Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Recenze (713)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Detektív z hlavného mesta Nórska Harry Hole (Michael Fassbender) aj kvôli nedostatku vrážd v meste prepadol alkoholu a prišiel kvôli tomu o svojich blízkych. Jedného dňa dostane úsmevný list, ktorý vyzerá, ako keby ho napísalo dieťa, pretože je podpísaný ako Snehuliak. Keď v okolí mesta začne prichádzať k zmiznutiam a následným úmrtiam a jediné, čo ich spája, je snehuliak postavený na mieste činu, je jasné, že nejde o žiadny vtip a že v meste začal zabíjať zákerný vrah. - Celkom zaujímavý mix hororu s kriminálkou, ale od takejto produkcie som osobne očakával viac. Celé je to situované do velmi príjemného prostredia a záhada okolo vraha a snehuliakov funguje, ale postupne sa to dosť zamotáva a s odhalením a odôvodneniami činov sa určite dalo pracovať lepšie. Michaela Fassbendera som mal v minulosti, keď sa ešte účastnil menej známych hororových projektov, celkom rád, ale v tohtoročnom Alien: Covenant sa mi tým odporným výkonom zhnusil, takže mi v hlavnej úlohe nesedel. Sekundovala mu ale velmi slušná Rebecca Ferguson, ktorá ma tento rok zaujala v Life a tým krikom v závere ukázala, že má v sebe solídny Scream Queen potenciál, takže som ju u hororu opäť rád videl a rád ju uvidím znova. Taktiež potešila prítomnosť Chloë Sevigny a Tobyho Jonesa. Kameraman si zábery na zasnežené prostredie patrične užíval a vznikli z toho parádne scény. V neposlednom rade hudbu robil môj oblúbenec Marco Beltrami, ktorý nikdy nesklame. Napriek mnohým slovám chvály ale toto dielo nejako extra neodporúčam. Mohlo by to byť ovela živšie, kratšie a hororovejšie, pretože režisér už vo svojom žánrovom debute ukázal, že má na poli hororu čo povedať. + herec z Eden Lake, Town Creek a Alien: Covenant + herečka z Life + herečka z #Horror, American Horror Story: Hotel a Antibirth + herec z Dark Skies + herec z The Mist, Tale of Tales a Morgan + herečka z The Neon Demon + herec z When Animals Dream + herec z Regression ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Záběry týmu, který jezdil po Norsku a hledal fotogenickou mlhu, jsou na jedničku, ale ti chudáci, co se snažili odvyprávět příběh, se ztratili někde v překladu. Nevím, jak kvalitní je vůbec ta předloha, se kterou museli pracovat, ale určitě je vidět, že Alfredson naskakoval do rozjetého a nutně splašeného vlaku, který se mu zkrotit nepodařilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nepolíben knižní předlohou jsem měl o vrahovi jasno celkem brzy. Zahradník! Kdo jiný má blíž k zelenině, která se používá při stavbě sněhuláka? Další průběh mi však mé jasno, přiznávám se, poněkud zatemnil.. Tinker Taylor Snowman Spy. Nevyřčenost, náznaky, slepé uličky a přinucení diváka ke hledání ledabyle načrtnutých motivací. Estét Alfredson svým narativním stylem sice částečně zakryl natáčecí problémy, ale dá se předpokládat, že tahle znouzectnost rozmetá nejedno očekávání žánrových standardů a spoustu diváků znechutí. Za mě však má vzhledem k okolnostem absolutorium. Když si přidám Beltramiho dramatickou hudbu, opotřebovaného Fassbendera a Beebeho studie ostrosti a skandinávských mostů, jsem ochoten odpustit i spotřební finále, kdy se všichni důležití sejdou na jednom místě, aby si vše vysvětlili. Ťuky, ťuky na hrníček naznačuje, že za dveřmi je Leopard. Pokud bude mít na sebe víc času, rád jej pozvu dál.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Na filmového Snehuláka som bol zvedavý už od ohlásenia, pretože excelentná predloha je nielen mojou obľúbenou Nesbovkou, ale aj 1 z mojich najobľúbenejších počteníčok vôbec. A Tomas Alfredson bol frajer, ktorý kedysi bravúrne zvládol adaptáciu "Låt den rätte komma in", no "Snømannen" ostal nakoniec znesvätený. Pomenilo sa čo sa dalo, postavy stratili charakter, zaujímavosť a navyše sú biedne obsadení; Fassbender síce ako Harry Hole obstál (i keď osobne by mi na neho sedel Mikael Persbrandt) a dej je strašne prevzdušnený, zjednodušený, odbitý. A to je zle, vzhľadom k tomu, že predloha nie je žiadna objemná Kingovka a toto je 2hodinový film! A hororári - pozor - Snehuliak nikdy nebol ani nebude hororom, ide „len“ o starú dobrú severskú krimi. Napriek mnohým negatívam ale hodnotím kladne, lebo ma to aj tak bavilo a ten severský snehový vizuál fakt žeriem. Škoda len, že sneh tu pohltil aj obsah. Fajn film, no slabá adaptácia. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Až srandovně nepovedené. Alfredson vypráví tak klopotně a neobratně, že potenciálně napínavý případ zazdí asi už po dvaceti minutách, a to s prvním flashbackem s Valem Kilmerem, u něhož jsem regulérně vyprskl smíchy. Fassbender je ještě unavenější než v Assassin’s Creed a Sněhulák je přesně tím typem filmu, který je vždy za divákem a otravně kombinuje stupiditu a děravost zápletky s překombinovaností a zmatečností. Chápu, že to asi chtělo vyplnit klasický podzimní slot po Zmizelý, nakonec to ale končí i za Dívkou ve vlaku. 30% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Sněhulák je vizuálně neskutečná podívaná plná neokoukaných a sněhem nacucaných lokací, ale někdo si tady neuvědomil, že jenom ty k tomu, aby v divákovi vyvolaly mrazivě nepříjemný pocit v zádech prostě nestačí. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběhově neuspokojivé, formálně brilantní. Paradoxně se všichni spíše báli všeho možného než selhání příběhu, když je podle velebené knihy norského frajera Jo Nesba. Alfredsonovo realistické pojetí s nádhernými táhlými záběry na festovně zasněženou krajinu hřejí u srdce. Stejně tak modení vyšetřovatelské postupy, kterým zde ale není věnováno moc času, protože když se začne dít něco co by mohlo být potenciálně zajímavé, střihne se jinam, scénář uhýbá od knihy. V tom je ten problém. Fassbender je výborný, zpustlý chlapík co je zatím ještě ve formě, ale chystá se to zabalit, je Hole jako vyšitý. Druhý nejznámější kluk z plakátu Kilmer na druhou stranu působí až pitoreskně. Herecké obsazení je jinak lahůdkové, ale nemá šanci se na plátně pořádně předvést i díky tomu že spousta scén vyzní někam do ztracena. Strašně rozporuplný film, který sérii asi nenastartuje. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vážně mě překvapuje, kolik lidí vlastně film vůbec nechápe. Ano, spousta dějových linek vyzněla do ztracena, zřejmě v rámci proškrtávání už tak tak snesitelné stopáže, ale ve vyšetřování se nebude ztrácet ani nečtenář knižní předlohy. Film má výbornou mrazivou (haha :D) atmosféru, dokonce bych se jí výjimečně nebál nazvat hororovou a ačkoliv jsem si říkal, že skandinávské tvůrčí vedení co do autenticity zážitku může filmu jenom prospět, stejně jsem se nedokázat ubránit pocitu, že takový Fincher a jeho žánrová sestřenka Gone Girl je ještě o něco tíživější podívaná a vlastně jsem se u Sněhuláka nedokázal úplně naladit na potřebnou strunu (haha, další inside joke). Druhá půlka mě překvapivě pohltila více, ovšem jakmile došlo k rozuzlení, tak to pro mě bylo docela zklamání. Takže jsem si vlastně naplno nedokázal užít ani jednu půlku jak jsem chtěl. Nic to však nemění na faktu, že jsme rozhodně dostali nadprůměrnou adaptaci jedné slavné norské detektivní série, ve které jako vždy exceluje Michael Fassbender a vedlejší postavy hrají herci, které určitě odněkud znáte, což mi také tak obvykle nepřipadá a určitě to pomáhá k lepšímu ztotožnění se s postavami. Repete si asi nedám, ale za pár let bych si další případ klidně se stejným tvůrčím týmem a o něco méně zkratkovitějším scénářem s chutí dal. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tady není moc co dodat, Snömannen je přepis 7. případu Harryho Holea z cyklu kriminálek Jo Nesbø z roku 2007. A je to příšerná nuda, obsazení je sice bezva (Michael Fassbender, Chloë Sevigny nebo Charlotte Gainsbourg), ale žádný zážitek to není. Nuda, seď, klišé, zasněžené pláně, vykonstruované vztahy mezi postavami, nadbytečné násilí, příliš okatá propagace národní kultury. Po letech od Hodejegerne si stále s filmovým Nesbøm nerozumíme. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti tomu, když chce někdo zfilmovat knihu.. Pokud má ale takové choutky, měl by to udělat s respektem k obsahu a především autorovi. Né jen převzít základní myšlenku a překopat bestseller v neatmosférickou slátaninu, která musí každého fanouška knihy nevyhnutelně nas*at. Fassiho mám rád a už jeho obsazení do role H. Holea bylo na pováženou (kvůli jeho vzezření, ne hereckému umu), ale to co se právě dostalo na plátna kin, se dá těžko nazvat povedenou adaptací. Je to vůbec ještě adaptace knihy, když ji scénáristi zjevně nečetli a vzali si z ní jen jméno detektiva a toho roztomilého sněhuláka z přebalu? To je totiž to jediné z knihy, co jsem ve filmu poznal. 20% za pěkná panoramata, ale ta dnes uvidíte v každém druhém severském krimi.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Třeba loňskou Dívku ve vlaku mnozí rovněž sjeli, přitom mně se solidně strefila do vkusu. Jasně, tvůrci se nechali hodně inspirovat perfekcionistou Fincherem a jeho Zmizelou, nicméně svou kvalitu předvedli. Letos zase všichni uctívají thriller Wind River, ač si musíme přiznat, že s řadou témat se v jeho případě nijak zajímavě nepracuje a samotné pátrání je poměrně nahodilé. Sněhulák má několik neobratných momentů, neuspořádaných scén, nevyrovnané tempo, ale takovou kritiku, jaká se na něj snáší, si nezaslouží. Oscarový Dion Beebe předkládá výtečné záběry zasněženého Norska včetně starobylého Bergenu, úvodní mrazivá samota s následnou jízdou po praskajícím ledu se dostane pod kůži, zasmušilé atmosféře pomáhá i solidní zvuk a depresivní hudba. Asi není žádné tajemství, že hlavní hrdina (tradičně dobrý Michael Fassbender) pátrá po ženách zmizelých s prvním sněhem, cosi je spojuje, jenže pak si dáme kolečko třeba do minulosti, ve které vyšetřuje i Val „ještě žiju“ Kilmer, což ničemu příliš nepomáhá. Pak přijdou další postavy, záhy zmizí, čímž se děj znovu tříští. Motivacím mnohdy nerozumíme, orientace je tím horší. Potíž je v překombinovaném podání a těžkopádnějším uchopení několika stěžejních pasáží, které měly být nápomocné těm divákům, kteří předlohu z pera norského autora mrazivých detektivek Jo Nesbøa neznají. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby bol Nesbø “hore kopytami”, obracal by sa v hrobe. Neskutočne nevýrazný ne-horor, ktorý ani z pohľadu thriller žánru, nie je nijak prevratnou záležitosťou. Takmer dve hodiny nudy bez akejkoľvek snahy o budovanie atmosféry, bolo pomerne bolestivou skúsenosťou. Kto je všímavý, identitu vraha taktiež pomerne rýchlo odhalí, a tak sa jedinou originálnou premisou, stalo stavanie snehulika z dvoch gulí, čo dnes dokáže už takmer každý “k ... “, vrátane mňa. Veľká slabota, nebavilo, a chvála bohu za radu “známeho na telefón”, ktorý ma od tohto mdlého, nijak výrazného počinu, slušnou formou odhovoril. Niekedy som mal doslova pocit, že sledujem nejaký nepodarok z produkcie RTVS .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

O mysterióznych detektívnych príbehoch, ktoré píše nórsky spisovateľ Jo Nesbø som počul mnoho pozitívnych ohlasov. Samé chvály. Bohužiaľ dodnes sa mi nepodarilo prečítať ani jeden jeho román. Avšak viac menej náhodou som zhliadol snímok "Snehuliak", ktorý bol v roku 2017 natočený podľa jeho literárnej predlohy. Priznám sa, že som bol z toho tak trocha sklamaný. Miestami sa mi to zdalo fádne, miestami zbytočne prekombinované a ani to konečné rozlúštenie mi veru dych nevyrazilo. Nebyť nádherných severských lokácií, tak by som tomu dal asi len dve hviezdičky. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrazivá a bezútěšná atmosféra za milion, přesný Michael Fassbender (stačí chvilka a jeho Harrymu věříte, že je tam, kde je - totiž na dně), zajímavý případ a velmi mazaný scénář a Alfredsonova režie. Stejně jako v Jeden musí z kola ven je divák přímo tlačen k tomu, aby si všímal detailů, vnímal dialogy, byl neustále ve střehu... Ale je tu důležitý rozdíl - ve Sněhulákovi ho taková pozornost ve finále nijak neodměňuje, naopak ho má rozptýlit falešnými vodítky, chce ho zmást a nachytat. A daří se to na jedničku, musím říct. Záleží pak už na každém, jak moc to bude mít tvůrcům za zlé. Já si ten příběh (jehož předlohu jsem nečetl) užil se vším všudy.____P.S. Soundtrack Marca Beltramiho rozhodně stojí za samostatný poslech. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe som sa dal na audioknihy...a to je zrejme najvacsi problem s mojim hodnotenim tohto filmu...kniha je napisana super, ale film je natoceny velmi slabo. Nevysvetlene motivy jednotlivych cinov, zle postrihane a nedostrihane a herci sa tam tiez moc nesnazili, efekty na urovni didaktikuM (pocitac z cias jury)... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější kriminálka široko daleko plná chaotických flashbackových meziher, rušících už tak dějově nevyváženou hlavní příběhovou linii. Navíc je to celý prošpikovaný vyloženě blbýma scénama (fotka v magazínu, dva chlapíci v dětském koutku, prsatice na gala akci a další), až jsem se za Fassbendera kolikrát dokonce i styděl. Mrazí mě tak maximálně při pomyšlení, co by s tím udělal třeba... Fincher. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Alfredson se u mě prostě moc nechytá. Fassy toho moc nepokazil, ale na severskou detektivku tedy docela slabota. Mít k dispozici takto solidní herecký tým a ztratit divákovou pozornost zhruba v polovině příběhu není určitě dobré vysvědčení pro věřím, že výbornou knížku. Norsko na mě působí depresivním dojmem. Všude samý sníh a semtam nějaký ten vyšinutý jedinec. Škoda. Takto promarněná šance zamrzí. 55% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jů Nesbe je největší borec! Málo kdo umí krásně vykreslit zabíjení jako on. Jeho ságu s Harrym Holem miluju a vlastně není moc autorů, které bych si tak moc oblíbil. Jenže... Fassbender není Harry Hole a nikdy nebude. Ať hraje v Xmenech, ať hraje Steva Jobse, ať hraje kurva drát úplně cokoliv, jen ne Harryho. Na to prostě nemá. Sněhulák jako předloha je fantastická. Ale to zpracování je na úrovní lepšího televizního filmu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi mizerné zpracování knižní předlohy, které jsem po právu stále odkládal. Fassbenderovi jdou spíše padouchové, než postavy, které by měly být kladné. Absence jakékoliv postavy, s níž by se divák mohl ztotožnit a fandit jí, způsobila, že mi osud postav byl vcelku lhostejný. Kde jsou onen severský chlad, ona příznačná temnota? Těch několik napínavých minut se ve dvou hodinách rozplyne jak kapka v moři. Většina postav si navzájem lže a skrývá před sebou tajemství, a tak není divu, že místo spolupráce si na své přijde smrt. Možná bych ocenil, kdyby alespoň v tom marastu zůstal detektiv ležet uprostřed sněhu a ledu a už se nezvedl. Nejdrsnější scénou je hned zkraje vyplňování dotazníku, pak už se film jen vleče. Bez atmosféry, nulové gore, nezáživné. Oceňuji snad jen sněhuláka a severskou krajinu, i když z ní mohlo být vidět více. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Prvoplánové, naivní.. Harry Hole se nepovedl, i když Fassbender drží příběh nad hladinou, knížka někde jinde, než tohle..! ()

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama