Reklama

Reklama

Sedemročný Arťom žijúci s matkou v Moskve ťažko znášal rozvod svojich rodičov Xénie a Zaura, Osetínca, ktorý slúži ako dôstojník v mierovej misii v Južnom Osetsku. Príchod nového muža, bankového úradníka Jegora, do matkinho života sa stretol s nepriateľskou reakciou jej syna. Chlapec žije vo svete vlastných fantázií a ilúzií, reálny svet okolo seba vníma len ako jeden z imaginárnych svetov počítačovej hry alebo sci-fi trháku. Keď Xénia vidí nepriateľský vzťah medzi Jegorom a Arťomom, rozhodne sa prijať Zaurovu ponuku a poslať chlapca k rodičom jej bývalého manžela do dediny blízko juhoosetsko-gruzínskych hraníc, aby sa nadýchal horského vzduchu. Čoskoro Xénia na internete zistí, že v oblasti vypukli boje, a žiada, aby sa Arťom vrátil domov. Zaur to však odmieta. Xenia sa preto rozhodne vycestovať za synom sama. Je pripravená prejsť najhorším vojnovým peklom, aby zachránila toho, koho miluje celým svojím srdcom. Zúfalá matka nemá iné východisko ani iný cieľ. (TV JOJ)

(více)

Recenze (32)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film o gruzínské armádě, která touží přivlastnit si teritorium. Na Ruské poměry slušný vizuál a potěší lehčí Fantasy prvky, kde malý kluk mívá představy s obřím Robotem ( Fínále jak z Transformers), ale jinak se jedná z 80% o Válečné drama. Akce celkem dost, ale chybí gore a není příliš intenzivní, za což jsou body dolů. Každopádně kouká se na to dobře, nejsou zde hluchá místa a z historického hlediska je film taky zajímavý. Vidět film 8 let zpět nejspíš by to bylo na 4 a půl hvězdy. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 6/10. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Propánajána, propaganda jak má být ! Ruský soldat je geroj, ruský malčik je geroj, ruská děvočka i mať je geroj, ruský prezident je geroj ! Sojuz něrušimyj respublik svobodnych Splotila navěki Velikaja Rus. Da zdravstvujet sozdannyj volej narodov Jedinyj, mogučij Sovětskij Sojuz! I Gruzínec si to musí uvědomit ! ( a nakonec i uvědomil) ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nijak tomu filmu nezazlívám otevřeně agitační podtón, protože ten pro svou zjevnost může těžko někoho zmanipulovat. Celý Avgust. Vosmogo ostatně už svou přepáleně pestrobarevnou mizanscénou dává jasně najevo, že zachycuje svět prohnaný přes čočky bujaré fantazie a nikoli takový, jaký je i ve skutečnosti. Až na pár scén s roboty, které si představuje malý Tomya (přičemž tento prvek nemá ve filmu vlastně žádné využití a pouze ospravedlňuje trikařské exhibice), ovšem tento náhled nevychází z hlediska postav, ale z přístupu tvůrců. Nerealisticky a absurdně působí už jen vztah mezi Xénií a jejím milencem, kteří z ničeho nic začnou objevovat své charakterové vady, jako by se snad předtím ani neznali. Ještě neuvěřitelnější je pak sekvence, kdy Xénie přes vědomí napjaté politické situace pošle svého syna do Osetie, aby jí pak k hysterčení a snaze dostat Tomya za každou cenu zpět stačilo matčino prohlášení "bude tam válka, podívej se na internet". Scéna útoku na autobus, při němž výbuch roztrhá kabinu, ale nepřetrhne tažné lano, pak už bezpečně patří do zlaté síně filmových WTF. Čekal jsem, že se alespoň pobavím u těch vychvalovaných válečných scén, ale i ony těží spíše z kvalitních (na nehollywoodskou produkci) efektů, než z nějakého filmařského umu. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Že v Rusku dokážou natočit velkolepej, slušnej a hollywoodsky naštýlovanej válečnej film, ukázali už snímkem 9. rota. Tady ale jde trošku o něco jinýho, protože je do toho ještě vmíchaná kapka Sci-Fi. Ta tam je sice dost navíc, ale přesto ne vůbec zbytečně a film krásně doplňuje. Docela pěknej příběh s fajn hercema, bomba efektama připomínajícíma místy Transformers a stopáží tak dlouhou, že kupodivu ani chvilku nenudí. Důraz na detail nenechá nikoho chladným, ať už jde o efekty, výbuchy, krásnou přírodu, nebo - co mě zaujalo - když vojáci běhali po kilech prázdnejch nábojnic všude po zemi, to bylo hustý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ NESMÍM UMŘÍT. MÁM TAM SYNA!....“ /// Nejdřív to vypadá jako film pro děcka. Pak jako píčovina. Pak jako válečnej film. A pak, pak ... jsem se poprvý poblil... ale popořadě. Tyoma je malčik, kterej naplnil svoji bujarou představivost roboty. (Demonstrace filmové síly ruskýho filmu. Působivé. Až to uvidí Michael Bay - závistí si urve deceptiona!) Pak je tu paní, co vyráží Tyomu hledat, protože.... no prostě ocitne se uprostřed války tam v Jižní Osetii. Chová se jak z lacinýho hororu (teda jako kráva), ale co, když hledáte svý děcko, zřejmě jednáte iracionálně. Pak ta válka: to není problém! Rusáci to uměj. Scény jak z Mogadishu sleduju se zájmem (da da, ruskoj saldat charašoj saldat. I když se někdy posere....) A teď co mě sere: jde o DALŠÍ propagandistickej snímek. Nechci bejt manipulován a proto se zřejmě nedostavujou pražádný emoce. Kdo je ten hodnej není třeba rozebírat (a dost bych se divil, kdyby to nedopadlo jako v pohádce). Ale ta největší zhovadilost se dostavuje v ,,akčním“ finále. Kseniya (sem říkal, jako v pohádce...) překonává posledních 5 km. Nejnebezpečnějších 5 km na světě a právem si zasluhuje, aby jí ,,báječná“ skupina Lunetic věnovala svůj slavný song. Zhovadilost se zajímavejma omakžikama, kterou dokurvili dementi. Takže – válka ANO. To ostatní? Lunetic! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nesouhlasím s Gruzínci. 2.) Tank mi před vočima rozšlehal tátu. A bábu. A dědu. 3.) Thx za titule ,,OverLord“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu byly použity bitevníky SU-25, vrtulník MI-24 a MI-8. Ve filmu je možné vidět vozidla BTR-80, BMP-1, tank T-72B, GAZ Tiger, UAZ 469, MTLB a různá dělostřelecké systémy včetně raketometů Grad. Ruční zbraně používané ruskou stranou byly AKM, AK-74, kulomet PKM, odstřelovací puška SVD a granátomet RPG-7 a RPG-26. Zbraně používané gruzínskou stranou byly odstřelovací puška SVD, granátomet RPG-7, útočné pušky M-4 a Kalašnikov různých modifikací. (K98)
  • Aby vojenské akcie pôsobili realistickejšie, bolo pri nakrúcaní použitých viac ako 30 kusov reálnej bojovej techniky. (Slunkoo)
  • Väčšina zo scén, ktoré sa odohrávajú v Južnom Osetsku, bola natáčaná v Abcházsku. Väčšia časť komparzistov boli Abcházci, no postavy, ktoré rozprávajú osetsky, boli severoosetskí herci. (Marek1991)

Reklama

Reklama