom. A ak to človek sleduje a dáva pozor, tak to podľa mňa pochopí veľmi rýchlo. Čo vieme o Val Kilmerovi? Čo vieme o Harrym a jeho vzťahu s Rachel? Nič sa tu dokopy nevysvetľuje a film ide len z bodu A do bodu B. Čo sa dozvieme o Katherine? Film sa nás snaží zamotať zbytočnými dejovými líniami, ktoré možno v knihe fungujú. V tomto filme však robia len to, že zabíjajú čas, otravujú a zdržujú. Nemyslím si, že ľudia od toho čakali len kriminálku. Malo to všetko čo to malo mať. Dobrého režiséra, dobrú predlohu, výborných hercov, trailer, ktorý dokázal navnadiť a dokonca vedel pôsobiť aj trochu creepy. A priznám sa, že som bol plný očakávaní na tento film. Pretože som veril, že to dokážu tvorcovia spraviť silno. Napriek tomu, že som nečítal predlohu. A potom sú tu len 2 možnosti... buď je kniha mizerná a vďaka tomu máme mizerný film (čomu neverím), alebo je to nudne spracovaná adaptácia, ktorá absolútne nevie ako správne svoj príbeh podať a zlyháva (to si osobne myslím).

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

qxkamo

No právě u kriminálky/detektivky musíš většinou pohnout mozkem, ano. Tady celé to vyšetřování i odhalení bylo uděláno tak diletantsky, že se člověk mohl leda tak smát. Žádné napětí, střih přímo katastrofický, snaha diváka zmást dalšími podezřelými absolutně nefunkční.

Celé to působilo jako sestříhané z asi tak 3 různých filmů, pak někdo dal jednotlivé části na stůl, zamíchal a náhodně uspořádal. Voila, máme film. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

elanius

No ten film je taková docela masochistická zábava, některé scény byly tak WTF, že jsem se i dost nasmál. A horší závěr v áčkovém filmu aby člověk pohledal. 

silentname

silentname (hodnocení, recenze)

qxkamo

A čo som prosím ťa na tom filme nepochopil? Fakt, že som vedel kto bude zloduch v polke filmu? Fakt, že sa to dokopy neuberalo nikam? Že to bola neskutočná nuda?

na příspěvěk reagoval qxkamo

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

qxkamo

A tak nám to, prosím, vysvětlíš? Co přesně jsme nepochopili a jaký vliv by to mělo mít na hodnocení? Fakt by mě to hrozně zajímalo, protože jsem byla moc zklamaná a nějaký "WTF?! To je bomba! Vždyť já kráva to jenom nepochopila!" by mě fakt potěšilo...

na příspěvěk reagoval qxkamo

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

mm13

privrete oci mi stacili na podpriemerne hodnotenie. Fakt ako je to len1 -2 levely, ktore film drzia  nad uplnym dnom zumpy 

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Njn, je to vážně kravina.

Dalšího Harry Holeho se už asi nedočkáme. Naštěstí...

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Nu, což lepší to být mohlo, ale dobře se na to koukalo. Mě to bavilo i když  to má takové pomalejší tempo. Film má vcelku slušný zvuk a kamera je také výborná. Přesto hodnotím nadprůměrně i když trochu se zavřenýma očima .

na příspěvěk reagoval mm13

silentname

silentname (hodnocení, recenze)

Zdá sa, že tento film nakoniec v rámci zárobkov pohorel. Dúfam, že nabudúce, keď sfilmujú Nesba, tak to bude lepšie, než... toto

vito_corle

vito_corle (hodnocení, recenze)

já bych se třeba osobně ani nezlobil kdyby to udělali tak jako to udělali s Muži, kteří nenávidí ženy kterou natočili Norové a pak s Craigem natočili tu americkou verzi ale ze Sněhulákem by to bylo naopak Sněhuláka bych to viděl na čistě norskou spolupráci aby to natočili seveřani aby prostě byli dvě verze tato a pak která by se přesně držela podle knihy a Harryho hrál Nor a všechny postavy buď Fini, Noři, Švédi jen můj názor ale jinak film se mi líbil i kdžy to nebylo podle knihy a skoro všechno změnili. 

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama