Reklama

Reklama

Sedemročný Arťom žijúci s matkou v Moskve ťažko znášal rozvod svojich rodičov Xénie a Zaura, Osetínca, ktorý slúži ako dôstojník v mierovej misii v Južnom Osetsku. Príchod nového muža, bankového úradníka Jegora, do matkinho života sa stretol s nepriateľskou reakciou jej syna. Chlapec žije vo svete vlastných fantázií a ilúzií, reálny svet okolo seba vníma len ako jeden z imaginárnych svetov počítačovej hry alebo sci-fi trháku. Keď Xénia vidí nepriateľský vzťah medzi Jegorom a Arťomom, rozhodne sa prijať Zaurovu ponuku a poslať chlapca k rodičom jej bývalého manžela do dediny blízko juhoosetsko-gruzínskych hraníc, aby sa nadýchal horského vzduchu. Čoskoro Xénia na internete zistí, že v oblasti vypukli boje, a žiada, aby sa Arťom vrátil domov. Zaur to však odmieta. Xenia sa preto rozhodne vycestovať za synom sama. Je pripravená prejsť najhorším vojnovým peklom, aby zachránila toho, koho miluje celým svojím srdcom. Zúfalá matka nemá iné východisko ani iný cieľ. (TV JOJ)

(více)

Recenze (32)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Kterak ruským (a jiným), nezletilým mentálům pomoci udělat si "nestranný, vlastní" názor na spravedlivou invazi do Osetie? No, nejlépe pomocí nějakého toho dementního bijáku s otravným fakanem, který "Jde a dívá se", jak "hrdinná" Rudá armáda svádí boj se zlými Deceptiony z planety Tbilisi. Hnusné, propagandisticky podprahové, kýčovité a nudné debilní zvěrstvo, které nejednoho afgánského pasáka koz vyvede z jeho příslovečného klidu. Jsem docela zvědav, co si pro nás ministr filmu, Ivan Vasilievič Goeblsov, připraví příště. Určitě tomu dám zase plnou palbu a budu to žrát jako Litviněnko plutónium, protože to bude čupr akční. A mocinky doufám, že vyjde i gameska, akorát ještě nevím, jestli v ní budu za Tro(t)lla nebo Velitele ruského tanku. Budu se muset ještě kluků na Assbooku trochu poptat, co si o tom myslí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ NESMÍM UMŘÍT. MÁM TAM SYNA!....“ /// Nejdřív to vypadá jako film pro děcka. Pak jako píčovina. Pak jako válečnej film. A pak, pak ... jsem se poprvý poblil... ale popořadě. Tyoma je malčik, kterej naplnil svoji bujarou představivost roboty. (Demonstrace filmové síly ruskýho filmu. Působivé. Až to uvidí Michael Bay - závistí si urve deceptiona!) Pak je tu paní, co vyráží Tyomu hledat, protože.... no prostě ocitne se uprostřed války tam v Jižní Osetii. Chová se jak z lacinýho hororu (teda jako kráva), ale co, když hledáte svý děcko, zřejmě jednáte iracionálně. Pak ta válka: to není problém! Rusáci to uměj. Scény jak z Mogadishu sleduju se zájmem (da da, ruskoj saldat charašoj saldat. I když se někdy posere....) A teď co mě sere: jde o DALŠÍ propagandistickej snímek. Nechci bejt manipulován a proto se zřejmě nedostavujou pražádný emoce. Kdo je ten hodnej není třeba rozebírat (a dost bych se divil, kdyby to nedopadlo jako v pohádce). Ale ta největší zhovadilost se dostavuje v ,,akčním“ finále. Kseniya (sem říkal, jako v pohádce...) překonává posledních 5 km. Nejnebezpečnějších 5 km na světě a právem si zasluhuje, aby jí ,,báječná“ skupina Lunetic věnovala svůj slavný song. Zhovadilost se zajímavejma omakžikama, kterou dokurvili dementi. Takže – válka ANO. To ostatní? Lunetic! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nesouhlasím s Gruzínci. 2.) Tank mi před vočima rozšlehal tátu. A bábu. A dědu. 3.) Thx za titule ,,OverLord“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Bohužel nemám rád válečné filmy. Proč jsem se tedy na film díval? Uváděli, že ve filmu uvidíme roboty. Z 95% to byl ale válečný film a 5% fantasy. Doporučuji se dívat na BLU RAY 1080p, abyste si vychutnali katastrofickou scénu s autobusem. Má matka se při této scéně tak lekla, že vyskočila 2m vysoko :-) Jinak dobré herecké výkony, sympatické postavy a spoustu hollywoodksých efektů.Takže film natočen skvěle, ale pokud nejste milovníci válečných filmů, tak to není film pro Vás. 50% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film o gruzínské armádě, která touží přivlastnit si teritorium. Na Ruské poměry slušný vizuál a potěší lehčí Fantasy prvky, kde malý kluk mívá představy s obřím Robotem ( Fínále jak z Transformers), ale jinak se jedná z 80% o Válečné drama. Akce celkem dost, ale chybí gore a není příliš intenzivní, za což jsou body dolů. Každopádně kouká se na to dobře, nejsou zde hluchá místa a z historického hlediska je film taky zajímavý. Vidět film 8 let zpět nejspíš by to bylo na 4 a půl hvězdy. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 6/10. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skloubení dvou poloh v jednom filmu. Jednu tvoří tak trochu dojemnej příběh matky hledající syna ve válkou zmítané Osetii, v druhý seriózně se tvářící vojenská akce včetně prostřihů na prezidenta Ruské federace. Uh. No, nemůžu říct, že by to úplně fungovalo, měli točit buď jedno nebo druhý. Film má dost kolísavou úroveň, obsahuje scény, které vyvolávají cynický úšklebek (jako když matinka projíždí na plnej knedlík krzevá postavení gruzínské armády), naproti tomu jiné jsou nabité prvotřídní akcí. Přiznávám, že až do konce jsem nevěděl, jak se k filmu vlastně postavit. Na jedný straně prvotřídní technická stránka, civilní herecký projevy a uvěřitelnější emoce (mě prostě evropskej styl podávání emocí sedí víc než zámořskej), kalach je prostě sympatičtější zbraň než M16 a na hlavní hrdinku se příjemně kouká, je docela odhodlaná a přitom pořád ženská. Na druhý straně pár za vlasy notně přitaženejch scén a nemálo čistě proruského pohledu na věc. Nakonec rozhodnutí zachránila scéna s gruzínským vojákem na konci, kdy i nepřítel dostane lidštější tvář než je u podobnýho typu filmu obvyklý. Výsledek jsou čtyři, ale uznávám, že docela problematický a plně pochopim, když někdo dá hodnocení výrazně nižší (samozřejmě z rozumnejch, ne emotivních důvodů jako někteří, kteří pořád mají pocit, že Rusové maj bejt vždy temná strana síly bez ohledu na realitu). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý vojnový film z ruskej produkcie. Má výborný príbeh o žene, ktorá pošle svojho malého syna za jeho otcom, vojakom, ktorý žije na hraniciach štátu, ale keď vypukne vojna a syn zostane na obsadenom území, jeho matka urobí všetko preto, aby ho získala späť. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce úplný úvod vo fantasy štýle ma takmer až vydesil, ale našťastie to hneď prejde do reality a začne sa bezproblémové zoznamovanie so všetkými dôležitými postavami a vzťahmi medzi nimi, ale skutočne sa to rozbehne po polhodinke, kedy film získa skvelé tempo a udržuje si správnu tajomnosť a napätie a druhá polovica je už prvotriedny vojnový film so všetkým, čo k tomu patrí, tu sa stále niečo deje, na odvahu matky, ktorá sa nezastaví pred ničím sa skvelo pozerá a veľmi sa mi páči aj prístup rozličných vojakov k nej, ktorí sa postupne menia. A čo sa týka tých fantasy prvkov, ktorých som sa bál, tak majú len minimum priestoru, ale nakoniec ani nie sú zlé, pre fungovanie filmu nemajú prakticky žiadny význam, ale občas ponúknu príjemné oživenie. Akcie je tu plno a je perfektná. Treba si na ňu počkať, ale aj prvá polovica obsahuje viacero zaujímavých a pomerne originálnych scén, druhá je už prakticky jedna dlhá bojová scéna, kde môžem jedine vytknúť, že podobné bojové situácie sa už vidieť dali, takže originalitou to moc nevyniká a nepôsobí to ani až tak drsne, v celom filme sa nenájde ani jedna krvavá scéna, ale to sú skutočne tie jediné mierne mínusy, inak je tu akcia vynikajúco natočená, či už zábery zblízka v realistickom štýle alebo aj plno skvelých veľkolepých záberov, obsahovo zaujímavá, poteší množstvo nasadených vojakov, bojovej techniky a plno explózií, tu si dali tvorcovia skutočne záležať a poteší aj niekoľko zaujímavých prvkov, zaujalo ma hlavne počítanie času nabíjania tanku. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia stojí za to a aj tých pár sci-fi prvkov dokáže zaujať. A skvelo vyriešené je aj zapojenie ženskej postavy do akcie, tohto som sa mierne obával, ale vždy je to podané uveriteľne, kde ona nič výnimočné nerobí, snaží sa len prežiť v centre diania. Herecké obsadenie je na tom dobre, všetci sú mi neznámi, ale je tu plno zaujímavých a dobre zahraných postáv, či už matka alebo viacero zaujímavých vojakov. Réžia a technická stránka sú perfektné, tu sa nedá nič vytknúť a rozpočet bol viditeľne veľký. Tak tomuto hovorím prekvapenie, o tomto filme som vôbec nevedel a jeho obal je skutočne odradzujúci, ale komentáre ma zaujali a rozhodne to stojí za to, najlepší vojnový film za posledné roky, ktorý nemá žiadnu podpriemernú a ani priemernú stránku. Zatiaľ plné hodnotenie nedávam, viacero prvkov by sa dalo vylepšiť, ale neprekvapilo by ma, keby som po druhom pozretí hodnotil ešte lepšie. 82% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nijak tomu filmu nezazlívám otevřeně agitační podtón, protože ten pro svou zjevnost může těžko někoho zmanipulovat. Celý Avgust. Vosmogo ostatně už svou přepáleně pestrobarevnou mizanscénou dává jasně najevo, že zachycuje svět prohnaný přes čočky bujaré fantazie a nikoli takový, jaký je i ve skutečnosti. Až na pár scén s roboty, které si představuje malý Tomya (přičemž tento prvek nemá ve filmu vlastně žádné využití a pouze ospravedlňuje trikařské exhibice), ovšem tento náhled nevychází z hlediska postav, ale z přístupu tvůrců. Nerealisticky a absurdně působí už jen vztah mezi Xénií a jejím milencem, kteří z ničeho nic začnou objevovat své charakterové vady, jako by se snad předtím ani neznali. Ještě neuvěřitelnější je pak sekvence, kdy Xénie přes vědomí napjaté politické situace pošle svého syna do Osetie, aby jí pak k hysterčení a snaze dostat Tomya za každou cenu zpět stačilo matčino prohlášení "bude tam válka, podívej se na internet". Scéna útoku na autobus, při němž výbuch roztrhá kabinu, ale nepřetrhne tažné lano, pak už bezpečně patří do zlaté síně filmových WTF. Čekal jsem, že se alespoň pobavím u těch vychvalovaných válečných scén, ale i ony těží spíše z kvalitních (na nehollywoodskou produkci) efektů, než z nějakého filmařského umu. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Že v Rusku dokážou natočit velkolepej, slušnej a hollywoodsky naštýlovanej válečnej film, ukázali už snímkem 9. rota. Tady ale jde trošku o něco jinýho, protože je do toho ještě vmíchaná kapka Sci-Fi. Ta tam je sice dost navíc, ale přesto ne vůbec zbytečně a film krásně doplňuje. Docela pěknej příběh s fajn hercema, bomba efektama připomínajícíma místy Transformers a stopáží tak dlouhou, že kupodivu ani chvilku nenudí. Důraz na detail nenechá nikoho chladným, ať už jde o efekty, výbuchy, krásnou přírodu, nebo - co mě zaujalo - když vojáci běhali po kilech prázdnejch nábojnic všude po zemi, to bylo hustý. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Propánajána, propaganda jak má být ! Ruský soldat je geroj, ruský malčik je geroj, ruská děvočka i mať je geroj, ruský prezident je geroj ! Sojuz něrušimyj respublik svobodnych Splotila navěki Velikaja Rus. Da zdravstvujet sozdannyj volej narodov Jedinyj, mogučij Sovětskij Sojuz! I Gruzínec si to musí uvědomit ! ( a nakonec i uvědomil) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Keď som videl, že to bude nejaký moderný ruský film o robotoch, hneď som si pomyslel na Transformers, toto však bolo iné. Roboty vznikali vo fantázii malého chlapca a prostredníctvom nich sa vyrovnával s prekážkami osudu, je to typická psychologická ukážka, vo vojnových filmoch to bolo niečo nové, iné a páčilo sa mi to. To, že je hlavnou hrdinkou žena mi neprekáža, kedže všade preferujú ako Herkulesov len mužov, ale na ženy sa zabúda a obzvlášť v Rusku sa ženy stávali vo vojnách nedobrovoľnými hrdinkami, jej herecký výkon mi nepripadal šialene hysterický, ako to býva často v amerických filmoch, ale skôr reálny a výborný. Boje boli veľmi realistické, mnohé slávne americké filmy nemajú v sebe tak kvalitné boje. Jediné, čo sa mi nepáčilo, bolo ako jednoducho zničili zoradené jednotky Gruzíncov, ale inak dosť vierohodný film, kedže spočiatku dostávali aj Rusi "na frak". Útoky na civilistov boli možno trochu prehnané, napríklad zabitie chlapcovej rodiny, ale v tej vojne sa vyskytli aj takéto útoky na civilistov a bolo by trestuhodné to vynechať, spomeniem len útok Gruzínska na odštiepenecký región Južné Osetsko, ktoré proti Gruzíncom nemalo žiadnu šancu a tiež na Rusov tam, takže protiútok Rusov je jasný. Nepatrím medzi tých, ktorý by uverili tej lacnej prozápadnej a proNATO propagande, ktorá vtedy prebiehala, dokonca aj spätne mi to príde zvrátené, ako keď som tú propagandu videl v plátkoch ako SME, Nový Čas, ale zdá sa, že veľa ľudí práve tú propagandu zjedlo aj s navijakom a posilnený svojou protiruskou nenávisťou, hodnotia každý ruský film na túto tému ako propagandu a tento tak z 90% nepôsobil. Je pochopiteľné, že Rusi chceli na túto tému natočiť film aj keď ja som trochu háklivý na tie hrdinské filmy o vojne a záchrane detí, či už sa to týka akejkoľvek vojny alebo holokaustu, ale toto bolo v pohode napriek tomu, že hlavná hrdinka opäť prežila možno o niečo viac, ako by to bolo možné. 15.08.2013 - Uvedomujem si, že Rusi natočili omnoho lepšie filmy, aj čo sa týka vojny a svojho času na mňa toto asi priveľmi zapôsobilo a dal som tomu prehnané hodnotenie, napriek mnohým šialenostiam, ktoré sa podarili prežiť hlavnej postave. Miestami to vyznieva ozaj naivne a smiešne, takže svoje hodnotenie upravujem na 3 hviezdy. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Mám z toho celkem smíšené pocity, ale převažují ty kladné. Film působí jako neskutečný mišmaš a to mu hodně škodí. Chvíli se tam mihnou sci-fi transformeři, pak se zas po válečnu "zachraňuje vojín Ryan", chvíli tam zase matka dojemně hledá syna. Všechno je to tak nějak ve stylu "Jak pejsek s kočičkou vařili dort". Ale co si pamatuju, tak ten jejich dort nebyl zas až tak špatnej - stejně jako tenhle film. Mám rád válečné filmy, líbilo se mi zpracování animací těch "transformerů". Film je holt potřeba si užít po částech, protože jako celek za moc nestojí. Tu přepnout na sci-fi mód a vychutnat si animaci, tu zas přepnout na válečnej mód a užít si kvalitně provedenou akci, tu zas přepnout na "cry me a river mód" a prožít trápení matky která hledá syna a nakonec se zasmát u pár povedených hlášek z tanku. U mě za 3*+ jedna osobní jako bonus. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Nabíjení tanku trvá šest sekund. Dal jsem mu sedm.“ „Jaké nabíjení? Může střílet 20 minut bez přestávky!“ „Ale nestřílel.“ Nestává se mi zase tak často, že se moje hodnocení v průběhu filmu takhle změní. Zatímco po první půl hodině filmu jsem to viděl tak na dvě hvězdy, hned jak začala akce, šla úroveň filmu nahoru. Další hodina a půl se tak nese ve znamení akce, zase akce a nic než akce. A to já můžu ;) Moje hodnocení 3,5 hvězdičky zaokrouhlím směrem nahoru, už kvůli těm několika blbcům, kteří hodnotili odpadem jen proto, že jde o ruský film. Otázkou zůstává, jestli ten film vůbec viděli. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co od tohoto ruského rádoby válečného sci-fi čekat. Ale rozhodně mě nenapadlo, že ti ruští transformeři a vlastně célá sci-fi stránka filmu je jen v hlavě malého klučiny. A já za sebe mohu říct, že právě toto je naprostá chujovina, která filmu naprosto nesvědčí. Protože jinak se jedná o skvělý válečný snímek o válce ruských bratrů s Gruzií. Ještě teď totiž nedovedu pochopit, proč se pan režisér rozhodl takhle posrat jinak skvělý scénář. Nebýt té fantasmagorie, je to plná palba. Takhle alespoň za čtverku. Bojové scény, tankové souboje, vše totiž vypadalo parádně a dalo mi odpověď, že Rusáci umí točit válku i v současnosti. Příběhově až hollywoodsky podaný děj dokáže skvěle pobavit, herci jsou taktéž nadprůměrní. Sakra, proč proboha, proč tam musela být ta robotická srágora. 95% války ale dokáže těch 5% vynahradit, proto nadprůměr. A pane režisér, pro příště, pokud se vrhnete na další válečný příběh, prosím bez těch sci-fi blábolů, protože potenciál máte. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro ruské filmy. A tím myslím FILMY, ne 4 hodinová dramata o Serjožovi ze Sibiře s půlhodinovými záběry na to jak si vaří čaj nebo 200 let starý kostýmní dramata z carského Ruska. Ne že bych měl doma bustu Putina a před spaním si četl si četl Kapitál, to spíše naopak. Ale ta jejich naivita naivita na jedné straně a neurvalost na druhé, ta nehollywoodskost, to mne prostě hrozně baví. *:+* Ale tohle je jeden z největších bizárů, co jsem kdy viděl. *:D* Je to o válce v Jižní Osetii (Gruzii) zčásti očima malýho kluka (ala Žraločák a Lávovka od Rodrigueze) a zčásti patetický válečný disaster movie se scénama, za který by se styděl i Michael Bay nebo Emmerich na cracku, to byl fakt brutál LOL ale svým způsobem zábavný. *:D* Co čtu, tak se tomu vyčítá propaganda, jednak mi tam účinkování armády nepřijde o nic víc propagandističtější, než třeba v Transformers nebo jiném libovolném válečném filmu s US army. A pak Saakašvili byl stejnej dobytek, ne li větší jako Putin, takže z tohodle hlediska pro našince no big deal. :) A Světlana Ivanova je nádherná ženská. *:+* 6/10 ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Pokud si prohlédnete plakáty k tomuto filmu nejspíš vás odradí ve smyslu, co že je to za pohádku o velkém robotovi a ještě k tomu ruskou. Pak si pustíte trailer a zůstanete zmateni jestli jde o nějaké ruské Трансформаторы против России. První minuty filmu vás přesvědčí, že sledujete fantasy film pro děti. Po pár minutách si oddechnete, že půjde o rodinné trampoty v duchu "Jak vytrhnout velrybám stoličky". Ale víte z traileru, že by se tu mělo střílet, jen nevíte jak toho chtějí autoři docílit, když je tu fantazírující malý chlapec, jeho rozrušená matka hledající pro něj tátu a vše se tváří jako rodinný film. Jenže tohle je ruský film a jak známo v Rusku je možné vše, takže najednou umírají lidé, všude je armáda a krev, tak jako v reálném životě...v Rusku... Změnit žánr během filmu z fantasy na rodinný film, drama, akční, melodrama, politický thriller, podobenství, love story, epos, tak to neumějí ani Japonci s Jižní Koreou dohromady. Avgust. Vosmogo je však především válečné drama s černo jestřábí-vojín Ryanovskou akcí a dává na prdel i vybroušeným americkým spektáklům za many many money. Rusové byli na válečné (armádní) filmy vždy machři a tohle bych označil za mistrovské dílo. Díky ruské filmařině je to zcela jinak pojaté - ten mateřský aspekt a kontrast - Matka bojující o svého syna uprostřed válečného konfliktu a pohled na ruské vojáky, bez patosu a nadlidských schopností. Řemeslně, divácky umělecké filmové dílo, které má sice v sobě politické pozadí i reálnou válku, nicméně nepřítel ve filmu nějaký být musí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Strasne "radobyhollywoodske"... cili naivni, ale ne zas tolik, aby to bylo zabavne. Klasicka ruska michanice vseho co lze smichat, pocinaje laskou a konce transformerama. Neni nutne videt. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Koho proboha napadlo zkombinovat Spy Kids s reálným válečným konfliktem mezi Gruzií a Jižní Osetií v srpnu 2008? Kdo měl být cílovou diváckou skupinou? Desetiletí kluci s fantazií nebo prorusky smyšlející část Kavkazu? ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Propagandistické, zcela bezesporu. A co? Poutavé, precizně zpracované...i když mně osobně ten malej autista šel spíše na nervy. Naštěstí to jeho fantazírování nezasahovalo do filmu tak, jak zprvu naznačoval již začátek filmu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Drsný film o válce v Osetii kombinovaný s matčinou záchranou tam umístěného synka, který má představy s fantasy hrdiny z počítačových her. Spíš propagandistický film. ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Po prvých prostoduchých scénach z Moskvy nič moc, ale akonáhle sa to dostalo do Osetie a v Cchinvali začalo všetko vybuchovať, ponoril som sa do filmu a vypľulo ma to až za hlasu Nikolaja Rastorgujeva. Nutné dojemné scénky mi nevyvolávali nutkanie zvracať takže jediné čo narúšalo celkový zážitok je až priveľmi okate digitálna krv. Čo sa ale týka produkcie tak Avgust Vosmogo schová do vačku aj Hollywoodske trháky a toľko vojenskej techniky tu už pokope dlho nebolo. ()

Reklama

Reklama