Reklama

Reklama

Burzovní makléř Jeffrey Desange, který po finanční krizi v roce 2008 přišel o veškerý majetek, zavraždí v záchvatu šílenství své kolegy i manželku, se kterou má dvě dcery, tříletou Victorii a roční Lily. Obě dívky odveze pryč z domova. Někde uprostřed lesů dostane na zasněžené vozovce smyk, auto sjede ze srázu a dole v rokli narazí do stromu. Při nárazu se Victorii rozbijí brýle, které musí nosit. Všichni přežijí a Jeffrey odvede dívky do nedaleké opuštěné chaty. Zde má v plánu obě dcery zabít a pak zastřelit sebe. Je ale napaden záhadnou černou postavou, která ho zabije. O pět let později Jeffreyho identické dvojče Lucas najímá záchranný tým, který obě dívky v lese našel. Dívky jsou odvezeny na kliniku dr. Dreyfusse. Hovoří o jakési „mámě“, která se o ně v lese starala. K Lucasovi jsou zpočátku nepřátelské, ale poté, co Lucas dá Victorii brýle, ta ho poznává a obejme ho. Lucas a jeho přítelkyně Annabel získají dívky do své péče… (TV Nova)

(více)

Recenze (1 026)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Můj sen byl mít ve stáří chatu na Orlíku a na chatě Orlíky, možná ale své přiblblé vize lehce zreviduji, neboť bych nemusel mít zajištěnou tolik vytouženou samotu. Jakožto stařičký, impotentní, skoro čtyřicátník, přece nebudu zvědavý na nějaké promenování a obtěžování strašidelnou Svatební košilí, brrrr. Kór když na světě poletují takové pekelné stvůry, které dokáží vyčmuchat po pěti letech i verbalovu odhozenou šprcku, chvílema jsem měl pocit, že ten bloodhound mohl kandidovat na prezidenta, neboť (kromě čichu) splňoval základní atributy tří nedávných rivalů, rypák jako kráva, trojitá brada a nebylo mu rozumět. No nic, pojďme k příjemnějším věcem, tedy k hororu. Od Sinisteru každopádně další milé překvápko, už úvodní titulky byly éňo ňéňo, respektive celý začátek filmu, až pak to lehounce stagnuje a začne mírně uvadat, my chytří lidé tomu říkáme "od deseti ke čtyřem", poslední desetiminutovka, koukám, nebyla k smíchu jen mně, ale zase to vyvážil výše zmíněný hund, okatá basačka, basistka, basmanka, čert to vem a nevypadat tak dobře, chtěl bych mít Nikolajův xicht (ne jméno). Takže odpuštěno, omalovánko. Navíc jsem až dnes konečně pochopil píseň Jsi moje táta od transportérů z Luny a slibuji, holkiii, že máte u mě schovaný použitý tanga. Takže velice slušný horůrek a i malá Hrzáňová (retardované bejby) skončila tak ...kurva, přece to nevybleju, ne?? P.S. Drahá Lil, už svou Svatební košili měnit nebudu :). ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ucházející horor, který vcelku stojí za vidění. Má to slušnou atmosféru, herecky to taky není špatné (byť Jessica Chastain v těch černých vlasech vypadá příšerně), a místy mi to přišlo skutečně strašidelné, i když některé věci mi tam nedávaly moc smysl, je tam hodně klišé, a samotný závěr mi potom přišel stupidní. Jako výplň na jeden večer asi proč ne, ale stejně si myslím, že se mi to vykouří z hlavy hodně rychle. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v kině. Mírně temný mysteriózní horor s dávkou nepředvídatelností a extrémně a bravurně lekacími prvky. Tak bych to zhruba a lajcky zhrnul. Očekával jsem trochu méně, dostal jsem víc, takže jsem spokojený a ani tenhle snímek nemůžu řadit do těch nadprůměrných - dopadlo to o dost lépe :-) . Zde si režisér dal opravdu záležet, protože tohle rozhodně připomíná více starých hororových klasik. Příběh má film hodně vydařený, nějaké nesrovnalosti v příběhu nalezneme, ale vcelku nejde o nic zásadního. Film má stejné tempo, trochu slabší, ke konci trochu nabere obrátky. Atmosféra je zde mírná, ke konci na závěr hodně silně funguje. Hudba je vybraná dobře, není nějak úchvatná či bezchybná, ale krásně byla zasažena do dění ve filmu, ke konci zajímavé skladby. Hororové prvky ? Lekacích scén zde bylo poměrně dost a k tomu 2 naprosto šíleně lekací - to musím pochválit. Nebo závěrečná hrůzostrašná scéna v domě, to jsem se fakt děsil - což je dobře, neboť tak má slušný horor vypadat. Takže děsivost se zde najde, hlavně v této posl.scéně, mohlo ji být více, ale nevadí. Krvavost ? Nějaká krev zde byla, ale bylo jí málo, což ale v rámci tohoto filmu nebyl závažný nedostatek. Úvod byl opravdu dobrý, dokázal bez problému zaujmout. Scénář neměl moc chyb, spíše mohlo být více nápadů. Ke konci filmu mohl být lepší závěr, ale i tak se mi líbil, hlavně ta atmosféra, neuvěřitelnost zrůdy, která účinkovala po většinu dění ve filmu. Herecké obsazení bylo vybráno dobře, neměl jsem s nikým žádný problém. Jessica Chastain mě zde bavila, ale ze začátku mě moc nezaujala, možná i tím, že měla jiné vlasy, než své přirozené, v těch přirozených se mi líbí víc, ale to je detail. :-) Ve výsledku jsem nadmíru spokojen, dostal jsem víc než jsem původně čekal. Film, který má hodně blízko k starým hororovým klasikám. Nějaké nedostatky jak už jsem psal by se našli, ale velký problém nemám. I více zapamatovatelných scén mohlo být, ale i tak paráda. Režie a technická stránka filmu bez problému. Kamera v pohodě, slušně odvedená práce. Návštěvy kina nelituji. Takže celkově hodnotím na pevných a zasloužených 85% = **** ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To, co mi provedl Darabont na konci své Mlhy, to mi tady vpálili mezi oči hned na úvod, jen tak, na rozehřátí. Když mě film málem rozbrečí hned po úvodních pár minutách, jeden by neřekl, že mluvíme o hororu. Přitom o sakra dobrém (i přes ten nešťastně rozmrcasený konec). Působivý rozjezd s nehezkým smykem táty, co všechno kvalitně posral, mě vtáhnul k sobě na plátno, hluboko do příběhu. A postupně to gradovalo, až mě to kousek po kousku nacpalo do zdi. Přímo do těch hnusných plesnivých fleků. Takže dneska v noci budu spát radši pod postelí. Stejně bych se pořád s úlekem vytrhával ze spaní a bál se pod tu svou postel nakouknout, tak aspoň budu hned vědět, na čem jsem :-) Tohle byla prostě taková lekací rodinná hororová lahůdka, na jaké jsem si už dlouho nesmlsnul. A to i přes to, že přede mnou něco divnýho vběhnout do šatníku, tak tam teda určitě nepůjdu počítat ramínka. A když už, tak nejpozději při pohledu na ten fujtajbl flek na zdi beru roha! A tím klidně obětuju honorář za film, kvůli odchýlení se od scénáře :-) Škoda jen toho na dva kusy rozbitýho závěru na plošině. Dojení citů bych i bral, ale bez přerušování, prosím. Místo jedné hutné katarze jsem tak dostal dvě části, bohužel s naprosto ulámanými hroty, v součtu již bez působivého vyvrcholení. Takže nakonec se nekonalo ono známé „sežvýkalo mě to a vyplivlo“, což zamrzí o to víc, že našlápnuto k tomu v první půlce filmu určitě bylo... Ale za ty dva vlčí andílky nakonec přece jen nacpu do tý hnusný škvíry všech pět hvězd, i když aspoň půlka té páté zůstane trčet ven. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jsi moje máááááááma, moje máma, kterou mám nade vše rád, ale moc strašidelnosti a originality si nepobrala. Dvě malé holčičky nám tak trochu po pěti letech (!) strávených v lesní chatce zdivočely poté, co jejich tatík zvolil dobrovolný odchod z tohoto světa odkrouhnutím se z pistole. A dvě siroty byly svěřeny do péče jeho bratrovi, který z nich má radost, a jeho potetované manželce s tvrdým rockovým "páčem" by taky nevadily, kdyby si ovšem z lesa nepřivedly strašlivě žárlivou mámu. Je úžasné, jak tenhle film strašil bídně, naivně, přihlouple a v podstatě byl zcela nestrašidelný. Nezpůsobil mně jediný úlek. Prostě nic. V tomto ohledu se filmu mimořádně nevedlo. Nechci to svádět na zadek Jessicy Chastain, jehož civěním na něj jsem byl velmi často zaneprázdněn, ale lekačky a strašení byly v tomhle horůrku trapas. Trikaři se u kreatury zjevně inspirovali Erbenem, Švankmajerem a dokonce i klasickou scénou s létajícími příšeramp ze Švandy dudáka. Smál jsem se také, že bratry ztvárnil jeden a ten samý herec. Finále také žádná velká bomba. Obstojnou fazonu měla pouze vizuální stránka, také pád ze schodů byl vydařený a Jessica Chastain, která ačkoliv předvedla jen běžný herecký standard, tak se na ni dobře koukalo a film táhla. Nebýt její účasti, tak by možná byl propad ještě větší. Vše totiž už působilo okoukaně a tudíž neoriginálně. Tenhle hororový jogurt je tak řídký, že by v něm lžička opravdu nestála. Zkrátka horůrek, co je založený na ubohém strašení, s absencí gore, není žádný horor, ale přitroublá pohádka. 40% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Máti vypadala ako šupácky nakreslený Marilyn Manson pri svite mesiačika a keby som prišiel k niekomu, kto to zrovna pozerá a bežalo by posledných desať minút pred koncom, tak sa spýtam, že na akú uplakanú rozprávku to čumí... Preto som aj jednu hviezdičku ubral. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pôvodné Muschiettiho Mamá sa mi páčilo omnoho viacej. Vyše hodinu a pol trvajúci film viditeľne nefunguje na rovnakom princípe ako trojminútový kraťas. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete pořádné drama s hororovými prvky (včetně gradujícího závěru), musíte rozhodně na jinou adresu: http://www.hcsparta.cz/zapas.asp?id=SPA-TRI-5-4sn-Po-najezdech-srovnano-6224 (že vám chybí ve výčtu slovíčko mysteriózní?! Zkuste zdejší klobásu.....).Tohle byl (řečeno hokejovou terminologií) obyčejný match, byť (lehce) nadprůměrný, na který se sice dobře kouká (nuda nehrozí), do sedačky však v žádném případě nepřiková a hlavně (max) po sezóně si na něj nikdo nevzpomene. Na druhou stranu, základ (k) úspěchu je potřeba někde položit, tak uvidíme? (A. Muschietti) příště. A hlavně, pořád stokrát radši tuhle starostlivou, vyzrálou (to doslova) mámu, než tu falešnou http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/lunetic/mama-4207 . P.S. to verbal: Táta už tu byl http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/tezkej-pokondr/tata-lunetic-mama-42250 a nebyl špatnej, takže scénář „nahrubo“ už by byl.... 60% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

jessice chastain som teda drsnú mladú rockerku neuveril, aj keď je to krásna a talentovaná herečka... inak pomerne priemer, taký hollywoodsky hororový štandard, ktorý ľahko vytŕča iba lepším vizuálom a lepšie urobenými efektmi (mama je naozaj urobená veľmi dobre), čo je logické, keďže za tým stojí torrovo meno a teda to má väčší rozpočet a punc "áčkovosti"... logika tu však chýba skoro na každom kroku, všetko je podriadené lacnému efektu a hororové klišé vo svojej najobohratejšej podobe tu defilujú pred divákom, ktorý je ľakaný a detsky strašený klasickými zvukovými efektami a tzv. "ľakačkami"... ale chvályhodné je, že sa to snaží aj o atmosféru a občas to vychádza... slabé tri * ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Tí ľudia sú proste fakt nepoučiteľní. Tak niekto proste zistí, že v chatke uprostred lesa, veď ako inak, sídli veľké zlo a dotyčný sa tam vyberie sám a ešte aj v noci. Vyzbrojil sa foťákom a strašne smrteľným bleskom, ale asi nevedel, že blesk duchov nevie odplašiť resp. vystrašiť na smrť, ale to je tiež zbytočné kedže sú už mŕtvi. To ako fakt nemôžu počkať kým bude deň? Čo si myslel, že nafotí pár fotiek ducha a on si spokojne odkráča domov, ne?! Mama vo filme, bola naozaj nevkusne celá digitálna, bolo to proste prehnané. A mám jednu otázku, to, že jej ruky vyzerali ako konáre stromu keď už bola zlá bubu ježibaba (chýbala už jej len šošovica na nose) pochopím, ale prečo jej ruky tak vyzerali aj keď žila? Navyše ich mala strašne dlhé, neviem ale podľa mňa jej tvorcovia určite hrávali Dead Space. A ten koniec? Och to bolo tak dojímavé, že som myslela, že keď skočia do vody narazia na ľadovec. No ale aby som tu nesekala hrdinku, pretože tí čo moje komentáre čítajú vedia, že som strašpytlík, tak priznávam sa, že po scéne v chatke (áno tá kde ten kár išiel sám a v noci) som si po izbe musela hľadať srdce pretože nebála som sa ani tak tej scény ako tých nehorázne divných a strašidelných zvukov. Už som si aj chystala aspirín keby ma prepadne len tak znenazdajky infarkt. A samozrejme sa nesmiem zabudnúť vyjadriť k tej malej špine Lilly. No ja keby mám žiť s deckom, ktoré mi uprostred noci chodí po dome po štvornožky a vyzerá jak zo Silent Hillu tak ju zdrapím a vyhodím do smetí. Nie, že ešte jej zaklincujem okno aby neutekala. Sviňa malá tá mi teda riadne dvíhala hladinu strachu. Neviem či som si aj necvrkla! Koniec som tak povediac nečakala, dobre! Tak moje dedukcia stojí za hovno a nečakala som ho vôbec! Ale prekvapil a bol celkom fajn, čakala som niečo na štýl odíď satan, vytiahla by krucifix a zrazu by bola šťastná rodina. Lepšie 3* ale čakala som pri niektorých scénach naozaj viac a pri niektorých som toho dostala až moc, potom som musela od strachu zadržovať dych aby som nevrieskala na celý barák a aby sa náhodou nešírili reči, že som psychicky labilná. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Může mi někdo do prdele říct, co na této sračce mělo být jako hrůzu nahánějícího. Za celou stopáž se mi nepostavil ani chlup na mém dlouhém pyji. Až tak to bylo ubohé. Nebyla tam děsivá atmosféra a nebyla tam ani lekačka. Tak kurva, když jdu k pootevřené skříni a slyším od 8 leté retardované nevlastní dcerky ať ji neotvírám, tak je snad mojí povinností ji otevřít. Proč ji ta potetovaná feťácká kráva zavřela? Čím déle jsem na to koukal, tím mi to přišlo dementnější. Samotné finále hodlám totálně ignorovat, jinak bych se musel nasrat. Ani se nedivím, že tuhle sračku v novém Scary Movie neměli tendenci parodovat a dali ji tam na chlup stejnou, protože je to parodie sama o sobě. Vždyť těm dementním děckám, co 5 let žraly třešně a motýly a chovají se jako pejsci, těm se člověk musí smát. Ona je to vážně taková kokotina, že se to až těžko popisuje. Andres Muschietti je zaručeně buzerant, protože něco tak kreténského nemůže zdravý heterosexuál přece vytvořit. Každá píča, která se chystá tvořit horor by měla poznat, jestli to její monstrum po vizuální stránce za něco stojí. Pokud ne, jak tomu bylo bezesporu v tomto případě, tak by mělo být monstrum ukazováno minimálně, nejlépe ani jednou. Jinak veškerou atmosféru, kterou si film silou vůle držel odvane vítr úplně do hajzlu. A že se pod takovou píčovinu podškrábne del Toro, u kterého jsem předpokládal, že ta vrcholná dementnost o kokotovi Faunovi a jeho zkurveným labyrintu byl pouze úlet, který potká skoro každého režiséra, to mě velmi znepokojilo, abych to napsal nejslušněji, jak dovedu. Dlouho jsem neviděl horor, v tomhle případě spíše ,,horor", který by mě takhle namíchl. Proberte se a přehodnoťte svá hodnocení! Takové píčovině může dát něco jiného než odpad pouze člověk, který místo snídaně kouří ptáky. Nezlobte se na mě. EDIT: Mám chuť povyházet z oblíbených polovinu lidí a možná tak učiním. Ráno moudřejší večera. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že je to opravdu impozantní snímek, plný překvapivých a lekavých scén, opravdu LEKAVÝCH! Jen škoda, že nejsou vidět drsné záběry trochu víc. Po shlédnutí jsem se cítila zvláštně, jelikož jsem moc nepochopila smysl celého filmu, tudíž pro mě skončil neuspokojivě a nenaplnil mé očekávání. Ale i přes tento velký mínus jsem do něj byla opravdu zažraná. A tleskám dětským hereckým výkonům, jelikož ty překonaly i některé více zkušené herce. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Horor, u kterého jsem věděl předem, že mě zaujme, protože se jedná o španělskou distribuci a skutečně zaujal. Vydařený děj, napínavá atmosféra, krásná Jessica Chastain a vydařené lekačky, tak bych asi shrnul tu pozitivní část Mamy. Naopak velký, negativní dojem ve mě vyvolal závěr tohoto filmu. Ten závěr se mi zdál takový, až moc sci-fi, ale jinak jsem nadmíru spokojený. Jak říkám, nejlepší horory jsou podle mě z dílen Španělska. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností jsem vždycky rád, když je horror horrorem a ne pošahanym thrillerem, ve kterym běhá mentál s motorovkou. Při sledování mámy jsem byl ovšem vskutku znechucen. Očekávaje vpád krvavých orgií urputně a násilím jsem odtrhával svá víčka od očí, aby se vší tou nudou nezavřela. Až by se chtělo říct, že nakonec víc krve cákalo ze mě, než z filmu. A třebaže vždy tvrdím, že horror by neměl být definován litry rudé tekutiny, po shlédnutí tohoto budu asi razit opak. Film má dva zásadní problémy. Tím prvním je otřesná rutinní hudba, která potenciál atmosféry drží hluboko v šatníku, ze kterýho máma leze ven. Druhým problémem je pak šílená, ale až skoro fakt otřesná šablonovitost. Díky tomu naprosto přesně víte co v jakém momentě očekávat, čeho se kdy leknout a vlastně můžete s velkým předstihem hádat, kudy se děj bude ubírat a jak to všechno dopadne, přičemž v závěru budete mít pocit, jakoby jste se dívali na nepříliš vydařenou pohádku od Tima Burtona. Taky absence krve konec konců vadí hodně, protože obvykle (když už nic jinýho) alespoň nechává diváka v pozoru (tady snaha o chytrej horror prostě nevyšla). Lekačky jsem k tomu všemu prozíval s pocitem, že horší věci prožiju při psaní tohohle komentáře. Že kamera nadprůměrná, že herci fajn, to potom ho*no platný. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho rozhodně víc. Moc mě to nenadchlo. Až na pár lekaček nic moc... Aspoň že tam je Jaimie Lanister a Jessica Chastain. :) ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Před osmi lety, kdy sem toho neměl ještě tolik nakoukáno, tak by to na mě asi zapůsobilo více, než dnes. A možná bych se na to ani nikdy nepodíval (nemusím duchy a haranty), kdyby to nejelo v noci v televizi. Lekačky celkem povedený, napětí fungovalo, finále dost přehnaný, představoval jsem si jiný závěr, drsnější závěr. Na jedno zhlédnutí mi to stačilo, víckrát už se tomuto vracet určitě nebudu. Lehounce nadprůměrná, televizní bubákovina. (Nova Cinema, KnV) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Přestože v tom má prsty Guillermo del Toro, přestože režisér výborně zmákl krátkometrážní "preverzi" Mamá, přestože mám tento typ hororů rád - nijak zvlášť mě Mama neuchvátila. A to ani díky jindy výborné Jessice Chastain - tu její potetovanou postavu jsem jí prostě nesežral. :P Ale mamča se povedla. ;) ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Po tom co par sukmeňovcu označilo daný „dokument“ za zajímavý jsem se jaksi začal těšit a prvních 50-60 min. mně to nadšení i drželo, noóo následně rozuzlení ve mně vzbudilo neradostné hekání. Mama, co by žánr slušně převedená, bohužel mé oko už má cosi nakukané a jen tak se ojebat nenechá, daný aspekt jsem viděl mnohonásobně v jiných "mámách" a bylo to natolik povrchní, že jsem to nemohl přehlédnout. Proste opět jsem viděl něco v trochu jiném obalu o tom, ale nejčastěji mluví pseudomasturbanti, já neeé. Každopádně ten závěr, ach ten závěr… úplně mne dostal, do smíchu… sám nevím jak bych to zakončil, no tak slibný koncept všeho i když víc krát viděného a nakonec takový šit?! Dík alespoň za tu Chastain a 4/10 ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Druhé To nabírá obsazení

Druhé To nabírá obsazení

14.04.2018

Studio Warner Bros. se adaptace hororu To bálo do takové míry, že vyhnalo původního režiséra Caryho Fukunagu, který film nechtěl natočit za pouhých 35 milionů dolarů. Jeho náhradník Andy Muschietti… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Horor To je zpátky ve hře

Horor To je zpátky ve hře

20.07.2015

Novou adaptaci románu To od Stephena Kinga měl natočit Cary Fukunaga (Temný případ). Kalifornský režisér se ale nedohodl s producenty na rozpočtu a projekt opustil, což většinu lidí vedlo k závěru,… (více)

Reklama

Reklama