Reklama

Reklama

Xi you jiang mo pian

  • Čína 西游降魔篇 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pobřežní vesničce sužované vodním démonem přijde na pomoc kněz, který se vydává za lovce démonů a jako démona označí obyčejnou rybu. Naštěstí pro obyvatele v ten stejný čas do vesnice dorazí opravdový lovec, který má však trochu smůlu a krom přirozeného talentu vidět démony je také poměrně nešikovný,.Ú spěch za skoro poraženého démona mu při závěrečném vymítání sebere krásná a velice talentovaná lovkyně démonů, se kterou se setká i při další výpravě proti velice silnému prasečímu démonovi. Toho ani společně nejsou schopni porazit, a tak se na radu svého mistra náš lovec vydává najít démonického Opičího krále v pohoří Buddhy, aby mu pomohl zdokonalit své schopnosti k porážce prasečího démona. I zde se protne jeho cesta s krásnou lovkyní, která se do něj ke všemu zamiluje a začne jej všemožně uhánět. Nakonec najde Opičího krále, kterého na 500 let uvěznil Buddha, a s pomocí lovkyně a Buddhy změní k lepšímu jak prasečího démona, tak Opičího krále. (Grran)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (27)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu jiné "Putování na západ" a zklamáním byl i samotný vzhled opičáka Sun Wu-kchunga, který se na scéně objeví teprve v poslední třetině filmu. Shaolin fotbal od Stephena Chowa se mi líbil, ale humor v Journey to the West: Conquering the Demons (2013) často přestřelí (vyplašené obličeje vesničanů na začátku, třistakilová vesničanka, utahování si z výšky Opičího krále a jeho upgradovaná podoba v samotném finále). ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Zřejmě asijskému humoru nikdy nepřijdu na chuť. K Opičímu králi sice patří, ale tady není jeho zdrojem jen on, ale praštěně se chová většina postav a tak se nám z potencionálně velkolepého fantasy prequelu k Cestě na západ vyklubala spíše komedie, což se od režiséra asi dalo čekat. Mně to ale nesedlo. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená historická fantasy komédia od Stephena Chowa. Má celkom dobrý príbeh o lovcovi démonov, ktorý síce nie je práve najschopnejší, ale vynahradzuje to svojou odvahou a pozitívnym prístupom. Pri poslednej akcii sa zoznamuje so sympatickou lovkyňou, ktorá je omnoho schopnejšia, ale napriek tomu jej učaruje s snaží sa získať jeho pozornosť, ale on chce počkať na tú pravú a zatiaľ hľadá démonov, ktorých by mohol zastaviť a do cesty sa mu dostane aj samotný opičí kráľ. So spracovaním som dosť spokojný, ale k dokonalosti tomu ešte trochu chýba. Film na prvý pohľad ani nemá nejaký plnohodnotný príbeh, ktorý by skutočne gradoval, skôr pôsobí tak epizódne, no s tým nemám problém, keďže to tentoraz filmu ani trochu neškodí. Ešte na úplnom začiatku som mal z tej netradičnosti taký zvláštny pocit, keďže na jednej strane je to úplne bláznivé, ale zároveň aj celkom napínavé a o mŕtvoly tu rozhodne nie je núdza, ale našťastie som sa tomu nielen prispôsobil, ale dokonca mi to sadlo snáď dokonalo. Je to dosť nepredvídateľné, rôzne tradičné klišé to stavia naopak, obzvlášť ten vzťah medzi lovkyňou a hlavným hrdinom, no hlavne to má nespočet perfektných nápadov a skutočne jedna vydarená scéna strieda druhú, takže som sa až bál, aby sa to nepokazilo. Lenže nanešťastie presne to sa stalo, po tej prvej hodine a prakticky troch skvelých epizódach sa dej začne uberať nie práve ideálnym smerom, následne dostane veľký priestor samotný opičí kráľ a už sa to dosť pokazí, pričom napríklad ten dlhý finálny súboj ma už moc nebavil. Ani táto časť nie je úplne zlá, až na pár horších scén sa na to dá pozerať a stále sa občas nájde niečo výnimočné, pričom aj úplný záver je celkom zaujímavý, ale s tou prvou hodinou sa to už jednoducho nemôže porovnávať. Po stránke humoru som veľmi spokojný, je ho tu plno a síce je dosť bláznivý, ale aspoň tým správnym spôsobom a tak som sa väčšinu času bavil výborne. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Wen Zhang v hlavnej úlohe je rozhodne schopný herec a tu sa hodil úplne ideálne, k tomu perfektná Qi Shu, ktorá s ním vytvorila skvelé duo a asi ešte nikdy ma nebavila tak, ako práve tu, poteší aj Huang Bo v úlohe opičieho kráľa a plno zaujímavých vedľajších postáv. Čo sa týka réžie a technickej stránky, niektoré efekty síce sú trochu horšie, ale to je zároveň to jediné, čo tu môžem vytknúť, inak je vizuálna stránka veľmi dobrá, pôsobí to príjemne veľkolepo, má to perfektnú atmosféru a skvelo podaný humor v takejto netradičnej kombinácii. Toto ma teda mimoriadne prekvapilo, vôbec som nevedel, čo od toho môžem čakať, ale tú prvú hodinu som bol z toho nadšený a keby si to udržalo nastavenú úroveň, asi by som dal aj plné hodnotenie a táto časť je u mňa rozhodne vrchol celej tvorby Stephena Chowa. Kvôli slabšiemu zvyšku ho už nemôžem dať, ale ten výborný dojem samozrejme prevláda a určite si to ešte pozriem. 77% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dlouhé roky vyhlížený režijní návrat Stephena Chowa na první ohled překvapí omezenou kadencí fyzického i slovního humoru a naopak přemírou CGI extravagance. Což ale neznamená, že by někdejší mistr kantonské komedie sám sobě zpronevěřil. "Journey To The West: Conquering The Demons" ho pouze ukazuje v trochu jiném světle, než jak byl doposud povětšinou vnímán. Chow vždy vytvářel ryze lidovou podívanou a jeho filmový prequel k notoricky známé Cestě na západ, potažmo Opičímu králi, představuje moderní variaci lidových legend. Přímočarý situační humor se účelně spojuje s fantasknem do výsostně karnevalového celku, kde má své přirozené místo i nerealistická bombastičnost a jistá morbidnost. Ačkoli by se nabízelo srovnání s bláznivými CGI mišmaši Jeffreyho Laua, Chow se tentokrát ještě více ukazuje jako následovník Tsuiho Harka, který také svými projekty typu "A Chinese Ghost Story" oživoval zašlé fantaskní žánry čínské kultury pro moderní publikum. Ostatně celou Chowovu kariéru můžeme vnímat v kontextu oprašování či vzývání stylů minulých desetiletí – počínaje jeho začátky, kdy vlil novou krev do kantonské komedie ustanovené bratry Hui, až po „Kung fu melu“, jež vzdává hold průlomové klasice kantonského filmu "The House of 72 Tenants". ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Chow doslova nacpal do epizodického scénáře snad všechny filmové žánry. Když si v prvních dvou příbězích (voda, hospoda) podává ruku horor s akci a vtipnými scénami, bavil jsem se. Jenže pak najednou začne hrdina řešit své trauma z toho všeho, a následně tu máme dvacetiminutovou komickou vložku ve stylu ochotnické Ringovy Dívčí války. Zívačka. A pak se Chow dostane konečně k Opičímu králi, který od sitkomového humoru skočí do zábavné CGI, a ta se překlopí do supervážné náboženské masáže. Ne tohle neberu. Dvě hvězdy za tu první půlhodinu, pak už je to bizár. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o přepracované ztvárnění slavné čínské literární novely "Journey to the West". Ta byla Wu Cheng'enem sepsána v 16. století a obsahuje na 100 kapitol rozdělených mezi čtveřici nestejných částí. Novela je podložena skutečnými událostmi z života budhistického mnicha Xuanzanga z chrámu Jingtu. (Conspi)

Reklama

Reklama