Reklama

Reklama

Zázračné studánky

(pořad)

Obsahy(1)

Studánky jsou s námi od nepaměti. Prameny čisté vody vyvěrající z hlubin země se těšily v minulosti velké úctě a péči. Často jim byla připisována zázračná a léčebná moc. Váží se k nim pohádky, legendy a pověsti. Dnes je ale mnohdy neznají ani místní. Dominik Tesař nás v seriálu Zázračné studánky zavede do různých koutů naší země. Poznáme příběhy, které se ke studánkám vážou, ale i historii míst, která je obklopují.
Jednotlivé díly:  1.-V kraji menhirů a kolébky našich dějin
2.-Na hranici uprostřed země
3.-Tajemný Křemešník a jeho okolí
4.-O boji s draky, kodování a velké lásce
5.-Prameny tajemné Gabrety
6.-Po cestách poustevníka
7.-Tajemný doktor a křížová cestička
8.-Modlivým dolem za svatou paní
9.-Kolem Krvomlýna do pekla (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit seriál o studánkách v našich krajinách je jistě výborný, bohužel obrazové zpracování ani komentář mi nepřipadá zrovna profesionální. Nevhodné poznámky a vložky Dominika Tesaře (např. zmizení v závěru s výzvou k závěrečným titulkům a pod.) mi připadají nevhodné pro tento druh pořadu. Být Dominikem, hodně bych se učil u podobného pořadu Divočina bez hranic či Zpět k pramenům. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vypravovaný pořad, nicméně spíše populárně-naučného rázu. Vytknul bych výběr lokací, studánkově zajímavých oblastí je více - třeba Brdy nebo Novohradské hory. Jinak standardní filmové zpracování, trochu rušivá hříva průvodce D. Tesaře, snaha o tajuplnou hudbu na pozadí. Jednou zkouknout neuškodí, aspoň máte tip na výlet (jezdíte-li do přírody). Podtituly jednotlivých dílů: 1.-Od Peruce do Třebíze. 2.-Prameny pod pohořím Džbán, ze kterých pili bojovní Lučané, ale i sv. Vojtěch a sv. Václav. 3.-Při cestách poutníků i stezkách lesních skřítků. 4.-Putování od berounské Kody přes svatojánskou Ivanku až ke studánce milenců U tří habrů. 5.-Příběhy šumavských studánek v okolí Kašperských Hor. 6.-Putování za sv. Prokopem. 7.-Pěnčín a jeho okolí. Ke shlédnutí v online videoarchivu ČT. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Televízna prechádzka po vzácnych a často už aj zabudnutých miestach krásnej Českej republiky. Vzácnych nielen kvôli samotným studničkám, ktoré tu boli predstavené, ale kvôli duchovnému dedičstvu, s ktorým sú spojené a na ktoré by žiadny národ nemal zabúdať. Nápad je to veľmi dobrý, ale jeho realizácia mohla byť oveľa lepšia. Nepáčil sa mi scenár! Pri všetkej úcte - pán Dominik Tesař nie je pre mňa autoritou, ktorá by tieto miesta dokázala dôveryhodne a objektívne predstaviť. Film je takto určený skôr pre diváka, ktorý hľadá iba zaujímavé turistické atrakcie - a to je škoda. Chýbal mi tu objektívnejší a odbornejší pohľad napr. cirkevného historika, odborníka na pútnické miesta. V každom prípade za vizuálny zážitok a za nápad ****. (18.12.2011). Dnes som videla ďalší diel - Tajemní Křemešník a jeho okolí - a bol lepší ako predchádzajúce. Zaujalo ma to a obohatilo o nové informácie. (25.12.2011) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na díl o svatém Křemešníku u Pelhřimova, který znám velmi důvěrně. Nápad natočit seriál o zázračných studánkách je chvályhodný, ale to zpracování mi přijde opět povrchní, podobně jako např. u seriálu o poutních místech (mimochodem, proč porážka na Bílé hoře? - snad vítězství, ne?). Postava vlasatého Daniela Tesaře působila, alespoň pro mne, rušivě. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Průvodce studánkami po zemích českých. Vzhledem k tomu, že se historicky k téměř každé studánce dochovala nějaká - často děsuplná - pověst, mají mnohé díly strašidelný náboj. Kromě historických zajímavostí je devizou pořadu samozřejmě úžasná příroda a studánky samotné. Je fantastické, že tato místa vydržela mnohdy stovky let a lidé se k nim stále vrací. Jinak moderátor Dominik Tesař byl podle mě sympaťák. Pozn.: počet dílů byl oproti zde uváděným pěti později navýšen ještě o čtyři. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama