Reklama

Reklama

Titanic - krev a ocel

(seriál)
  • Irsko Titanic: Blood and Steel (více)
Irsko / Itálie / Francie / Kanada, 2012, 10 h 32 min (Minutáž: 48–61 min)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Když velkolepý parník Titanic vyrážel veselého dubnového dne roku 1912 na zaoceánskou plavbu, nikdo netušil, jak strašlivý osud jej za necelých pět dní čeká. Co však jeho vyplutí předcházelo? Nový seriál v koprodukci šesti zemí se na příběh nejslavnější lodi světa dívá z nového úhlu. Zatímco dosavadní zpracování tématu Titanic se zabývalo plavbou a ztroskotáním ambiciózní lodi, které jsou dnes již notoricky známé, tvůrci seriálu Titanic – krev a ocel přinášejí pohled do zákulisí stavby této legendy mezi loděmi, bohatého na konflikty a dramatické události.
Příběh začíná v Belfastu již tři roky před vyplutím Titanicu. V loděnici se střetávají ambice amerických podnikatelů, kteří stavbu financují, a potíže majitelů továren a loděnic, jejichž dělníci se začínají houfovat do odborů a brát za svá práva. Setkáváme se s Markem Muirem, mladíkem, který přijíždí do Belfastu z New Yorku se snem podílet se na stavbě Titanicu jako metalurg. Kvůli svým ambicím Mark mnohé skrývá – to, že se ve skutečnosti v Belfastu narodil a vyrostl, to, že je katolík, ale i jedno hanebné rodinné tajemství. Nahlédneme i do života Sofie Silvestriové, Italky, kterou bída přiměla přesídlit do nevlídného průmyslového Belfastu a živit se v loděnici rozkreslováním plánů. Sofia si však od osudu nenechává přistřihnout křídla a sní o lepším životě, tvůrčím povolání a možná i o lásce. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Titanic majitele přišel na 7,5 milinu amerických dolarů. Při započítání inflace by se tedy Titanic postavil v roce 2012 - sto let po vyplutí - za 174 milionů amerických dolarů. (Nach)
  • Stavba Titanicu byla zahájen 31. března 1909, spuštěn na vodu byl 31. května 1911, uveden do služby 10. 4. 1912, potopen 15. dubna 1912 po srážce s ledovcem. Počet obětí byl 1517 osob. Zahájení stavby Olympicu, který je v seriálu také zmíněn, se odehrálo 16. prosince 1908. Spuštěn na vodu byl 20. října 1910 a uveden do služby 14. června 1911. Roku 1935 byl vyřazen a sešrotován. Důvodem byla velká národní hospodářské krize v roce 1929. (Nach)
  • Samotný Titanic vznikal podle plánů lodě Olympic. Titanic, Olympic a Gigantic patřily do třídy Olympic. Proto představení modelu Titaniku před začátkem samotné práce na něm je zavádějící. V té době měl mít skutečný Titanic propojenou promenádní palubu po celé délce lodi, což měl též Olympic, ale toto rozhodnutí bylo změněno po první plavbě Olympicu. (Nach)
  • Titanic a Olympic vznikaly v podobné době. Jejich trupy se tyčily vedle sebe. Olympic byl ale spuštěn o sedm měsíců dříve než Titanic. (Nach)
  • Premiéru měl seriál v den 100 let výročí od potopení této lodě. (Dlee)
  • Titanic nenalodil pasažierov v Belfaste, ako je ukázané v seriáli. Titanic vyrazil z Belfastu 2. apríla, do Southamptonu dorazil o 28 hodín neskôr a zo Southamptonu vyrazil až 10. apríla. Až na jednu výnimku odišli okrem členov posádky z Belfastu len členovia záručnej skupiny H&W a členovia Obchodnej rady. (Arsenal83)
  • V seriáli je ukázané, že Harland a Wolff uprednostňovali lacnejšiu oceľ nižšej kvality, aby ušetrili peniaze, z čoho vyplýva, že lacnejšia oceľ zohrala úlohu pri potopení a stratách na životoch. Bolo však dôkladne zdokumentované, že oceľové plechy lode boli na dané obdobie dobrej kvality, čoho dôkazom je aj samotná loď Olympic. (Arsenal83)
  • Zatiaľ čo poškodenie Olympicu pri kolízii s Hawke bolo na jej zadnej časti na pravoboku, v seriáli je poškodenie zobrazené na jeho prednej a ľavej časti. (Arsenal83)
  • Ismay (Grey O'Brien) v seriáli hovorí, že Titanic bol „výrazne väčší“ ako Olympic, v skutočnosti však boli obe lode podobnej veľkosti. (Arsenal83)
  • Nepokoje a pracovné nepokoje v seriáli sú zobrazené ako súvisiace s bezpečnosťou a mzdou; boli však spôsobené náborovými praktikami lodiarskej spoločnosti Harland a Wolff, ktorá uprednostňovala protestantov pred katolíkmi a tí sa následne vzbúrili. (Arsenal83)
  • Seriál bol nakrúcaný predovšetkým v Írsku a Srbsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama