Reklama

Reklama

Silva Gabreta - Jak se rodí šumavský horský les

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jedná se o „trezorový film“ vytvořený za vlády premiéra Fischera, který je pro současné vedení parku nežádoucí. Získal cenu studentské poroty na letošním ročníku ekologického festivalu Ekofilm a další ocenění přivezl i ze slovenského Agrofilmu.
Pojednává o životě horské smrčiny na Šumavě. Ve všech ročních obdobích roku 2010 byly natáčeny záběry, které ilustrují, jak fungují přírodní procesy při samovolné obnově lesa. Pořadem provází ekolog a půdní biolog Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a ředitel ochrany přírody Evropské Komise. (Nettrass)

(více)

Recenze (9)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný, srozumitelně natočený dokument. Osobně bych uvítal ještě nějakou rozšířenou verzi, neboť některé přírodní procesy byly ve výkladu relativně hodně zjednodušeny (například byla prakticky pominuta otázka tzv "pionýrského" lesa), ale na druhou stranu, zmíněná zjednodušení jdou na vrub snahy o srozumitelnost, což je jednoznačně klad. Zájemci o komplexnější pochopení problematiky ostatně mají k dispozici relativně obsáhlou literaturu... Ocenit je nutné velmi dobrou kameru, naopak trochu jako znouzectnost působí to, že Ladislav Miko svým neškoleným hlasem hovoří nejen před kamerou, kde to má plné odůvodnění, ale také "za ní", neboť čte kompletně celé průvodní slovo. Svěřit tuto roli například nějakému herci by asi byla šťastnější volba... Celkový dojem: 75% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Odborný dokument, který se nehodí do krámu politikům a těžařům. Aneb proč kůrovec decimuje Šumavu. Hlavně že Zeman měl z vrtulníku jasno. Ale který les bude pestrý, odolný a hlavně zdarma? Rozhodně ne smrková monukultura, kterou na těžkou technikou zdecimovanou "poušť " sázíme. Zatím vítězí peníze. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Spíše mi to přišlo jako pořad pro ekology nebo zapálené pěstilete lesního porostu. Šumava je samozřejmě velmi krásný kus přírody. Ale točit kvůli kůrovci hned film.... ()

Arogant 

všechny recenze uživatele

Film, který bude zavřený v trezoru jako politicky nevhodný, protože současným tunelářům ve vedení NP Šumava nejde do krámu, když jedna z předních evropských kapacit na biodiverzitu lidem ukáže, že kácení v bezzásahové zóně je kontraproduktivní nesmysl hodný totálních neználků. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Na Šumavu jezdím poměrně často a tento dokument mě láká vydat se tam na pár dní znovu. A tentokrát s sebou beru bejsbolku na kůrovce. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, má-li film něco vysvětlit, moc toho neřekl, má-li nalákat lidi na Šumavu a působit vizuálně, u mě to nefunguje. Jedna snaha zdá se mi, působí proti druhé. Ve srovnání některými dnešními s dokumenty o Karpatech (Vlčie hory,...) je jasně horší, což zcela doráží vskutku nemožný hlas vypravěčův. ()

Reklama

Reklama