Reklama

Reklama

Byl jednou jeden film: Mechanický pomeranč

(TV film)
  • Francie Il était une fois... Orange mécanique (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Legendárního filmaře Stanleyho Kubricka považuje dodnes řada lidí za Angličana, neboť (přestože se narodil a začínal v USA) právě v Anglii nejen žil a zemřel, ale natočil tu i svá nejlepší díla. Jedním z nich je bezesporu Mechanický pomeranč, který v roce 1971 vznikl podle stejnojmenné knihy Anthonyho Burgesse. Ta byla napsána téměř o desetiletí dříve - vyšla v roce 1962. Vypráví o chlapci jménem Alex De Large, jehož životní náplní je poflakování se po ulicích a barech a páchání bezuzdného násilí. Poté, co ho dopadne policie, se podrobí zvláštní psychoterapii, která mu zoškliví násilí, načež se obětí krutosti stane on sám... Představitel hlavní role Malcolm McDowell vzpomíná na náročné natáčení s láskou a humorem, stejně jako další členové štábu. V dokumentu uvidíme také Kubrickovu manželku Christiane, herce vedlejších rolí a ve vzácných archivních záběrech a audiozáznamech pak i samotného Kubricka, o němž je známo, že rozhovory většinou striktně odmítal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Co se dělo na plátně každý dobře ví, ale co za tím vším stálo? Jak se to vlastně dalo dohromady? Až neuvěřitelně náhodně. Informace nutné k životu každého filmového fajnšmekra. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, o ktorom je lepšie nič nevedieť, pretože bude lepšie, ak sa podrobnosti o natáčaní kultového filmu dozviete až z neho a mnoho vecí priamo od Malcolma McDowella. Napríklad aj to, že nie všetko bol umelecký zámer, niektoré veci boli iba dielom náhody a okamžitých rozhodnutí. Taktiež sa dozviete niečo aj o spoločenských metaforách, ktoré sa vo filme dajú nájsť a trochu si nad nimi zafilozofujeme. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick byl divnej pavouk, co točil výborný filmy a chudák McDowell, kterej v Mechanickým pomaranči schytal hlavní roli. Jo, hrát ve filmu je někdy fakt dřina. Masakr. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

"Jakmile stát, ale i jiná podobná autorita, třeba soudy, začne ukazovat jedinci jeho perverzi a snaží se jej převychovat, nejedná se o perverzi individuální, ale o perverzi státní. Stanley, ale i jiní odpůrci psychiatrie, školství a podobných institutcí, se bouřil proti chybám každé vlády, jelikož nebyla dokonalá. Všechny tyto státní zřízení, včetně policie, školství, ale i justice považoval na jednu stranu jako nástroj na zrovnoprávnění, ale na druhou stranu jako nástroj na kolektivizaci myšlení, níčení individuality a svobody volby. Sám ale nevěděl, čím vládu státu, kterou považoval za krajně zvrhlou, nahradit, dle něj by vláda demokratická, ale i vláda jednoho diktátora, tedy fašistická, vyšly nastejno. Kubrick je velmi nadčasový a pokrokový tím, že neukazuje zvrhlost státní moci v totalitním režimu, ale naopak ve zcela demokratické zemi, díky tomu nám to přijde mnohem nebezpečnější, protože takovéto metody by do demokracie neměly vůbec proniknout, a přesto, když se na to člověk díval před čtyřiceti lety, přišlo mu to jako sci-fi, ale jak dnes vidíme, děje se to a děje se to běžně." ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Nejsem Kubrickovým fanouškem a Mechanický pomeranč považuji za osobité, ale nijak významné dílo. I přesto sem tímto dokumentem nepohrdl a udělal jsem dobře. Velmi živé vyprávění podpořeno zajímavými fakty i osobními názory mě upoutalo natolik, že mám chuť si Pomeranč pustit a znovu zauvažovat jestli ten Kubrick byl génius nebo je jen prostě přílíš přeceňovaný. [80%] ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

Mám hodně ráda Stanleyho Kubricka, ale jeho Mechanický pomeranč nikdy nebyl filmem, který by mě oslnil. Je na něm vidět precizní filmařina, talent, zajímavá myšlenka, ale přesto mi jako jeden z mále Stanleyho filmů nepřirostl k srdci. Vidět o něm dokument už je však jiná záležitost. Mluvil tam sám Malcolm McDowell, tedy herec, který ztvárnil postavu Alexe, nebo Anthony Burgess,který napsal knihu (ta se mi narozdíl od filmu líbila opravdu hodně) a Kubrickova manželka Christiane Kubrick. ()

Reklama

Reklama