Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Recenze (695)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vetchý hlinomaz Karaba, Zrzkudla Anička, k tomu princ Klus a ještě Štěpánka s Cibulkovou kus. I úřad vlády, jenž kuje zrady. To rádci Vladyka a Lábus jistě dostanou spravedlivě přes tubus. Nakonec jim bambitka převrátí korýtka a za 86 minut vrátíme se od nich zpátky k nám, kde taky daň ze vzduchu vymýšlí pán. Avšak dost nejapného rýmování, přijde i trocha vyčítání - humorného sice víc než dost, a dívenky líbezné záběrů akorát, z některých záběrů však čouhá rozpočtová kost a i kolem nejbohatších postaviček se vine obnošený kabát. Ale to by k špatnému stačilo - sice je vidět, že se tu i tam šetřilo, a v písničkových záběrech krásné Aničky rozevlávají její kadeře jasně motorové větříčky, však kdo by se zlobil, když scénárista svou práci rozhodně neodbyl, ba naopak ji trefnou satirou přizdobil. Ptáček Ivo Macharáček zaslouží si tak konečně i čestný odznáček. A teď opravdu lidskou řečí - výsledek je sice 70%, což dostalo i Dvanáct Měsíčků, ale Bambitka je takhle nízko jen kvůli té skromné technické stránce a nevyladěnosti, i přílišné příběhové naivitě a předvídatelnosti. Svým projevem, humorem a mezilidským jiskřením - nemluvě o těch společenských apelech - je tahle nenápadná loňská novinka daleko před Janákovým monstrúčesovým válcem, datovaným rokem 2012. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Inscenační chudost a zjevnou inspiraci jinými pohádkami zachraňují dobří herci a vtip (šok pak zažijete, když zjistíte, že scénárista tohoto filmu je podepsán i pod všemi Kameňáky.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První zdejší odpad nafasovala Stará bambitka ve 20:12 čili cca 10minut po tom co začala. To je fakt neskutečný, co je tady za kretény. Po tom, co jsem si vyjasnil jak to tady je s tím nizkým hodnocením, můžu s klidným svědomým říct, že se jednalo o nejlepší pohádku letošních vánoch (2011). Jen tajně doufám, že se na ní nedíval Kalousek, protože ta daň ze vzduchu by našeho nekorunovaného krále arogance mohla inspirovat, vůbec bych se nedivil. Vlastně postavy Mirka Vladyky a Lábuše, jako kdyby si jen na chvíli odskočily z pražského magistrátu na natáčení, ale je to pohádka a ja sem nechci tahat ty sračky co nám tady způsobila uzká skupinka prospěchařů sdružující se v mafinaských uskupeních, oficálně se nazávající politický strany. Chci zdůraznit, že princip pohádek ten boj za pravdu a lásku zde byl beze zbytku naplněn, a jako bonus byl přidán i humor. Jenom bych si hrozně přál aby v dnešních pohádkách byla nějaká křehká a krásná princezna nebo kandidátka na princeznu, kterou musí chlap ochraňovat před vším. Já vím, že doba je jinde a holky zvládaj všechno sami, ale mě prostě tohle hrozně chybí. Jednou se třeba objeví nějakej drak a chlap řekne holce, hele, vyrob si meč a jdi mu utnout ty jeho palice, ať se zachraníš, já se zatím kouknu na fotbal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Princ je nanic, princ je panic, panic je nanic. A v pohádkovém světě politika. Ozvěny celospolečenské ,,blbé nálady" pronikly už i do pohádkového světa. Kudla, pane generální řediteli, doufám, že jste se taky díval... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ PŘED ZLEM JEDNOU UTEČEŠ, BUDEŠ UŽ UTÍKAT POŘÁD....... /// Bylo nebylo, v království daňově nepřizpůsobivých lidí, jeden loupežník dceru měl a král zas syna. Jak už to tak chodí, jedině láska by mohla zastavit vládu odborníků (sami si ji zvolili, patří jim to...) a zbavit tu zlodějskou sebranku imunity!... Taková to je pohádka s písničkama, ve který se dá (s trochou nadhledu) mrknout na tu naši demokratickou republiku. Za málo peněz (jde to i bez draka) se sympatickým obsazením, kapkou vtipu a normálníma dialogama. Kult z toho nebude, ale třeba tudy vede cesta ke vzkříšení český pohádky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kdy vláda šahá do vládních rezerv. 2.) Zjistím co mám dělat, když mě normální práce neuživí. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vy ignoranti a filmová neznabozi, tohle není jen ledajaká pohádka, tato pohádka je přesně obrazem dnešní společnosti. V této pohádce je tak krásně vylíčena dnešní doba, že se až divím, že neskončila někde na dně v tresoru:-) Pěkné a milé překvapení, a po delší době jedna z nej televizních pohádek. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo a já jsem se nečekaně dočkal pohádky, která nepotřebovala žádnou digitální potvoru, nadpřirozené bytosti ani superzlé záporáky. Tady jsou totiž v podstatě všechny postavy v podstatě trdla, na což se mi koukalo docela příjemně a politická satirka o dvou Kalouscích sedících na ukradených penězích mi opatrně napověděla, v jaké pozici by „nejlepší ekonom světa" mohl být národu prospěšný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne, kde jsou ty časy, kdy princ pro své budoucí blaho musel udělat i něco jiného, než jenom vyjídat ve spížích povidla. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ó mamamíja! Na bambitku jsem slyšela samé pozitivní recenze, že prý to je jedna z lépe natočených současných pohádek. Tak teda nepotěšili mě, to vskutku ne. Představitelka Aničky je opravdu velmi půvabné děvče, jak by taky ne. Ony jsou zrzky celkově pěkné holky, ale herecky jí to moc nešlo. Velký problém, kromě dnešní nabídky mladé herecké generace, vidím také ve slabých scénářích a zvukové stopě. Když to srovnám s výletem do pohádek předrevoluční tvorby, tak je to nebe a dudy. Čím to je, že si těžko nacházím cestu k nynější české kinematografii? Bambitka patří do průměru našich soudobých filmařských počinů, z nichž občas nějaká nadprůměrná záležitost povstane. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a já musím zpátky nohama na zem. Zlé to určitě nebylo, nicméně už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování, aneb generace dětí léta páně 2000 nahoru bojte se, z pořádné české pohádky se stává velmi nedostatkové zboží. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, na televizní poměry určitě. Kamila Janovičová i Tomáš Klus jsou sympaťáci, Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem si proradné rádce očividně užili a Ondřej Vetchý je loupežník jako ze žurnálu (nějakého loupežnického). Škoda těch planých satirických pokusů, příšerných postav krále a královny a množství vtipů, které tak úplně nevyšly. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Hezká česká pohádka a dlouho jsem lepší neviděl. Pěkná podívaná o Vánocích, kdy uvedla česká televize tuto výpravnou pohádku doprovázenou celkem příjemnými písničkami. Čeho se nedočkali platit místní obyvatelé daň. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch příjemnějších a bez problémů koukatelných současných pohádek, která svou menší příběhovou jednoduchost vynahrazuje hodně slušným hereckým obsazením sympatickým Klusem počínaje a sehranou dvojkou Lábus/Vladyka konče. A to se u dnešních pohádek opravdu nevidí často. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

dlouho jsem se u pohádky takhle nepobavil, kudla! podkreslení pro "ty starší" se výborně povedlo a jsem si jistej, že i dítka rozličná musí být s touhle pohádkou spokojena ()

Reklama

Reklama