Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh pesimistického mladíka a nekonvenční staré dámy žijící v duchu hesla "Dnes jste tady a zítra tu nebudete". Záznam představení Slováckého divadla v Uherském Hradišti v režii Igora Stránského. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dnes jste tady a zítra tu nebudete. To je životní heslo jedné z titulních postav hry - Mathildy Chardinové, zvané Maude, která svým nakažlivým optimismem a nepomíjející životní energií překvapenému Haroldovi zcela změní pohled na svět. Harold a Maud se seznámí na pohřbu, oba je totiž pravidelně navštěvují, každý však za jiným účelem. Zatímco on je nenapravitelný pesimista a "sériový sebevrah", ona je obdařena překypující radostí ze života, vírou, že každý konec je jen začátek něčeho nového, lepšího. Ve společnosti Maude jsme spolu s Haroldem postupně okouzleni plností a hloubkou života, prostřednictvím jejího krásně nekonvenčního pohledu na svět uvěříme, že budeme-li chtít, můžeme opravdu všechno. Příběh bizarní dvojice osmnáctiletého mladíka a svěží osmdesátnice napsal americký herec, režisér a scénárista Colin Higgins původně jako součást své diplomové práce na filmové akademii v Los Angeles. Zprvu pouhý dvacetiminutový scénář byl vzápětí úspěšně zfilmován, a autor námět poté zpracoval jako román a nakonec i jako divadelní hru. Když byla poprvé uvedena v roce 1973 v Paříži v Theatre Recamier, zůstala na repertoáru šest let. Kritikové tuto hru, o níž se dnes dá právem mluvit jako o bestselleru světových jevišť, označili jako "hymnus na život". Preciznímu nastudování v uherskohradišťském Slováckém divadle vévodí jak vynikající a zcela autentická kreace Květy Fialové, jejíž vztah k životu se od toho Maudina téměř nelišil, tak velmi dobrý herecký výkon sedmatřicetiletého Josefa Kubáníka v roli nešťastně šťastného Harolda. Nominace a vítězství titulní představitelky na výročních cenách Thálie v roce 2010 dávají tušit, že její udělení nebyla ani náhoda, ani omyl. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nebýt Květy Fialové tak je to ůplně o ničem. Bylo to jako jíst kus pečeně sice libové , ale neslané, nekořeněné a bez šťávy . ()

Reklama

mau 

všechny recenze uživatele

Mám příliš ráda filmové zpracování, takže mě divadelní provedení neohromí, ale Květa Fialová je v roli Maude ohromná. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Když člověk přečetl předlohu, viděl film, tak si nenechá hrabat do výběrů herců. Pro mne Maude je ano, stařičká žena, ale není to éterika sama o sobe. Je to silná, drzá, babka, která právě svým drsným podáváním názorů ohromí Herolda. Fialová je úžasná, ale do této role mi prostě neseděla. Myslím si, že taková látka si zaslouží lepší zpracování scénografie na jevišti. Ale dobrá, UH, dáme tři hvězdy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

pro ty co znají film, tak se mu to nemůže rovnat. I přesto, že Fialová je velká optimistka, tak mi tam nesedla - stejně jako druhý hlavní protagonista. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama