Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Exner vyšetřuje smrt nepohodlného svědka. Detektivka s oblíbeným českým kriminalistou. Dramatizace románu Václava Erbena s hlavním hrdinou, vyšetřovatelem, kapitánem Exnerem, tentokrát v podání Petra Kostky. V centru kriminálního příběhu je velmi početná rodina Krempových, žijících v rodinné vile spolu s dalšími příbuznými a podnájemníkem. Rodiče měli čtyři dospělé děti, dva syny a dvě dcery, z nichž jedna nedávno zemřela. Vyšetřování se soustřeďuje na současné úmrtí syna Jana. Mladík byl považován za rodinného „blázna", kterého neměl nikdo kromě matky v oblibě, protože každému prováděl různé škodolibé kousky. Jenže jeho smrt, jak vyšetří kapitán Exner, nebyla nešťastná náhoda, ale vražda. Kdo mohl mít na jeho smrti zájem? Byl vrahem někdo z nejbližší rodiny? Kapitán Exner hledá motiv... (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víte, že je zakázáno vyslýchat opilé nebo opíjet vyslýchané?" Kapitán Exner to ví a taky ví, že i zdánlivě nevinný úmrtí může být tak trochu vražda. Taky rád tančí a dokáže být taková vtěrka, že se nastěhuje i s týmem do domu rodiny zavražděnýho. Tak to jsem si užil. Stejně dobrý byly domněnky, postřehy a drby podezřelých. A tím to dobrý končí, protože to celý bylo strašně moc televizní. Nakonec mi bylo celkem jedno, kdo je vrah a to u detektivek nikdy není dobře. Aspoň teda myslím. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slaboučká televizní krimi s kapitánem Exnerem. Tentokrát ho hraje Petr Kostka. Táňa Fischerová bohužel bledne při srovnání i s tou Gabi Vránovou z Pokladu byzantského kupce. A pohled na manžele Krempovi v podání Štěpničkové a Marvana je spíše smutnou vzpomínkou na dobu dávno minulou. Ono realizovat za normalizace v televizi látku, která sama sebe definuje hlavním hrdinou, který má zájem o ženy a nosí lepší šaty, je lehce nonsens. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrný, ale dobře obsazený detektivní příběh s Jaroslavem Marvanem v jeho poslední televizní roli. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi komorní zpracování, studiové, škoda.. Kostka není zlý! Jen škoda, že Kodeta do této role objevili jen jednou, hodil se náramně! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Druhý film s kapitánem Exnerem, tentokrát v podání Petra Kostky, žel naráží na příšerné zpracování, které nedokážou zachránit ani herecké hvězdy v čele s Jiřinou Štěpničkovou a Jaroslavem Marvanem. Je to velká škoda, protože zápletka a hledání motivu vraždy mentálně handicapovaného příbuzného slibovala slušný potenciál. Velké plus tu má výborná hudba dirigenta Štěpána Koníčka. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

U srovnání s dřívějším Exnerem Valou i pozdějším Exnerem Kodetem je Exner Kostka rozhodně nejnudnější, nehledě na to, že v tomto případě vůbec nelze hovořit o nějakém exnerovském typu (byť jistá elegance ani jemu nechybí). Zřejmě je to dáno dobou vzniku, čemuž konvenuje i neexnerovská cudnost, s jakou se kolem kapitána nechají motat nadějné objekty Fischerová, Rázlová, Merunková. Na druhé straně se Exner Kostka v některých momentech zdá mít zajímavý psychologický potenciál, což u ostatních Exnerů nehrozí. Stejný potenciál je ostatně i u vyšetřované rodiny, k čemuž se přidává jakási historicko-společenská tíže, neboť otec rodiny je pojat jako ukázkový dobou semletý "třídní nepřítel", čehož je pro atmosféru celé hry velmi dobře využito (zvláště také díky podání starého Marvana). Zde se můžeme právem pohoršovat nad prorežimní tendenčností ("buržoazní rodina"), čímž se ale připravíme o historicky jedinečný úhel pohledu. Ostatně motivu třídního nepřítele v televizních exnerovkách si blíže všimnu při jiné příležitosti. Přes naznačený potenciál je hra Bláznova smrt bohužel jen velmi nudnou detektivkou s poněkud vykleštěným Exnerem, s velmi okatým prozrazením pachatele už po třech pětinách stopáže a s velmi trapným úvodním pokusem o zobrazení protivného "blázna". Naštěstí alespoň s některými příjemnými hereckými kreacemi a s dobovým bonbónkem v podobě číšníkovy prosby k tančícímu páru "Prosím, ne tak výstředně. Máme někdy potíže". ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tendenční a nepříliš výrazná adaptace klasické exnerovky, která nabízí přehršel klišé a nudných, nezajímavých motivů. Prvorepubliková vila a její obyvatelé, režimem odepsaní lidé, zastávají ryze ideologický kontrast ke kriminalistické zápletce, jejíž struktura ovšem není bůhvíjak sofistikovaná. A bohužel, Exner v podání Petra Kostky zde, v období nejtužší normalizace, není a ani nemůže být oním pověstným sukničkářem, nýbrž jen svědomitým kriminalistou. Za pozornost snad ještě stojí vedlejší herecké výkony Jaroslava Marvana a Jiřiny Štěpničkové v rolích starých manželů Krempových, jinak je to bída. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ony už Erbenovy knížky nejsou podle mne nic extra, a když se k tomu při televizním zpracování přidá unylá režie, ani skvělí herci to moc nezachrání. Je fajn ty herce vidět, občas se tam objeví nějaký fórek, vidět dnešní kandidátku na prezidentku jako dívku s poněkud zhrublým hlasem je taky zajímavost, ale jinak je to celé prostě unavené a klopýtající. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Skutečně asi nejlepší na tomto detektivním příběhu je jeho herecké obsazení, nicméně já byl nakonec docela spokojený. Nenáročné to ono vskutku bylo, mělo to ale dobré momenty i zajímavé rozzuzlení. Průlet bláznových neplech byl k pousmání, stejně tak i mladá Rázlová – no kdo by s ní tehdy nechtěl strávit romantický večer na horách. Příběhů s Exnerem jsem zatím popravdě moc neviděl, tak to hodlám napravit a porovnat jestli byl Kostka fakt tak slabý oproti jiným, protože jeho výkon se mi zas tak hrozný nezdál. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé a upovídané, ale až do epizodních rolí výborně zahrané (Regina Rázlová!) A co se týče choreografie Petra Kostky, vzpomínám si, že přesně takhle blbě tančil ještě o pár let později v Pátek není svátek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Petr Kostka se mi v roli kapitána Exnera líbil, rozehraný příběh o nešťastné události v rodině Krempových mě sice upoutal, ale nevtáhnul mě celou.. Jedná se o celkem solidní detektivku, ovšem nic nadprůměrného diváka nečeká, ode mne slušné tři hvězdy.. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Další příběh z knih Erbena s kapitánem Exnerem. Přečetla jsem je všechny, je jich 12. A samozřejmě viděla i natočené filmy. V dalších filmech hraje Exnera Jiří Vala, Jiří Kodet. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Petra Kostku mám moc ráda a také si ho hodně vážím, ale tady mi jako kapitán Exner moc nesedl. Jiří Kodet byl daleko přirozenější. Taky mi moc nesedla ta opovídanost. Odehrává se pouze v televizních kulisách.To bylo na škodu. Nějaké menší oživení by mi nevadilo. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Kapitán Exner jako ,,dívkař" a elegán v podání Petra Kostky proč ne, ale Jiří Kodet mi v této roli přece jenom seděl víc. Samotný scénář byl průměrný, takže se herci mohli snažit jak chtěli, víc z toho vykřesat nešlo. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Druhý film s kapitánom Exnerom v hlavnej úlohe.Prvý bol Poklad byzantského kupca.Žiaľ toto dielo nedosahuje kvality toho prvého.Spracovanie televízne,hlavný predstaviteľ by síce vizážou bol dobrý pre stvárnenie kpt.Exnera,ale scenár bol slabý -vtipy žiadne,ani náznaky,jeho imidž zvodcu tiež slabučký....ak k tomu prirátame spracovanie á la televizna inscenácia - celkový dojem slabý.Veľmi slabý priemer až podpriemer.Škoda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Doba vzniku Exnerovi příliš nepřála, přesto se mi Kostka líbil více než naposledy Dlouhý. Ovšem i tak to nebyl ten správný švihák, navíc ani pořádně máchat rukama při tanci nemohl. Případ byl vystavěn celkem slušně, i když málem zvrat na konci byl spíše úsměvný. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Další detektivka ze série s kapitánem Exnerem v hlavní roli. Tentokrát v totálním televizním looku a s tváří Petra Kostky. Pátrá se po vrahovi mladého muže z vážené rodiny, který jí však dělal svým bláznivým chováním ostudu a také si proti sobě popudil spoustu lidí. Není se pak co divit, že ho jednoho dne najdou mrtvého. Exner dlouho tápe ve tmě, ke konci je mu však však jasné. Poměrně obyčejná a nenáročná detektivka. Hudba: Štěpán Koníček ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Nějak se to zdramatizovalo…“ U Jana Krempy měli snad všichni, kdo s ním přišli nějak do styku, důvod ho praštit. Ale co když tohle nebyla jediná vražda, která se v domě Krempových stala… Celkově docela pěkná detektivka. Petr Kostka v roli kapitána Exnera vůbec není špatný, jen to není takový elegán jako třeba Jiří Kodet ve Smrti talentovaného ševce, a nemotá se kolem hezká slečna jako třeba Gabriela Vránová v Pokladu byzantského kupce. Takže trošku taková nestandardní „exnerovka“. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Zpracování je poněkud rozvláčné, kniha je bez diskuse napínavější. Petr Kostka hraje jak může, scéna v baru, kdy se snaží "tancovat" mne pokaždé pobaví, přesto se mně osobně Vala nebo Kodet v roli Exnera, líbili víc. ()

Reklama

Reklama