Reklama

Reklama

V nebi, pod zemí

  • Německo Im Himmel, unter der Erde - Der jüdische Friedhof Weißensee (více)
Německo, 2011, 90 min (Special Edition: 58 min)

Obsahy(1)

Na severu Berlína, ukryt před zraky zvědavců a chráněn tajemstvím, které i nacisty odradilo od jeho zničení, leží největší dosud funkční židovský hřbitov v Evropě. Židovský hřbitov ve Weißensee není jen domovem 115 000 zemřelých, ale také místem, na němž se dodnes žije. Díky pověrčivosti lidí, kteří věřili, že je chráněn nějakým tajemným duchem, přežil jako zázrakem hromadné ničení všeho židovského za 2. světové války a stal se útočištěm mnoha mladých Židů. I dnes sem proudí nejen pozůstalí z nejrůznějších částí světa, ale i ti, kteří jej vnímají jako živé místo, jako „obrovský park s hroby", a dokonce jsou ochotni zde bydlet. Jaké osudy se odehrály a odehrávají mezi desetitisíci náhrobků a co vše je potřeba udělat, aby největší židovský hřbitov v Evropě, na němž se dosud pohřbívá, nezemřel? (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a kvalitně udělaný židovský dokument o berlínském židovském hřbitově Weissensee. Pro lidi, kteří mají k tomuto místu nějaký vztah, jistě ještě mnohem zajímavější. Pro mne zbytečně dlouhé, ale natočeno to bylo dle mého názoru dost dobře, inteligentně, s citem. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaný dokument o historii města mrtvých, o nekropoli omotané břečťanem, kde se na náhrobky místo květin kladou kamínky (ovšem ne všichni tak činí). Nacisté zničili téměř všechny židovské hřbitovy, berlínské Weißensee však před zničením ochránila lidská pověrčivost. Magický příběh tajemného ducha minulosti zachránil téměř 120 tisíc lidských příběhů a osudů. Prostřednictvím poutavého vyprávění nejen pozůstalých, potomků z různých koutů světa, přibližuje film zajímavou historii hřbitova i jeho atmosféru až do dnešních dnů. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o lidech, kteří jsou nějak spjatí se hřbitovem ve Weisensee. Poutavě odhaluje, jak historie mnoha něměckých židovských rodin byla zapomenuta a znovu objevena. Také vypráví o komunitě lidí kolem hřbitova v proměnách režimů. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Znám jenom brněnský židovský hřbitov s hrobem Hugo Hasse, ale i ten má svou nezapomenutelnou atmosféru. V roce 1989 tu byly náhrobky porostlé břečťanem stejně jako v dokumentu. Díky dokumentu vím, kam se zase po letech vypravím. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama