Reklama

Reklama

Effie Grayová

  • Velká Británie Effie Gray (více)
Trailer

Mladá žena trpí v manželství se slavným viktoriánským kritikem umění Johnem Ruskinem. A když se pak zamiluje do mladého malíře, rozhodne se vzít život do vlastních rukou. (Netflix)

Recenze (22)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak suché a pritom celkom zaujímavé. Chybu tu trochu iskra, aby sa tu stalo niečo veľké. A pritom anglický impotent a chladné dievča v rozpuku mohli priniesť viac. Opäť je to jeden z tých typických viktoriánskych filmov, kedy sa muži hrali na gentlemenov, ženy sa pri pomyslení na sex fackovali a vonku furt chcalo. Avšak máme tu zaujímavú zápletku. Chlapík si vezme o 20 okov mladšiu ženu, ale nechce s ňou súložiť, aj keď sa mu tam predvádza nahá. Radšej si (pozor spoiler!) vyhoní v posteli zatiaľ čo ona sa tvári, že spí. Od presťahovania scény do Benátok to začína ale príbehovo stagnovať, koniec je logickým vyústením, ale nie je to nič extra. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Stejně jako režiséru Alanu Rickmanovi a jeho Králově zahradnici, bych doporučil Emmě Thompson, aby se držel dál od scenáristiky a hrála, což umí nejlépe. Nudnější příběh, aby jeden pohledal. Tohle bylo silně nezáživné a suché a vlastně jsem ani nepochopil, co je na Effiiném příběhů tak zajímavé, že by si zasloužil zfilmování? Hvězdné herecké obsazení, které mě přinutilo se snímek pustit, je tu k ničemu, když pomalu nemají, co hrát a výsledek je neuvěřitelně mdlý a studený film, u kterého se nevydržíte soustředit. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rezijne aj herecky je to kompetentny film, ktory mohol byt fakt dobry, ale hlavny problem je v scenári pretoze ustredna zapletka je absolutne nazaujimava. Fakt nechapem ako mohlo Emmu napadnut, ze by tento pribeh mohol niekoho bavit. Vysledkom je pekne natocena neskutocna nuda. 4/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Mnoho známých jmen a tváří, přes sto minut nudy. Prostředí, kulisy, výprava, to vše by si zasloužilo je využít k vyprávění něčeho a ne jen jako "texturu" na pozadí jakési roztahané patlaniny. V mém případě si nemohu pomoct a, ač jí neupírám herecké nadání, prostě mi Dakota nikdy nepadla do oka a přijde mi, že sem se tedy nehodila jako fakt echt. Jenže ani s jinou herečkou by to nebylo k něčemu. Marný a zbytečný film. ~~~ 1,5* ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že se Emma Thompson snaží i o scénáře a celkem ji to jde, divácky je úspěšná. Teď se vrátila k oblíbeným britským autorkám a rozehrála historické kostýmní romantické drama, které mě ale po půl hodině naprosto přestalo bavit. No jo, možná se tak stalo i dříve. Jako kdyby ten film neměl pořádnou sílu, a přitom má tak zajímavé herce, i herecké legendy. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Márnotratnosť na plátne. Vzhľadom na to aký to malo kvalitný základ so zaujímavými postavami, očarujúcou atmosférou a krásnymi scenérie vidieka i Benátok, tak to celé pochoval absolútne nevyvážený scenár s totálne chabou dejovou líniou. Načo sa John vlastne ženil, keď napokon mal svoju krásnu a racionálne uvažujúcu ženu len na okrasu? Pre mňa úplne nepochopiteľný vzťah. Čo iné sa dalo čakať ako to, že zvedavá Effie bude chcieť objavovať čaro života za každú cenu aj bez neho? Nuž, kamera a atmosféra naozaj veľmi pôsobivé, ale ostatok nič moc. Za mňa sklamanie hodné prinajlepšom 2*. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Dakota Fanning v roli Effie Gray, s jedním podivně strnulým chladným obličejem, nám po celou dobu ukazuje opravdu akorát své ducaté tváře a k tomu téměř neustále úplně stejný kamenný urputně zarputilý výraz .. je mi líto, ale vůbec jsem z ní nějakou tu probouzející se viktoriánskou vášnivou ženskou přirozenou touhu po výměně tělních tekutin vlastně ani necítil .. to ostatní herci zvládli své party poměrně velmi zdařile (čti: standardně) ... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Emmu Thompson mám ráda jako herečku a ještě radši jako scénáristku, ani v jedné disciplíně mě zatím nezklamala a v obou zraje jako víno. A místní filmoví experti jsou také z velké části zralí – na reparát z výtvarky. Jistě, každý nestudoval dějiny umění jako Vesperka, a pravdaže Effie není v našich končinách moc známá, obrazově vytříbený film s dobrým obsazením (Claudia Cardinale mě sice trochu vyděsila, zato Dakota Fanning příjemně překvapila a David Suchet byl samozřejmě skvělý), navíc s citlivě zakomponovanými historickými fakty by měl alespoň mírně zkušený filmový fanoušek ocenit. A komu nebylo z hůry dáno a v apatyce s ním vyběhli, měl by svůj úděl pokorně přijmout, konat skutky milosrdenství pro chudinu a nehrát si na Spáčilku. ()

Ponds 

všechny recenze uživatele

Chvilkama trošku zdlouhavé a pro české publikum asi i celkem nepodstatný film. Kdo se však zajímá o historii, především tu britskou, tomu se film líbit může. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem vygůglil příběh Effiin, pochopil jsem, že tento zdánlivě nudnej příběh je pro Británii docela významnej. Film je totiž jenom další jeho zpracování - jako by Emma Thompson měla potřebu si to natočit pro svou radost. Ta zdánlivá nuda je ve skutečnosti spíš nemilosrdnou ukázkou tehdejší viktoriánský pokrytecký morálky, kdy během let technickýho pokroku společenský pokrok neexistoval. Trošku tomu pomáhaj kamerový filtry zvvýrazňujíci pocit šedi doby, což pro mě je v ostrym kontrastu s přehnanou barevností Hlučícího davu, jenž jsem viděl jen o den dřív. Kdybych byl Brit, asi bych dal 80, ale pro Českostánce je to řemeslně precizní šedesátka, kterou na sedmdesát pozvedla jen jakási radost z toho, že DF je i jako dospělá furt slušnou herečkou s těma velkejma očima. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočená lovestory Johna Millaise a jeho ženy Effie Grey. Kdo neví, nepozná... vše je skryto v detailu. Emoce pryští z plátna. Nechápu jak se stalo, že je Dakota tak moc podobná Ofelii z obrazu skutečného Johna Millaise...Tolik citu beze slov a tolik krutosti ve slovech. Skvělí herci. ()

Gaia.M 

všechny recenze uživatele

Věřím, že pro mnoho lidí se jedná o celkem nudný snímek. Já ale na takové filmy jsem. Je to přesně typ filmů, které mě baví sledovat. Děj klouže opravdu pozvolna. V podstatě se tam nic moc neděje, ale přitom se toho děje tolik! Moc se mi líbí herecké obsazení, to se opravdu povedlo. Takže jo, za mě hodně dobrý. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Průměrné historické drama, které neurazí ani nenadchne. Hezké záběry na skotskou přírodu to moc nevytrhnou. ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Ajaj, škoda toho konce, jinak měla Effie našlápnuto na 4 hvězdy. Pro nadšence britských románů z dob dávných, jako jsem já, je to ale i tak koukatelné. Doporučuji na odpoledne s pochmourným počasím :) ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu se jedná o velice příjemné překvapení. Snímek samozřejmě není lehce stravitelný, protože odtažitá režie i na jednu stranu civilní, na druhou stranu škrobené herecké výkonu neumožňují vcítit se do jednotlivých postav, ale přistoupíte-li na tvůrcovu hru o nastínění tak trochu jiné viktoriánské romance a ponoříte-li se do komplikované psychologie hrdinů, nebudete zklamáni. ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

Já mám příběhy a zfilmované osudy lidí z téhle éry ráda, ale tady je hlavním kamenem úrazu ta utahaná zápletka a zpracování. Hodně žen tehdy žilo nudný manželský život plný přetvářky, ale tady je to navíc podané hrozně nudně. Dakota tu působí strašně strnule, snaží se pořád tvářit tragicky, ale spíš to vypadá lobotomicky. To vše roztahané na naprosto zbytečně dlouhou stopáž. Přes sto minut a přitom se tam většinu času nic neděje a celou tu problematiku jako takovou to skoro neřeší. Divák si jen řekne, co že vlastně bylo na příběhu té ženy tak zajímavého? Pokud to mělo celé poukazovat na to, že vystoupila z řady a chtěla manželství anulovat, což nebylo rozhodně běžné, asi se na to mělo jít jinak. Takhle to  celé působí, že si mladá holka dobrovolně vzala staršího nudného chlapa (Výběr herce byl taky docela nešťastný, Ruskinovi mělo být 28, takže jen o 8 víc), který očividně nikdy neměl vůbec žádný zájem o ženy (aspoň ne ty dospělé), ani lidskou společnost a ona se vedle jen nudila, doufala a zoufala si. Přičemž se akorát naskýtá otázka, jak si toho mohla nevšimnout dřív a proč si ho vůbec brala?  A proč se on vůbec chtěl ženit? Ten historický vliv, co to na společnost a její postavení tehdy mělo, z toho vůbec není znát. Celé je to navíc ponuré a postrádá to nějakou romantickou dramatičnost, která obvykle podobné filmy doprovází. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu komentáře o tom, že film je nudný, prázdný, plochý, bez akce a šťávy, suchý. No dobře, ale jak zobrazit na plátně atmosféru manželské dvojice, jejíž společný manželský život je přesně takový - prázdný, plochý, bez akce a nudný a nakonec až zhoubný? Akčními scénami? Životem a rychlými prostřihy z tanečních bálů? Jiskřením mezi manželi a napětím, které by přenášelo až na diváka? To asi těžko... Nemyslím si, že Emma Thompson napsala špatný scénář, jak se tu dočítám. Nebylo to ani špatně natočené, ani zahrané. Ten film měl ukázat, dle obsahu výše, jak trpí žena ve viktoriánské Anglii v nenaplněném manželství. A přesně to ukázal! Při tomhle filmu máte chuť spáchat sebevraždu ještě než to skončí! Zároveň cítíte největší možný odpor k despotickému manželovi a jeho iritující pošahané rodině. A to je přátelé to ono! To je ten pocit, který musela zažívat Effie Gray, když žila po boku svého prvního muže. Takže pokud jste čekali romanci ve stylu Jane Austin, tak jste vedle. Ale to nebylo ani záměrem tvůrců. ()

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Reklama

Reklama