Reklama

Reklama

Titanic - krev a ocel

(seriál)
  • Irsko Titanic: Blood and Steel (více)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Když velkolepý parník Titanic vyrážel veselého dubnového dne roku 1912 na zaoceánskou plavbu, nikdo netušil, jak strašlivý osud jej za necelých pět dní čeká. Co však jeho vyplutí předcházelo? Nový seriál v koprodukci šesti zemí se na příběh nejslavnější lodi světa dívá z nového úhlu. Zatímco dosavadní zpracování tématu Titanic se zabývalo plavbou a ztroskotáním ambiciózní lodi, které jsou dnes již notoricky známé, tvůrci seriálu Titanic – krev a ocel přinášejí pohled do zákulisí stavby této legendy mezi loděmi, bohatého na konflikty a dramatické události.
Příběh začíná v Belfastu již tři roky před vyplutím Titanicu. V loděnici se střetávají ambice amerických podnikatelů, kteří stavbu financují, a potíže majitelů továren a loděnic, jejichž dělníci se začínají houfovat do odborů a brát za svá práva. Setkáváme se s Markem Muirem, mladíkem, který přijíždí do Belfastu z New Yorku se snem podílet se na stavbě Titanicu jako metalurg. Kvůli svým ambicím Mark mnohé skrývá – to, že se ve skutečnosti v Belfastu narodil a vyrostl, to, že je katolík, ale i jedno hanebné rodinné tajemství. Nahlédneme i do života Sofie Silvestriové, Italky, kterou bída přiměla přesídlit do nevlídného průmyslového Belfastu a živit se v loděnici rozkreslováním plánů. Sofia si však od osudu nenechává přistřihnout křídla a sní o lepším životě, tvůrčím povolání a možná i o lásce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Stavba "nepotopitelné lodi", situace v Irsku na počátku 20.století, a plno dalších věcí, které jsem se dozvěděla o lodi, o které již několik let chci zjisti víc. Je to pěkný dokument, který mapuje spíše ale politickou situaci a téměř každé 10té slovo je nýt :D :D Je tam hromada krásných lidí - hlavně těch italských ;) Ukázka boje za svobodu a kupa tvrdé práce. Pěkná práce :) ()

lord_zail 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad udělat seriál o vzniku Titanicu a zakomponovat do toho i problémy tehdejší doby a i samotného Irska. Seriál nenudí, příběh je dávkován příjemným tempem, herci podávají kvalitní výkony a osobně jsem měl problém se udržet, abych to nezkoukl celé najednou. Pro každého, kdo má rád Titanic a jeho příběh povinnost, ostatním mohu jen doporučit. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prínosný seriál so zobrazením okolností vedúcim k postaveniu nepotopiteľnej lode. V tomto je vlastne jedinečný, pretože doteraz vyšli o tomto len dokumenty, filmové spracovanie sa výlučne zameriava na smutne známu drámu skazy Titanicu. Pre našinca bude zaujímavé a určite niečim novým pohľad do severoírskej spoločnosti začiatku 20. storočia. Náboženské rozdiely, ktoré ešte len pred 100 rokmi a dlho aj potom rozdeľovali spoločnosť na katolícku a protestantskú, a to v tom meradle, že dochádzalo k vraždám takmer každý deň. Povstávajúce robotnícke hnutie nás zavedie práve v súvislosti so stavbou tejto lode k informáciám o neľudských podmienkach nižších vrstiev oproti nanásytným lordom a podnikateľom. Máme tu aj vsuvku o emancipácií žien a pomalom zrode ich sebavedomia na úrovni celej spoločnosti. A nakoniec je tu romantická rovina, ktorá je v podstate hlavnou líniou seriálu a dvojica Zegers- Mastronardi je viac než sympatická. Takmer 10 hodín filmáriny, ktorá vôbec nenudí a prebehne jedna radosť. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Podstatné na tomhle seriálu je, že nám přináší obraz doby. Není ani tak o Titaniku, jako o severním Irsku, o lidech motajících se kolem stavby. O zoufalých sociálních poměrech dělnictva v těžkém průmyslu a o počátcích dělnického hnutí, dialogu odborů s vedením továren. Pak samozřejmě nějaké to lovestory, kterého je v italských filmech na můj vkus až příliš. A stavbě lodi, samozřejmě. První polovina je velmi dobrá, druhá je bohužel velmi melodramatická, jelikož už ani není co vyprávět a čeká se jen na vyplutí lodi,------ do které nastoupí téměř všichni naši hrdinové.----- Derek Jacobi je požehnáním seriálu, na něm stojí a padá vše. Jakmile je na scéně, jde to o třídu výš. Rozhodně jsem si polepšil v mnoha historických souvislostech. Výprava dobrá a loď opravdu parádní! A taky je mi jasnější, proč celý ten projekt Titanic nevyšel.70% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Videl so iba jednu celú epizódu ale môžem vám povedať na rovinu, že to je presne ten typ miniseriáu, ktorý sa hrá na tuctovú historickú drámu plnú intríg a zvratov, ktorá sa snaží zachytiť začiatok dvadsiateho storočia "najvernejšie". No nakoniec to celé pôsobí ako lacnejší TV seriál z ambíciami, ktoré sa nikdy nenaplnili. Preto ma prekvapuje celkom obstojné hodnotenie na CSFD. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Titanic nenalodil pasažierov v Belfaste, ako je ukázané v seriáli. Titanic vyrazil z Belfastu 2. apríla, do Southamptonu dorazil o 28 hodín neskôr a zo Southamptonu vyrazil až 10. apríla. Až na jednu výnimku odišli okrem členov posádky z Belfastu len členovia záručnej skupiny H&W a členovia Obchodnej rady. (Arsenal83)
  • Titanic a Olympic vznikaly v podobné době. Jejich trupy se tyčily vedle sebe. Olympic byl ale spuštěn o sedm měsíců dříve než Titanic. (Nach)

Reklama

Reklama