Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (693)

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a já musím zpátky nohama na zem. Zlé to určitě nebylo, nicméně už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování, aneb generace dětí léta páně 2000 nahoru bojte se, z pořádné české pohádky se stává velmi nedostatkové zboží. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Předem chci poděkovat tvůrcům za absenci jakéhokoliv digitálního draka. Snad jsem tím moc nezaspoiloval. Vyjma toho se jedná o vcelku originální počin, který ale bohužel nijak nevyniká. Klus není herec, i když zpěv by mu šel; na druhou stranu to zas o tolik lepší být nemohlo. Doteď moc nechápu role královského páru; co mě naopak velmi bavilo, jsou fikaní rádci Vladyka a Lábus, kteří vyjma těch všech daní si ukradli i celou pohádku. Pěkné písně, skromná výprava. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nevidím nic špatného na úniku tvůrců k modernismům či hovorovým výrazům, ono natočit v dnešní době pohádku, která by nepůsobila trapně, je kumšt. Protože Kluse známe z festivalů, klíďo píďo přivřeme oči nad velmi triviální zápletkou (čekal jsem, že královská dvojice se vydá na výlet s katalogem od Fischera, ale nekonalo se). Kamila Janovičová má mnohem víc prostoru než Tomáš Klus, který vyloženě nepotěšil, ale ani neselhal. Herecky to táhne především klidná postava kuchaře (Petr Štěpánek), písničky nejsou bůhvíjaký terno, ale poslouchat se to dá. Micimutr byla jen o něco lepší a nebýt povoleného hodnocení ještě před začátkem dnešní premiéry, mohla mít "bambitka" míň odpadů od debilních uživatelů. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, na televizní poměry určitě. Kamila Janovičová i Tomáš Klus jsou sympaťáci, Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem si proradné rádce očividně užili a Ondřej Vetchý je loupežník jako ze žurnálu (nějakého loupežnického). Škoda těch planých satirických pokusů, příšerných postav krále a královny a množství vtipů, které tak úplně nevyšly. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První zdejší odpad nafasovala Stará bambitka ve 20:12 čili cca 10minut po tom co začala. To je fakt neskutečný, co je tady za kretény. Po tom, co jsem si vyjasnil jak to tady je s tím nizkým hodnocením, můžu s klidným svědomým říct, že se jednalo o nejlepší pohádku letošních vánoch (2011). Jen tajně doufám, že se na ní nedíval Kalousek, protože ta daň ze vzduchu by našeho nekorunovaného krále arogance mohla inspirovat, vůbec bych se nedivil. Vlastně postavy Mirka Vladyky a Lábuše, jako kdyby si jen na chvíli odskočily z pražského magistrátu na natáčení, ale je to pohádka a ja sem nechci tahat ty sračky co nám tady způsobila uzká skupinka prospěchařů sdružující se v mafinaských uskupeních, oficálně se nazávající politický strany. Chci zdůraznit, že princip pohádek ten boj za pravdu a lásku zde byl beze zbytku naplněn, a jako bonus byl přidán i humor. Jenom bych si hrozně přál aby v dnešních pohádkách byla nějaká křehká a krásná princezna nebo kandidátka na princeznu, kterou musí chlap ochraňovat před vším. Já vím, že doba je jinde a holky zvládaj všechno sami, ale mě prostě tohle hrozně chybí. Jednou se třeba objeví nějakej drak a chlap řekne holce, hele, vyrob si meč a jdi mu utnout ty jeho palice, ať se zachraníš, já se zatím kouknu na fotbal. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama