Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení letošních Vánoc, nejen, že pohádka má spád a děj, tak ale také obsahuje řadu vtipných scén, hlášek a narážek na současný ekonomický systém. Navíc se mi líbil i neherec Tomáč Klus v roli nemotorného zpočátku hloupoučkého prince. Jen mi trochu vadilo přehnaně používané slovo "kudla". ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Škoda snad jen toho, že my, české tlamy, máme takový zvrácený ( k zvracení) pocit a přesvědčení, zasmějeme-li se něčemu špatnému, pak je prakticky dobojováno, hotovo, vyhráno, fertig...a dvacet let zlodějny je vyřešeno. Úplně vidím ty obýváky Hele, mámo, ten Lábus, to je hlína, co, to se jim povedlo, jsem si zechcal slipy. A co teprve ty papírový peníze, táto, to je gól, ty snad měli křišťálovou kouli, to Ráthovi nandali. Takže je paradoxně možné, že si pohádku objednala nějaká kurva ze Strakovky (není důležité za koho kope), že je tedy ČT opravdu zkratka pro čuráčí techtle, a že je Klus dvojitý agent. Ovšem i já jsem jen slabá fena, svůj břitký intelekt odhazuji v dál, vidím-li kvalitní výpravu, zatímco mé slechy z konzervy konzumují celkem obstojný bigbít a co si budem nalhávat, pro zrzky jsem měl vždy slabost, pokud je navíc tak sladce šukatelná, volím taky kohokoliv ( Ja,Ja, natürlich, herr Henlein) a u piva to s chlapama rozebéřem. Koneckonců, on je ten bordel vlastně bezva, no ne? ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Výborná ukázka toho, že není třeba vymýšlet překombinované kraviny, které se stejně nikdy nepropracují do ničí TOPky. "Tajemství staré bambitky" staví na úplně základním ZOROidním konceptu boje proti vrchnosti a díky tomuto příběhu, sympatickému obsazení, hezkým písničkám a (možná až příliš politickým?) vtipům se po zásluze stává nejlepší pohádkou dekády. Staré dobré milé pohádky, nic víc nepotřebujeme. 5*. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)

Reklama

Reklama