Reklama

Reklama

Země opět beze jména

(TV film)
všechny plakáty
Československo, 1992, 46 min

Režie:

Pavel Štingl

Scénář:

Pavel Štingl

Hrají:

Tomáš Töpfer (vypravěč)

Obsahy(1)

Zamyšlení nad historií bývalé československé výspy, Podkarpatské Rusi, a její podobou po desetiletích sovětské nadvlády. Málokterá země má tak pestrou historii, jako Podkarpatská Rus. Původně uherské území bylo v roce 1918 připojeno k nově vzniklému Československu, jehož součástí bylo po dvacet let. V roce 1938 zde byla vyhlášena autonomní Karpatská republika, jež však dala na pouhé čtyři dny zakusit zdejšímu národnostně smíšenému obyvatelstvu pocit nezávislosti. Ukončili jej Maďaři, kteří území obsadili a pod jejichž správou zůstalo celou světovou válku. Po ní se na krátkou dobu vrátilo Československu – to jej však jako akt vděčnosti postoupilo Sovětskému svazu. Podkarpatská Rus byla přejmenovaná na Zakarpatskou Ukrajinu, jež se po rozpadu SSSR na konci roku 1991 stala součástí nezávislé Ukrajinské republiky a od té doby má již v pořadí sedmý název Zakarpatsko. V roce 1992 do těchto míst odjel režisér Pavel Štingl a s tamními obyvateli natočil dokument o historických peripetiích, národnostních problémech a výhledech kraje, v němž se čas téměř zastavil. Samozřejmě, že mnozí z pamětníků vyprávěli o svých životních osudech v češtině. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě podaný dokument o vývoji posledního století v Zemi Rusínů, Judů, Maďarů, Němců, Čechoslováků, Poláků aj... Hlasem pana Topfera.. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavý dokument o životě na Zakarpatské Ukrajině v zanedbaných vesnicích uprostřed nádherné přírody. Rád bych se tam někdy podíval a zajímalo by mne, jak to tam vypadá teď - po 20 letech od natočení snímku. ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

Já za 80 let, co jsem na světě, jsem se narodil v Rakousku-Uhersku, pak jsem žil 2 roky v Rumunsku, po 1. světový válce 22 let v Československu, pak v Maďarsku za 2. světové války 6 let, pak 47 let při Rusech v Sovětském svazu, teď žiju na Ukrajině a to všechno jsem prožil v mém rodném domku. ()

Reklama

Reklama