Reklama

Reklama

Bajkonur

Trailer

Obsahy(1)

„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat.“ Tak zní nepsaný zákon kazašských stepí. Zákon náruživě dodržovaný obyvateli malé vesnice, kteří sbírají vesmírné trosky, které spadnou dolů z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Posledními dvěma mladými členy vesnice jsou radiový operátor Iskander, známý jako Gagarin, a rázná Nazira. Zatímco se Nazira snaží svým nekonvenčním chováním dát Iskanderovi najevo, že ho miluje, Iskander je evidentně zblázněný nejen do Bajkonurur a rozlehlého vesmíru, ale také do krásné Francouzsky Julie Mahé, jejíž cestu ke hvězdám sledují televizní kamery. Když Julie doslova „spadne z nebe“ v malé vesmírné kapsuli, je to Iskander, kdo ji najde v bezvědomí. Tím, že si Julia nedokáže na nic vzpomenout, je Iskander ochoten předstírat, že jsou zasnoubeni a obrátit starý zákon stepí ve svůj prospěch. Ale i ta nejromantičtější lež nemůže trvat navždy. A „Gagarin“ brzy nebude vědět, kam skutečně patří, a mnohem víc, ke komu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • „Od natočení Borata (2006) je Kazachstán teritoriem velmi citlivým na filmaře a filmy, které o jejich zemi vzniknou. Takže jsme dlouho nemohli dostat povolení pro natáčení. Pak jsem se jednou setkal s dcerou kazašského prezidenta a její malou dcerkou. Kolegyně mi poradila, že jestli chceme získat povolení, bylo by ideální tu malou dívku obsadit do filmu. Taková role tam však nebyla. Okamžitě jsem tedy volal svému scenáristovi, aby něco vymyslel. Tak vznikla role ovčákovy dcery, která pomáhá otci s prodejem ovcí. Původně jsem si říkal, že když to bude špatné, scénu z filmu vyndáme, ale ta dívka to zvládla skvěle. A získali jsme tím hlavně potřebné povolení,“ uvedl režisér a scenárista Veit Helmer o vznikání filmu. (SONY_)
  • „V Bajkonuru se setkávají dva odlišné světy. Je to svět Bajkonuru, který je velmi futuristický, lidé cestují do vesmíru, a pak je tu svět obyvatel stepi, vesničané žijící v okolí Bajkonuru, kteří sbírají odpadlé kusy, když raketa startuje do vesmíru. Vesničané sbírají tyto „odpadky“ a prodávají čínským obchodníkům. A tyto dva světy, archaický svět stepi, kde lidé sbírají věci a žijí jakoby ve starých časech, a svět Bajkonur jsem se snažil propojit,“ uvedl režisér a scenárista filmu Veit Helmer. (SONY_)
  • „Já rád točím filmy, které jsou unikátní. Nechci kopírovat někoho jiného. Rád beru diváka na cesty. Já říkám, že existují země, kam se můžete podívat s cestovní agenturou a zarezervovat si lístek, a pak jsou země, které já vymýšlím, jako Absurdistán a dokonce i Bajkonur. Jediný způsob, jak tyto země navštívit, je jít do kina a tam si koupit lístek. Tak se můžete vydat do světa, který je skutečně unikátní, protože je to moje fantazie,“ uvedl režisér a scenárista filmu Veit Helmer. (SONY_)
  • „Natáčení zabralo několik let, neboť Bajkonur není místo, kde příliš vítají filmové štáby, a tak jsme museli najít způsob, jak se tam dostat,“ uvedl režisér a scenárista filmu Veit Helmer. (SONY_)
  • Snímek Bajkonur měl mezinárodní premiéru na MFF Busan 2011. (SONY_)
  • Ruská vesmírná agentura začala prodávat třetí sedadlo v raketě Soyuz pro privátní vesmírné turisty za 20 milionů dolarů na týden. (Zdroj: Film Europe)
  • "Bajkonur" je největší vesmírné startovací zařízení, umístěné v pouštních stepích Kazachstánu, 200 kilometrů východně od Aralského moře. Bylo vybodováno v 50. letech minulého století Sovětským svazem jako část ambiciózního vesmírného programu. Kosmodrom se rozléhá na ploše 90 km od severu k jihu a 120 km od východu k západu. Náklady na konstrukci startovací rampy a několika stovek kilometrů nových silnic a železničních tratí učinily z kosmodromu jeden z nejnákladnějších infrastrukturních projektů, které kdy Sověti podnikli. Kolem rampy bylo vybudováno město, aby poskytlo domovy, školy a podpůrnou infrastrukturu pro 100 000 zaměstnanců. Mnoho historických vzletů bylo realizováno z Bajkonuru: první satelit – Sputnik roku 1957; první satelit na oběh kolem Měsíce – Luna, 1959; první muž ve vesmíru – Yuri Gagarin, 1961; a první žena ve vesmíru – Valentina Tereshkova, 1963. (Zdroj: Film Europe)

Reklama

Reklama