Reklama

Reklama

Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí. Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Přes řadu historických nepřesností (zapříčiněnou z valné časti "televizním rozpočtem") - použitá technika, některé lokace a kulisy (scéna s atentántem na RH, záběry z fronty), špatně zvolení herci do notoricky známých obličejů (Heydrich, Himmler aj.), tento film nejvíce przní české titulky. V nich se dočteme například o lidech jménem Rhome (Röhm), Horace Vessel (Horst Wessel) či Reicher (T. Eicke). P.S.: Příslušnicí SS neměli vytetované runy, ale svojí krevní skupinu (na vnitřní straně levé paže). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Billa Nighyho som takmer nespoznal a pre istotu som si ešte raz pozrel dvd obal. Film o dvoch nemeckých bratoch zaujímavým príbehom podáva ucelenejší pohľad na najbúrlivejšie roky v Nemecku. Príbeh začína v 31. roku , čiže tesne po svetovej hospodárskej kríze, zachytáva vtedajšie problémy a nezamestnanosť, ale i postupne narastajúcu moc nacistickej strany, ktorá sa tejto zložitej situácie snažila využiť. Ako jeden z mála starších filmov, ukazuje dvojicu hlavných hrdinov ako ľudské bytosti, ktorí na jednej strane dobrovoľne vstúpili do strany, no neskôr zisťujú, že takto si to nepredstavovali. Dej filmu je veľmi zaujímavý, zachytáva veľa dôležitých udalostí v priebehu 2. svet. vojny a dokonca sa našlo miesto aj pre atentát na Heydricha, ktorý tvorcovia nepochopiteľne natočili v otvorenej krajine. Je to iba detail, celkový dojem zo samotného filmu mi nepokazil. Treba v príbehu prehliadnuť pár nepresností a len tak mimochodom postava samotného Hitlera tu nemá ani zďaleka taký priestor, ako by si niekto mohol podľa názvu myslieť. Musím ešte dodať, že dvd má hrozný obraz plný škrabancov a je na úrovni niekdajšej 2-3 kópie vhs, čo ma veľmi prekvapilo. Inak dobrý film. 80%. ()

Reklama

Petulka88 odpad!

všechny recenze uživatele

Neexistuje na světě dostatek vulgarismů, abych mohl plně vyjádřit co si o tomhle paskvilu myslím. Snad nikdy v životě jsem neviděl tak historicky nepřesný válečný film. Z vůdce SA Ernsta Röhma je tady Róme, Heydrich vypadá jak Boris Becker, Hitler pro změnu jak Dracula s vyrážkou na ksichtě. Ale je to ještě horší. Po napadení Polska si Himmler prohlíží záběry odklízení mrtvol v koncentračních táborech, které ale pořídila až na konci války americká armáda a které byly použity i v Norimberském procesu. U Stalingradu asi není taková zima jak se všeobecně tvrdí, když tam jeden z hlavních hrdinů téhle kokotiny chodí na Nový rok venku jen v tričku. Židům stačí napsat do papírů, že jsou nemocní a vyhnou se tak transportu do koncentračního tábora. Atentát na Heydricha spáchá dvojice důchodců(!) na venkově kousek od Prahy... A to vybírám jen ty největší špeky. Tohle je diletantství největšího kalibru. Tvůrci téhle mega-super-sračky o 2. světové válce v životě neslyšeli, protože by pak nedokázali stvořit takovou hrůzu. Tomu se už ani nedá smát, je spíš k pláči jakou píčovinu někdo kamufluje za film... ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím, zda si film vůbec zaslouží ty tři hvězdy, které jsem mu dal. Opravdu, bylo to bez nápadu, postavy nejsou ničím zajímavé, i když oba bratři jsou si v pojetí vlády své strany docela od sebe. Helmut (Bill Nighty) je pragmatik, Karl (John Shea) snílek. A zatímco Karl je neustále překvapován, Helmut prochází životem snadno a lítá po funkcích. To je sice zajímavý námět, ale ve scénáři rozpracovaný bez nápadu a tak nějak standardně. O ničem jiném film není, takže více se rozepisovat nemá smysl. Navíc, ve filmu nesedí spousta historických faktů, např. atentát na Heydricha (operaci Athropoid) neprovedli žádní důchodci někde na vesnici za Prahou, tímhle tvůrci filmu nasrali na památku Kubiše s Gabčíkem a když nevěděli, jak to bylo nebo snad neměli dostatečné finance, měli se o tom ve filmu pouze zmínit, stejně jako o atentátu na Hitlera 20.7.1944. Dále, už název "Noc dlouhých nožů" napovídá, že vlna zatýkání důstojníků Sturmabteilungu proběhla v noci, ve filmu probíhá ve dne. A ještě, členové Schlutzstaffel neměli pod paží vytetován znak složky, nýbrž svou krevní skupinu. Tolik k amatérismu tvůrců tohoto filmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O portrét SS nejde ani náhodou. SA a SS tady tvoří jen kulisu pro příběh dvou bratrů, přičemž jeden se stane obětí deziuluze, když zjistí, že nacisté nejsou takoví, jaké si je maloval, zatímco druhý, který si nedělá o Hitlerově partaji žádné iluze, dělá kariéru u SS a stává se jedním z asistentů samotného Heydricha. Trochu mi to připomínalo Holocaust, ať už faktickými chybami, zpracováním, nebo i tím, že i tady si zahrál Heydricha David Warner. Potěšili i další herci a konečně jsem se přesvědčil, že i Billy Nighy byl kdysi mladý. Celkově to docela ušlo. 50% ()

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu se objevuje několik vozů, které byly zkonstruovány a používány až po roce 1945. Například se jedná o nákladní vůz 1954 Volvo TL 22 nebo ve scénách před ústředím Sturmabteilung vůz Mercedes-Benz 170 D OTP z roku 1951. (vangobseck)
  • Ernst Röhm (Michael Elphick) nevyužije nabídky spáchat sebevraždu pistolí Mauser P.08. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Helmuth (Bill Nighy) přijíždí domů, poukazuje jeho mladší bratr Karl (John Shea) na ramenní nášivky SD (Sicherheitsdienst), které má Helmuth na uniformě, a tvrdí, že byl povýšen. Nášivky SD nemají s hodností nic společného, známená to pouze a jen to, že byl Helmuth, jako člen SS, přidělen k SD. (vangobseck)

Reklama

Reklama