Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento krátkometrážní dokumentární film nás zavede do fascinujícího světa Amazonie, jejíž příroda je více okouzlující, než její mýty. Jižní Amerika s nejdelší řekou světa, nejrozsáhlejšími pralesy a s nejrůznorodějšími druhy živočichů, patří mezi nejhezčí místa na Zemi. Dokument nám ukáže svět Inků a jejich potomků, zároveň seznámí s jejich způsobem života. Navštívíme ruiny inckého města Machu Picchu a také nejhlubší kaňon na světě. Vydejme se na cestu do ráje, do světa Amazonie. (jimondrugs)

(více)

Recenze (7)

emma53 

všechny recenze uživatele

Obdivovala jsem nejen nádherné záběry pod vodou tekoucí Amazonky, ale žasnula jsem i nad záběry celé Amazonie. Je spoustu možností, které ještě neumíme využít, včetně léčivých rostlin, kterých je tam nepřeberné množství. Jinak klobouk dolů před tím malým klučinou, jak skočil do vody, kde snad ani nemohl vědět, co ho čeká. Mně stačil pohled na pár hadů, včetně obrovské anakondy a jsem ráda, že se na to mohu podívat jen prostřednictvím tohoto dokumentu, protože takový dobrodruh zase nejsem, že bych se toho musela zúčastnit osobně. Však se podívejte sami a uvidíte, co se tam skrývá krás, ale také mnoho nebezpečí.... ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Kieth Merrill dobře ví, jak natočit dokument tak, aby uměl oslovit široké vrstvy diváků a zároveň žádnou z nich nenudil, což není zdaleka jednoduché. Stejně tak dobře ví, jak a čím vyplnit omezenou minutáž IMAX formátu, aniž by měl divák pocit, že je výsledek nuceně zkomprimovaný nebo se z toho důvodu nestačí zaměřit na nic zajímavého do hloubky. Sledujeme cesty dvou medicinemanů - jeden zástupce původního obyvatelstva, potomek Inků, druhý "západní" věděc - kteří se vypraví do povodí Amazonie kvůli hledání léčivých rostlin, jež je možno najít pouze v určitých oblastech rozlehlých amazonských pralesů. Kromě ohromně rozmanité fauny a flóry se seznámíme s několika kmeny domorodců zapadlých v dosud netknutých koutech pralesů a se dozvíme něco o historii objevování Amazonie. Trochu mě zarazilo, že všechny obrázky zprvu z And včetně jejich obyvatel, pak povodí amazonské divočiny a zvířat včetně šelem a predátorů, jsou natolik hezké a vlídné, přívětivé, atraktivní, hýřící mnoha barvami, svěžestí a čistotou, až vypadají skoro naaranžovaně a vyumělkovaně, jako když pozorujete zvířata v kleci či ryby v akváriu a v případě tamějších původních obyvatel Potěmkinovy vesnice, přestože všechny záběry pochopitelně vznikaly přímo v džungli a v horách. Divocí panteři jen roztomile neškodně vrčí jako přerostlé kočičky usmívající se do kamery, piraně se vesele prohání ve vodě mezi bezstarostně se koupajícími zvířaty i lidmi, všichni domorodci, z nichž někteří vypadají skutečně výstředně a nezasaženě jakýmkoli modelem civilizovaného chování, jsou nadmíru přátelští, pokojní a ke všem včetně cizinců, s nimiž se bezpochyby příliš často nesetkávají, velice mírumilovní a jen čekají, kdy se můžou se všemi obejmout a poplácat po zádech... Takže ve výsledku nemáte pocit, že sleduje vizitku divoké, zrádné i když nádherné džungle, jako spíše narafičeného safari, jinými slovy přednáší nám jen jednu tvář divočiny. Další, co mi chybí, je, že zde nepadne ani zmínka o tom, jaké zkáze oblastem Amazonie hrozí z důvodu neutuchajícího bezohledného mýcení zalesněných oblastí. Přesto všechno se jedná o jeden z povedenějších IMAX dokumentů, který je kromě poutavého naučného obsahu, mnoha úchvatných přírodních záběrů z And a Amazonie a velmi pěkné doprovodné hudby obohacen i o drobnou dějovou linii. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční formát, kdy začínáme vysoko v horách a sledujeme cestu inckého šamana dolů do povodí Amazonky, aby našel lék pro svoji matku. Současně sledujeme evropského etnobotanika, který se snaží objevit dosud nepoznané léky, které by pomáhaly zbytku světa. Pár faktických informací se dozvíme, ale nejzajímavější je samozřejmě téměř panenská krása přírody. Už tehdy, před více než dvaceti lety zaznělo, že je Amazonský prales v ohrožení...snad ani nechci vědět, jak moc špatné je to dnes. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Povedený IMAX dokument s nádhernými záběry Amazonie, které jsou pospojované pseudopříběhem o výzkumu léčivých schopností pralesa. Kdyby však filmaři tyto scény nahradili dalšími obrazy řeky, džungle a jejich rozmanitého života, asi by udělali lépe. ()

Reklama

Reklama