Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Exner vyšetřuje smrt nepohodlného svědka. Detektivka s oblíbeným českým kriminalistou. Dramatizace románu Václava Erbena s hlavním hrdinou, vyšetřovatelem, kapitánem Exnerem, tentokrát v podání Petra Kostky. V centru kriminálního příběhu je velmi početná rodina Krempových, žijících v rodinné vile spolu s dalšími příbuznými a podnájemníkem. Rodiče měli čtyři dospělé děti, dva syny a dvě dcery, z nichž jedna nedávno zemřela. Vyšetřování se soustřeďuje na současné úmrtí syna Jana. Mladík byl považován za rodinného „blázna", kterého neměl nikdo kromě matky v oblibě, protože každému prováděl různé škodolibé kousky. Jenže jeho smrt, jak vyšetří kapitán Exner, nebyla nešťastná náhoda, ale vražda. Kdo mohl mít na jeho smrti zájem? Byl vrahem někdo z nejbližší rodiny? Kapitán Exner hledá motiv... (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slaboučká televizní krimi s kapitánem Exnerem. Tentokrát ho hraje Petr Kostka. Táňa Fischerová bohužel bledne při srovnání i s tou Gabi Vránovou z Pokladu byzantského kupce. A pohled na manžele Krempovi v podání Štěpničkové a Marvana je spíše smutnou vzpomínkou na dobu dávno minulou. Ono realizovat za normalizace v televizi látku, která sama sebe definuje hlavním hrdinou, který má zájem o ženy a nosí lepší šaty, je lehce nonsens. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tendenční a nepříliš výrazná adaptace klasické exnerovky, která nabízí přehršel klišé a nudných, nezajímavých motivů. Prvorepubliková vila a její obyvatelé, režimem odepsaní lidé, zastávají ryze ideologický kontrast ke kriminalistické zápletce, jejíž struktura ovšem není bůhvíjak sofistikovaná. A bohužel, Exner v podání Petra Kostky zde, v období nejtužší normalizace, není a ani nemůže být oním pověstným sukničkářem, nýbrž jen svědomitým kriminalistou. Za pozornost snad ještě stojí vedlejší herecké výkony Jaroslava Marvana a Jiřiny Štěpničkové v rolích starých manželů Krempových, jinak je to bída. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní krimifilm v hlavní roli s kapitánem Exnerem, jehož hrál v tomto případě P. Kostka. Elegantní kriminalista vyšetřuje záhadné úmrtí psychicky vyšinutého a škodolibého jedince z bohaté a rozvětvené rodiny. M. Nohýnek, jenž měl tohoto nepříjemného blázna ztvárnit, se však objeví pouze na začátku, a to ještě před úvodními titulky. Mezi podezřelé patří všichni členové rodiny Krempových (mimojiné otec J. Marvan, bratr malíř V. Postránecký, matka J. Štěpničková či výstřední bratranec J. Lábus), ale i osoby z blízkého okolí např. doktorové B. Prokoš (výjimečně ve větší roli) a F. Vicena. Zdeňku Kubečkovi se podařilo vytvořit poměrně dobře vystavěnou kriminálku, se slušnou atmosférou, většinu snímku vyplňuje série výslechů, pomocí nichž vyšetřovatel dospěl do finále, v němž nezvratnými důkazy usvědčil pachatele. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Nějak se to zdramatizovalo…“ U Jana Krempy měli snad všichni, kdo s ním přišli nějak do styku, důvod ho praštit. Ale co když tohle nebyla jediná vražda, která se v domě Krempových stala… Celkově docela pěkná detektivka. Petr Kostka v roli kapitána Exnera vůbec není špatný, jen to není takový elegán jako třeba Jiří Kodet ve Smrti talentovaného ševce, a nemotá se kolem hezká slečna jako třeba Gabriela Vránová v Pokladu byzantského kupce. Takže trošku taková nestandardní „exnerovka“. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

O proti svižnému a Erbenovsky dobře zpracovanému filmu Poklad byzantského kupce dost slabota. Celý film se utápí v rozvláčném tempu se silným socialistickým podtextem. Jak mám ráda pana Kostku, tak toto mu rozhodně nesedlo. Je to jako dobře rozehraná šachová partie u které oba aktéři po pár tazích neví co dál. Za mne sotva dvě hvězdy. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama